Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » constructii
Energia geotermala

Energia geotermala


Energia geotermala

1.Generalitati

Energia geotermala este una din cele cateva forme de energie regenerabila care nu este direct sau indirect obtinuta de la radiatia solara. Temperaturile ridicate de cateva mii de grade in interiorul pamantului (15 - 16 km adancime) favorizeaza incalzirea unor surse de apa subterane. Energia geotermala este energia continuta sub forma de caldura in interiorul pamantului. Desi se afla in cantitati uriase, practic zonele exploatabile sunt raspandite neuniform, rar concentrate si adesea la adancimi prea mari pentru a putea fi exploatate industrial. Caldura se transmite din interiorul pamantului catre suprafata, lucru dovedit de faptul ca temperatura creste cu adancimea (30sC/km). Exista totusi zone unde temperatura este destul de ridicata aproape de suprafata pamantului. Aceasta se intampla cand la cativa kilometri de suprafata exista mase mari de magma in stare fluida sau in curs de solidificare, care elibereaza caldura. In alte cazuri, unde nu exista activitate magmatica, acumularea de caldura este datorata particularitatilor geologice ale scoartei terestre, care are o grosime mica, deci distanta mica pana la magma.

Notiunea de zacamant geotermic presupune existenta unei zone geografice care prezinta conditii geologice si economice necesare exploatarii energiei geotermice a subsolului.

Conditiile geologice favorabile sunt:

prezenta unui strat de roci poroase si permeabile la adancime de 1-2 km, care permite acumularea si circulatia fluidelor (vapori, apa, gaze).

un flux de caldura de origine interna.

existenta unui strat cu permeabilitate scazuta (argila, etc.) care evita disiparea caldurii.

Rezervoarele hidrotermale cu temperaturi joase pot fi folosite ca bai. De asemenea, acestea pot fi folosite si pentru cladiri si sere. De exemplu, necesarul de energie termica in Reykjavik - Islanda este aproape integral satisfacut prin energia geotermala.

Rezervoarele de apa si abur sunt de asemenea utilizate pentru producerea de energie electrica, dar acest lucru este posibil numai daca temperatura sursei geotermale depaseste 130sC.




Fig.2.10 Principiul unui sistem geotermal cu abur

2. Potential si aplicatii

Comparata cu cerintele globale de energie, energie geotermala poate fi socotita ca o sursa inepuizabila de energie.

Potentialul tehnologic de utilizare este de asemenea foarte mare in cadrul consumului mondial de energie.

La nivel mondial, capacitatea geotermala instalata pentru producerea de electricitate este in jur de 5GW, iar pentru caldura 7GW. Cele mai importante resurse geotermale sunt localizate in Italia, Noua Zeelanda, Rusia, Grecia, Filipine, El Salvador, Nicaragua si alte tari. Cateva dintre aceste tari utilizeaza de mult timp energia geotermala prin statii de putere cu capacitate sub 2000 MW. In diferite tari cum ar fi, de exemplu, Filipine, energia geotermala este folosita ca sursa principala pentru obtinerea de electricitate.

3. Cercetare si dezvoltare

Cele mai multe activitati sunt concentrate pe prospectare. Investigatiile geologice sunt facute in diferite regiuni ale Europei, pe baza unor harti cu localizarea resurselor geotermale.

Atat pentru producerea de caldura cat si pentru producerea de electricitate, energia geotermala ocupa locul 3 in Europa in cadrul surselor de energie regenerabila, fiind depasita de energia hidro si biomasa.

Urmand exemplul energiei hidro, un potential bun pentru acest sector poate fi obtinut in tarile din Estul Europei.

La sfarsitul anului 2002, capacitatea instalata in Uniunea Europeana totaliza 883,3 MWe, iar capacitatea termica (incluzand si pompele de caldura) insuma pana la 332 MWth.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.