Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » tehnologie » tehnica mecanica
Laminarea semifabricatelor si a produselor finite

Laminarea semifabricatelor si a produselor finiteLaminarea semifabricatelor si a produselor finite

            1. Laminarea semifabricatelor

            Blumingul se instaleaza intre otelarie si lamionoarele de profile asigurandu-se astfel o circulatie justa a materialului intre sectiile productive. Lingourile calde scoase din lingotiere sunt depozitate in cuptoare adanci. Temperatura lingourilor scoase din lingotiere este de 700…1000°C la exterior sic ca.1500°C in mijloc. In cuptoarele adanci temperature se egalizeaza in masa intregului lingou si prin incalzirea suplimentara din cuptor se mentine temperature necesara laminarii dupa compozitia otelului respectiv. Lingourile incalzite se scot din cuptor si se depun direct pe calea de rulare sau pe un carucior rapid, cu dispozitiv automat de rasturnare, care transporta lingoul pana la calea de rulare a blumingului. Calea de rulare transporta lingoul cald si- l introduce intre cilindrii blumingului prin calibrele carora trece in ambele sensuri de cateva ori, in conformitate cu procesul tehnologic aplicat si cu fisele de calibe ale semifabricatelor produse stabilite pe baza greutatii si dimensiunilor lingoului. Dupa ce metalul a trecut prin toate calibrele, semifabricatul laminat este transportat de o cale cu role la foarfeci unde se taie ambele capete ale barei, care au iesit din laminar tesite si neregulate. Apoi semifabricatul este transportat tot pe o cale cu role la laminorul continuu, unde este supus la alte treceri prin calibre fara sa fie supus unei incalziri intermediare. Daca trebuie sa se obtina semifabricate ca produse finite cu destinatia de a fi livrate , atunci laminatul trece din bluming pe patul de racire si apoi la foarfeci, unde este taiat la lungimile comandate.


In instalatiile moderne de laminare, semifabricatele de dimensiuni mici se executa in laminoare continue speciale, asezate in urma blumingurilor. Aceasta grupa de caje lamineaza blumuri de 200×200 mm, pana la semifabricate patrate de 100×100 mm, care trece ulterior la laminoarele de profile mici si mijlocii. Dar blumurile de 200×200 mm, mai pot fii laminate si in semifabricate plate de 203×50 mm, intrebuintate la laminoarele de table. Pentru aceasta operatie este prevazuta caja cu cilindri verticali. Dupa iesirea din prima grupa a laminorului continuu, semifabricatul este transportat cu ajutorul transportoarelor transversale a caii cu role la foarfeci, iar dupa taiere este asezat pe patul de racie. Pentru obtinerea semifabricatelor de sectiuni mai mici ,patratul de 100×100 mm trece din prima grupa in a doua grupa de caje a laminorului continuu. Aceasta a doua grupa este formata din 8 caje cu cilindri orizontali de 457 mm diametru cu doua caje cu cilindri verticali, actionate toate de un motor electric independent. In cajele grupei a doua, semifabricatul de 100×100 mm, se lamineaza pana la sectiunea de 38×38 mm care se taie la foarfeci speciali prevazuti si se transporta cu ajutorul transportoarelor transversale la paturile de racire.

            In afara de semifabricatele de dimensiunile anterioare, se mai pot obtine la in altfel de laminar continuu semifabricate de alte sectiuni: pentru aceasta este necesar sa se lamineze blumuri de dimensiuni corespunzatoare sau san u se treaca materialul laminat prin toate cajele care corespund calibrarii necesare. In acest mod , din prima grupa de caje a laminorului continuu se pot obtine semifabricate cu dimensiunile 165×165 mm, 140×140 mm, 120×120 mm, 100×100 mm, iar din a doua grupa de caje se pot scoate semiprodusede :75×75 mm, 65×65 mm, si de 50×50 mm, sau de dimensiuni apropiate. Dupa iesirea din prima grupa a laminorului continuu, semifabricatul este transportat cu ajutorul transportoarelor transversale a caii cu role la foarfeci, iar dupa taiere este asezat pe patul de racie. Pentru obtinerea semifabricatelor de sectiuni mai mici ,patratul de 100×100 mm trece din prima grupa in a doua grupa de caje a laminorului continuu. Aceasta a doua grupa este formata din 8 caje cu cilindri orizontali de 457 mm diametru cu doua caje cu cilindri verticali, actionate toate de un motor electric independent. In cajele grupei a doua, semifabricatul de 100×100 mm, se lamineaza pana la sectiunea de 38×38 mm care se taie la foarfeci speciali prevazuti si se transporta cu ajutorul transportoarelor transversale la paturile de racire.

            In afara de semifabricatele de dimensiunile anterioare, se mai pot obtine la in altfel de laminar continuu semifabricate de alte sectiuni: pentru aceasta este necesar sa se lamineze blumuri de dimensiuni corespunzatoare sau san u se treaca materialul laminat prin toate cajele care corespund calibrarii necesare. In acest mod , din prima grupa de caje a laminorului continuu se pot obtine semifabricate cu dimensiunile 165×165 mm, 140×140 mm, 120×120 mm, 100×100 mm, iar din a doua grupa de caje se pot scoate semiprodusede :75×75 mm, 65×65 mm, si de 50×50 mm, sau de dimensiuni apropiate.

            2. Laminarea produselor finite

Cele mai raspandite produse cu destinatie generala si speciala obtinute la laminare sunt: profilele rotunde, profilele patrate, laminate dreptunghiulare, profile cornier, cu aripi egale, profile I si U , etc.

 Operatiile tehnologice se realizeaza automat.

Sarma cu diametrul intre 5…10 mm se obtine prin laminarea la cald pe laminoare liniare, semicontinue si continue. Producerea tablelor prin laminare se realizeaza in stare calda sau rece.

Tablele din otel se impart in doua grupe, table groase cu grosimea peste 4 mm si table subtiri, cu grosimea sub 4 mm. Tablele subtiri laminate la cald se obtin prin metoda laminarii in pachete pe instalatii liniare si prin metoda laminarii in rulouri pe instalatii continue.

            Bilele pentru rulmenti se obtin din semifabricate incalzite pana la 800-900 °C in cuptoare cu inductie si se introduce intre cilindri care care se rotesc in acelasi directie.            Inrucat pe fiecare cilindru exista caliber executate in spire, iar axele cilindrilor sunt situate sub un oarecare unghi, semifabricatul introdus intre cilindri incepe sa se roteasca si sa  se deplaseze in directia axei, preluand treptat forma bilei, care ,care la fiecare tura completa a cilindrilor este evacuate la extremitatea cealalta a cilinrilor. Pentru a preveni eventuale devieri ale semifabricatului de la axa de  laminare clasica diametrul cilinrilor trebuie ales pornind de la conditiile de rezistenta a cilindrilor si de la asigurarea prinderii semifabricatului.

            Astfel de exemplu pentru laminarea biletelor cu diametrul de la 24…30 mm, diametrul optim al cilindrilor trebuie sa fie de 280…300 mm. 

            3. Laminarea la cald a sarmei

 Profilul cel mai subtire care poate  fi laminat la cald este sarma, care poate ajunge la diametrul minim de 5 mm. laminarea la cald a unei sarme mai subtiri nu este posibila , din cauza racirii prea rapide. Din aceasta cauza, sarmele cu diametrul mai mic de 5 mm se fabrica prin trefilare, pornindu-se insa tot de la sarma laminata.

 Laminoarele de sarma pot fi cu bucle sau continue.

Laminorul de sarma pentru laminarea cu bucle

            Linia pregatitoare a laminorului se compune dintr-o caja cu trei cilindri. Semifabricatul sau lingoul vine de la cuptor pe o cale cu role si dupa ce trece prin calibele cajei 1 este transportat cu ajutorul transportorului transversal la foarfeci unde I se taie capetele si semifabricatul insusi se taie in doua bucati.

   fiecare din cele doua bucati aloe semifabricatului trece in prima caja din linia a doua de laminare si apoi, pe rand, in celelalte caje de lucru 2,3 si  Metalul laminat in linia a doua de laminare si apoi in continuare la linia a patra.

            Dupa iesirea din ultima caja sarma se strange sub forma de legaturi sau in colaci, cu ajutorul unei masini de bobinat sarma si se transporta la depozitul de produse finite, cu ajutorul unui transportor.

Laminorul continuu de sarma

            Un asemenea laminar se compune din 17 caje de lucru, impartite in doua grupe:o grupa care are 7 caje si o grupa finisoare cu 10 caje. Prima grupa are cilindri cu diametrul de 300 mm si este actionata de un motor electric de 1500 CP prin intermediul unui redactor de turatie. Intre prima caja si cuptor exista foarfeci care pot taia semifabricatul chiar in timpul laminarii. Grupa finisoare se compune din 10 caje duo, cu cilindri de 250 mm diametru.Fiecare  caja finisoare este actionata de electromotorul ei propriu ceea ce face posibila reglarea vitezelor de laminare la fiecare caja. Intre grupa pregatitoare si grupa finisoare sunt instalate foarfeci de taiere a laminatelor. Laminorul produce sarma de 5-8 mm diametru in 17 treceri pornind de la semifabricate cu sectiunea de la 45×45 pana la 60×60 mm, in lungime de 9 metri. Productivitatea unui astfel de laminar este de 125 000 tone pe an.

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Calculul capului bielei
Zincul elementar
Bare de sectiune variabila
COMBUSTIBILI UTILIZATI LA FURNALE
GENERALITATI DESPRE PRICIPIUL AL DOILEA AL TERMODINAMICII
SCHIMBARI DE INCARCATURA LA FURNALE
ASAMBLARI PRIN STRANGERE
MASINI DE GAURIT CU CAP REVOLVER


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu