Creeaza.com - informatii profesionale despre
Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » afaceri
Stratageme aplicabile in negocieri

Stratageme aplicabile in negocieri
Stratageme aplicabile in negocieri

“Orice dorinta care se vrea satisfacuta ca si orice necesitate care trebuie satisfacuta constituie obiectul unui proces de negociere care de multe ori se declanseaza fara ca partenerii sa fie constienti de aceasta”

“Sentimentul ca negociezi in nume propriu, pentru o cauza de al carui efect nu beneficiezi confera procesului de negociere un profund caracter subiectiv, confirmat si de tehnicile diferite pe care un negociator le foloseste in realatia cu partenerul sau”
Negocierea este o deprindere pe care si-o poate insusi oricine si care odata asimilata, poate fi exersata in numeroase situatii”

Identificarea intereselor

Este utilizat de negociator in scopul de a da satisfactie partenirilor respectiv opozantilor. Se utilizeaza atunci cand problemele luate in discutie nu sunt importante pentru cel care negociaza. Acest stil presupune disimularea. Negociatorul se arata interesat de problemele partenerului de negociere numai in ideea de a-l face sa se simta bine, sa se simta inteles reactionand pozitiv la propunerile negociatorului. Scopul negocierii nu este acela de a ramane pe pozitie ci de a-si atinge interesele

Stratagema folosirii unui reprezentant

Negociatorul in cursul procesului de negociere isi da sema ca negocierea nu se deruleaza in directia dorita de el fiind fortat pentru incheierea acesteia sa cedeze mai mult decat si-a dorit initial.

In aceste situatii negociatorul recurge la argumentul ca pozitia sa in cadrul institutiei nu ii permite de a negocia mai mult, neavand imputernicire in acest sens. Desigur acest stil creeaza dificultati in procesul de negociere, partenerul fiind deranjat ca nu poate primi ceea ce isi doreste iar tergiversarea cu privire ca noile elemente ivite nu pot fi discutate decat la alt nivel de conducere, provoaca in cele mai multe cazuri frustari si dorinta de a renunta la negociere.

Stratagema jocului dintre Uliu si Porumbel sau Baiat bun-Baiat rau

Sunt oameni care in general sunt orientati catre a evita anumite stari sau probleme (porumbeii) si sunt oameni care cauta anumite stari sau solutii. Fiecare dintre noi este orientat spre a fi mai mult uliu sau spre a fi mai mult porumbel.

Acest stil de negociere se aplica cand negocierea se face de o echipa de doi negociatori in care unul din negociatori joaca rolul unui om inflexibil la problemele partenerului de negociere iar celalalt joaca rolul de conciliant, de intelegere si parteneriat. In cadrul procesului de negociere unul din ei va conduce etapele introductive ale acesteia urmand ca celalalt coleg sa conduca fazele finale. In momentul negocierii cel care a cerut mai mult si-a stabilit o pozitie puternica pe care nu o va ceda fiind aparata in permanenta de baiatul rau sau uliul. In felul acesta se pot avansa cereri inalte la inceputul negocierii, ferm si fara rezerve. Un porumbel este mai motivat sa ia o decizie daca trebuie sa evite ceva, daca trebuie sa rezolve o problema sau daca scapa de o anumita stare, pe cand uliul este mai motivat de finalitate, de o stare care ar trebui atinsa, de o solutie sau de un rezultat. Metoda SPIN

S – Situatie (Care este situatia in ansamblul ei).

P – Probleme (Care sunt problemele cu care se confrunta).

I – Implicatii (Care sunt –sau pot fi – implicatiile acestor probleme)

N – Nevoie (Care este Nevoia pe care tu o poti rezolva)

In aceasta tehnica, se pleaca de la o serie de probleme si de la implicatiile pe care le genereaza aceste probleme, neoferindu-se o solutie concreta, ci mai degraba se rezolva o problema si se raspunde unei nevoi  pentru a evita anumite probleme. SPIN-ul din vanzari este mai mult echivalent cu a vinde unui porumbel, care are o serie de probleme, iar decizia de cumparare este determinata de rezolvarea acelei probleme si de evitarea unei catastrofe, a unei situatii neplacute sau a unei situatii deranjante.

Stratagema folosirii impasului

Acest stil de negociere este folosit numai atunci cand negociatorul detine sub control procesul de negociere astfel incat sa nu determine o reactie negativa din partea partenerului finalizata cu terminarea negocierii si implicit cu concesii suplimentarea pentru reluarea acestuia.

Tergiversarea

Stilul este folosit atunci cand negociatorul nu doreste sa ia o decizie in acel moment si atunci cauta motive care sa justifice lipsa deciziei. Se incearca plasarea partenerului catre alta firma cu activitate similara in vederea continuarii tratativelor. De multe ori se utilizeaza acest stil in momentul in care partenerul nu este de incredere.

Stratagema lansarii unor cereri exagerateFolosirea acestui stil permite negociatorului obtinerea de exemplu a unor preturi superioare celor gandite initial. Se utilizeaza in cazul in care partenerul are informatii limitate, nu este bine documentata si atunci putem porni in negociere de la preturi mari din care ne putem permite apoi sa facem cateva concesii care finalizate dau un pret al serviciului net superior celui asteptat de negociator de la un partener avizat.

Stratagema folosirii intrebarilor introductive

Stilul presupune buna cuviinta, plecand de la formule uzuale de politete ,urmand apoi trecerea la cunoasterea problemelor. In acest sens va solicita informatii privind dorintele partenerului referitoare la produsele sau serviciile solicitate, va lua relatii legate de situatia finaciara a partenerului de istoricul solicitarii unor produse sau servicii asemanatoare de la firme concurente sau privind obtinerea in trecut a acestora chiar de la proria firma. Odata obtinute aceste informatii va incerca sa faca o analiza critica asupra informatiilor primate incercand sa ofere produsul sau serviciul cel mai adecvat in acel moment partenerului. De cele mai multe ori acest stil de negociere permite obtinerea unor profituri mari deoarece negociatorul lucreaza cu impresiile clientului cautand sa ofere serviciile sau produsele pe care acestia le-au considerat mai slabe la vechile oferete.

Ca sa primesti trebuie sa dai

In cadrul unei negocieri negociatorul este interesat sa obtina initial cat mai multe informatii despre partener in special despre pueterea financiara a acestuia si in functie de aceasta sa ofere solutie care sa duca in final la incheierea unui accord. Totdeauna va cauta sa taca si sa obtina informatii despre partener si abia apoi in functie de acestea sa ofere propriile informatii privind produsele sau servicile detinute. Orice negociere presupune o concesie mai mare sau mai mica din partea partenerilor sau opozantilor aflati in procesul de negociere. De obicei negociatorul lasa ca primul pas sa fie facut in acest sens de opozanti.

Stratagema ofertelor false

Stilul poate fi comparat cu efectul de dumping. Se antreneaza in joc un cumparator care ofera o valoare foarte mare pe serviciile pe care le doreste. Binenteles ca acesta impune si anumite conditii care nu pot fi sustinute de firmele concurente. Cumparatorul isi retrage apoi oferta astfel incat procesul de negociere initial se opreste. Negociatorii lanseaza oferte false in ideea de a indeparta concurenta, ceilalti parteneri fiind luati prin surprindere de situatia creata .

Schimbarea negociatorului

Foloseste drept argument modificarea circumstantelor.Este un stil folosit in cazul in care se doreste dezechilibrarea procesului de negociere in favoarea negociatorului. Dupa ce un partener s-a obisnuit sa trateze cu un anumit negociator, dupa ce s-a creat o afinitate de idei, opinii si chiar sentimente, schimbarea negociatorului pune partenerul in fata pornirii la un nou drum cu alta personalitate, producand o instabilitate.Dragos Constantin Vasiel-Tehnici de negociere in afaceri

D.Voiculescu-Negocierea-forma de comunicare in relatiile interumane,Ed.Stiintifica Bucuresti,1991,p.67

D.Voiculescu-Negocierea-forma de comunicare in relatiile interumane,Ed.Stiintifica Bucuresti,1991,p.86
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Structura si utilizarea raportului de audit
INFLUENTA RISCULUI ASUPRA STRUCTURII FINANCIARE
STUDIU DE CAZ- Auditul proiectului „Incluziune sociala prin pregatire profesionala” grant finantat de Comunitatea Europeana pentru actiuni externe
Intreprinzatorul - spalatorie cu autoservire
Societatea Comerciala Comyor group SRL
PROIECT DE ABSOLVIRE AGENT IMOBILIAR - INCHIRIEREA UNUI APARTAMENT DE 3 CAMERE LA BLOC
Act constitutiv actualizat al s.c. „piccolino jucarii” s.r.l.
PROIECT - ANALIZA PERFORMANTEI SI EVALUAREA UNUI PROIECT DE INVESTITII DIRECTE

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu