Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie » finante banci
Creditul comercial

Creditul comercial


Creditul comercial

Creditul comercial a reprezentat prima forma a relatiilor de credit, iar in prezent detine o pondere importanta in cadrul resurselor financiare ale intreprinderilor.

El se caracterizeaza prin urmatoarele:

● se acorda reciproc intre agentii economici cu prilejul vanzarii marfurilor, executarii de lucrari sau prestarii de servicii, urmand ca plata sa se faca ulterior, la un termen stabilit. La acordarea creditului comercial au loc doua operatiuni: vanzarea marfii si imprumutul de capital. Pentru beneficiarul lor (cumparatorul - debitor), marfurile primite pe credit reprezinta datorii exigibile.

● avantajul creditului comercial consta in faptul ca producatorii isi vor putea valorifica productia, fara sa astepte momentul cand cumparatorii vor detine fondurile necesare. Se considera, din acest punct de vedere ca, se accelereaza circuitul capitalului real.

● creditul comercial prezinta anumite limite, in sensul ca un intreprinzator va putea vinde marfa pe credit numai daca detine rezerve de capital care sa ii permita continuarea activitatii. De asemenea este limitat in functie de regularitatea incasarii contravalorii marfurilor vandute.

● participantii la relatia de credit comercial trebuie sa apartina aceluiasi sector de activitate, aceasta limita deriva din destinatia marfurilor vandute prin acest tip de credit.

Creditul comercial se manifesta sub doua forme:

- creditul cumparator, se manifesta sub forma platilor in avans si apare ca o prefinantare de catre beneficiari a produselor pe care intentioneaza sa le cumpere. Aceste credite sunt frecvente in ramuri precum agricultura si constructia de locuinte.

creditul vanzator, are ca obiect vanzarea marfurilor cu plata amanata.



Factorii care conduc la sporirea dimensiunilor creditului comercial rezulta din cele trei componente care actioneaza in acest domeniu: componenta traditionala, comerciala si cea financiara.

Componenta traditionala decurge din interesele comune ale participantilor in cresterea fluiditatii schimburilor si diminuarea costurilor de organizare a activitatii comerciale.

Componenta comerciala reprezinta utilizarea creditului ca un mijloc de promovare a vanzarilor folosita de fiecare producator in conditii date, rezultand astfel, o varietate a dimensiunilor creditului comercial.

Componenta financiara semnifica punerea la dispozitia clientului de catre furnizor a unei parti din capitalul sau, sub forma de marfa, pentru o perioada data, a carei plata este amanata.

Creditul comercial este de fapt un credit pe marfa la diferite termene de plata, el acordandu-se pe baza unor titluri specifice acestui credit si anume efecte de comert, titluri de creanta (cambii, bilete la ordin etc.). Acest fapt permite transferabilitatea creantelor, ceea ce genereaza efecte atat pentru cel care cedeaza titlurile (fostul beneficiar) cat si pentru cel care le primeste (de regula o banca). Operatiunea de transfer se numeste scontare si consta lichidarea creantei inainte de scadenta, in schimbul unui pret, de catre fostul beneficiar. Capitalul disponibilizat poate fi antrenat in activitati prin care se urmareste obtinerea de profit fara a mai astepta scadenta. In schimb, banca isi angajeaza resursele intr-un plasament de credit de preluare pana la scadenta, aceasta operatiune fiind similara cu acordarea de credit pe termen scurt. Dobanda incasata pentru perioada pana la scadenta, sub forma scontului revine bancii.

Va = Vn - S

unde:

- Va: valoarea actuala respectiv pretul de cumparare a creantei de catre banca;

- S: scontul;

- Vn: valoarea nominala a creantei.

Prin scontare, creditul comercial se transforma in credit bancar iar prin cedarea portofoliului de efecte de comert de catre o banca comerciala, bancii centrale, prin operatiunea de rescontare, se antreneaza un mecanism de emisiune de moneda centrala.

In prezent, in tarile dezvoltate, creditul comercial reprezinta intre 10 -30% din datoriile intreprinderilor si constituie un mijloc de promovare si reducere a cheltuielilor cu plata dobanzilor. Ca urmare a creditelor comerciale primite se pot reduce solicitarile de credite bancare sau se poate amplifica cifra de afaceri.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.