Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie » finante banci
Bancile comerciale

Bancile comerciale


BANCILE COMERCIALE

Peste tot in zona - cu exceptia Ungariei - s-a adoptat o politica structurala aliniata la traditiile bancare europene , bancile fiind autorizate sa functioneze ca banci comerciale universale .Ca urmare , in prezent , in cadrul sistemului bancar , singura diferentiere care se poate face este cea dintre bancile comerciale noi sau propriu-zise si bancile de stat , foarte specializate sau ministeriale.

In toate tarile foste socialiste piata bancara a fost deschisa. Liberalizarea acestei piete este considerata , si pe drept cuvant ,ca fiind o premisa a cresterii gradului de concurenta in cadrul acestui sector. Cu toate acestea conditiile de acces pe piata sunt extrem de diferite de la o tara la alta , ceea ce se concretizeaza intr-o repartitie extrem de variata a numarului de banci. Astfel exista tari in care se manifesta un fenomen de suprabancarizare, in timp ce altele pot fi caracterizate printr-o politica prudenta de acces pe piata.



Dintre toate tarile in care suprabancarizarea a devenit stanjenitoare, Bulgaria, Estonia si Polonia au implementat deja programe de consolidare a bancilor prin programe de achizitii si fuziuni asistate.

Politica BNR in acest domeniu a fost prezentata de guvernatorul Mugur Isarescu in 1993 , intr-un interviu acordat revistei The Banker: noi am rezistat tentaiiei de a lasa numarul de banci sa explodeze caci o banca nu este un magazin;incercam sa stimulam sectorul privat dar activitatea bancara reprezinta o preocupare publica speciala

La 31 dec 1997 in Romania functionau un numar de 42 de societati bancare autorizate dintre care 9 sunt sucursale ale unor banci straine.

Toate bancile romanesti au fost autorizate sa functioneze ca societati pe actiuni dupa 1990 dar nu toate sunt banci noi.De fapt in 1990 au fost autorizate doar doua institutii bancare complet noi (Mindbank si Bankcoop) celelalte fiind fostele banci specializate de stat.In tabelul 1.1 este prezentata evolutia numarului de banci in Romania:

Tabelul 1.1.Evolutia numarului de societati bancare

ANUL

NUMAR DE SOCIETATI BANCARE EXISTENTE

GRADUL DE CONCENTRARE IN SISTEMUL BANCAR ROMANESC

Analiza datelor din tabelul 1.2 arata ca , din punct de vedere al concetrarii teritoriale majoritatea bancilor au sediul in Bucuresti ( 26 din 30) aici fiind stabilite si cele 9 sucursale ale bancilor straine. Toate cele patru banci cu sediul in provincie sunt implantate in Transilvania, doua la Cluj , una la Targu Mures, una la Arad si una la Brasov . Acest fapt denota o preferinta evidenta pentru capitala si, in masura in care procesul de stabilire de noi banci in Bucuresti va continua, fara o dezvoltare proportionala a retelelor teritoriale, este de asteptat ca BNR sa devina mai conservatoare in eliberarea de noi autorizatii pentru banci cu o activitate concentrati pe zona capitalei. Pana atunci insa aceasta repartzare nu face decat sa reflecte concentrarea demografica si economica ce caracterizeaza Bucurestiul. Totodata, apropierea de BNR faciliteaza exercitarea controlului operativ faptic al Departamentului de supraveghere si control bancar.

Tabelul 1.2 .Repartizarea societatilor bancare

in functie de sediu

Sediu in:

Numar banci

Procente

Bucuresti

provincie

Total

Gradul de concentrare in sistemul bancar romanesc poate fi apreciat si din punct de vedere a valorii capitalului social si activele bancare totale. Astfel primele 10 banci (tabelul 1.3 si figura 1.1 ) concetrau peste 75% din totalul capitalului bancar in martie 1997.

Tabelul 1.3 Ierarhia primelor 10 banci din punct de vedere al activelor bancare totale

Banca

Mld lei

Procente

Bancorex

Banca 'Ion Tiriac'

Banca Comerciala Romana

Eximbank

Banca Agricola

Banca de Credit Industrial si Comercial

Banca Bucuresti

Banca Interconfesionala Romana

Mindbank

10.Bankoop

Total


Din punct de vedere al proprietatii (tabelul 1.4) se poate observa ca desi bancile de stat detin inca o pondere mare atat a capitalului total cat si ca numar, aceasta este in prezent devansat de cea a bincilor cu capital mixt.

Tabelul 1.4.Structura sistemului bancar

din punct de vedere al proprietatii

Proprietate

Numar

Capital

Stat

Mixta

Privata

Total

Gradul de concentrare in sistemul bancar este foarte ridicat, fapt ce are consecinte negative asupra concurentei interbancare si tarifarii competitive a serviciilor prestate clientilor. Desi lent, se manifesti totusi un proces de reducere a acestei concetrari, indeosebi ca structura a capitalului bancar. Important va fi insa reducerea gradului de concentrare pe piata depozitelor si creditelor bancare.






Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.