Creeaza.com - informatii profesionale despre
Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » afaceri
Strategia de cooperare

Strategia de cooperare
STRATEGIA DE COOPERARE

Firmele in conditiile globalizarii afacerilor

Intr o lume in care totul se invarte in jurul banilor fiecare gresala costa.In conditiile globalizarii afacerilor , celebra afirmatie “ Time is money! “ incepe sa fie intelesa din ce in ce mai bine.

Relatiile de concurenta existente impugn producatorilor promovare progresului ethnic , scaderea costurilor si a preturilor , cresterea cantitatii , calitatii si diversitatii bunurilor economice . Acestea cuprind ansamblul relatiilor de competitie , de rivalitate dintre agentii economici , avand ca rezultat maximizarea eficientei econimicesi a satisfactiilor resimtite de producator , mai précis maximizarea profitului obtinut .

Strucurile pietelor sunt differentiate de numarul si forta economica a producatorilor si consumatorilor , implicit de posibilitatea ca una dintre aceste categorii sa influenteze pretul , de gradul de diferentiere al produselor dint o anumita categorie , de gradul de mobilitate al factorilor de productie (munca , natura , capital) si de gradul de transparenta a pietelor.
Dupa acesti parametrii se pot deosebi trei structuri principale:

piata cu concurenta perfecta , model theoretic prin excelenta la care economistii se raporteaza pentru a exlica mai bine unele fenomene ;

piata de monopol , foarte contestata din punctual de vedere al raportului beneficiu social cost social ;

piata cu concurenta imperfecta (concurenta monopolistica si oligopolul ) model ce predomina , caracterizand realitatea economica cotidiana .

Oligopolul este o forma de piata caracterizata prin prezenta unui numar mic de vanzatori.Caracteristica principala a oligopolului estes independenta firmelor din industrie . Dificultatea in ceea ce priveste oligopolul este faptul ca nu exista “un singur” model , deoarece independenta firmelor individuale poate lua forme diferite , fiecare dintre acestea avand o alta implicatie asupra comportamentului firmelor , conducand fie la situatii conflictuale (non-cooperative) , fie la situatii de cooperare intre firme (cartel) .

Perioada 1860-1890 s a confruntat cu o transformare fundamentala a peisajului economic . La inceputul acestei perioade , cele mai multe manufacturi erau detinute de firme mici . In Adam Smith descria o firma “tipica” ca o firma cu 10 angajati . Dar in multe manufacturi si secoare din transport erau dominate de mari firme , deseori organizate in trusturi in Statele Unite si in carteluri in Europa , care aveau mii de angajatisi care se bucurau de o putere politica seminficativa .

In spatele acestor transformari erau schimbarile in scara tehnologiilor de productie .

Schimbarile tehnologice au avut doua efecte majore asupra sctuctuii unei firme . Prima, desi costul productiei multor bunuri a scazut , aceasta scadere putea fi obtinuta numai de firmele care erau capabile sa si mareasca scara lor de productie . Astfel , fabricile au trebuit sa devina mai mari pentru a putea obtine economii de scara . In al doilea rand , noile tehnologii cereau echipamente si facilitate specializate foarte scumpe . Efectul acestor costuri fixe mari a fost unul foarte important : a devenit mai greu sa parasesti afacerea si mai probabila continuarea activitatii chiar in conditii de pierdere .

Firma gigant este o caracteristica a peisajului economic . Aceasca concentrare a puterii economice este mai aparenta in sectorul manufacturilor , unde 50 de firme produc 15%din bunurile manufacturate in lume . Oriunde in lume , industriile sunt dominate de cateva firme foarte mari : industria tigarilor de trei firme , industria automobilelor tot de trei firme , industria aviatiei comercilae de doua firme .

Cresterea oligopolului pune probleme atat pentru teoria economica , cat si pentru politica economica . Teoia economica standard precizeaza ca orice diminuare semnificativa a concurentei determina o crestere economica mai inceata ; totusi , era oligopolului a fost insotita de rate rapide de crestere economica .

1.1.1. Firma globala

Globalizarea si relaxarea reglementarilor din domeniul economiei favorizeaza aparitia unor puteri noi care,cu ajutorul tehnologiilor moderne,depasesc si transgreseaza in permanenta structurile statale.

Trebuie remarcat faptul ca,intre activitatea intreprinderii si globalizare exista stranse legaturi.Astfel,astazi se vorbeste din ce in ce mai desdespre conducerea retelelor de firme si de “coopetitie”(“co-opetition” este un mod strategic de gandire care combina cooperarea si competitia).

Piata mondiala a devenit un sistem de piete interdependente,pe care firma nu mai poate adopta decizii in mod fragmentar,adica tara cu tara,asa cum proceda acum cateva decenii.

In conditiile trecerii de la productia clasica la integrarea productiei cu ajutorul calculatorului,firma in conditiile globalizarii a trebuit sa aiba in vedere elaborarea unei strategii concurentiale mai complexa,prin:

-urmarirea aspectelor multiple vazand calitateaproduselor/serviciilor,livrarea lor la timp,adaptarea la nevoile consumatorului,costul scazut;

-urmarirea simultana a unor segmente de piata;

-urmarirea dezvoltarii de noi produse.

In literature de specialitate se vorbeste din ce in ce mai mult de firma globala.De la firma traditionala,aparuta la inceputul secolului xx,s-a trecut la firma multinationala,la incepuul anilor1950,iar apoi,din anii 1980,la firma globala.Specialistii considera ca multinationalizarea si transnationalizarea intreprinderilor pot fi explicate pe baza restrictiilor de aprovizionare;existentei spatiilor nationale;structurii de oligopoly si diferentieri de costuri de productie.

Aparitia firmei globale este strans legata,printer altele,de urmatoarele elemente:

-punerea in aplicare a retelelor mondiale de productie si de informatii,in special datorita legaturii indestructibile dintre informatica si telecomunicatii;

-adoptarea de catre intreprindere a unei strategii mondiale pentru fiecare produs/serviciu oferit,o strategie de integrate valabila pentru intreaga planeta.

Firma globala nu mai are astazi un centru,ea este un organism fara corp si suflet,nu este decat o retea constituita din elemente complementare diferite,raspandite pe toata planeta si care se articuleaza unele cu altele dupa o ratiune pur economica,ascultand de doua cuvinte magice:rentabilitate si productivitate.

Firma globala reprezinta marea intrepindere moderna,care-si planifica activitatea de productie pe mai multe continente si adopta o gestiune mondiala a activelor sale.Intreaga planeta este considerate un tot unitary,deoarece asa cum arata A.Morita,fostul presedinte de la Sony,”ea gandeste mondial si actioneaza local”.In optiunea lui K.Ohmae,exista doua motive principale care explica expansiunea firmelor globale,respective:

in conditiile in care durata de viataal produselor/serviciilor este din ce in ce mai scurta,cheltuielile de cercetare-dezvoltare ale firmei devin din ce in ce mai ridicate.Pentru a le face fata,firma are la dispozitie doua solutii:cresterea taliei sale si incheierea de aliante strategice cu alte intreprinderi.Aceste costuri ridicate creeaza bariere de intrare pe o piata si determina firmele sa caute realizarea unor economii de scara prin cresterea vanzarilor pe piata mondiala;

pentru a fi puternica,firma trebuie sa vanda pe toate pietele mari sis a dispuna,prin urmare,de filiale de productie si eventual,de distributie.

La aceste motive consideram ca mai putem adauga doua:

dorinta de a profita de avantajele comparative ale tarii in care firma se instaleaza;

reducerea costurilor de productie ale intreprinderii.

In ceea ce priveste activitatea de marketing a firmei globale,asistam pe de o parte,la intensificarea fara precedent a concurentei si la schimbari extraordinary de rapide in toate domeniile,iar pe de alta parte,la aparitia asa-numitelor “produse globale” gen Coca-Cola,Texaco,Mercedes,Toyata,Microsoft sau McDonald’s.

In present,numeroase firme si-au extins masiv operatiunile de comercializare,aprovizionare si productie pe piata mondiala,reusind sa si creeze structuri globale ce le permit sa transmita rapid informatiile,ideile dintr un colt al lumii in celalalt.

De exemplu , in ceea ce priveste concurenta globala , firmele europene si americane au de infruntat chiar in tarile lor de origine firmele asiatice (Sony , Toyota , Samsung ) ce aplica o politica de marketing agresiva si extreme de competitive .

Globalizarea determina intreprinderile sa si realizeze produsele prin intermediul unor linii de montaj global.Pentru a face fata provocarilor lansate de globalizarea afacerilor , numeroase firme formeaza aliante strategice sau fuzioneaza cu alte intreprinderi , chiar concurente . Fuziunea are loc atunci cand doua sau mai multe firme isi unesc activitatile dand nastere unei noi firme , iar achizitia are loc atunci cand o firma cumpara si controleaza o alta firma .

In ultimul timp , s a inregistrat o crestere spectaculoasa a fuziunilor si achizitiilor internationale , in domenii ca finante , telecomunicatii , industrii farmaceutice , linii aeriene, astfel ca fuziunile dintre marile corporatii afecteaza un numar din ce in ce mai mare de piete nationale .

Fuziunile , achizitiile si aliantele strategice sunt consecinta logica si inevitabila a competitiei intr o economie mondiala fara bariere si din ce in ce mai integrate .

Firma globala incearca sa reduca concurenta economica la scara planetara cu aceleasi mijloace pe care le a folosit intotdeauna , prin intensificarea controlului lor asupra capitalurilor , pietelor si tehnologiilor . Ceea ce este nou este faptul ca are loc combinarea unei economii globalizate cu tehnologii informationale din ce in ce mai sophisticate , ceea ce ofera posibilitatea intreprinderilor globale sa si consolideze acest control la o scara care nu a mai fost posibila pana acum .

Succesul deosebit inregistrat de firmele globale se datoreaza considerabilelor lor eforturi de cercetare – dezvoltare , punand cunoasterea pe primul plan .

O societate a cunoasterii impune firmei actulae fundamentarea unor strategii bazate pe implementarea unui comportament al invatarii continue .

Era globalizarii inseamna emergenta economiei virtuale . Internetul face sa creasca seminficativ eficienta activitatilor firmei actuale . Firma beneficiaza , pe de o parte , de scaderea costurilor de productie , mai ales datorita reducerii preturior de achizitie ale echipamentelor si utilajelor necesare . Din acest motiv , firma face mari investitii , sustinand astfel un ritm de crestere economica .

Asa au aparut web – firmelecare sunt tot firme globale , ele desfasurandu –si activitaile la nivel planetar prin intermediul tehnologiei informationale , a internetului . De fapt, sunt firme “ bazate pe informati “ , pe cunoastere , constituite pe baza unei tehnologii avansate de procesare a datelor .

Afacerile pe internet sunt inca la inceput , dar viitorul este al firmelor care vor utilize in mod current acest mijloc in competitia cu alte firme .

In era globalizarii , spaecialistii in domeniu vorbesc depre “ firma digitala “ , “firma virtuala “ sau “firma mileniului trei “ . Aceasta “ noua” firma actioneaza intr o “ noua “ economie , fundamental ape partu forte conducatoare :

revolutia informationala ;

intensele schimbari tehnologice ;

globalizarea ;

schimbarile demografice .

Asistam in era globalizarii la nasterea unor noi tipuri de relatii intre firma si mediul sau . Exista si evolutia firmei mileniului el treilea stau sub semnul impactului tehnologiei informationale si telecomunicationale .2 Strategia de cooperare la nivel international

In timp ce oportunitatile pentru afacerile internationale sunt tot mai mari , sporeste totodata si gradul de incertitudine si de risc in afaceri . Globalizarea pietelor si cresterea impresionanta a dimensiunilor acestora determina ca foarte multe firme sa se gaseasca in situatia de a nu avea dimensiunea strategica critica , necesara pentru a concura cu success pe piete gigantice . In consecinta , firmele vor fi obligate sa apeleze , in masura crescanda , la noi forme de cooperarea , care eraude neconceput in sistemele traditionale de dezvoltare economica si in conditiile prevalentei pitelor nationale . Incheierea unor aliante intre firme poate schimba raporturile de forte pe pietele internationale sip e cea mondiala si pot reconfigure profound pietele respective .

Un imperative essential al aplicarii cu succes a strategiei este acela al conceperii unei structuri organizationale capabile sa ponteze factorii - cheie de success , sa le amplifice influenta sis a contribuie , astfel , la reusita de ansamblu a noii strategii de adaptare globala .

Originile conceptului de strategie

Termenul de strategie a aparut in anul 1928 in stiinta matematicii , fiind introdus de catre John von Neuman in teoria jocurilor . Preluarea acestui concept in 1944 in domeniul economic a fost prilejuita de publicarea lucrarii lui J. von Neuman si O. Morgenstern : “ Theory of G ames and Economic Behaviours “ . Traseaul urmat de conceptual de strategie in a doua jumatate a secolului XX a fost unul caracterizat prin discontinuitate , asa cum aprecia P. Drucker . Daca primul instrument formalizat al reflectiei strategice a fost celebrat curba de viata a produsului ,introdusa pe scara larga in anii ‘ 50 , P. Drucker fiind printer primii care au relevant importanta deosebita a strategiei apartine lui A. D. Chandler , mediatizata in lucrarea “Strateyy and Structure “.Punctul de plecare al demersului strategic modern si popularizarea notiunii de strategie I a revenit , in mare parte , lui I.H.Ansoff si reprezentantilor scolii Harvard , precum si marilor cabinete de consultanta americane , care in anii ’60 au dezvoltat mai multe modele de analiza strategica(dintre care cel mai cunoscut este matricea de analiza a portofolilui de activitati , elaborate de BCG ) .

In anul 1979 , George Steiner a delimitat conceptual de strategie planificata , ca fiind activitatea desfasurata la nivelul top managementului , cu privire la importante decizii , misiuni si actiuni de urmat pentru a realize directiile propuse .

In anul Kenneth Andrews a introdus termenul de strategie corporative care reprezinta un model de decizii care detremina obiectivele companiei si realizeaza planurile pentru obtinerea acestora .

Confor opiniei lui Michael Porter , strategi de concurenta este strans legata de “a fii diferit “.Strategia de concurenta inseamna , in poinia autorului , a alege in mod deliberat un set diferit de activitati pentru a oferi un mix unic de valoare .

Strategia de cooperare – delimitarea conceptului

Politicile de reducere a obstacolelor nationale de protejare a pietelor in fata investitiilor si a schimburilor , reformarea si reglementarea pietelor de bunuri , de munca si de capital , efectul noilor tehnologii de telecomunicatie si a tehnologiei informaticii , precum si distributia de cunostinte au creat un mediu globalizat , puternic si complex pentru intreprindei . “Jocul” supravietuirii pe mare piata inca in formare este condos de avantajele dinamice si concurentiale ale firmelor .

Astazi , pe piata internationala au success numai firme care se concentreaza in special pe mediul exterior dinamic ai care adopta strategii concrete de cooperare pentru a detine un loc important pe piata internationala .

Strategia de cooperare este o strategie prin care firmele lucreaza impreuna pentru a obtine obiective commune . Cooperarea cu alte firme este o strategie care creeaza valoare pentru consumatori si stabileste o pozitie favorabila fata de concurenta . Desi cooperarea intre firme poate lua forme diferite , studiile intreprinse au relatat faptul ca cele mai multe forme de cooperare implica tehnologia .

Strategia de cooperare este una dintre caile principale alese de catre societatile transnationale in vederea reducerii riscului afacerilor . Strategia de cooperare a devenit rapid contraponderea strategiei concurentiale , fiind un principal instrument al amangementului strategic . Astfel , strategia de cooperare nu reprezinta o alternative la strategia concurentiala , cid or un mijloc de a obtine un avantaj concurential durabil in relatia cu rivalii din afara aliantei .

Strategiile globale sunt foarte bine prefigurate de catre presedintele corporatiei japoneze Sony carea a afirmat ca :cea mai buna cale de a deveni globali ar fi aceea de a deveni locali peste tot , in acelasi timp “ , iar acest lucru , in conditiile dezvoltarii actuale , nu poate fi realizat decat prin cooperarea intre firme .3. Teoria jocurilor ( Game Theory )

Teotia jocurilor este un studiu matematic al jocurilor si strategiilor , care are ca scop sa determine , plecand de la un set dat de reguli , cea mai buna strategie de urmat de catre fiecare jucator pentru obtinerea celui mai bun rezultat .

Analiza initiala a teoriei jocurilor a fost realizata de catre Jhon von Neumann si Oscar Morgenstern in 1944 in “Teoria jocurilor si comportamentul economic “.Mai tarziu aceasta teorie a fost dezvoltata de John Nash .

Astazi , teoria jocurilor este unul dintre cele mai active domenii ale teoriei economice . Importanta sa a fost recunoscuta in ca urmare a castigarii premiului Nobel pentru economie de catre John Nash , John Harsany si Richard Selten , pentru contributia acestora la dezvoltarea analizei economice .

In teorie jocurilor se fac urmatoarele prezumtii :

-fiecare jucator are posibilitatea sa aleaga intre doua sau mai multe strategii (numite jocuri)

-fiecare combinatie de strategie aleasa de catre jucatori conduce catre o anumita stare finala(castig , pierder ) care inseamna finalul jocului

-exista o rasplata pentru fiecare jucator in finalu jocului

-fiecare jucator are informatii perfecte cu privire la strategie si la oportunitatile acesteia , adica cunoaste regulile jocului precum si rasplata primita de toti jucatorii

-toate decizii luate sunt rationale .

O definitie a notiunii de “joc”este aceea de “Situatie in care trebuie luate decizii interdependente”.Esenta unui joc de strategie consta in faptul ca decizia fiecarui jucator cu privire la alegerea actiunii potrivite depinde de ce anume se asteaptajucatorul respective ca va face partenerul sau de joc . Prin joc putem intelege orice situatie in care decizia unei personae este influentata de asteptarile cu privire la reactia unei alte personae . Toate deciziile sunt luate pe baza reactiei posibile ale partenerului de joc .

In sfera economiei situatia cea mai des intalnita este jocul cu motivatie compusa , in acre exista atat elemente de conflict , cat si de coordonare a intereselor .

Publicarea “Teoriei jocurilor si comportamentul economic “a fost un pas important , dar pe , de alta parte , inventai lui Albert Tucker –Dilema Prizonierilor - a fost chiar mai importanta . Aceasta nu a aparut in urma unei lucrari de cercetare , ci la un curs.Exemplul dat de Tucker incepe cu o mica poveste .Strategiile in acest caz sunt:sa marturiseasca sau nu , iar rezultatele acestor strategii sunt anii de inchisoare .

Bibliogarfie :

- Dobre I . Claudia , Ed . Ex Ponto , Constanta ,2006
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
PLAN DE AFACERI - S.C. IMAGE SRL - organizare de evenimente
PREZENTAREA ORGANIZATIEI - ROTIS LUX S.R.L. - comercializarea de consumabile tipografice
Stratageme aplicabile in negocieri
Elvila - Misiunea si obiectivele principale
Analiza modificarii absolute a fondului de salarii
Intreprinzatorul - spalatorie cu autoservire
Sinteza planului restaurantului HEDON
STRUCTURA FINANCIARA A FIRMEI

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu