Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » diverse » fotografie
Portretul - Generalitati

Portretul - Generalitati


Portretul

Generalitati

Portretul este unul dintre genurile fotografice a carui tratare reusita cere fotografului temeinice cunostinte artistice, cat si o profunda cunoastere a posibilitatilor tehnice ale aparaturii si a materialelor fotosensibile utilizate.

Este firesc ca obtinerea unei imagini cu asemenea calitati necesita formarea deprinderii de a studia si de a descoperii cu repeziciune care este atitudinea si expresia ce caracterizeaza cat mai complet trasaturile psihologice ale modelului respectiv, corespunzatoare totodata Cadrului si atmosferei de la locul fotografierii.



Unii specialisti in fotografie sunt de parere ca modul de obtinere a unui portret comporta doua variante :

- portrete pozate, in care caz modelul se mentine un anumit timp, in nemiscare in fata obiectivului ;

- portrete instantanee, in care caz modelul se afla in miscare, in actiune, chiar si in momentul declansarii obturatorului.

Portretele "pozate" (care de obicei, sunt executate in interioare si la lumina artificiala), ofera posibilitatea realizarii efectelor de iluminare dorite si permit manevre mai lente de pregatire a fotografierii.

O dificultate mai mare o constituie insa obtinerea unei atitudini naturale, degajate, a modelului.

Portretele "instantanee" (care, de obicei, sunt executate in aer liber, la lumina de zi) ofera mai multe posibilitati de a obtine imagini cu atitudini naturale ale modelului. Inconvenientele acestui mod de operare pot fi unghiurile de iluminare nefavorabile, precum si obligatia de a avea deprinderi formate in ceea ce priveste manevrarea rapida a aparatului fotografic.

Declansarea opturatorului exact la momentul potrivit constituie una dintre principalele conditii ale reusitei. Asemenea deprinderi sunt intalnite numai la fotografii cu mai indelungata practica. Portretele "instantanee" se executa de obicei de la distante mici de model (2-5m). Cand modelul se afla in continua miscare este necesar sa se asigure in permanenta punerea la punct pentru distanta, deoarece numai astfel se obtine o claritate a imaginii care permite obtinerea in bune conditii a copiilor pozitive cu dimensiuni mai mari (de pilda 18x24 sau 24x36).





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.