Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » didactica » comunicare si relatii publice » resurse umane
PROCEDURA DE RECRUTARE SI SELECTIE PERSONAL

PROCEDURA DE RECRUTARE SI SELECTIE PERSONAL

PROCEDURA DE RECRUTARE SI SELECTIE PERSONAL

Procedura de recrutare si selectie personal are ca principal obiectiv:

-ocuparea fiecarui post vacant cu cel mai potrivit candidat  existent in piata muncii, in conditii optime de timp si costuri;

Etape:

 1. ANALIZAREA NEVOILOR DE RECRUTARE
 2. PLANIFICAREA PROCESULUI DE RECRUTARE SI SELECTIE
 3. MEDIATIZAREA POSTULUI VACANT
 4. PRIMIREA SI ANALIZAREA APLICATIILOR
 5. PROGRAMAREA INTERVIURILOR /DISCUTIA TELEFONICA
 6. SUSTINEREA INTERVIURILOR PRELIMINARE
 7. INTERVIURILE FINALE
 8. OFERTA DE ANGAJARE
 9. CONTACTAREA CANDIDATILOR RESPINSI
 10. EVALUAREA EFICIENTEI PROCESULUI DE SELECTIE

Detalierea etapelor, activitati si instrumente utilizate:

1. ANALIZAREA NEVOILOR DE RECRUTARE:

 • Aceasta etapa are ca principal obiectiv conturarea unui profil realist al viitoruului angajat atat in ceea ce priveste experienta profesionala si competentele sale cat si in ceea ce priveste insusirile personale. Presupune o discutie fata in fata intre specialistul in recrutare si seful direct al viitorului angajat. Se foloseste formularul ANEXA 1.
 • Se stabilesc intotdeauna criteriile de selectie obligatorii dar si acelea care reprezinta avantaje.
 •  Se stabileste un buget pentru oferta salariala si un termen pentru prezentarea candidatilor eligibili. Se analizeaza intotdeauna si fisa postului  respectiv. In functie de schimbari de

METAL TRADE         PROCEDURA DE RECRUTARE SI SELECTIE PERSONAL

ultim moment informatiile furnizate pot suferi modificari care trebuie aduse imediat la cunostinta specialistului in recrutare.

2. PLANIFICAREA PROCESULUI DE RECRUTARE SI SELECTIE

·         Specialistul in recrutare stabileste grupul tinta in vederea atragerii celor  mai potriviti candidati, apoi defineste metodele si  planul de recrutare. Pentru a se incadra in termen este de dorit sa foloseasca in paralel 2 metode  pentru cautarea candidatilor.

 1. MEDIATIZAREA POSTULUI VACANT
  • In functie de situatie (complexitatea postului, noutatea lui pentru organizatie, bugetul de timp si bani ) se poate apela la:

-recrutare interna:

Se elaboreaza un anunt de angajare  dupa modelul ANEXA  2 care este mediatizat intern prin intranet si/sau in spatiul special amenajat la avizier. Este o metoda foarte utila atunci cand compania dispune de specialisti pe care doreste sa ii promoveze, fidelizeze, motiveze.

-recrutare externa:

Anuntul elaborat de catre specialistul in recrutare este mediatizat in sursele cu impact maxim (site-uri de joburi/site-ul companiei/ziare).

-colaborare cu o companie de consultanta in resurse umane:

Specialistul de recrutare transmite consultantului nevoile de recrutare si profilul candidatului dorit si intermediaza comunicarea intre compania de consultanta si compnia angajatoare. Agreeaza cu consultantul un termen limita pentru prezentarea listei scurte cu cel putin 2 candidati potriviti pentru postul vacant.

4. PRIMIREA SI ANALIZAREA APLICATIILOR

·         Este foarte important ca specialistul in recrutare sa analizeze in detaliu fiecare aplicatie primita. Daca un candidat nu e potrivit pentru moment,  poate fi un candidat valoros pentru alte posturi disponibile ulterior.

METAL TRADE         PROCEDURA DE RECRUTARE SI SELECTIE PERSONAL

·         Este foarte utila in acest sens crearea unei baze de date electronice care sa cuprinda CV-urile tuturor  candidatilor  si un istoric al  interviurilor cu ei.

·         Se stabileste o lista lunga cu acei aplicanti care indeplinesc minim 70% dintre cerintele postului. Se poate crea si o lista cu candidati de rezerva care intrunesc minim 50% dintre conditii dar care par a avea un potential deosebit si se pot dezvolta profesional  in cadrul companiei.

 1. PROGRAMAREA INTERVIURILOR /DISCUTIA TELEFONICA
  • Aceasta etapa are ca principal scop stabilirea daca aplicantul va fi sau nu  invitat la interviu precum si planificarea interviului preliminar.
  • Specialistul  in recruatre contacteaza telefonic fiecare candidat si verifica daca respectiva persoana este atrasa de job/companie precum si verifica anumite inadvertente prezente in aplicatie si eventual cere informatii suplimentare.  
  • Candidatii interesati sunt programati la interviu indicandu-le ora, data, locul si numele intervievatorilor. Li se ofera si o data de conttact (telefon fix sau mobil) pentru a le da ocazi sa anunte daca intervin evenimente nepravazute si nu mai  pot ajunge la interviul stabilit.

6. SUSTINEREA INTERVIURILOR PRELIMINARE

·         Fiecare interviu se pregateste inainte intocmind  un formular special , ANEXA 3, recitind CV-ul si fisa postului si eventual  pregatind cateva intrebari tehnice specifice in colaborare cu viitorul sef al persoanei intervievate.

·         Aceasta etapa are ca principale obiective: verificarea si detaliere informatiilor din CV legat de experienta profesionala, cunostinte si competente, evaluarea motivatiei si a interesului pentru post/companie, estimarea gradului de compatibilitate cu postul si compania, estimarea nivelului de performanta pe care noul angajat il va avea la noul post.

METAL TRADE         PROCEDURA DE RECRUTARE SI SELECTIE PERSONAL

·         Se selecteaza si se stabileste o lista scurta cu 2-3 persoane care indeplinesc in cea mai mare masura cerintele postului. Se prezinta  in scris lista scurta sefului de departament respectiv si se obtine de la acesta data interviuluui final cat mai curand  

posibil. Lista scurta cuprinde CV-ul detaliat al persoanei selectate si un mic raport de evaluare redactat de  specialistul in recrutare  conform cu ANEXA 4.  

·         In cazul in care se colaboreaza cu o companie de consultanta care prezinta o lista scurta, aceasta etapa practic poate fi singura runda de interviuri care sa aiba loc in echipa cu specialistul in recrutare, consultant si sef de departament.

7.INTERVIURILE FINALE

·         Obiectivul principal in aceasta etapa este evaluarea celor mai potriviti candidati si selectarea celui care intruneste in cea mai mare masura criteriile de selectie.

·          Se intocmeste un ghid de interviu semistructurat cu dimensiunile obligatiorii si se evalueaza fiecare candidat in functie de acestea. Se stabileste impreuna cu candidatii data la care vor primi un raspuns oficial legat de interviu.

8. OFERTA DE ANGAJARE

·         Specialistul in recrutare,  dupa ce are decizia de angajare,  oferteaza candidatul selectat , trimitand o oferta in scris pe e-mail sau o inmaneaza direct viitorului angajat dupa urmatorul format ANEXA 5.

·         Dupa ce are semnatura viitorului angajat pe oferta, o trimite responsabilului de personal in vederea incheiereii contractului de munca.9. CONTACTAREA CANDIDATILOR RESPINSI

·         Fiecare candidat contactat pe parcursul  procesului de recrutare si selectie pentru postul vacant, va fi contactat telefonic pentru a i se comunica raspunsul negativ  si un scurt feedback in urma interviului. E important sa se lase de inteles candidatului ca va putea fi intervievat oricand si pentru alte posturi vacante ulterior.

METAL TRADE         PROCEDURA DE RECRUTARE SI SELECTIE PERSONAL

 1. AUTOEVALUAREA EFICIENTEI PROCESULUI DE RECRUTARE SI SELECTIE
  • Angajarea sau promovarea nepotrivita a unei persoane atrage dupa sine numeroase prejudicii de ordin financiar dar si de alta natura cu efect pe termen lung:  performante sub nivelul asteptat, absenteism, pierderea motivatiei si a interesului pentru post, scaderea devotamentului si a loialitatii fata de companie.
  • Se realizeaza periodic de catre specialistul in recrutare in colaborare cu managerul de resurse umane si de beneficiarul intern al  procesului de recrutare.

METAL TRADE         PROCEDURA DE RECRUTARE SI SELECTIE PERSONAL

ANEXA 1

FORMULAR PENTRU DETALIEREA PROFILULUI CANDIDATULUI IDEALPostul Vacant:

.

Departamentul:

.

Experienta profesionala:

..

Studii:

..

Cunostinte specifice:

..

Operare PC:

.

Limbi straine :

.

Abilitati si insusiri personale:

..

Pachet salarial:

..

Data completarii:

..

Specialist recrutare:

..

Client intern:

..

METAL TRADE         PROCEDURA DE RECRUTARE SI SELECTIE PERSONAL

ANEXA 2

MODEL ANUNT DE ANGAJARE

Metaltrade angajeaza pentru departamentul achizitii,

REFERENT ACHIZITII EXTERNE – cod RAE 0101

Responsabilitati:

-identifica furnizori externi;

-realizeaza cereri de oferte;

-monitorizeaza derularea comenzilor si a livrarilor:

Cerinte:

-Experienta de minim 1 an pe un post similar;

-Foarte bune constinte de limba engleza;

-Excelente abilitati de operare in Excel;

Se ofera:

-salariu atractiv;

-training;

Va rugam trimiteti cv-ul dvs in limba engleza pana la data de .. la e-mail: . sau fax , specificand codul postului pentru care aplicati. Fiecare CV va fi tratat strict confidential. Doar candidatii selectati vor fi invitati la interviu.

 

METAL TRADE         PROCEDURA DE RECRUTARE SI SELECTIE PERSONAL

ANEXA 3

FORMULAR  de EVALUARE pt  INTERVIU PRELIMINAR

Data/Ora:

Candidat:

Postul:    

Intervievator:

Experienta profesionala:

PLUSURI:MINUSURI:

Studii:

.

Competente profesionale:

Competente manageriale:

Limbi straine:

.Asteptari de la noul post:

Planuri de viitor:

CONCLUZII & OBSERVATII:

METAL TRADE         PROCEDURA DE RECRUTARE SI SELECTIE PERSONAL

ANEXA 4

MODEL RAPORT DE EVALUARE CANDIDAT

IN ATENTIA: ..

PENTRU POSTUL: .

DATA:

PUNCTE FORTE EXPERIENTA PROFESIONALA:

 • ..
 • .
 • .

PUNCTE FORTE INSUSIRI PERSONALE:

 • ..
 • .
 • ..
 • .
 • .

PUNCTE FORTE COMPETENTE PROFESIONALE:

 • ..
 • ..
 • .
 • .

ASTEPTARI DE LA VIITORUL POST:

 • ..

PUNCTE DE OPTIMIZAT:

 • ..
 • .
 • ..
 • ..

METAL TRADE         PROCEDURA DE RECRUTARE SI SELECTIE PERSONAL

ANEXA 5

MODEL OFERTA DE ANGAJARE

Catre:

Din partea:

Subiect:

Oferta de angajare

Stimata doamna/ Simate domn  ,

Va anunt ca ati fost selectata/selectat sa va alaturati echipei METALTRADE pe postul de .. . Va prezint mai jos oferta noastra de angajare cu urmatoarele date:

 1. Angajator:
 2. Denumirea postului . /  COR: .
 3. Atributiile si responsabilitatile postului sunt  detaliate in  fisa postului atasate la prezenta oferta.
 4. Durata contractatului :
 5. Data inceperii contractului:
 6. Concediu de odihna:
 7. Salariu lunar BRUT   …………………….., corespondentul sumei nete fiind …………………………. .
 8. Data la care se plateste salariul pentru luna lucrata este cel tarziu  in ziua de  .. a lunii urmatoare. Alte beneficii:
 9. Durata muncii: repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza :
 10. Durata perioadei de proba este
 11. Formare profesionala: ..

Angajator:

.

Va rog sa trimiteti prin fax confirmarea acceptarii ofertei noastre in maxim 3 zile de la data primirii acesteia. Daca aveti nelamuri va rog sa ma contactati la tel .

Prin aceasta confirm primireaprezentei  oferte de angajare. Ma angajez sa mentin confidentialitatea tuturor informatiilor incluse in acest document pe o perioada nedeterminata de timp si sa nu fac publice aceste informatii fara a avea acordul scris al METALTRADE, cu exceptia celor prevazute de lege indiferent de acceptara acestei oferte si semnarea unui contract de munca cu METALTRADE.

Angajat,

Nume:

Semnatura:

Data: ..
loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezialoading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu