Creeaza.com - informatii profesionale despre
Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » economie » finante banci
Indicatori pentru aprecierea profitabilitatii

Indicatori pentru aprecierea profitabilitatii


INDICATORI  PENTRU APRECIEREA PROFITABILITATII

O alta modalitate de exprimare a rezultatelor si performantelor bancare se inscrie in domeniul profitabilitatii. Principalele rate de profitabilitate sunt rentabilitatea economica si rentabilitatea financiara.

Rentabilitatea financiara (Return on Equity) este un indicator sintetic care exprima raportul dintre profitul net si capital si, procentual, reprezinta profitul net adus de o unitate monetara de capital:

ROE=

Este cea mai semnificativa expresie a profitului[1] care masoara rezultatele managementului bancar in ansamblul sau si arata pentru actionari efectul angajarii lor in activitatea unei banci. Este de preferat ca rata rentabilitatii sa fie mai mare decat rata medie a dobanzii pe piata pentru a face atractive actiunile bancii si a creste cursul lor bursier.

Marimea tipica a acestei rate in tarile dezvoltate este de aproximativ 10-15%. In practica internationala, nivelul standard al rentabilitatii financiare este un procent de 15-20%. O rata a rentabiliatii financiare mai ridicata poate fi efectul unui capital mic sau expresie a capacitatii ridicate de a obtine prin imprumut resurse suplimentare.

Rentabilitatea economica (Return on Assets) reprezinta un indicator ce reflecta efectul capacitatii manageriale de a utiliza resursele bancii pentru a obtine profit. Se calculeaza ca raport intre profitul net si activul total al bancilor si, procentual, exprima profitul adus de o unitate monetara de activ:

ROA=

Se apreciaza in literatura de specialitate ca rata rentabilitatii economice este cel mai relevant indicator al eficientei bancare, deoarece exprima rezultatul – profitul net in functie de modul specific al procesului intermedierii bancare de optimizare a operatiunilor active, in conditiile unui volum dat al resurselor. Desemneaza de altfel si limita pana la care profiturile sunt capabile sa absoarba pierderile.

Aceasta rata da o apreciere generala a profitabilitatii bancare. Astfel in tarile dezvoltate marimea acestei rate este de 0.5-1%. Bancile de dimensiuni foarte mari inregistreaza rate mai mici ale acestui indicator. In situatia in care indicatorul inregistreaza un trend descrescator inseamna ca banca intampina dificultati in realizarea veniturilor, iar atunci cand indicatorul inregistreaza e evolutie crescatoare este expresia unor rezultate pozitive, dar si a unui risc excesiv asumat de catre banca.  Indicatorii ROE si ROA pot fi calculati utilizand si valoarea medie a activelor sau a capitalurilor.[1] Codirlasu A., Moinescu B., Strategii si instrumente de administare a riscurilor bancare, Ed. ASE, Bucuresti, 2009, p. 346


.com Copyright © 2016 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE MATEMATICA CLASA I Compararea numarului de elemente a doua multimi
 PROIECT DIDACTIC Activitate ecologica GRUPA “PRICHINDEILOR”
 PROIECT Analiza si Sinteza Circuitelor Numerice
 PROIECT ROBOTI INDUSTRIALI

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma medicina - rolul asistentei medicale in ingrijirea pacientilor cu infarct miocardic
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Gestionarea riscurilor bancare - proiect de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA EDUCATIE FIZICA SI SPORT - Studiu statistic privind eficacitatea procedeelor de aruncare la poarta la nivelul jucatorilor specializ
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA RECURSIVITATE APLICATA
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 GENERATOR DE TESTE GRILA - Proiect atestat Visual FOX PRO
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu