Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie » finante banci
Acreditivul Documentar

Acreditivul Documentar


Acreditivul Documentar

1. Concept. Parti implicate. Reglementari

Acreditivul documentar este un angajament ferm, asumat de o banca, de a
asigura plata contravalorii documentelor prezentate de exportator (beneficiarul
AD) in conditiile stabilite de ordonatorul AD (importatorul).

In derularea unui AD sunt implicate trei parti de baza:
- ordonatorul AD (importatorul) cel care initiaza relatia de AD prin

instructiunile pe care le da bancii sale;

- banca emitenta (banca importatorului) care la solicitarea ordonatorului AD isi asuma angajamentul de plata contra documente, in favoarea beneficiarului AD (exportatorul);

- beneficiarul AD (exportatorul) este cel in favoarea caruia a fost deschis AD si care prezentand documentele la banca poate incasa contravaloarea marfii exportate.



Alaturi de aceste trei parti de baza mai apare si o a patra parte:

- banca exportatorului este cea care il deserveste pe exportator si care in functie de rolul pe care il indeplineste in derularea platilor prin AD poate fi:

  • banca notificatoare, obligatia fiind doar de a notifica, aviza exportatorul de deschiderea AD si de preluare a documentelor de la acesta spre a le transmite bancii emitente care, in acest caz, este si banca platitoare (comision de notificare);
  • banca platitoare, in acest caz, banca exportatorului este abilitata de banca emitenta sa efectueze si plata documentelor prezentate de exportator, urmand ca banca emitenta sa ii ramburseze suma platita (comision de plata);
  • banca negociatoare, ipostaza, asociata scrisorilor de credit - un tip de AD prin care banca exportatorului "cumpara" documentele de la exportator spre a le vinde bancii emitente (comision de negociere);
  • banca confirmatoare in unele cazuri, exportatorul poate cere ca banca sa sa-si adauge confirmarea pe AD emis de banca emitenta; confirmarea semnifica un angajament de plata suplimentar - daca banca emitenta nu plateste, valoarea AD poate fi acoperita de banca confirmatoare.
  • Larga utilizare a AD in derularea tranzactiilor internationale este determinata de:
    - avantajele pe care le prezinta atat pentru exportator (angajamentul de plata al
  • bancii emitente), cat si pentru importator (banca emitenta nu va plati exportatorul decat daca prezinta documentele in stricta conformitate cu cele precizate in AD);
  • supletea mecanismului derularii AD care permite adaptarea sa la diferite forme pe care le pot imbraca tranzactiile comerciale (AD cu plata diferata, AD cu plata prin acceptare, AD transferabil, AD revolving, AD clauza rosie etc.);
  • reglementarile uniforme care guverneaza utilizarea sa. Materia AD este reglementata printr-un document denumit "Reguli si uzante uniforme referitoare la acreditivele documentare", cunoscut si sub denumirea de "Publicatia nr. 500", elaborat de Camera de Comert International (C.C.I.) de la Paris. Aceste reguli au fost elaborate pentru prima oara in 1924 si au fost succesiv imbunatatite reflectand mutatiile ce au avut loc in spatiul comertului international (telex, fax, transporturi multimodale, iscalitura electronica etc.). Publicatia nr. 500 cuprinde ultimele revizuiri efectuate si este aplicabila din 1994. In derularea platii prin AD, toate bancile si partile angajate in acest tip de decontare sunt obligate sa respecte prevederile din Publicatie, ceea ce diminueaza interpretarea gresita a unor termeni etc. In acelasi timp, in fiecare tara exista norme privind conditiile de utilizare a AD la nivel national. De exemplu, utilizarea AD de catre importatorii romani, presupune constituirea in prealabil a unui depozit in valuta egal cu valoarea AD pentru care vor da dispozitia de deschidere etc.

2. Mecanismul derularii platii prin AD

Prin mecanismul derularii unui AD se intelege succesiunea etapelor de viata ale angajamentului bancar si actiunile care trebuie intreprinse de partile implicate in relatia de AD.

In continuare este prezentat mecanismul derularii unui AD domiciliat in tara exportatorului respectiv banca exportatorului indeplineste rolul de banca platitoare. Numerotarea corespunde schemei:

(1) (2) Dispozitia de deschidere a AD este momentul declansarii mecanismului platii prin AD (2). Dispozitia de deschidere a AD se face in baza (1) unui contract comercial international sau a unei intelegeri intre parti prin care s-a convenit plata prin AD (2).

Dispozitia de deschidere a AD consta in completarea unui formular pus la dispozitia importatorului (ordonatorul AD) de banca sa (banca emitenta) in care trece toate conditiile de documente si termene pe care exportatorul (beneficiarul AD) trebuie sa le indeplineasca pentru ca banca emitenta sa le achite. In tara noastra acest document se numeste Dispozitie de deschidere acreditiv/Dispozitie de plata valutara.

Deschiderea AD consta in asumarea de baca emitenta a angajamentului ferm de plata. In baza dispozitiei de deschidere AD, banca emitenta redacteaza un document care este insasi AD in care preia toate instructiunile date de ordonator in Dispozitia de deschidere si la care isi adauga propriul angajament de plata, precum si alte instructiuni pentru banca exportatorului. In cazul prezentat, de exemplu, plata AD se va face la ghiseele acesteia. Documentul este redactat intr-o limba de circulatie internationala, de regula, engleza sau franceza. Documentul astfel redactat este transmis (letric, telex, fax sau SWIFT) bancii exportatorului.

Notificarea/avizarea. Banca exportatorului la primirea AD anunta (notifica) exportatorul de deschiderea AD si ca plata acestuia se va face la ghiseele ei. Notificarea este insotita de o copie a AD.


Livrarea marfii. La primirea notificarii si a AD, exportatorul este dator sa urmareasca in ce masura poate indeplini intocmai conditiile de documente (factura, document de transport, document de asigurare etc.), de termene (valabilitatea AD, termen de livrare a marfii, termen de depunere a documentelor la banca) si de conditii (livrari partiale permise/nepermise, transbordari permise/nepermise, loc de expeditie, loc de destinatie, numar de exemplare documente, mentiuni pe care trebuie sa le contina

unele documente etc.). Numai dupa ce este sigur ca este in masura sa indeplineasca toate conditiile, exportatorul expediaza marfa. Daca unele conditii nu le poate indeplini, banca nu va plati documentele neconforme cu continutul AD. Intr-o astfel de situatie, exportatorul va contacta importatorul si va cere modificarea conditiei din AD pe care nu o poate indeplini, de exemplu, modificarea datei de expeditie a marfii si numai dupa primirea modificarii de AD solicitate va expedia marfa.

(6) (7) Utilizarea AD. Prezentarea documentelor la banca si plata contravalorii acestora.

Dupa expedierea marfii, exportatorul intocmeste un dosar care cuprinde toate documentele cerute in stricta conformitate cu AD si le prezinta la banca platitoare pentru incasarea exportului.

Banca verifica continutul documentelor din punct de vedere a concordantei cu AD si efectueaza plata. Daca documentele nu sunt conforme cu AD le respinge.

(8) (9) Remiterea documentelor la banca emitenta si rambursarea sumei in baza documentelor primite. Dupa efectuarea platii banca platitoare trimite documentele la banca emitenta. Aceasta, dupa ce din nou efectueaza un control privind concordanta cu AD, procedeaza la rambursarea sumei pe care a platit-o banca platitoare. Daca documentele nu sunt in ordine, nu ramburseaza suma.

(10) (11) Remiterea documentelor si achitarea lor de importator. Banca emitenta detine documentele care sunt de fapt ale importatorului-ordonatorul AD si pe care i le elibereaza contra plata. Importatorul verifica si el daca documentele corespund conditiilor pe care le-a cuprins in Dispozitia de deschidere a AD.

(12) Ridicarea marfii. In posesia documentelor importatorul isi poate ridica marfa. Carausul nu elibereaza marfa decat contra prezentarii originalului documentului de transport.

Textul unui acreditiv documentar

Exemplul prezentat este un AD utilizat intr-o operatiune de compensatie, emis de al doilea exportator cu clauza speciala privind deschiderea unui al doilea acreditiv pentru livrarea in compensatie drept plata a unor utilaje.

Mecanismul derularii platii prin AD presupune:

- plata nu se efectueaza decat contra documentelor strict conforme cu conditiile trecute in AD;

- termenul de AD este utilizat in doua sensuri: insasi mecanismul derularii - plata prin AD si ca document scris in care sunt trecute conditiile de plata si angajamentul asumat in acest sens de banca emitenta;

- deschiderea AD desemneaza toate activitatile privind initierea operatiunii de ordonator si banca emitenta (pct. 2-4), iar utilizarea AD toate operatiunile legate de incasarea banilor de exportator (pct. 6-7).

3. Continutul AD. Principalele mentiunii

Ca document AD contine anumite precizari destinate sa confere claritate si siguranta partilor in utilizarea sa. Principalele mentiuni privesc:

Partile implicate. In textul AD sunt trecute toate partile implicate -

ordonator, beneficiar, banca emitenta, banca notificatoare/platitoare - cu adresa si denumirea exacta pentru a se putea asigura un circuit corect al documentelor si banilor si a se respecta obligatiile ce revin fiecarei parti potrivit Publicatiei nr. 500.

Natura angajamentului bancar. In functia de angajament de plata asumat de
banca emitenta se disting:

- AD revocabile care pot fi anulate si/sau modificate de banca emitenta in orice moment fara anuntarea prealabila a beneficiarului AD;

- AD irevocabile care nu poate fi modificat fara acordul tuturor partilor interesate (banca emitenta, ordonator, beneficiar);

- AD irevocabile pot imbraca si forma AD irevocabil confirmat, in care caz la angajamentul bancii emitente se adauga un angajament egal ca valoare si conditii ale unei terte banci. Confirmarea poate fi data de insasi banca exportatorului sau o alta banca, al carei nume si adresa va fi mentionata in textul AD.

Domicilierea AD reprezinta locul, respectiv tara, orasul si banca la ghiseele
careia urmeaza sa aiba loc plata si unde exportatorul in calitate de beneficiar al AD va
trebui sa prezinte documentele privind livrarea marfii. Domicilierea AD stabilita de
parteneri in prealabil poate fi la: banca emitenta (care devine si banca platitoare), la
banca exportatorului sau la o alta banca in alta tara, care va avea rol de banca
platitoare.

Valoarea AD reprezinta suma in valuta care urmeaza a fi platita
exportatorului contra prezentarii documentelor. Valoarea AD poate fi stipulata sub forma
unei sume fixe (100.000 u.m.) sau prin indicarea unei limite superioare (pana la
concurenta sumei de 100.000 u.m.). Daca suma indicata este precedata de expresia "in jur
de", "aproximativ" (on, about) sunt interpretate ca permitand o plata cu plus/minus 10%
mai mult sau mai putin decat suma indicata (in exemplu se pot prezenta documente in
valoare de 90.000 u.m. sau 110.000 u.m.).

Utilizarea AD sau plata AD se refera la modul in care exportatorul, contra
documente poate incasa contravaloarea lor de la banca platitoare. Utilizarea AD se poate
realiza prin:

- plata la vedere - documentele sunt platibile imediat la prezentarea lor (in 7 zile);

- plata diferata (amanata) daca documentele nu sunt platite la prezentarea lor la banca, ci dupa un interval precizat in AD de 30-60 zile;

- plata prin acceptare. Documentele prezentate la banca sunt insotite si de o cambie care este acceptata de banca platitoare, scadenta cambiei fiind la 60-180 zile fata de data prezentarii documentelor. Documentele sunt transmise importatorului, iar cambia este prezentata la incasare de exportator la scadenta. Atat AD cu plata diferata, cat si AD cu plata prin acceptare sunt facilitati de finantare (credit comercial) acordate de exportator importatorului pentru promovarea exportului.

Din punct de vedere a sumei platite AD pot fi utilizate: total (toata suma este platita integral), partial (banca onoreaza documentele pe masura ce marfurile sunt expediate) sau in transe (platile sunt efectuate in transe, prestabilite valoric, corespunzator livrarilor si abordate ca plati distincte pentru fiecare livrare.

Valabilitatea AD este termenul limita pana la care banca isi asuma
angajamentul de plata si pana la care deci, exportatorul trebuie sa prezinte documentele la
ghiseele sale. Este precizata sub forma unei date fixe (de exemplu, valabilitatea - 15
aprilie 2002).

Termenul de livrare a marfurilor este convenit in contractul comercial si se regaseste si in textul AD. Data expeditiei marfii se regaseste pe documentul de transport.

Termenul de prezentare a documentelor este intervalul de timp, respectiv numarul de zile in care exportatorul dupa ce a expediat marfa trebuie sa prezinte documentele la banca. Daca in AD nu se face nici o precizare, se subintelege ca documentele trebuie prezentate la banca in cel mult 21 de zile de la expedierea marfii.

Descrierea marfii in AD trebuie sa se precizeze clar si concis denumirea marfii la care documentele se refera (natura marfii, cantitatea, starea etc.).

Conditiile de livrare si transport cuprind un ansamblu de precizari privind: conditia de livrare conform INCOTERMS (Ex W, CIF, FOB etc.), ruta de transport (loc de incarcare/expeditie, loc de destinatie), transbordarile (permise, nepermise, loc de transbordare), termenul de livrare (data fixa sau interval in care sa se faca livrarea).

Costul platii prin AD. Potrivit Publicatiei nr. 500 daca nu se face nici o precizare comisioanele bancare se suporta de ordonatorul AD. In practica, partenerii adesea convin sa fie suportate de fiecare in tara sa (beneficiar si ordonator).

Documente. AD fiind o forma de decontare pe baza de documente in textul AD se precizeaza documentele in baza carora se efectueaza plata si pe care exportatorul trebuie sa le prezinte la banca. Adesea sunt facute si precizari privind numarul de exemplare ce trebuie prezentat si eventuale mentiuni pe care trebuie sa le cuprinda. De regula, documentele cerute sunt:

- Factura din care rezulta denumirea marfii, cantitatea, pret unitar, pret total si uneori si cheltuielile cu transportul si asigurarea marfii in trafic international (in functie de conditia de livrare);

- Documentul de transport atesta expedierea marfii si data la care aceasta a fost realizata. Documentul de transport poarta denumiri diferite in functie de modalitatea de transport aleasa: conosament maritim; scrisoare de trasura feroviara, scrisoare de trasura rutiera, conosament aerian/fracht aerian etc.;

- Documentele de asigurare, respectiv polita de asigurare, prin care marfa a fost asigurata impotriva diferitelor riscuri ce ar putea surveni pe durata transportului;

- Alte documente. Ordonatorul poate solicita si alte documente cum ar fi: certificatul de origine al marfii; o cambie (sau mai multe), certificat de calitate (a marfii); buletin de analize; lista de colete etc., toate destinate sa se asigure ca marfa corespunde celor convenite cu partenerul de contract.

4. Tipuri de AD. Forme de utilizare

In functie de anumite mentiuni inserate in textul AD, acesta poate fi adaptat specificului diferitelor tranzactii comerciale. Cele mai utilizate tipuri de AD in functie de mentiuni sunt:

AD transferabil. Mentiunea "Acest AD este transferabil", permite
beneficiarului ca o parte sau chiar toata valoarea AD (mai rar) sa o transfere in favoarea
unui beneficiar secundar. Astfel de mentiuni sunt cerute ordonatorului AD de exportatorii
care nu produc ei marfa, ci o cumpara de la un producator si constituie o forma de
adaptare a utilizarii AD in activitatea firmelor de intermediere comerciala.

AD reinoibil (revolving) se particularizeaza prin faptul ca valoarea AD se
reintregeste automat pe masura efectuarii platilor, in limita unui anumit plafon valoric, pe
masura livrarii marfurilor; se utilizeaza in cazul contractelor de valori mari si care
presupun mai multe livrari esalonate in timp si egale valoric; mentiunile privesc faptul ca
este un AD revolving; modul de reintregire a sumei; suma pana la care se admit platile,
valoarea totala a AD. De exemplu, "acest AD este revolving cu o valoare de 50.000 u.m,
care de reintregeste lunar, timp de 6 luni, pentru o valoare totala de maximum 300.000
u.m."

Prin utilizarea AD reinoibil avantajul ordonatorului este ca nu isi imobilizeaza o suma mare pentru procurarea marfii, iar exportatorul are certitudinea platilor, pe masura ce livreaza marfa; comisioanele se platesc la nivelul sumei revolvate (in ex. pentru 50.000 u.m.) si nu pentru valoarea totala a livrarilor (respectiv 300.000 u.m.), deci este mai ieftin.

AD clauza rosie (red clauze). Prin includerea acestei clauze ("acest AD
permite plati anticipate" sau "AD red clause") beneficiarul AD poate ridica o parte sau
integral suma reprezentand valoarea acreditivului, documentele privitoare la expedierea
marfurilor, urmand a fi prezentate ulterior; este o forma prin care importatorul finanteaza
in avans exportatorul pentru a procura diferite marfuri de pe o piata; presupune incredere
intre parteneri, dat fiind posibilitatea ridicarii banilor inaintea depunerii documentelor
privitoare la expedierea marfurilor.

Din punct de vedere a formelor in care se pot utiliza AD se disting:

  • AD cesionate, beneficiarul AD poate cesiona valoarea AD in favoarea unui tert, de exemplu, a unei banci, iar in baza cesiunii sa obtina un credit; daca la scadenta nu ramburseaza creditul, banca isi recupereaza banii imprumutati prin utilizarea AD care a fost cesionat in favoarea sa;
  • AD back-to-back (spate in spate), desi denumirea este unica, in fapt se utilizeaza corelat doua acreditive, unul de import (deschis primul) de un tert si unul de export (deschis al doilea, in baza celui de import deschis de initiatorul operatiunii) in cadrul unor operatiuni de intermediere comerciala internationala; ambele acreditive sunt domiciliate la aceeasi banca: intermediarul coreleaza cele doua AD din punct de vedere valoric, al valabilitatii si al confidentialitatii.

In general, AD se caracterizeaza prin siguranta oferita partilor implicate in tranzactie, dar implica costuri bancare mai mari decat alte modalitati de decontare, iar formalismul, respectiv stricta concordanta intre AD si documente, uneori poate fi un factor restrictiv in utilizarea sa.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.