Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » didactica » comunicare si relatii publice » resurse umane
Selectarea competentelor generale si specifice pornind de la analiza de curriculum

Selectarea competentelor generale si specifice pornind de la analiza de curriculum

SELECTAREA COMPETENTELOR GENERALE SI SPECIFICE PORNIND DE LA ANALIZA DE CURRICULUM

Studiul matematicii in ciclul inferior  al liceului - ani finali pentru educatia de baza- urmareste sa contribuie la formarea si dezvoltarea capacitatii elevilor de a reflecta asupra lumii, si ofera individului cunostintele necesare pentru a actiona asupra acesteia, in functie de propriile nevoi si dorinte de a formula si a rezolva probleme pe baza relationarii cunostintelor din diferite domenii, precum si la inzestrarea cu un set de competente, valori si atitudini menite sa contribuie la formarea unei culturi comune pentru toti elevii si determinand, pe de alta parte, trasee individuale de invatare.

Astfel, planurile cadru pentru clasele a IX-a si a X-a de liceu (anexa 1 OMECT 5723-23.12.2004) sunt structurate pe trei componente: trunchi comun (TC), curriculum diferentiat (CD) si curriculum la decizia scolii (CDS).

Curriculumul de Matematica propune organizarea activitatii didactice pe baza corelarii domeniilor de studiu, precum si utilizarea in practica in contexte variate a competentelor dobandite prin invatare.

In mod concret, s-a urmarit:

Ø      esentializarea continuturilor in scopul accentuarii laturii formative;

Ø      compatibilizarea cunostintelor cu varsta elevului si cu experienta anterioara a acestuia;

Ø      continuitatea si coerenta intradisciplinara; realizarea legaturilor interdisciplinare prin crearea de modele matematice ale unor fenomene abordate in cadrul altor discipline;

Ø      prezentarea continuturilor intr-o forma accesibila, in scopul stimularii motivatiei pentru studiul matematicii;

Ø      asigurarea unei continuitati la nivelul experientei didactice acumulate in predarea matematicii in sistemul nostru de invatamant.

Programa de matematica este structurata pe un acelasi ansamblu de sase competente generale, indiferent de specializarea urmata. Programa de matematica pentru curriculum diferentiat include si programa de trunchi comun, diferentiindu‑se de aceasta atat prin unele competente specifice cat si prin noi continuturi.

Programele scolare de matematica pentru ciclul superior al liceului sunt structurate, de asemenea,  pe formarea de competente. Intelese ca ansambluri structurate de cunostinte si deprinderi dobandite prin invatare, competentele permit identificarea si rezolvarea unor probleme specifice domeniilor de studiu, in contexte variate. Acest tip de proiectare curriculara isi propune: focalizarea pe achizitiile finale ale invatarii, accentuarea dimensiunii actionale in formarea personalitatii elevului, corelarea cu asteptarile societatii.

Planurile-cadru pentru clasele a XI-a si a XII-a, ciclul superior al liceului, au in plus curriculum la decizia scolii (CDS) – la filierele teoretica si vocationala, respectiv curriculum de dezvoltare locala (CDL) – la filiera tehnologica.

Programa scolara de Matematica pentru specializarea matematica-informatica din cadrul filierelor teoretica (profil real) si vocationala (profil militar MApN) este structurata pe un ansamblu de sase competente generale, creand cadrul pentru individualizarea predarii-invatarii disciplinei, in functie de filierele, profilurile si specializarile carora li se adreseaza, si urmarind asigurarea unui echilibru intre formarea competentelor generale de cunoastere si nevoia de a opera cu concepte matematice in contexte proprii specializarii, in scopul orientarii catre finalitatile liceului.

 Programa prezinta in mod unitar atat competentele specifice si continuturile vizate pentru trunchi comun, cat si pe cele pentru curriculum diferentiat.

Programele au in vedere sa nu ingradeasca libertatea profesorului in proiectarea activitatilor didactice. In conditiile realizarii competentelor generale si specifice si parcurgerii integrale a continutului obligatoriu, profesorul poate:

o       sa schimbe ordinea parcurgerii elementelor de continut;

o       sa grupeze in diverse moduri elementele de continut in unitati de invatare, cu respectarea logicii interne de dezvoltare a conceptelor matematice;

o       sa aleaga sau sa organizeze activitati de invatare adecvate conditiilor concrete din clasa.

      

In cele ce urmeaza, pentru competenta generala

3. Utilizarea algoritmilor si a conceptelor matematice pentru caracterizarea locala sau globala a unei situatii concrete/rezolvarea de probleme

prezentam un document comparativ care ofera o imagine asupra modului cum s-a realizat evolutia competentelor specifice pe parcursul ciclului inferior al liceului:

La sfarsitul clasei a IX-a, elevul va fi capabil:

La sfarsitul clasei a X-a, elevul va fi capabil:

Competente

specifice

3. sa aplice unii algoritmi pentru trasarea graficului (trasarea prin puncte semnificative)

3. sa utilizeze proprietati ale functiilor  in trasarea graficelor si rezolvarea de ecuatii

            Competentele specifice evidentiaza vectorul de progres de la un an la altul. Competenta specifica 3, prezenta in programa de clasa a IX-a vizeaza trasarea graficului prin puncte; la clasa a X-a, vizeaza deja o evolutie in planul cognitiv al elevului prin identificarea si utilizarea de catre acesta a  unor proprietati pentru trasarea graficelor unor functii.

            Pentru competenta generala 3. Utilizarea algoritmilor si a conceptelor matematice pentru caracterizarea locala sau globala a unei situatii concrete/rezolvarea de probleme prezentam o analiza comparativa asupra modului cum evolueaza competentele specifice asociate, pentru clasele IX-XII la continuturile legate de Functii.

            In clasa a IX-a se are in vedere formarea competentelor de alegere si utilizare a unor modalitati adecvate de reprezentare grafica, prin puncte semnificative, a unor functii elementare  definite pe multimea numerelor naturale (siruri), respectiv a prelungirilor acestora la multimea numerelor reale (functia de gradul I, functia de gradul al II-lea), aplicarea unor algoritmi de calcul si a lecturii grafice pentru rezolvarea unor ecuatii, inecuatii si sisteme si pentru completarea grafica a unor functii pare, impare sau periodice.

            In clasa a X-a, se continua cu formarea competentelor de utilizare a proprietatilor functiilor  in trasarea graficelor ( de exemplu: stiind ca  graficul functiei si graficul  functiei inverse sunt simetrice fata de prima bisectoare, pornind de la graficul functiei exponentiale se poate realiza graficul functiei logaritmice) si rezolvarea de ecuatii prin lectura grafica, utilizand reprezentarea grafica a functiilor elementare.            In clasa a XI-a se urmareste formarea competentelor de  aplicare a algoritmilor de calcul in situatii practice ( permutarile sunt functii bijective, matricele cu aplicabilitate in viata practica, sunt functii definite pe produs cartezian intre doua submultimi ale multimii numerelor naturale) si aplicarea unor algoritmi specifici calculului diferential in rezolvarea unor probleme si modelarea unor procese , precum si in reprezentarea grafica a unor functii mai complexe.            In clasa a XII-a se formeaza competenta de utilizare a algoritmilor in calculul integralei definite, in vederea  optimizarii calculului unor arii si volume. 

            Evolutia competentelor specifice poate fi evidentiata atat in domeniul cognitiv prin complexitatea continuturilor, cat si afectiv si psiho- motor prin valorile si atitudinile promovate si cultivate.

Competenta generala

3. Utilizarea algoritmilor si a conceptelor matematice pentru caracterizarea locala sau globala a unei situatii concrete/rezolvarea de probleme

Competente specifice

CLASA a IX - a

CLASA  a X - a

CLASA  a XI - a

CLASA  a XII - a

3. Alegerea formei de reprezentare a unui numar real si utilizarea de algoritmi pentru optimizarea calculului cu numere reale

2. Utilizarea unor modalitati  variate de descriere a functiilor in scopul caracterizarii acestora

3. Aplicarea unor algoritmi specifici calculului cu numere reale sau complexe pentru optimizarea unor calcule si rezolvarea unor ecuatii

3.Utilizarea de proprietati ale functiilor  in trasarea graficelor si rezolvarea de ecuatii

1.      Identificarea unor situatii practice concrete, care necesita asocierea unui tabel de date cu reprezentarea matriceala a unui proces specific domeniului economic sau tehnic

2.      Asocierea unui tabel de date cu reprezentarea matriceala a unui proces

3.      Aplicarea algoritmilor de calcul in situatii practice

3.1 Determinarea si verificarea proprietatilor

structurilor algebrice, inclusiv verificarea

faptului ca o functie data este morfism sau

izomorfism

3.2 Folosirea descompunerii in factori a polinoamelor,

in probleme de divizibilitate si in

rezolvari de ecuatii

3. Aplicarea unor algoritmi pentru trasarea graficului (trasarea prin puncte semnificative)

3.Utilizarea de proprietati ale functiilor  in trasarea graficelor si rezolvarea de ecuatii

3.Aplicarea unor algoritmi specifici calculului diferential in rezolvarea unor probleme si modelarea unor procese

3. Utilizarea algoritmilor pentru calcularea unor integrale definite

3.1. Aplicarea  formulelor de calcul si a lecturii grafice pentru rezolvarea de ecuatii, inecuatii si sisteme

3.2. Utilizarea lecturii grafice pentru rezolvarea  de ecuatii si inecuatii si sisteme

3.Utilizarea de proprietati ale functiilor in trasarea graficelor si rezolvarea de ecuatii.

6.Utilizarea echivalentei dintre bijectivitate si inversabilitate in  trasarea unor grafice si in rezolvarea unor ecuatii algebrice si trigonometrice.

4.      Rezolvarea unor ecuatii si sisteme utilizand algoritmi specifici

5.2. Determinarea unor polinoame, functii polinomiale

sau ecuatii algebrice care verifica

conditii date

      
loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezialoading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu