Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice » resurse umane
Formarea profesionala

Formarea profesionala


Formarea profesionala

Formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin urmatoarele forme:

a) participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara sau din strainatate;

b) stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca;



c) stagii de practica si specializare in tara si in strainatate;

d) ucenicie organizata la locul de munca;

e) formare individualizata;

f) alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat.

Angajatorul persoana juridica care are mai mult de 20 de salariati elaboreaza anual si aplica planuri de formare profesionala, cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.

Participarea la formare profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.

Figura 10. Rata de participare pentru angajatii din intreprinderile care au oferit cursuri de   formare profesionala continua, pe activitati ale economiei nationale, anul 2005

Sursa: INSSE, baza de date Tempo-Online.

Analizand figura de mai sus putem spune ca sectorul de activitate la care participa cei mai multi angajati din intreprinderi, sunt in domeniul bancar.

Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

Contractul de calificare profesionala este cel in baza caruia salariatul se obliga sa urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobandirea unei calificari profesionale. Pot incheia contracte de calificare profesionala salariatii cu varsta minima de 16 ani impliniti, care nu au dobandit o calificare sau au dobandit o calificare ce nu le permite mentinerea locului de munca la acel angajator.

Contractul de calificare profesionala se incheie pentru o durata cuprinsa intre 6 luni si 2 ani.

Orice salariat care presteaza o munca beneficiaza de conditii de munca adecvate activitatii desfasurate, de protectie sociala, de securitate si sanatate in munca, precum si de respectarea demnitatii si a constiintei sale, fara nici o discriminare.

Tuturor salariatilor care presteaza o munca le sunt recunoscute dreptul la negocieri colective, dreptul la protectia datelor cu caracter personal, precum si dreptul la protectie impotriva concedierilor nelegale.

Tabel 9. Intreprinderi care au oferit formare profesionala continua, pe activitati ale economiei nationale si activitati ale industriei, pe categorii de unitati

Categorii de intreprinderi care ofera formare profesionala continua

Activitati ale economiei nationale (sectiuni si subsectiuni)

Ani

Anul 1999

Anul 2005

UM: Numar

Numar

Numar

Total intreprinderi

Industrie - total

Energie electrica si termica, gaze si apa

Constructii

Alte servicii colective, sociale si personale

Sursa: INSSE, baza de date Tempo-Online.

Din tabelul anterior constatam ca cele mai multe intreprinderi care ofera formare profesionala continua sunt in domeniul constructiilor, urmat de alte servicii colective,sociale si personale.

Pentru munca egala sau de valoare egala este interzisa orice discriminare bazata pe criteriul de sex cu privire la toate elementele si conditiile de remunerare.

Adultii pot participa la programe de formare profesionala in conditiile legii, fara discriminari pe criterii de varsta, sex, rasa, origine etnica, apartenenta politica sau religioasa, cu conditia sa aiba varsta la care pot stabili raporturi de munca.

Persoanele care se afla in cautarea unui loc de munca pot de asemenea participa la astfel de programe organizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, si de catre alti furnizori autorizati. Aceste programe pot viza actualizarea sau perfectionarea pregatirii profesionale din pregatirea de baza, precum si schimbarea calificarii, determinata de noile conditii economice si de necesitatile de pe piata muncii, sau specializarea intr-o anumita activitate restransa care face parte dintr-o arie mai larga a unei ocupatii.

Formarea profesionala a adultilor cuprinde formarea profesionala initiala si formarea profesionala continua organizate prin alte forme decat cele specifice sistemului national de invatamant. Formarea initiala asigura pregatirea necesara pentru dobandirea competentelor profesionale minime necesare pentru obtinerea unui loc de munca. Formarea profesionala continua este ulterioara formarii initiale si asigura adultilor fie dezvoltarea competentelor profesionale deja dobandite, fie dobandirea de noi competente.

Competenta profesionala reprezinta capacitatea de a realiza activitatile cerute la locul de munca. Formarea profesionala a adultilor se organizeaza in mod distinct pe niveluri de pregatire, profesii, ocupatii, meserii si specialitati, tinandu-se seama de nevoile angajatorilor, de competentele de baza ale adultilor, de cerintele posturilor pe care acestia le ocupa si de posibilitatile lor de promovare sau de incadrare in munca, precum si de cerintele de pe piata muncii si aspiratiile adultilor. In cadrul formarii profesionale a adultilor functioneaza sistemul de credite transferabile. Pe baza cumularii acestora se poate atesta dobandirea de cunostinte.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.