Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie » finante banci
Taxa hoteliera

Taxa hoteliera


Taxa hoteliera

Consiliul local poate institui o taxa pentru sederea intr-o unitate de cazare, intr-o localitate asupra careia consiliul local isi exercita autoritatea, dar numai daca taxa se aplica conform legii in vigoare.

Taxa pentru sederea intr-o unitate de cazare, denumita in continuare taxa hoteliera, se incaseaza de catre persoanele juridice prin intermediul carora se realizeaza cazarea, odata cu luarea in evidenta a persoanelor cazate.

Unitatea de cazare are obligatia de a incasa taxa colectata la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale in raza careia este situata aceasta.

1. Norme metodologice la taxa hoteliera

Instituirea taxei hoteliere constituie atributia optionala a consiliilor locale ale comunelor, ale oraselor sau ale municipiilor, dupa caz. La nivelul municipiului Bucuresti aceasta atributie se indeplineste de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Hotararea privind instituirea taxei hoteliere se adopta in cursul lunii mai si se aplica in anul fiscal urmator, in conditiile prezentelor norme metodologice. Neadoptarea hotararii pana la data de 31 mai a fiecarui an fiscal corespunde optiunii autoritatii deliberative de a nu institui taxa hoteliera pentru anul fiscal urmator.



Persoanele juridice prin intermediul carora se realizeaza cazarea au obligatia ca in documentele utilizate pentru incasarea tarifelor de cazare sa evidentteze distinct taxa hoteliera incasata determinata in functie de cota, si dupa caz, de numarul de zile stabilite de catre autoritatile deliberative.

Sumele incasate cu titlu de taxa hoteliera se varsa la bugetul local al comunei, al orasului sau al municipiului, dupa caz, in a carei raza de competenta se afla unitatea de cazare, lunar, pana la data de 10 a lunii in curs pentru luna precedenta, cu exceptia situatiilor in care aceasta data coincide cu o zi nelucratoare, caz in care virarea se face in prima zi lucratoare.

2. Calculul taxei hoteliere - aceasta taxa se calculeaza prin aplicarea cotei stabilite la tarifele de cazare practicate de unitatile de cazare.

Cota taxei se stabileste de consiliul local si este cuprinsa intre 0,5% si 5%. In cazul unitatilor de cazare amplasate intr-o statiune turistica, cota taxei poate varia in functie de clasa cazarii in hotel.

Taxa hoteliera se datoreaza pentru intreaga perioada de sedere, cu exceptia cazului unitatilor de cazare amplasate intr-o statiune turistica, atunci cand taxa se datoreaza numai pentru o singura noapte, indiferent de perioada reala de cazare.

3. Scutiri de la taxa hoteliera - aceasta taxa nu se aplica pentru:

1) persoanele fizice in varsta de pana la 18 ani inclusiv;

2) persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat ori persoanele invalide de gradul I sau II

3) pensionarii sau studentii;

4) persoanele fizice aflate pe durata satisfacerii stagiului militar;

5) veteranii de razboi;

6) vaduvele de razboi sau vaduvele veteranilor de razboi care nu s-au recasatorit. (Codul fiscal 2009)





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.