Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » transporturi » navigatie
Forma cuplelor

Forma cuplelor


Forma cuplelor

Cele mai utilizate si cunoscute tipuri de forme pentru cuple sunt formele "U" si "V". Comparativ cu formele "V", cuplele cu forme "U" au ariile suparfetelor plutirilor mai mici, rezultand o raza metacentrica mai mica si un centru de carena mai coborat. Pentru a mentine stabilitatea transversala initiala, in cazul formelor "U" se adopta un raport B/T mai mare in comparatie cu cel utilizat la formele de tip "V".

La extremitatea prova se vor evita cuplele cu forme "U" si "V" extreme. Formele "U" sunt recomandate pentru o rezistenta la inaintare moderata si pentru cazul navigatiei in valuri cu lungimea mai mare decat aceea a navei. Deasupra plutirii de plina incarcare cuplele in forma de "U" se transforma in "V" pentru a micsora tangajul navei.



Formele de tip "V" sunt avantajoase atat pentru navigatia in valuri cu lungimea mai mica decat aceea a navei, mai ales daca nava are un coeficient bloc mic, cat si pentru navele cu viteza relativ ridicata care se deplaseaza pe mare agitata si sunt supuse fenomenului de slamming.

La extremitatea pupa formele "U" sunt preferate la viteze relativ mici, deoarece siajul este mai uniform si randamentul de propulsie este mai bun. La viteze mai mari se recomanda formele de tip "V" care conduc la o rezistenta la inaintare moderata. Pentru a uniformiza siajul la pupa, cuplele dinaintea etamboului se deformeaza perpendicular pe planul de baza, iar la navele pline cu viteza ridicata se realizeaza un bulb pupa (solutie propusa de Nitzki, fig.11.4). La navele cu doua elice, din considerente de rezistenta la inaintare, se recomanda la pupa forme de tip "V", pronuntate. În afara formelor consacrate "U" si "V" se intalnesc si cuple cu forme triunghiulare (Maier) la prova si la pupa, favorabile pentru micsorarea rezistentei la inaintare prin uniformizarea curgerii in jurul corpului navei.

De asemenea, pentru a micsora cheltuielile de constructie s-au introdus in practica proiectarii si cuple cu forme frante. În domeniul vitezelor obisnuite, rezistenta la inaintare a navelor cu forme frante (cu suprafete riglate) este echivalenta cu aceea caracteristica navelor cu forme normale. Pentru stabilirea liniei de frantura si a inclinarilor liniilor cuplelor este necesara verificarea sistematica a performantelor hidrodinamice prin teste experimentale de bazin efectuate in faza de proiect tehnic.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.