Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » administratie » ecologie mediu
Be ECO

Be ECO


Be ECO

Dezastre ecologice

Energia si poluarea



Tragedii in lumea ursilor

Intrebari si raspunsuri

Poster

Trista istorie a pungilor de plastic

'Numai atunci cand ultimul copac va muri , ultimul rau va fi otravit si ultimul peste prins, ne vom da seama ca banii nu pot fi mancati.'

Welcome!

Cuvant inainte

Poluarea e in tot ce ne inconjoara dar cu un pic de bun simt putem, daca

nu sa scapam de ea macar sa ii limitam efectele.Nu este suficient sa nu poluam noi ci trebuie sa ii ajutam pe cei din jur sa constientizeze faptul ca poluand in continuare mediul ne sinucidem lent ca civilizatie dar si ca indivizi. Tu cititorule poti sa faci foarte multe pentru a pastra lumea curata cu un minim de efort din partea ta. Trebuie doar sa deschizi ochii mari si sa privesti in jur. Categoric ca zi de zi vezi acelasi oras mohorat si aceleasi strazi murdare si aproape sigur ca ai ajuns sa nu mai privesti cu atentie lucruri care altfel te-ar revolta profund. Daca vrei sa faci un mic efort si sa iti atentionezi amical prietenii care poate au aruncat o punga pe jos din neatentie sau graba tot e un mare pas inainte .

Multi polueaza fiindca nici nu isi dau seama de consecintele actiunilor lor. Daca ii atentionezi amical sunt mari sanse se se trezeasca si sa isi schimbe comportamentul.

Nica Ileana-Georgiana

Cuprins:

Manifest pentru salvarea planetei

Poluarea mediului inconjurator

Dezastre ecologice

Energia si poluarea

POLUAREA COSTA !

Trista istorie a pungilor de plastic

Tragedii in lumea ursilor

Intrebari si raspunsuri

Integrama

Poster

Manifest pentru salvarea planetei !

Oameni mari, ce faceti cu viitorul nostru?! V-ati gandit vreodata ce lasati in urma voastra?! Sau pe voi nu va mai intereseaza atata timp cat mai aveti inca niste resturi de paduri, ceva apa si un strat de ozon, gaurit ce-i drept! Ce aveti de gand cu mediul nostru?

Resursele naturale trebuie gestionate, nu jefuite! Daca jaful continua, vom ajunge sa traim in costume de astronaut pe propria planeta si sa vedem plante doar in sere! Natura moare si voi nu auziti nici cand striga dupa ajutor, nici cand sufera-n tacere! Daca v-ati inconjurat cu aparate si masini sophisticate, credeti ca v-ati construit un alt mediu, unul artificial, si ca nu mai depindeti de cel natural?!

Cum de nu va ganditi ca fara oxigenul produs de padurile pe care le taiati n-ar exista nici motoare, nici furnale, nici cuptoare?! Fara plante n-ar exista nimic, ele fiind singurele care pun la dispozitia oamenilor si animalelor mijloacele de care au nevoie pentru intretinerea vietii. Paradoxal, tocmai ele sunt tinta celor mai napraznice distrugeri!

Cum puteti ignora ca fara procesele biologice de sol, desfasurate in milioane de ani, n-ar exista titeiul, carbunii si gazele naturale pe baza carora ati cladit si functioneaza intreaga civilizatie?! De ce nu va ganditi ca tehnica cea mai avansata ar fi fost imposibila in lipsa mediului si a resurselor lui naturale. De ce traiti cu impresia ca omul este pe Terra un privilegiat, un stapan carui i se cuvine totul si care poate face orice, cand el este de fapt parte integranta a naturii, de care depinde la fel ca toate celelalte vietuitoare!

Daca populatia globului creste si, odata cu ea, creste si nevoia de hrana, apa si aer curat, atunci de ce se taie padurile si se populeaza apa, distrugandu-se mai mult ca oricand resursele naturale de care depinde viata?!

In lipsa unor tehnologii eficiente de reciclare, deseurile ne vor sufoca, ele reprezentand in acelasi timp semnale ca legaturile dintre viata si mediul ei au inceput sa se destrame! In natura nu trebuie sa apara deseuri, pentru ca in conditii de echilibru "reziduurile biologice ale unor specii sunt materie prima pentru alte specii", formandu-se astfel marile cirucite care au dainuit de-a lungul vremurilor, asigurand perpetuarea vietii pe Pamant. Acum insa, oamenii, prin activitatea lor, tind sa distruga si aceste mari circuite al naturii, transformand ciclurile in fenomene liniare la capatul carora apar produse artificiale: subsante toxice, ape uzate, gunoaie etc.

Lipsa voastra de intelegere si de grija pentru viitorul nostrum ne intristeaza. Vrem si noi paduri! Lasati-ne si noua stratul de ozon! Nu pescuiti toate balenele! Nu starpiti, pentru a va face haine si caciuli, toate vulpile si toti tigrii! Fara ei planeta va fi mai saraca si mai trista! Nu va ganditi ca ne lasati ca mostenire un Pamant sterp, acoperit de gunoaie si saracit de viata si de resurse?! Si mai spuneti ca ne iubiti !!!

Poluarea mediului inconjurator

Poluarea apei

Desi acopera trei patrimi din suprafata globului si constituie 75% din tesuturile vii, apa constituie totusi o resursa naturala limitata. Si aceasta din mai multe motive.

In primul rand, nu e suficient de a avea apa, este necesar sa fie avuta intr-un loc corespunzator si la momentul oportun. In plus, trebuie sa fie si de o calitate convenabila (de exemplu, apa de mare reprezinta 97% din resursele totale, in timp ce apele de suprafata - fluvii, rauri, lacuri - ori subterane reprezinta mai putin de 1%).

Poluarea apelor este definita ca acea schimbare a compozitiei apelor care le face daunatoare pentru sanatatea oamenilor, neadecvate pentru intrebuintarea economica sau recreativa si care duce la deteriorarea florei si faunei din mediul acvatic; se manifesta ca un fenomen complex, multiform, care exprima atat unitatea dintre apele dulci si de mare, cat si dintre uscat si mediul acvatic.

Poluarea cu radiatii

Poluarea cu radiatii apare datorita emisiei si propagarii in spatiu a unor radiatii, capabile de a produce efecte fizice, chimice si biologice asupra organismelor vii.

Aparatele si instalatiile cu surse de radiatii sunt utilizate numai de personal calificat in domeniu, pentru prevenirea accidentelor. Transportul materialelor radioactive si al surselor de radiatii trebuie sa se realizeze cu respectarea normelor republicane si internationale, in containere adecvate si etichetate.

Poluarea termica

Acest tip de poluare apare in industria metalurgica, la elaborarea metalelor si aliajelor, in turnatorii, tratamente termice, in unele domenii ale industriei chimice, in energetica.

Polurea termica a aerului se manifesta in special la termocentrale, care racesc cantitati mari de apa in turnurile de racire cu ajutorul aerului. In zona se modifica microclimatul, circulatia maselor de aer, regimul precipitatiilor, deoarece creste umiditatea si temperatura aerului. In industrie, caldura emisa de unele utilaje sau produse mareste considerabil temperatura. Sunt situatii in mineritul subteran al carbunilor sau al minereurilor neferoase ca in unele galerii temperatura sa creasca, facand dificila sau imposibila extractia.

O mare parte a apelor utilizate in industrie sunt ape de racire care apoi se evacueaza in stare calda. Ca atare, acestea vor degaja caldura, fie in atmosfera, fie in ape. Acest fenomen de incalzire a apelor poate avea doua mari consecinte:

o influenta directa asupra unor specii de plante si animale;

o activitate bacteriana mai intensa si astfel un foarte mare consum de oxigen (se observa frecvent, in perioadele foarte calde, pesti pe mal, asfixiati, victime ale unui ''soc de caldura'').

Pentru reducerea poluarii termice a apelor, conductele de evacuare a apelor calde se prelungesc mult in largul lacului, fluviului sau in mijlocul marii. In alte situatii apa se clorineaza pentru a nu se dezvolta microorganisme.

Conductele lungi de evacuare sunt costisitoare si stanjenesc transportul naval. Clorinarea poate afecta toate formele de viata din apa. O alta metoda mai eficienta este asigurarea unui debit mare de racire, care sa nu creasca cu mult temperatura apei, evitand poluarea termica.

Poluare fonica

Sunetul reprezinta o vibratie a particulelor unui mediu capabil sa produca o senzatie auditiva. Sunetul se propaga sub forma unor unde elastice numai in substante (aer, lichide si solide), dar nu se propaga in vid. In aer, viteza de propagare este de 340 m/s.

Zgomotul este o suprapunere dezordonata a mai multor sunete. Este produs din surse naturale, dar mai ales antropice: utilaje, mijloace de transport, aparate, oameni. Poluarea fonica sau sonora produce stres, oboseala, diminuarea sau pierderea capacitatii auditive, instabilitate psihica, randament scazut si chiar fisurarea cladirilor sau spargerea geamurilor.

Efectele poluarii sonore sunt:

infrasunetele ce pot aparea la automobile cu viteza mare, elicoptere, la apropierea furtunii si in timpul zborului avioanelor supersonice;

ultrasunetele ce sunt produse in natura, in industrie, sau de aparatura electrocasnica. La om ultrasunetele distrug globulele rosii din sange, apar migrene, greata sau chiar pierderea echilibrului.

zgomotul care actioneaza asupra intregului organism, deoarece senzatia auditiva ajunge la sistemul nervos central, prin intermediul caruia influenteaza alte organe. Efectele resimtite de om sunt: reducerea atentiei, a capacitatii de munca, deci creste riscul producerii de accidente, traumatisme ca: ameteli, dureri, lezarea aparatului auditiv si chiar ruperea timpanului, scaderi in greutate, nervozitate, tahicardie, tulburari ale somnului, surditate. Zgomotele de intensitate mare pot provoca deteriorarea cladirilor, aparatelor si instrumentelor.

Masurile pentru reducerea poluarii fonice necesita investitii, noi materiale, noi tehnici in constructiile civile, industriale, in constructia de masini, regandirea unor procedee, instalatii, mijloace si sisteme de trafic si nu in ultimul rand, un comportament civilizat al oamenilor intre ei.


Dezastre ecologice

Dezastru ecologic nu este numai atunci cand un tanc petrolier esueaza sau se fisureaza si titeiul se scurge in mare, cand ard paduri sau cand unitati industriale deverseaza deseurile toxice in rauri . dezastru este si atunci cand, de exemplu, se constata reducerea numerica a populatiilor de albine! Desi la prima vedere poate parea un fenomen lipsit de insemnatate, el este un adevarat dezastru ecologic pentru ca albinele au un rol esential in polenizarea multor plante de cultura, precum si a multor plante din flora salbatica. Dar cine sta, cand da cu pesticide, sa se mai gandeasca si la albine?! Un astfel de comportament este nedrept si iresponsabil! In conditiile in care mediul de viata este agresat din toate partile si in toate felurile, lipsa de ratiune este cu atat mai condamnabila cu cat ea demonstreaza, in toata gravitatea ei, lipsa de educatie. A nu lua in calcul toate efectele actiunilor noastre, chiar si a celor secundare, este nu numai inconstient, dar si sinucigas, pentru ca viata, indifferent a cui este (oameni, plante si animale), se desfasoara intr-un mediu comun tuturor vietuitoarelor, iar raul facut naturii se intoarce obligatoriu, mai devreme sau mai tarziu, tot impotriva noastra, a tuturor!

Energia si poluarea

1)Producerea si consumul de energie

Unele tari nu au energie suficienta si trebuie sa o importe de la tarile care o au in surplus.Altele produc mult mai multa energie decat consuma si atunci o exporta. Arabia Saudita, de exemplu, este cea mai mare producatoare de petrol, dar foloseste foarte putin pentru consumul intern. Canada produce de 2 ori mai multe gaze naturale decat foloseste. Importul de energie este foarte scump si afecteaza serios balanta de plati a unei tari. Dependenta de energie poate produce probleme serioase in perioade de criza, care pot duce chiar la razboi. Blocarea rezervelor de petrol ar duce la stoparea industriei.

P

R

O

D

U

C

A

T

O

R

I

Tara

Cantitatea*

Locul ocupat

S.U.A

Rusia

China

Arabia Saudita

Canada

*Milioane de tone de carbine echivalent

C

O

N

S

U

M

A

T

O

R

I

Tara

Cantitatea*

Locul ocupat

S.U.A

China

Rusia

Japonia

Germania

*Milioane de tone de carbune echivalent

2)Surse de energie

Energia poate fi rezultatularderii petrolului si a carbunelui,energia nucleara si energia hidraulica,data de forta apei. Multe dintre aceste surse de energie sunt un pericol pentru mediu si se fac eforturi continue sa se gaseasca mijloace de producere a enregiei cat mai putin poluante:puterea vantului,energia solara,energia geotremala(caldura din miezul Pamantului), energia valurilor si a mareelor. Pana acum, nici una dintre aceste anu reuseste sa satisfaca nevoile industriei.

3)Rezervele de combustibil

La un moment dat, rezervele de combustibili se vor termina. In primul rand, petrolul. Rezervele de carbune si de gaz natural vor mai exista cateva sute de ani. Daca vom continua sa folosim combustibili fosil in ritmul actual, Pamantul, asa cum il stim azi, s-ar putea sa nu mai existe in cateva sute de ani. Arderea combustibilului fosil este una dintre principalele cause de incalzire a atmosferei. Clima Terrei se va schimba drastic. Trebuiesc gasite mijloace de reducere a consumului acestor combustilbili, chiar daca inca mai sunt rezerve suficiente.

4)Poluarea

Cele mai mari state industrializate sunt cei mai mari poluatori. Prin arderea combustibilului fosil se produce bioxidul de carbon(CO2), principalul gaz care produce efectul de sera. In plus, exista multi alti poluanti: bioxidul de sulf si de azot,deseuri chimice,scurgeri de petrol,si particule(praful si funinginea). Lumea industrializata se ocupa de gasirea unor metode de purificare a mediului, dar tot ramane mult mai poluanta, in comparatie cu tarile in curs de dezvoltare.

5)Puterea nucleara

Combustibilul nuclear, cum ar fi uraniul, permite producerea energiei la costuri foarte mici. Reactoarele nucleare nu produc poluare, dar sunt extreme de periculoase. Un accident nuclear poate poate contamina radioactiv o arie vasta. Resturile nucleare sunt periculoase multi ani dup ace sunt produse, ceea ce ridica mari probleme de depozitare.

Tara

Nr. de reactoare

S.U.A.

Franta

Japonia

Marea Britanie

Rusia

6)Baraje uriase

Barajele controleaza cursurile raurilor si previn inundatiile. De asemenea, asigura apa pentru irigatii si de baut. In acelasi timp, pot produce mari cantitai de electricitate. Cand va fi terminat, in 2009, barajul de pe raul Chang, din China, va fi cel mai puternic baraj, desi va avea o inaltime de numai 186 m. barajele pot avea un mare impact asupra mediului: influenteaza cursurile raurilor si inunda portiuni vaste de teren, prin crearea lacurilor de acumulare.

Inaltime(in m)

Nume si localizare

Finalizarea

Rogun, Tadjikstan

In constructie

Nurek, Tadjikstan

Grande Dixence, Elvetia

Inguri, Georgia

Tehri, India

In constructie

Trista istorie a nevinovatelor pungi de plastic

Informatia emisa de catre Agentia de protectie a mediului inconjurator a Statelor Unite, arata ca se consuma in fiecare an in lume mai mult de 500 de miliarde de pungi de plastic.

Mai putin de dintre ele se recicleaza Costa mult mai mult reciclarea unei pungi decat producerea uneia noi

"Exista o economie dura in spatele reciclarii pungilor de plastic. Procesarea si reciclarea unei singure tone de pungi de plastic costa $ 4000: aceeasi cantitate se vinde pe piata materiilor prime cu $ 32". - Jared Blumenfeld

Director al Departamentului Mediului inconjurator din San Francisco

Atunci unde se duc pungile?

Un studiu din a demonstrat ca imbarcatiunile transoceanice aruncau impreuna de tone de plastic pe an in oceane Motivul pentru care cei mai mari producatori de gunoaie ai lumii nu erau inundati de plastice era pentru ca majoritatea lor terminau in ocean

Pungile sunt purtate catre locuri distincte ale planetei..

. si catre mari, lacuri si rauri

Pungile isi gasesc drum catre mare in canale si pe conducte.

S-au gasit pungi de plastic plutind la nord de Cercul Arctic, aproape de Spitzbergen, chiar si mai la sud, in insulele Malvine.

Ca si consecinta, particule microscopice pot intra in lantul alimentar

Pasarile raman prinse in capcane . fara speranta.

Mor dupa ce inghit pungile de plastic pe care le confunda cu mancarea.

Atunci Ce facem

Daca utilizam o sacosa de panza putem economisi 6 pungi de plastic pe   saptamana, adica de pungi pe luna, fie de pungi pe an.

Daca doar una din cinci persoane in tara noastra facea acest lucru, am fi economisit 1.330.560.000.000 de pungi in timpul vietilor noastre.

Tragedii in lumea ursilor!

Un urs a cazut in capcana pusa de un reprezentant al celei mai josnice categorii umane. Braconierii, pentru ca despre ei este vorba, ar trebui izolati si declarati ca nefacand parte din specia umana. Cat de cruzi, cat de feroce pot fi indivizii care pun in padure aceste monstruoase instrumente, care chinuiesc, mutileaza si omoara animalele?! La cat de rai sunt acesti braconieri, sigur ca n-au habar ca se hranesc (ei, copiii si familiile lor) cu o carne toxica! Un animal prins in capcana traieste momente de spaima infioratoare. Spaima declanseaza unele reactii chimice din care rezulta atat de multe toxine incat inunda intregul organism al animalului. La acestea se mai adauga si toxinele produse de chinurile mutilarii pe care le indura animalul ranit. Dar de unde sa stie ei, braconierii, despre toate acestea, la cat de ignoranti si la cata minte au, daca n-au fost in stare sa invete sa-si castige existenta altfel decat omorand animalele din padure ca sa traiasca!

Dupa ce le-am ocupat habitatele, le-am taiat copacii, le-am cules zmeura si alte fructe de padure, le-am poluat aerul si le-am deranjat viata pentru ca am ajuns sa umblam cu ATV-urile si prin creierul muntilor, stresand animalele cu zgomotul tobelor de esapament si prezenta noastra aroganta, mai vin si braconierii cu lanturile lor cretine. Si daca se mi intampla cate un accident si un inconstient pateste ceva, se face ditamai tambalaul . declansandu-se apoi o adevarata prigoana impotriva animalelor, de parka el ear avea vreo vina! Aceste vietuitoare sunt in mediul lor, oamenii fiind cei care le incalca drepturile si intimitatea. Tot ei ar trebui sa constientiseze primejdia sis a-si assume toate riscurile, nicidecum sa omoare animalele ca sa umble ei peste tot cu capul in nori!

Ursul prins in capcana acestor braconieri a murit. Cat timp trebuie sa mai treaca ca sa fim si noi civilizati, sa se inteleaga ca planeta este si a lor, a animalelor?! Animalele au dreptul sa fie libere, sa aiba spatiul vital, sa li se respecte intimitatea si, mai ales, au dreptul la viata!

N-am ratat nicio ocazie sa atragem atentia ca oamenii ar trebui sa-si revizuiasca atitudinea si sa-si judece faptele! Ei trebuie sa se asigure mai intai ca ceea ce pun la cale nu dauneaza, in primul rand, naturii, ea fiind intotdeauna cea agresata, desi este esentiala pentru viata noastra. Nu inseamna ca daca ne vine sa ne plimbam cu ATV-ul pe munti, chiar trebuie sa o si facem! Inainte de asta ar fi bine sa stim ca patrundem intr-un mediu de viata pe care, daca suntem finite rationale si responsabile, nu trebuie sa-l deranjam, sa intelegem ca traim nepasatori cu bocancii in viata celorlalte finite, calcand toate legile, principiile si normele care guverneaza ecosistemele, Nimeni nu zice san u mai strabatem muntii, dar e bine s-o facem cu grija si intelepciune, nu cu aroganta noastra, care credem ca ni se cuvine totul doar pentru ca suntem oameni!Ca putem san e lasam deseurile peste tot, sa tragem cu pusca, sa facem zgomot, sa punem capcane sau sa dam cu gaze de esapament fara a ne pasa ca poate unele pasari clocesc, ca sunt puisori care dorm sau se hranesc, ca sunt mame care isi alapteaza puii. Cu atat mai mult cu cat suntem oameni, ar trebui sa stim ca natura este o catedrala in care nu tai, nu rupi, nu murdareste, nu incediezi, nu omori animale si, mai ales, nu pui capcane monstruoase care sa provoace tragedii precum cea care tocmai a avut loc in lumea ursilor!

Este incalzirea atmosferei o amenintare serioasa?

Temperatura in lume s-a ridicat incet in ultimele decade. Poate din cauza ca Pamantul a intrat intr-un process de incalzire, ca parte a ciclului sau natural, sau din cauza poluarii. Efectele incalzirii globale sunt foarte greu de prevazut, dar daca ea continua, in anul 3.000, Pamantul va fi de 2 ori mai fierbinte ca acum si imposibil de locuit.

1. Ce este efectul de sera?

Una dintre cauzele incalzirii globale poate fi existenta unui strat de gaze in atmosfera, datorita poluarii. Cel mai periculos este dioxidul de carbon (CO2), degajat prin arderea combustibililor (petrol, gaz, benzina, carbune) sau a padurilor. Stratul de gaze absoarbe si pastreaza caldura solara, asa cum fac geamurile unei sere.

2. Putem opri poluarea?

Cea mai mare parte a energiei pentru industrie se produce prin arderea combustibililor. Cele mai mari poluatoare sunt tarile puternic industrializate. Tarile europene produc anual cam 5-10 tone de bioxid de carbon de persoana, SUA, 20 de tone. Dar trebuiesc luate masuri pentru limitarea efectului de sera.

3. De ce este atat de important stratul de ozon?

Ozonul, gaz natural, este o pavaza in calea razelor ultraviolete, care pot produce cancerul pielii. Gaurile din stratul de ozon de deasupra polilor se maresc neincetat. Se pare ca acestea se datoreaza gazelor existente in spray-uri.

4. Se poate raci Pamantul?

Pamantul a trecut prin mai multe ere glaciare, cand caldura a scazut mult si calotele glaciare au ajuns pana aproape de Ecuator. Acest lucru s-a datorat probabil modificarii orbitei Pamantului in jurul Soarelui. Ultima era glaciara s-a terminat acum 12.000 de ani. De obicei, perioadele dintre erele glaciare nu au fost mai mari de 10.000 de ani, deci ne-am putea astepta in curand la o noua era glaciara. Dar planeta se incalzeste, lucru care ii ingrijoreaza pe oamenii de stiinta. In schimb, ne-am putea astepta la mini-periode glaciare, cu ierni extrem de reci, asa cum au fost intre 1550 si 1880.

5. Ce se poate face?

Este necesata o strategie globala pentru prevenirea poluarii si a incalzirii planetei. Prima conferinta pe aceste teme a avut loc in 1992, la Rio de Janeiro, Brazilia, in urma careia s-a creat Conventia asupra schimbarilor de clima. Scopul acesteia a fost reducerea emisiilor de CO2 cu 20% pana in 2005 si cu 70% pana in 2030. Mai ramane ca liderii lumii sa faca acest plan sa functioneze.

6. Este incalzirea globala neaparat un lucru rau?

Incalzindu-se, Pamantul va oferi mai mult soare si caldura partilor vitregite pana acum, unde perioada culturilor de plante se va extinde si s-ar putea sa se poata cultiva portocale si masline in nordul Europei. Dar caldura va produce topirea calotelor glaciare de la poli, ceea ce va ridica nivelul marilor si oceanelor. Daca topirea va fi brusca, multe insule, portiuni de coasta si porturi vor disparea sub apa.

7. Cum va afecta incalzirea globala viata animalelor?

Schimbarile de clima au adus adesea la disparitia unor specii de plante si animale, care nu s-au putut adapta la noul habitat. Asa s-a intamplat probabil cu dinozaurii, in urma lovirii Pamantului de catre un meteor sau cu mamutii, dupa ultima era glaciara. Tot asa multe plante si animale vor disparea ca urmare a incalzirii globale.

Integrama

Plante pentru animale

Fotografia numarului

Tastatura eco 

Filme recomandate:

Wall-e (Dragoste/ Familie/ Drama/ Comedie/ Aventura/ Animatie/ SF)

Idiocracy (Gen:SF/ Comedie /Aventura; Regizor: Mike Judge)

Foto: Nica Ileana-Georgiana

Do you want to take care of us?





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.