Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Potentiometrul

Potentiometrul


Potentiometrul

Potentiometrul este un divizor de tensiune

Unul dintre dispozitivele folosite frecvent ca si divizor de tensiune este potentiometrul, un rezistor cu un element mobil pozitionat cu ajutorul unei manete. Elementul mobil, denumit si perie, face contact cu un material rezistiv dezizolat, in oricare dintre punctele selectate manual.

Pe masura ce contactul periei se apropie de terminalul 1 si se indeparteaza de terminalul 2, rezistenta spre terminalul 1 scade iar cea catre terminalul 2 creste. Daca apropiem contactul de terminalul 2, vom obtine efectul contrar. Rezistenta intre cele doua puncte (1 si 2) este constanta indiferent de pozitia contactului periei.

Potentiometre rotative si potentiometre liniare

Mai jos sunt ilustrate doua tipuri de potentiometre, rotative si liniare:

Raportul de divizare



Daca aplicam o tensiune constanta intre cei doi terminali de la extremitati, pozitia periei va "lua" doar o fractiune din tensiunea aplicata, masurata intre contactul periei si oricare dintre ceilalti doi terminali. Valoarea acestei fractii depinde in intregime de pozitia fizica a periei.

Ca si in cazul unui divizor de tensiune fix, coeficientul de divizare este strict o functie de rezistenta si nu depinde de valoarea tensiunii aplicate. Cu alte cuvinte, daca maneta potentiometrului este deplasata la exact jumatatea distantei dintre cei doi terminali externi, caderea de tensiune intre perie si oricare dintre cei doi terminali este exact jumatate (1/2) din valoarea tensiunii aplicate, indiferent de valoarea acesteia sau de rezistenta totala a potentiometrului.

Cu alte cuvinte, un potentiometru actioneaza precum un divizor variabil de tensiune, iar coeficientul de diviziune este stabilit de pozitia periei.

Aceasta aplicatie a potentiometrului este una foarte folositoare pentru obtinerea unei tensiuni variabile cu ajutorul unei surse fixe de tensiune precum bateria. Daca circuitul ce-l construim necesita o anumita valoare a tensiunii mai mica decat valoarea tensiunii la bornele bateriei, putem conecta terminalii externi ai potentiometrului la baterie iar sarcina (bec, de exemplu) o conectam intre terminalul periei si oricare dintre cei doi terminali externi.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.