Creeaza.com - informatii profesionale despre
Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » economie » contabilitate
Clasificarea documentelor

Clasificarea documentelorClasificarea documentelor

     Documentele economice sunt acte scrise in care se consemneaza,in momentul si de regula la locul efectuarii,operatiilor economice,in scopul dovedirii efectuarii operatiilor,dar si ca baza de inregistrare in contabilitate.

    Datorita diversitatii operatiilor economice si documentele economice sunt de mai multe feluri.

     Documentele se pot grupa dupa mai multe criterii,astfel:

1.1  Dupa natura operatiilor economice pe care le consemneaza documentele pot fi:

-        documente privind activitatea financiar- contabila: documente privind salariile,rezultatele financiare,documente privind activele imobilizate,documente privind activele circulante,etc.

-        documente privind alte activitati: documente privind activitati de investitii,cercetare – dezvoltare,proiectare, documente privind activitati de secretariat,etc.

  Dupa functia pe care o indeplinesc se pot divide in :

-  documente de dispozitie – cuprind documente prin care se transmite ordinul de a se executa o operatie economica ( dispozitie de livrare,dispozitie de plata,comanda etc.); nu fac dovada executarii efective a operatiilor respective,deci nu pot servi ca baza pentru inregistrarea lor in contabilitate.

 - documente justificative de executie – sunt documente care prezinta date cu privire la executarea operatiilor si servesc ca baza pentru inregistrarea operatiilor respective in conturi ( bon de consum, factura,chitanta etc).

 - documente mixte combinate – sunt documente care cuprind atat dispozitia de a se executa o operatie economica,cat si despre executarea ei efectiva; initial sunt documente de dispozitie,iar prin completarea lor cu date privind executarea operatiilor respective devin documente justificative (bonul de consum dispune eliberarea de materiale,deci este un document de dispozitie; dupa ce s-a completat cu mentiuni privind operatia respectiva devine document justificativ.

3. Dupa numarul operatiilor economice pe care le cuprind documentele pot fi:

-  documente singulare,care cuprind o singura operatie economica-financiara (chitanta, bon de consum, factura etc).

-  documente cumulative – care cuprind mai multe operatii economice de acelasi fel (totaluri cantitative – valorice,perioada pentru care s-au centralizat datele din documentele individuale,numarul lor de ordine, etc).

4.  Dupa locul intocmirii si circulatiei se deosebesc:

-  documente interne – care se intalnesc in cadrul unitatii patrimoniale; o parte circula in interiorul unitatii (bon de consum,nota de predare, etc), iar o alta parte circula si in afara, la alte unitati patrimoniale (cecurile,facturile intocmite pentru servicii prestate – lucrari executate,etc).

-  documente externe – sunt intocmite in afara unitatii,deci sunt primite de la terti ( extrase de cont bancar,facturi de furnizori).

5. Dupa momentul intocmirii pot fi:

-  documente primare – care se intocmesc de regula in momentul si la locul efectuarii operatiilor economice,indeplinind rol de documente justificative (chitanta,factura, etc).

-  documente secundare – sunt intocmite pe baza documentelor primare sau in acelasi timp cu acestea, asigurand pregatirea datelor pentru a fi prelucrate.

6. Dupa sfera de aplicare se grupeaza in:

-  documente generale-comune sunt folosite de toate unitatile patrimoniale ( chitanta,factura,bon de consum, etc)

-  documente specifice – sunt utilizate doar in anumite ramuri ale economiei datorita particularitatilor acestora (devize folosite in constructii – montaj).

7.  Dupa forma de prezentare, documentele justificative pot fi :

-  documente tipizate, intocmite pe formular tip,strict determinat si a carui folosire este obligatorie.

-  documente netipizate,care se intocmesc pe formulare specifice unor ramuri economice sau pe hartie fara un format stabilit.

8. Dupa regimul de tiparire:

-  documente cu regim special, care au regim deosebit de tiparire,numerotare,gestionare,evidenta si pastrare (chitante,chitante fiscale,cecuri, facturi,avize de insotire,foile de parcurs,cartelele,bonurile de masa,borderourile de achizitii).

-  documente cu reglementari exprese, de tiparire, gestionare, numerotare, folosire, justificare: imprimate cu valoare nominala ( timbre fiscale, bilete de intrare, marci postale ); certificate medicale,autorizatii de functionare, permise de calatorie, etc.

-  documente cu regim uzual care nu se supun anumitor restrictii pivind tipairea,gesionaea, folosirea, justificarea lor.

  1. Principalele categorii de preturi si tarife.

     Pretul - reprezinta valoarea care se incaseaza la livrarea bunurilor economice; in principiu este format din costul de productie, cheltuielile de desfacere,profitul agentului economic.

     Preturile pot fi: cu ridicata sau cu amanuntul.

     Pretul cu ridicata – este pretul la care se vinde un bun intrre agentii economici si cuprinde: costul complet al bunului vandut, profitul producatorului, taxa pe valoarea adaugata (TVA) si accizele.

     Pretul cu amanuntul – este pretul la care sunt vandute marfurile catre populatie si cuprinde – pretul cu idicata la care se aduna adaosul comercial.

     Pretul pietei – este pretul la care se poate procura bunul respectiv in ziua evaluarii, in functie de formarea preturilor pe baza cererii si ofertei.

    Pretul de decontare – pretul la care se evalueaza produsele livrate,lucrarile executate sau serviciile prestate tertilor.

    Pretul de inregistrare – este utilizat la evaluarea mijloacelor materiale efectiv avansate sau consumate atunci cand evidenta si calculul necesita folosirea altui pret decat cel efectiv.

   

    Tariful – este considerat un element banesc, echivalentul pretului pentru servicii prestate si lucrari executate.

     Costul istoric – se stabileste in functie de modalitatea de procurare a elementelor de activ:

-        daca elementele de activ sunt cumparate, costul istoric este dat de costul achizitiei;

-        daca datorita contributiei unor persoane a crescut capitalul agentului economic, costul istoric este dat de valoarea bunurilor aduse ca aport;

-        daca au fost produse in cadrul unitatii unele elemente de activ costul istoric e dat de costul de productie al respectivelor elemente.

In concluzie pentru acelasi element patrimonial pot exista diferite preturi unitare de intrare,deci costurile istorice pot diferi dupa variatia elementelor componente.

   

Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: Pregatitoare Cand/ cum și de ce se intampla? Roata anotimpurilor
 Brose - proiect
 Managementul Proiectelor - Controlul proiectelor, mega si micro proiecte

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Diplomatie si conflict: relatiile internationale in timpul Primului Razboi Mondial
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 PROIECT DE DIPLOMA CHIMIE INDUSTRIALA SI INGINERIA MEDIULUI - TEHNOLOGIA ACIDULUI GLUTAMIC

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA management - Impactul implementarii unui sistem de management al relatiilor cu clientii in cadrul unei societati comerciale
 LUCRARE DE LICENTA Ingineria si Protectia Mediului in Industrie - Proiectarea unui depozit de deseuri urbane pentru un oras cu 200.000 de locuitori

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat profesional informatica - evidenta spital
 ATESTAT LA INFORMATICA - Gestionarea unui magazine de confectii
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
PREZENTARE GENERALA A TREZORERIEI INTREPRINDERII
Posibilitati de control in domeniul stocurilor
CADRUL PROFESIONAL PRIVIND ACTIVITATEA DE EXPERTIZA CONTABILA
Regulile de functionare a conturilor
CONTABILITATEA DEPRECIERII IMIBILIZARILOR
Planul contabil general
SUBSISTEMUL INFORMATIONAL CONTABIL AL DISPONIBILITATILOR BANESTI DIN CASIERIE
Bilantul
Alte beneficii pe termen lung ale angajatilor
CONTABILITATE FINACIARA CURENTA - TEST GRILA


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu

 


Referate Contabilitate.com Copyright © 2015 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.