Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » tehnologie » constructii » instalatii
CICLURILE IDEALE ALE INSTALATIILOR TERMICE CU VAPORI

CICLURILE IDEALE ALE INSTALATIILOR TERMICE CU VAPORI
Fig. 8.1. Instalatie tehnologica cu abur saturat.

Instalatiile tehnologice cele mai simple (Fig. 8.1.) sunt formate dintr-un cazan K, in care se produce aburul, consumatorul de caldura I si pompa de circulatie P. Cazanul produce de obicei abur saturat.

Pompa de circulatie nu trebuie sa ridice presiunea fluidului decat cat este necesar pentru compensarea pierderilor de presiune prin rezistentele hidraulice ale intregii instalatii.

Nu este vorba de o transformare inchisa, ci numai de o transformare izobara care se efectueaza in ambele sensuri ; deci, in aceasta instalatie se face un transport la distanta a caldurii pana la consumator prin intermediul aburului, ca agent purtator caldura.

      Text Box:  Fig.8.2. Instalatii de forta cu vapori care functioneaza dupa ciclul Rankine: K – cazan, S – supraincalzitor, T – turbina, G - generator electric, C - condensator racit cu apa, P - pompa de presiune.Instalatii de forta cu vapori care functioneaza dupa ciclul Rankine

Observatie:Datorita proprietatilor vaporilor in zona de vapori umezi, unde izobara este si izoterma, ciclul Carnot poate fi realizat destul de apropiat de cel teoretic, spre deosebire de cazul instalatiilor cu gaze.

Dar instalatia cu abur care ar functiona dupa ciclul Carnot nu este utilizata in practica, datorita unor dezavantaje fata de alte instalatii utilizate :

-cadere mica de entalpie la destinderea adiabatica a vaporilor umezi ; deci pentru puteri mari instalatiile au un gabarit mare ;

- compresia adiabatica a vaporilor umezi se face cu consum mare de energie si compresorul are dimensiuni mari ;

-randamente mici de utilizare a caldurii combustibilului.

Functionare 

Aburul saturat produs in cazanul K este supraincalzit in supraincalzitorul S, destins adiabatic (teoretic) in turbina T pana la presiunea p2. Aburul uzat este trimis in la condensatorul C, unde este condensat total (pana la starea de lichid saturat x = 0), apoi pompa P ridica presiunea lichidului saturat pana la presiunea p1 de regim a cazanului ; la iesirea din pompa starea lichidului fiind a (lichid nesaturat).

Lichidul fiind aproape incompresibil, volumul sau nu variaza sensibil, deci comprimarea 3-a reprezinta o dreapta in diagrama p-v.

Lichidul din cazan se va incalzi a-0 pana la temperatura de fierbere, 0-1 reprezentand fierberea si supraincalzirea. In diagrama T-s izobarele p1 si p2 sunt foarte apropiate, deci starile 3 si a aproape se suprapun.

Puterea cedata exteriorului (generatorului electric G) este:

Pext = PG = PT -|Pp| = (i1 – i2) – (ia – i3)

dar deoarece izobarele sunt foarte apropiate de curba limita x = 0: ia » i3, deci:Pext = (i1 – i2) = PG

Fluxul termic consumat in cazan si supraincalzitor:

1 = (i1 – ia)

Fluxul termic cedat in condensatorul C

2 = (i2 – i3) = (i2 – ia)

Randamentul termic al ciclului Rankine va fi:

ht = = = = 1-

La aceste instalatii de forta intereseaza randamentul general hg de utilizare a caldurii combustibilului ars in focar: hg = =

= Hi – fluxul termic degajat prin arderea debitului [kg/s] de combustibil cu puterea calorica Hi [kJ/kg].

      Parametrii care influenteaza randamentului termic al ciclului Rankine

Se observa ca:ht = f(i1, i2, ia), dar i1 = f(p1, t1), i2 = f(p2), ia = f(p2) deci:

ht = f(p1, t1, p2)

Se vor compara doua instalatii la care: p1>, T1 = , p2 = ,(ia = ). Datorita formelor izotermei t1 si izobarei p2 rezulta ca i1 – i2 < – , deci ht < , adica randamentul termic creste odata cu cresterea presiunii din cazan.

Fig. 8.3. Influenta presiunii aburului supraincalzit (p1) asupra randamentului termic.


Fig. 8.4. Influenta temperaturii de supraincalzire (t1) asupra randamentului termic.


Se vor compara doua instalatii la care p1 =, T1<, p2 = (ia =). Se observa ca i1 <si i2 <, dar – i1 > – i2, ceea ce duce la cresterea randamentului (ht <), crestere care este mai importanta valoric decat cresterea caldurii absorbite in supraincalzitor (pentru ridicarea temperaturii de la t1 la).

Fig. 8.5. Influenta presiunii de condensare (p2) asupra randamentului termic.


Influenta presiunii de condensare (p2)

Se vor compara doua instalatii la care: p1 =, T1 =, p2 < , l12 > , deci ht >, dar se va micsora caldura absorbita in ciclu :

q1’ = i1 – ia’ < i1 – ia = q1

Micsorarea lucrului mecanic este mai importanta valoric fata de micsorarea caldurii absorbite, deci randamentul termic scade odata cu cresterea presiunii p2. Scaderea presiunii p2 este data de temperatura apei de racire din condensator, care variaza intre 4…25 sC. La aceste temperaturi presiunea aburului p2, este cuprinsa intre 0,008…0,03 bari. Aceste instalatii cu presiuni mici de condensare se numesc instalatii de forta cu condensatie si se utilizeaza in centralele termoelectrice de putere medie.

Fig. 8.6. Instalatia cu termoficare.

Randamentul global de utilizare a caldurii combustibilului va fi :

hg =– caldura utilizata de consumatorii I.

hg = 0,8…0,85, fata de ht = 0,3 – pentru instalatiile de forta cu condensatie. Instalatia cu termoficare se utilizeaza pentru incalzirea spatiilor de locuit.

 

Fig. 8.7. Schema si ciclul instalatiei de forta cu incalzire intermediara.

Scopul principal al acestei instalatii cu incalzire intermediara este de a asigura o functionare mai indelungata a turbinelor si de a creste randamentul global al ciclului. Daca titlul aburului x are valori mici, atunci paletele turbinei se deterioreaza intr-un timp mai scurt. Aceasta degradare a paletelor se datoreaza efectului coroziv al umiditatii care apare la suprafata paletelor. Din practica, s-a constatat ca destinderea aburului in turbine nu trebuie sa se realizezesub x= 0,9, pentru a se evita o uzura a paletelor sub limita admisa.

Aburul care se destinde in turbina T1 este incalzit din nou 2-1’ si apoi destins in turbina de joasa presiune T2. Daca s-ar face o destindere numai in turbina T1, atunci titlul x2 ar fi mai mic decat 0,9.

Randamentul termic al instalatiei este:

ht = = > ht Rankine

daca– > – i2.

Fig. 8.8. Schema si ciclul instalatiei de forta cu priza de vapori : I – consumator extern ; R – schimbator de caldura prin amestec.

Fig. 8.9. Schema si ciclul instalatiei frigorifice/pompei de caldura : C – compresor, K – condensator, VL – ventil de laminare, V – vaporizator.


Functionare : Agentul frigorific (amoniac, freoni, clorura de metil, etc.) cu starea 1 de vapori saturati uscati este comprimat adiabatic 1-2, apoi este condensat si racit 2-3 pana la starea de lichid saturat 3. Prin laminare 3-4 (i = constant) se obtin vapori umezi cu starea 4 ( titlul x4 fiind apropiat de curba x = 0), iar vaporizarea 4-1 se face cu absorbtie de caldura.

Lucrul mecanic elementar consumat si puterea la compresor:

lC = i2 –i1 ; P = (i2 – i1)

Fluxul termic la vaporizator:

V = (i1 – i4)

Fluxul termic la condensator:

K = (i2 – i3)

Daca instalatia functioneaza ca instalatie frigorifica, atunci se absoarbe fluxul V
de la corpurile carora trebuie sa li se mentina o temperatura scazuta si se cedeaza mediului exterior fluxul K. Eficienta frigorifica (coeficientul economic) a instalatiei frigorifice este:

eIF = =

Pompa de caldura absoarbe caldura V din mediul exterior si, prin consum de energie mecanica, cedeaza caldura K unor corpuri care trebuie incalzite. Eficienta frigorificaa pompei termice este:

ePC = =

      Instalatia frigorifica intr-o treapta de comprimare cu detentor

Detentorul poate fi un compresor cu piston sau o turbina. Instalatia este mai scumpa decat instalatia cu ventil de laminare, dar cheltuielile de exploatare se micsoreaza, deoarece detentorul asigura partial antrenarea compresorului C.

Puterea mecanica absorbita din exterior va fi:

P = PC - PD = (i2 - i1) - (i3 - i4)

Aceste instalatii se folosesc pentru puteri frigorifice mari si ca pompe de caldura de puteri medii si mari (Fig.8.10).

Fig. 8.10. Schema si ciclul instalatiei cu detentor: C - compresor; K - condensator; D - detentor; V – vaporizator.


Fig. 8.11. Schema si ciclul instalatiei frigorifice in doua trepte de comprimare si cu doua laminari: K – condensator, VL - ventil de laminare, V – vaporizator, BI - butelie de racire intermediara, C1 - compresor de inaltapresiune, C2 - compresor de joasa presiune.


Cand raportul presiunilor (p2/p1) este foarte mare, se utilizeaza comprimarea in doua trepte, care conduce la o economie de lucru mecanic consumat si la obtinerea unor temperaturi mai scazute (Fig.8.11).

Fluxul de caldura la condensator: K = (i4 - i5)

Fluxul de caldura la vaporizator: V = (i1 - i8)

Fluxul de caldura la butelia de racire intermediara: BRI = (i2 - i3)

Puterea totala consumatapentru antrenarea compresoarelor:

P = PC1 + PC2 = (i2 - i1) + (i4 - i3)

Eficienta frigorifica este:eIF = =

Pentru obtinerea unor temperaturi si mai scazute se utilizeaza instalatii frigorifice in cascada, cu agenti frigorifici diferiti pe fiecare treapta a cascadei. Alte tipuri de instalatii frigorifice: cu absorbtie, cu adsorbtie,cu ejectie.

   APLICATII

Problema 1. O turbina de abur cu puterea teoretica de 5000 kW trebuie alimentata cu abur de 24 bari si .Presiunea la iesirea din turbina este 0,02 bari. Sa se determine debitul masic de abur, destinderea in turbina fiind o adiabata reversibila .

Din ecuatia puterii mecanice adiabatice: , se determina debitul masic .

Pentru starea 1 se scot parametrii i si s din Tab. 3, la si :;Iar pentru starea 2 se foloseste Tab. 2 de unde, pentru , se scot

parametrii:; ;;

.

Titlul de vapori este: , iar entalpia:

;

.

Problema 2.O instalatie frigorifica cu amoniac functioneaza dupa ciclul teoretic cu compresor si ventil de laminare. Puterea frigorifica a instalatiei este: , iar in vaporizatorul V amoniacul fierbe la temperatura de . Temperatura de condensare in condesatorul C este de . Sa se determine:

1-Presiunea, temperatura, titlul, entalpia si entropia in starile caracteristice ale ciclului;

2- Debitul de amoniac prin instalatie;

3-Puterea motorului de antrenare M;

4-Caldura cedata sursei calde;

5-Eficienta frigorifica a cilcului.

Din tabel rezulta marimile caracteristice la saturatie:

Pentru : ; ;;

; ; .

Pentru :; ; ;

; ; .

In starea 1 ( la intrarea compresorului C) amoniacul este in stare de vapori saturati uscati , iar temperatura este .Pentru determinarea starii 2 se utilizeaza diagrama lg din starea 1 se urmareste izentropa pina la intersectia cu izobara .

Din diagrama se vor citi: ; . Starea 3 este pe izobara , avand (starea de lichid saturat).

Pentru starea 4:; (laminare adiabatica) si rezulta titlul :

iar entropia starii 4 este:

.

Valorile marimilor caracteristice sunt date in tabelul mai jos:

Starea

Presiunea

-bari-

Temperatua

-0C-

Titlul

-

Entalpia

Entropia

1

1,194

-30

1

1640,53

9,247

2

15,533

160

-

2038,58

9,247

3

15,533

40

0

609,14

4,830

4

1,194

-30

0,24

609,14

5

Debitul masic de amoniac:

.

Puterea motorului M de antrenare a compresorului :

Fluxul cedat sursei calde:

.

Verificarea bilantului termic: .

Eficienta teoretica a ciclului frigorific:

loading...

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu