Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Carburatorul elementar

Carburatorul elementar




CARBURATORUL ELEMENTAR

Carburatorul elementar (fig. 1.7) este constituit din urmatoarele parti: un vas V unde carburantul - provenit din rezervorul autovehiculului - este mentinut la un nivel constant; un difuzor D; un tub de pulverizare (pulverizator) S prin care carburantul este aspirat din vasul V prin orificiul calibrat G; o clapeta de admisie F (obturator sau clapeta de acceleratie) pentru partializarea admisiei , dispusa in camera de amestec a carburatorului, in spatele pulverizatorului, prin care se regleaza cantitatea de amestec.

Vasul V (camera de nivel constant) - comunicand in partea superioara cu atmosfera prin orificiul A - contine un sistem cu plutitor, mentinand carburantul la un nivel aproape constant, indiferent de conditiile de functionare ale motorului ; alimentarea cu combustibil este reglata printr-o supapa cu cui (supapa - ac sau supapa de admisie a combustibilului). Cand nivelul se micsoreaza , ca urmare a consumului motorului, plutitorul coboara deschizand supapa - ac, ceea ce permite o noua alimentare cu carburant; nivelul tinzand sa atinga valoarea prevazuta, plutitorul se ridica, inchizand supapa si nepermitand intrarea carburantului .



Nivelul carburantului in vasul V este totdeauna mai mic - cu cativa milimetri - fata de orificiul pulverizatorului S, pentru a evita pierderile de lichid cand motorul este oprit. Cand in zona de carburatie se formeaza o presiune inferioara celei existente in camera de nivel constant, combustibilul incepe sa iasa din tubul S .

Difuzorul D poate fi imaginat ca fiind format din doua trunchiuri de con unite la bazele mici; cand prin difuzor trece un flux de aer, viteza acestuia variaza, fiind maxima in zona sectiunii minime. In aceasta zona de strangulare - unde viteza aerului este maxima - se stabileste o presiune inferioara celei atmosferice, deci o depresiune.

fig. 1.7 Carburatorul elementar vertical

Pulverizatorul S este un mic tub care transporta carburantul in centrul zonei de strangulare a difuzorului D; acest carburant este dozat prin orificiul calibrat G (jiclor) ale carui dimensiuni sunt riguros determinate si etalonate. Marind sau micsorand diametrul acestui orificiu, se produce imbogatirea sau saracirea dozajului realizat de carburator .

Clapeta de admisie F regleaza cantitatea de amestec aspirat de motor; este un disc subtire, pivotant, comandat de pedala de acceleratie , prin intermediul unui sistem de actionare adecvat. In unele cazuri, aceasta clapeta de admisie poate avea forma unui piston cilindric sau a unui sertaras (cazul carburatoarelor de motociclete) .

Cand motorul functioneaza, se stabileste un flux de aer in camera de amestec a carburatorului, datorita fazelor succesive de aspiratie a cilindrilor motorului, in sectiunea minima a difuzorului apare o depresiune. Aceasta este valabila si pentru functionarea motorului la deschiderea partiala a clapetei de admisie F; reducand sectiunea de trecere a amestecului prin inchiderea clapetei F, se reduce sensibil cantitatea de aer aspirata de motor, insa depresiunea maxima deasupra clapetei va fi totdeauna in dreptul zonei minime a difuzorului.

Carburatorul functioneaza astfel : depresiunea creata de aerul aspirat de motor in sectiunea minima a difuzorului D actioneaza asupra carburantului din vasul V, care - aflandu-se la presiunea atmosferica - iese prin orificiul G.

Carburantul iese cu viteza mare din orificiul G si se amesteca cu fluxul de aer in miscare, evaporandu-se in parte; restul se pulverizeaza in picaturi mici, imprastiindu - se in aer sub forma unei ceti fine .



De-a lungul camerei de amestec a carburatorului si in colectorul de admisie, foarte multe picaturi de carburant se vaporizeaza in continuare, ceea ce asigura o mai buna amestecare a aerului; aceasta este o consecinta a depresiunii, dar cel mai des, a temperaturii la care este mentinut colectorul .

Un carburator perfect trebuie sa debiteze un amestec carburant avand un dozaj relativ constant. In realitate, un carburator elementar prezinta inconvenientul principal de a debita amestec cu un dozaj foarte variabil, depinzand de regimul de functionare (de aspiratie) al motorului.

Pe masura ce depresiunea din sectiunea minima a difuzorului creste, cantitatea de carburant debitata de jiclor creste mai repede decat cantitatea de aer aspirata de carburator. Amestecul debitat de carburatorul elementar sufera deci o imbogatire in functie de regimul motorului; corijand amestecul la regimul maxim, aceasta va deveni sarac la regimul turatiilor reduse .

In plus, carburatorul elementar nu permite urmatoarele circumstante de functionare:

functionarea motorului la mers in gol, neavand un dispozitiv de functionare la mers incet in gol;

pornirea motorului rece, in special la temperaturile joase din timpul iernii, neavand un dispozitiv de pornire;

posibilitatea de a varia instantaneu regimul motorului, neavand un sistem de progresiune si un dispozitiv de accelerare.

Este deci necesara realizarea unui carburator complet echipat cu dispozitive speciale de corectie a amestecului debitat.







Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.
});


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul – caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnului



Proprietatile centrului de masa
Transformarea politropica reversibila
Scule aschietoare
Formula generala a exergiei molare
Asamblari elastice - arcuri
Diagrama de echilibru stabila fier-carbon
CALCULUL LA STAREA LIMITA DE REZISTENTA AL ELEMENTELOR DE BETON ARMAT SOLICITATE LA TORSIUNE
Analiza cu element finit a proceselor termice din imbinarile sudate eterogene



Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu