Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » tehnologie » auto
Limitarea de catre aderenta a momentelor si fortelor care incarca roata de autovehicul

Limitarea de catre aderenta a momentelor si fortelor care incarca roata de autovehiculLimitarea de catre aderenta a momentelor si fortelor care incarca roata de autovehicul.

Atat in cazul rotii motoare cat si in cazul rotilor libere si franate s-a notat cu X reacX reactiunea longitudinala (tangentiala) a caii re rulare asupra rotii. Reactiunea X paralela cu calea de rulare se numeste forta de aderenta.

Prin analogie cu forta de frecare, marimea fortei de aderenta X este dependenta de forta normala de contact si de natura suprafetelor in frecare.

In conditii precizate de incarcare , tip de anvelopa, presiune de umflare, stare de uzura a benzii de rulare si pe o anumita categorie de drum precizat prin material si stare uscata sau uda, forta de aderenta X nu poate sa treaca de o valoare limita. Se defineste ca aderenta valoarea maxima a fortei de aderenta.

Raportul dintre valoarea maxima posibila a fortei de aderenta in conditii date si incarcarea normala pe roata se numeste coeficient de aderenta.

Domeniul de variatie al momentului de franare poate fi scris sub forma

Pentru dand factor comun pe si tinand seama de relatia coeficientului de aderenta , se obtine expresia momentului de franare maxim :

pe care il poate prelua roata in absenta fortelor laterale.

Daca asupra rotii incarcate cu un moment care produce forta de aderenta X mai actioneaza si o forta transversala atunci reactiunea caii asupra rotii va avea si o componenta de aderenta transversala Y (reactiunea transversala).

Rezultanta fortelor de aderenta X si Y nu va putea depasi ca valoarea forta de aderenta permisa de cale si de incarcarea pe roata :

Oricare ar fi raportul dintre marimile X si Y rezultanta lor va fi raza cercului:

Se oberva ca pe masura ce momentul la roata creste si deci forta de aderenta X va fi mai mare, componenta Y disponibila a aderentei se va micsora. La limita, cand rezulta , adica roata nu mai poate sa preia forte laterale fara se alunece lateral (derapeze).

Componenta transversala Y a aderentei se numeste forta de ghidare laterala a rotii si mentine autovehiculul pe traiectorie curbilinie in viraj sau se opune deplasarii laterale cauzate de vant sau de inclinarea drumului.

Cercul de raza se numeste cercul aderentei si reprezinta limita ghidarii prin aderenta (figura [xx]).

Astfel in cazul franarii cu blocarea rotii valoarea maxima a fortei tangentiale X este de unde pe baza rationamentului de mai sus se constata ca valoarea fortei de ghidare laterala Y este nula. Acest fapt conduce la imposibilitatea efectuarii unor manevre de virare in momentul franarii cu blocarea rotii deoarece autovehiculul isi mentine traiectoria din momentul blocarii rotii (directia fortei X).

Definim coeficientul de aderenta transveral ca fiind raportul dintre valoarea fortei de ghidare laterala Y si valoarea reactiunii normale astfel :

In functie valoarea alunecarii relative dintre pneu si calea de rulare curba de variatei a coeficientului de aderenta transversal este prezentata in figura [xx].

Se constata ca in momentul blocarii rotii a=1 valoarea coeficientului de aderenta transversal tinde catre zero, capacitatea de ghidare laterala a rotii devenind astfel practic nula.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
TAHOGRAFELE DIGITALE - PREZENTARE GENERALA
Tipuri de « bucle reci » existente
Personalizarea creativa si colectionarea - motociclete
Elemente de constructie si de calcul pentru arcurile in foi (arcurile lamelare)
REMEDII PENTRU AUTOVEHICULE FATA DE ACCIDENTE
Maniabilitatea si stabilitatea automobilului
Statistici de accidente
COMMON RAIL DELPHI
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu