Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » administratie » ecologie mediu
DESEURI

DESEURI


DESEURI

DATE GENERALE. CADRU LEGISLATIV

Toate tipurile de deseuri generate pe teritoriul tarii sunt clasificate, in mod formal, in:

deseuri municipale si asimilabile: totalitatea deseurilor generate, in mediul urban si in mediul rural, din gospodarii, institutii, unitati comerciale si prestatoare de servicii (deseuri menajere), deseuri stradale colectate din spatii publice, strazi, parcuri, spatii verzi, namoluri de la epurarea apelor uzate orasenesti;

deseuri de productie: totalitatea deseurilor generate din activitatile industriale; pot fi deseuri de productie nepericuloase si deseuri de productie periculoase;



deseuri generate din activitati medicale: sunt deseurile generate in spitale, policlinici, cabinete medicale si se impart in doua categorii: deseuri medicale periculoase care sunt cele infectioase, intepatoare-taietoare, resturi anatomo-patologice, deseurile provenite de la sectiile de boli infectioase, etc. si celelalte care intra in categoria deseuri asimilabile.

Optiunile de gestionare a deseurilor urmaresc urmatoarea ordine descrescatoare a prioritatilor:

prevenirea aparitiei - prin aplicarea "tehnologiilor curate" in activitatile care genereaza deseuri;

reducerea cantitatilor - prin aplicarea celor mai bune practici in fiecare domeniu de activitate generator de deseuri;

valorificarea - prin refolosire, reciclare materiala si recuperarea energiei;

eliminarea - prin incinerare si depozitare.

Prioritati in abordarea gestiunii deseurilor


Directivele europene privind gestionarea deseurilor se incadreaza in patru grupe principale:

legislatia cadru privind deseurile - Directiva cadru 2006/12/EC, care contine prevederi pentru toate tipurile de deseuri, mai putin acelea care sunt reglementate separat prin alte directive si Directiva privind deseurile periculoase (Directiva 91/689/EEC), care contine prevederi privind managementul, valorificarea si eliminarea corecta a deseurilor periculoase;

legislatia privind fluxuri speciale de deseuri: reglementari referitoare la ambalaje si deseuri de ambalaje; uleiuri uzate; baterii si acumulatori; PCB-uri si PCT-uri; namoluri de epurare; vehicule scoase din uz; deseuri de echipamente electrice si electronice, deseuri de dioxid de titan;

legislatia privind operatiile de tratare a deseurilor - reglementari referitoare la incinerarea deseurilor municipale si periculoase; eliminarea deseurilor prin depozitare;

legislatia privind transportul, importul si exportul deseurilor.

Principiile care stau la baza activitatilor de gestionare a deseurilor sunt: principiul protectiei resurselor primare, principiul masurilor preliminare, corelat cu principiul utilizarii BATNEEC, principiul prevenirii - stabileste ierarhizarea activitatilor de gestionare a deseurilor, in ordinea descrescatoare a importantei care trebuie acordata, principiul poluatorul plateste, corelat cu principiul responsabilitatii producatorului si cel al responsabilitatii utilizatorului, principiul substitutiei - stabileste necesitatea inlocuirii materiilor prime periculoase cu materii prime nepericuloase, principiul proximitatii, corelat cu principiul autonomiei, principiul subsidiaritatii, si principiul integrarii - care stabileste ca activitatile de gestionare a deseurilor fac parte integranta din activitatile social-economice care le genereaza.

Deseuri municipale

CANTITATI SI COMPOZITIE

Organizarea activitatilor de colectare, transport si eliminare a deseurilor municipale este una dintre obligatiile administratiilor publice locale.

Categoria deseurilor municipale include:

deseuri menajere generate in gospodariile populatiei;

deseuri de tip menajer generate in unitati economico-sociale;

deseuri din comert;

deseuri stradale;

deseuri din parcuri si gradini;

namoluri de la epurarea apelor uzate orasenesti;

deseuri din constructii si demolari.

Datele privind generarea deseurilor municipale si asimilabile sunt furnizate de catre operatorii de salubritate din judet si se bazeaza in cea mai mare masura pe estimari si nu pe date precise, rezultate din cantariri.

In tabelul de mai jos ( tabelul ALNESCU2.1.1) sunt prezentate datele privind deseurile municipale si asimilabile pentru perioada 2002 - 2007.

Tabelul ALNESCU2.1.1

Tip de deseuri

Cod deseu

Cantitate (tone)

Deseuri municipale si asimilabile din comert, industrie, institutii, din care:

Deseuri menajere colectate in amestec de la populatie

Deseuri asimilabile colectate in amestec din comert, industrie, institutii

Deseuri municipale si asimilabile colectate separat (exclusiv deseuri din constructii si demolari), din care:

hartie si carton

sticla

plastic

metale

lemn

biodegradabile


altele

Deseuri voluminoase

Deseuri din gradini si parcuri (inclusiv deseuri din cimitire)

Deseuri din piete

Deseuri stradale

Deseuri din constructii si demolari

Mentionam ca datele aferente anului 2005 sunt validate statistic de ANPM, pentru anul 2006 datele sunt cele din baza de date RENVSTAT validate de APM BN, iar cele pentru anul 2007 sunt corespunzatoare raportarilor lunare facute de agentii economici de salubritate din judet catre APM Bistrita Nasaud.

Pentru a obtine o privire de ansamblu, datele din tabelul anterior sunt prezentate grafic.

Grafic ALNESCU2.1.2

Date deseuri perioada 2002 - 2007

Din graficul de mai sus se constata ca in cursul anului 2006 cantitatile de deseuri colectate sunt putin mai mici decat in anul 2005 datorita unor probleme ce au existat, legate in principal de schimbarea in municipiul Bistrita a operatorului de salubritate, fapt care a dus ca in acea perioada sa fie mult intarziata recuperarea contractelor cu persoanele fizice si juridice, si asociatiile de locatari. In cursul anului 2007 in schimb a fost depasita aceasta problema si in plus s-a extins activitatea serviciilor de salubritate, crescand gradul de acoperire al locuitorilor din mediul rural cu un procent de peste 19%.

Cantitatea de deseuri orasenesti generata pe cap de locuitor

Acest indicator exprima cantitatea anuala de deseuri orasenesti generate in functie de numarul total de locuitori.

Tabel ALNESCU2.1.3 - Indicatori de generare a deseurilor

Cantitatea de deseuri orasenesti generate pe cap de locuitor (tone/locuitor x an)

Redam grafic mai jos indicatorii de generare a deseurilor in judetul Bistrita Nasaud pentru perioada 2000 - 2007.

Grafic ALNESCU2.1.4 Indicatori de generare deseuri perioada 2000 - 2007

Din graficul de mai sus privind indicatorii de generare a deseurilor in perioada 2000-2007 rezulta ca acest indicator a crescut simtitor de la 270 kg / loc / an, la 340 kg/loc/an.

Serviciile de salubrizare a localitatilor (precolectare, colectare, transport si depozitare deseuri municipale) se desfasoara sub controlul, conducerea sau coordonarea autoritatilor publice locale.

DESEURI BIODEGRADABILE

Deseurile biodegradabile reprezinta deseurile de la populatie si cele rezultate din activitati comerciale care sufera descompunere anaeroba sau aeroba cat si deseurile alimentare si cele vegetale din parcuri, gradini, piete.

Continutul in deseuri biodegradabile a fost stabilit prin estimare, pe baza datelor furnizate de catre agentii de salubritate. Rezultatele estimarilor sunt prezentate in graficul de mai jos.

Grafic ALNESCUALNESCUALNESCU1.

Se observa ca ponderea cea mai mare o reprezinta deseurile biodegradabile.

DESEURI DE AMBALAJE

Conform statisticilor, in mediul urban, o persoana genereaza o cantitate de 340 kg deseuri menajere pe an, din care 14,6% reprezinta deseurile de ambalaje, ceea ce inseamna circa 50 kg deseuri de ambalaje pe an continand, conform procentajjelor statistice :

21,8% ambalaj de sticla, adica 10,9 kg

27,1% ambalaj de plastic adica 13,55 kg

31,4% ambalaj de hartie carton adica 15,7 kg

5,6% ambalaj din metal adica 2,8 kg

13,8% ambalaj de lemn adica 6,9 kg

Din totalul deseurilor de ambalaje generate cea mai mare pondere o reprezinta deseurile de ambalaje generate de populatie, aproximativ 60%, restul de 40% provenind din comert (Fig.ALNESCU2.3.1)

Grafic ALNESCU2.3.1


Intrucat pentru anul 2007 nu s-a finalizat baza de date privind deseurile de ambalaje generate la nivel de judet, se vor prezenta datele finale pentru anul 2006. Astfel a fost facuta o reinventariere a agentilor economici producatori si importatori de ambalaje, producatorii si importatorii de produse ambalate, operatorii economici care preiau responsabilitatea de realizare a obiectivelor anuale de valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje, inclusiv operatorii de salubritate si consiliile locale pornind de la lista transmisa de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului pentru anul anterior intocmirii bazei de date, la care s-au adaugat agentii economici autorizati de compartimentul autorizari in cursul anului 2006 constatandu-se cresterea numarului acestora in judetul Bistrita Nasaud, la un numar de 88 agenti economici.

Cantitatea de ambalaje introdusa pe piata in cursul anului 2006 de catre producatorii/importatorii de ambalaje din judet, rezultata in urma inventarului, este de aproximativ 10847,72 tone.

Cantitatile de deseuri de ambalaje preluate si gestionate de operatorii economici autorizati din judet, care preiau direct de la generatori persoane juridice si/sau fizice pe baza de contract si/sau adeverinta de primire si plata, deseuri de ambalaje in vederea valorificarii sunt de 3167,49 tone. Cantitatea de deseuri de ambalaje valorificate este de 2543,96 tone, iar cantitatea de1807,74 tone deseuri de ambalaje au fost reciclate.

In tabelul ALNESCU2.3.2 sunt prezentate cantitatile de deseuri de ambalaje colectate de catre operatorii economici autorizati.

Tabel ALNESCU2.3.2

Cantitati de deseuri de ambalaje colectate in anul 2005-2006

Material

Cantitate de deseuri de ambalaje colectata (tone) in 2005

Cantitate de deseuri de ambalaje colectata (tone) in 2006

Plastic

Hartie si carton

Metal - Otel

TOTAL

Comparativ cu datele furnizate in anul 2005, cantitatile de ambalaje colectate au crescut de aproape 3 ori.

Conform HG 1872/2006 tintele de reciclare-valorificare care trebuiesc realizate pentru anul 2008 sunt cu 18,5% mai mari decat cele propuse pentru anul 2007, fapt care se poate vedea si in graficul redat mai jos.

Grafic. ALNESCU2.3.3

Variatia procentului de reciclare valorificare conform HG 1872/2006


TRATAREA SI VALORIFICAREA DESEURILOR MUNICIPALE

In prezent implementarea sistemului de colectare selectiva se afla la un nivel foarte scazut, acesta existand doar sub forma unor proiecte pilot la nivelul municipiului Bistrita si a localitatii Beclean. Colectarea se realizeaza printr-un numar de 32 de puncte de colectare selectiva pentru hartie/carton si plastic, implicand un numar de aproximativ 14000 locuitori. Cantitatile de deseuri municipale reciclabile colectate si valorificate sunt scazute totalizand un numar de 15 tone plastic si 9,29 tone hartie/carton pentru anul 2007. Cantitatile mentionate au fost preluate de cele doua societati SC FRATELLO PET GRUP SRL si SC DUO COMPARTY SRL in vederea valorificarii.

Activitatea de colectare a deseurilor de tip PET in judetul Bistrita Nasaud se realizeaza prin societatile SC FRATTELO PETGRUP SRL, SC DUO COM PARTY SRL si SC ECOPRIMUS SRL, care in cursul anului 2007 au colectat o cantitate totala de 626,389 tone deseuri PET pe care le-au predat in vederea valorificarii la diferite unitati de profil din tara.

In prezent, la nivelul judetului nu exista instalatii de tratare mecano-biologica si cu exceptia compactarii realizate in utilajele moderne de transport, deseurile municipale nu sunt supuse proceselor de tratare inaintea eliminarii finale prin depozitare.

ELIMINAREA DESEURILOR MUNICIPALE

In prezent, deseurile municipale generate sunt depozitate la nivelul judetului intr-un numar de 4 depozite neconforme clasa "b" in zona urbana. Aceste depozite isi vor inceta activitatea etapizat, conform prevederilor Hotararii de Guvern nr. 349/2005 privind depozitarea deseurilor.

Cele patru depozite neconforme existente in mediul urban au facut demersurile necesare intrarii in legalitate din punct de vedere al protectiei mediului, prin depunerea documentatiilor in vederea obtinerii autorizatiilor de mediu pana la sistarea activitatii lor si a inchiderii etapizate, conform legislatiei in vigoare.

Tabel ALNESCU2.5.1 - Date depozite urbane clasa "b"

Denumire depozit

An

inchidere

Capacitate proiectata

(m3)

Capacitate ramasa libera la sfarsitul anului 2007 (m3)

Suprafata depozit

(ha)

Depozit Codrisor (in curs de autorizare)

Depozit Nasaud (in curs de autorizare)

Depozit Sangeorz Bai (in curs de autorizare)

2,4 ( din care 0,9 ocupate)

Depozit Beclean (in curs de autorizare)

2,6 ( din care 0,8 ocupate)

TOTAL

Incepand cu 31.12.2006 a fost sistata depozitarea deseurilor menajere in depozitul apartinand SC URBANA SA Bistrita conform HG 349/2005. S-a constatat ca realizarea masurilor impuse prin Avizul de mediu nr.14/1ALNESCU12.2006 pentru stabilirea obligatiilor de inchidere a obiectivului rampa de deseuri menajere apartinand SC URBANA SA cu termen scadent 2007 s-au realizat astfel : 4 din masuri sunt realizate 100%, iar 3 din masuri sunt in curs de realizare.

Conform Planului de implementare a directivei privind depozitarea, depozitele care vor sista depozitarea se vor inchide conform cu cerintele Directivei 1999/31/CE, intr-o perioada de maximum 2 ani dupa sistarea depozitarii.

In plus fata de cele 4 depozite, mai exista inventariate un numar de 169 depozite in mediu rural cu suprafete cuprinse intre 0,3-0,6 ha ,care vor sista depozitarea in conformitate cu prevederile HG nr. 349/2005 pana la data de 16 iulie 2009 prin salubrizarea zonei si reintroducerea acesteia in circuitul natural sau prin inchidere conform "Indrumarului de inchidere a depozitelor existente neconforme de deseuri nepericuloase". Urmeaza ca acestea sa obtina avizele de inchidere corespunzatoare. In judetul Bistrita Nasaud APM BN a participat la 6 licitatii pentru concesionarea serviciilor de salubritate pentru localitatile din mediul rural

DESEURI DE PRODUCTIE

Organizarea activitatii de gestionare a deseurilor de productie este obligatia generatorului. Unitatile economice realizeaza aceste activitati cu mijloace proprii sau contracteaza serviciile unor firme specializate.

Cantitatea de deseuri de productie generata in anul 2007 la nivelul judetului a fost de aproximativ 93000 tone, cantitate care comparativ cu anul 2006 este in scadere, datorita incetarii activitatii Sucursalei Miniere Rodna, respectiv incetarii depozitarii sterilului la Valea Glodului.

Celelalte categorii de deseuri produse sunt deseurile din cariere, nisip si zgura, steril deseuri metalice, deseuri din lemn, deseuri metalurgice, borhot, dejectii animaliere, deseuri textile, namoluri de la statiile de epurare industriale si orasenesti etc.

Cantitatile de deseuri colectate de la diferiti agenti economici din tara si din judet, si valorificate la nivelul judetului pentru anul 2007 pentru diferite categorii de deseuri din datele detinute de APM BN provenite din raportarile lunare, este urmatoarea:

Figura ALNESCU3.1.

Denumire deseu

Cantitate colectata(tone)

Cantitate valorificata (tone)

deseuri de lemn

anvelope

hartie

plastic

DESEURI PERICULOASE

Principalele tipuri de deseuri periculoase care s-au generat in judetul Bistrita Nasaud sunt reprezentate de baterii si acumulatori uzati, uleiuri uzate, deseuri de la turnarea pieselor feroase care au folosit la turnare substante periculoase, namoluri de la tratarea chimica a metalelor.

Bateriile uzate sunt recuperate de catre SC ROMBAT SA, care in conformitate cu HG 1057/2001 a pus la punct sistemul de valorificare a bateriilor uzate la nivelul judetului Bistrita Nasaud si la nivelul intregii tari prin dealerii de piata. In anul 2007 a fost retrasa de pe piata romaneasca o cantitate de 16000 tone de baterii auto iesite din termenul de garantie, devenite deseuri.

In vederea monitorizarii modului de gestionare a uleiurilor uzate a fost realizat un inventar pentru semestrul I 2007, rezultand o cantitate de ulei uzat colectata de 35 tone, care in cea mai mare parte a fost transportata in vederea eliminarii la unitati de profil din tara sau din judet.

In urma actualizarii inventarului agentilor economici detinatori de produse cu continut de azbest, efectuate in luna septembrie 2007 la nivelul judetului Bistrita-Nasaud au fost identificati un numar de 18 societati comerciale detinatoare de produse cu continut de azbest.

Cantitatile de deseuri cu continut de azbest inventariate, urmeaza a fi eliminate in baza contractelor incheiate cu societatile SC APISORELIA SRL Piatra Neamt, SC FIBROCIM SA Alesd. Cantitatile eliminate in cursul 2007 au fost de 8,5 tone.

Miezurile si formele de la turnare se elimina prin depozitare, namolurile chimice, de la caz la caz, se depoziteaza, se supun procesului de bioremediere sau se neutralizeaza de catre societati specializate.

GESTIONAREA DESEURILOR DE PRODUCTIE

In ceea ce priveste gestionarea si eliminarea deseurilor periculoase nu s-au inregistrat situatii grave de incalcare a legislatiei, existand probleme in eliminarea unor categorii de deseuri periculoase din cauza unor costuri financiare mari sau lipsa de solutii pentru eliminarea lor.

Deseurile de productie nepericuloase s-au gestionat corespunzator, cu respectarea prevederilor legale in vigoare. Deseurile pentru care nu s-au gasit solutii de valorificare se elimina prin depozitare finala pe depozite sau se neutralizeaza de catre societati specializate.

In judetul Bistrita Nasaud a fost sistata depozitarea in depozitul de deseuri periculoase care a apartinut SC ARIO SA la 31.12.2006, conform HG 349/2005. La ora actuala acesta a fost preluat de firma SC ALCOR&BETA COM SRL, firma care a preluat totodata si responsabilitatile de mediu vizavi de inchiderea acestuia, responsabilitati impuse prin obligatiile de mediu cuprinse in Avizul de mediu nr. 5/14.11.2006.

In judetul Bistrita Nasaud exista un numar de doua depozite industriale nepericuloase apartinand SC REMIN SA Baia Mare - Sucursala Miniera Rodna (SC CONVERSMIN SA Bucuresti) in care se afla depozitata o cantitate de 3,643 mil tone steril si care a sistat depozitarea conform HG 349/2005 aviz inchidere nr.2/30 iunie 2006 revizuit la 4 mai 2007 si iazul apartinand SC DAN STEEL GRUP SA Beclean in functiune, in a carui celule exista depozitata o cantitate de aproximativ 46 000 mc namol chimic, dar in care in continuare se vor depozita cantitati de deseuri de namol rezultate pana la inchiderea prevazuta in HG 349/2005.

Iazul apartinand SC DAN STEEL GRUP SA Beclean se afla in procedura de autorizare.

Transportul deseurilor se realizeaza in conformitate cu prevederile Ordinului 2/2004 cu modificarile ulterioare, privind aprobarea Procedurii de reglementare si control al transportului deseurilor pe teritoriul Romaniei.

Ancheta statistica privind generarea si gestionarea deseurilor

Conform cercetarii statistice, pe parcursul anului 2007 s-au trimis in teritoriu un numar de 65 de chestionare astfel : 5 chestionare MUN pentru primarii sau unitati specializate in salubritate, 9 chestionare TRAT pentru agenti economici care efectueaza operatiuni de tratare a deseurilor si 51 chestionare PRODDES pentru gestiunea deseurilor agentilor economici generatori de deseuri.

Datele completate in chestionarele trimise catre agentii economici s-au intors completate cu datele solicitate pentru anul 2006 si au fost introduse in programul national RENVSTAT urmand ca in cursul anului 2008 acestea sa fie validate.

GESTIONAREA SI CONTROLUL BIFENILILOR POLICLORURATI SI ALE ALTOR COMPUSI SIMILARI

Din categoria poluantilor organici persistenti in anul 2007 au fost monitorizati numai PCB-urile respectiv materialele si echipamentele cu continut de PCB/PCT.

In judetul Bistrita Nasaud exista un numar de 21 agenti economici detinatori de echipamente cu continut de PCB/PCT. 12 agenti economici detin echipamente cu continut de PCB/PCT care sunt scosi din uz si un numar de 17 agenti economici detin echipamente cu continut de PCB/PCT care sunt in functiune.

Toti agentii economici detinatori de echipamente cu continut de PCB/PCT au intocmit planuri de eliminare a acestor echipamente (anexa 7 conform HG 173/2000 modificata cu HG 291/2005), care contin termenele la care si-au propus sa elimine aceste echipamente. Acesti agenti economici sunt cuprinsi in "Planul Regional de eliminare al materialelor si echipamentelor cu continut de PCB/PCT Regiunea 6 N-V", plan care este urmarit si actualizat in fiecare semestru.

Se realizeaza monitorizarea lunara a cantitatilor de deseuri cu PCB care sunt predate spre eliminare operatorilor economici autorizati. In cursul acestui an au fost eliminate un numar de 164 echipamente cu continut de PCB/PCT reprezentand o cantitate de 4,566 tone echipamente cu continut de PCB/PCT provenite de la firmele din judet.

DESEURI GENERATE DE ACTIVITATI MEDICALE

Deseurile medicale periculoase cuprind urmatoarele categorii: deseuri infectioase, deseuri anatomo-patologice, deseuri intepatoare-taietoare, deseuri chimice si farmaceutice.

In anul 2007 s-au generat deseuri rezultate din activitatile medicale de la Spitalul Judetean Bistrita, Spitalul Orasenesc Beclean si Spitalul Orasenesc Nasaud in cantitate totala de aproximativ 197 tone deseuri infectioase si intepatoare taietoare .Cabinetele medicale individuale din judet au generat o cantitate de 2,7 tone deseuri din aceeasi categorie.

Categoriile de deseuri periculoase rezultate din activitatea medicala, ce sunt supuse tratamentelor de neutralizare prin sterilizare termica la Spitalul Judetean Bistrita Nasaud sunt deseurile de ambalaje din plastic si cele care provin de la solutiile perfuzabile. In cursul anului 2007 au fost supuse sterilizarii o cantitate de 8,3 tone.

In conformitate cu prevederile HG 268/2005 privind incinerarea deseurilor - Calendarul de inchidere a instalatiilor existente de ardere a deseurilor periculoase provenite din activitati medicale - a stabilit pentru crematoriul apartinand Spitalului Orasenesc Dr. George Trifon din Nasaud termen de inchidere anul 2007.

Acest crematoriu a incetat activitatea la finele anului 2007 obtinand aviz de mediu la incetarea activitatii, iar deseurile provenite din activitatea medicala sunt preluate prin contract de SC IF TEHNOLOGII SRL Cluj-Napoca. Spitalul Orasenesc Beclean are de asemeni incheiat contract de preluare a deseurilor provenite din activitatea medicala cu SC IF TEHNOLOGII SRL Cluj-Napoca, iar Spitalul Judetean Bistrita Nasaud detine un contract cu SC SUPERSTAR COM SRL Suceava. Toate aceste contracte au fost incheiate in cursul anului 2007.

Cabinetele medicale individuale din judet au incheiat contracte in cea mai mare parte cu o societate de transport deseuri periculoase de la Baia Mare - SC BIO PAK SRL, care le transporta la SC IF TEHNOLOGII SRL Cluj-Napoca.

In privinta deseurilor medicale din sectorul veterinar, APM BN a eliberat in cursul anului 2007 Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, aviz de mediu pentru extinderea laboratorului sanitar-veterinar, cu amenajare de crematoriu pentru deseurile rezultate din activitatea acestuia.

NAMOLURI

NAMOLURI PROVENITE DE LA EPURAREA APELOR UZATE ORASENESTI

In anul 2007 conform datelor furnizate de Sc AQUABIS SA, SC EDILITARA SA Beclean, SC GCL SA Nasaud si Statia de Epurare gestionata de Primaria Sangeorz Bai s-a produs o cantitate totala de aproximativ 1500 tone namol de la epurarea apelor uzate orasenesti exprimat in substanta uscata

Pe parcursul anului 2007 nu a fost solicitat nici un permis de imprastiere a namolului in vederea utilizarii acestuia in agricultura conform Ordinul 344/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice privind protectia mediului si in special a solurilor cand se utilizeaza namolurile in agricultura. In cea mai mare parte aceste namoluri au fost duse in rampele de deseuri menajere existente, cu exceptia namolului chimic istoric pe care il detine SC AQUABIS SA Bistrita (aproximativ 300 tone namol exprimat in substanta uscata), care este in continuare depozitat in incinta statiei de epurare a SC AQUABIS SA Bistrita.

NAMOLURI PROVENITE DE LA EPURAREA APELOR UZATE INDUSTRIALE

Namolurile generate de ape uzate industriale provin din industria alimentara, industria siderurgica sau din ape de mina colectate din galeriile miniere inchise din perimetrul Valea Vinului. Cantitatile de namol provenite de la epurarea apelor uzate industriale generate in cursul anului 2007 sunt estimate la 400 tone namol exprimat in substanta uscata, conform informatiilor obtinute de la agentii economici care le genereaza.

Gestionarea namolurilor industriale se realizeaza de la caz la caz prin depozitare in iazuri sau depozitare pe depozite de deseuri nepericuloase.

DESEURI DIN ECHIPAMENTE ELECTRICE SI ELECTRONICE

In cursul anului 2007 au fost monitorizate cantitatile de deseuri de echipamente electrice si electronice DEEE, colectate de catre cele doua societati autorizate din punct de vedere al protectiei mediului, existente la nivelul judetului SC REMAT SA si SC REDIVIVUS PRODCOM SRL.

Cantitatea totala de DEEE colectata a fost de 15,95 tone, din care in urma actiunii de colectare din data de 6 octombrie 2007 a fost colectata cantitatea de 2,7 tone, iar in Campaniei nationale de colectare a DEEE din 3 noiembrie 2007 a fost colectata cantitatea de 11,42 tone, restul cantitatii de 1,83 tone fiind colectata pe parcursul anului.

Avand in vedere importanta realizarii la termen a angajamentelor asumate de Romania in procesul de negociere a Capitolului 22- Mediu, respectiv a atingerii tintei de 3 kg de DEEE colectata pe cap de locuitor pentru anul 2007, APM BN a transmis presei locale comunicate de presa avand ca tema constientizarea si informarea publicului despre DEEE, a distribuit afise , pliante , fluturasi in judet

APM BN a notificat autoritatile locale responsabile de colectarea acestor tipuri de deseuri de la gospodariile particulare si de transportul acestora la punctele de colectare si agentii economici inregistrati la ANPM in registrul producatorilor, asupra obligatiilor ce le revin conform legislatiei in vigoare.

In judetul Bistrita Nasaud exista inventariati un numar de 7 agenti economici inregistrati la ANPM in registrul producatorilor si importatorilor de echipamente electrice si ectronice conform Ordinului nr.1223/715/2005 privind procedura de inregistrare a producatorilor , modul de evidenta si raportare a datelor privind echipamentele electrice si electronice.

In cursul lunii aprilie agentii economici producatori si importatori inregistrati, au fost notificati cu privire la obigatiile ce le revin conform prevederilor HG nr. 448/2005 privind deseurile de echipamente electrice si electronice, a OM nr. 1223/2005 privind procedura de inregistrare a producatorilor, modul de evidenta si raportare a datelor privind echipamentele electrice si electronice si deseurile de echipamente electrice si electronice si a OM nr. 556/435/191 privind marcajul specific aplicat echipamentelor electrice si electronice introduse pe piata dupa data de 31 decembrie 2006.

Figura. ALNESCU6.1

Imagine din timpul Campaniei nationale de colectare a DEEE din 3 noiembrie 2007

VEHICULE SCOASE DIN UZ

In anul 2007 si-au desfasurat activitatea de dezmembrare VSU, un numar de 4 agenti economici autorizati pe aceasta activitate din punct de vedere al protectiei mediului - SC REMAT SA Bistrita, SC REDIVIVUS PRODCOM SRL Bistrita, SC UNO TOTALE IMPEX SRL Bistrita si SC ANNEWAY-DAY SERV SRL, Bistrita.

Firmele mai sus mentionate au colectat un numar de 1200 autoturisme din care aproximativ 350 au fost preluate prin programul de innoire a parcului auto. Cele 1200 autovehicule dezmembrate au fost predate in vederea valorificarii la diferite unitati de profil din tara. Din dezmembrarile realizate de catre cele patru firme mentionate a rezultat o cantitate totala de aproximativ 830 tone deseuri: 10 tone baterii, 1,4 tone ulei uzat, 25 tone anvelope, 667 tone deseuri feroase, 6 tone deseuri neferoase etc.

In ceea ce priveste masurile intreprinse pentru notificarea agentilor economici sus mentionati asupra obligatiilor ce le revin conform H.G. nr. 2406/2004, completata si modificata de H.G. nr. 1313/2006, s-au efectuat controale de catre comisarii Garzii de Mediu impreuna cu reprezentanti ai Compartimentului Deseuri din APM BN.

ULEIURI UZATE

Uleiurile uzate sunt predate conform prevederilor HG 235/2007, persoanelor juridice autorizate sa le colecteze, valorifice sau elimine. In vederea monitorizarii modului de gestionare a uleiurilor uzate a fost realizat un inventar pentru semestrul I 2007, rezultand o cantitate de ulei uzat colectata de 35 tone.

In judetul Bistrita Nasaud exista un numar de aproximativ 70 agenti economici care desfasoara activitati de service auto / reparatii auto si care sunt de fapt generatori de ulei uzat, atat prin activitatile pe care le desfasoara (schimburi de ulei la mijloace auto), cat si prin utilizarea propriilor masini care la fel genereaza uleiuri uzate. Tot generatori sunt si firmele de transport fie ele de transport persoane sau marfa, care datorita numarului mare de masini din dotare genereaza cantitati mari de uleiuri uzate.

In localitatea Nasaud este autorizata sa desfasoare activitati de colectare si tratare deseuri SC EXMITIANI SRL, care preia in vederea valorificarii uleiuri uzate de la agentii economici generatori de uleiuri uzate din judet.

IMPACTUL ACTIVITATILOR DE GESTIONARE A DESEURILOR ASUPRA MEDIULUI

Impactul activitatilor de gestionare necorespunzatoare a deseurilor asupra factorilor de mediu se exprima prin poluarea directa a solului datorata depozitarii deseurilor, prin impurificarea apelor subterane, prin existenta unor terenuri degradate ca urmare a depozitarilor la intamplare a deseurilor.

Lipsa instalatiilor de colectare si evacuare a gazului metan rezultat in urma proceselor de fermentare anaeroba conduc la fenomene de autoaprindere cu degajare de gaze toxice in cele mai multe situatii.

Un alt impact major al depozitelor il reprezinta disconfortul vizual generat de afectarea peisajului de catre depozitele neconforme sau chiar de depozitele care au sistat activitatea si se afla in procedura de inchidere, cum este depozitul care a apartinut SC URBANA SA.

Figura ALNESCU9.1

Depozitul de deseuri menajere in inchidere SC URBANA SA Bistrita.

Analizand rampele de deseuri menajere din judetul Bistrita Nasaud se constata o serie de deficiente:

- capacitatile depozitelor se gasesc la limita de epuizare sau aproape de aceasta existand situatii de depozitarea pe verticala;

- pozitiile amplasamentelor sunt in general defectuoase din punct de vedere al apropierii de locuinte sau cursuri de rau;

- lipsa partiala a amenajarilor tehnice privind etansarea fata de nivelul panzei de apa freatica;

- autoaprinderi accidentale datorate acumularilor de biogaz;

- degajare de mirosuri, praf, emisii de CH4, NH3, CO2, SO2, NOx.

INITIATIVE ADOPTATE PENTRU REDUCEREA IMPACTULUI DESEURILOR ASUPRA MEDIULUI

Agentia pentru Protectia Mediului a initiat o serie de actiuni pentru reducerea impactului deseurilor asupra mediului dintre care cele mai importante sunt urmatoarele:

- participare in colaborarea cu Serviciul ACC la respectarea termenelor de inchidere a depozitelor de deseuri si a crematoriilor de la spitale care aveau termen de incetarea activitatii anul 2007;

- publicarea de articole in presa privind noutatile legislative din domeniul gestiunii deseurilor si acordarea de asistenta celor interesati in vederea promovarii proiectelor care vizeaza managementul deseurilor;

- participarea la monitorizarea Planului Regional de Gestiune a Deseurilor;

- participarea la Campania de constientizare a Planului Regional de Gestiune a Deseurilor

- participarea la campaniile desfasurata in cursul anului 2007 alaturi de Primaria Municipiului Bistrita, in vederea colectarii DEEE : Campania nationala de colectare a DEEE desfasurata in cursul lunii noiembrie 2007 si Campania de colectare a DEEE desfasurata in cursul lunii octombrie 2007.

APM BN a participat la toate intilnirile organizate in cadrul proiectului PHARE 'Campanii de educare si informare pe teme legate de managementul deseurilor', proiect in valoare de 1.200.000 euro, care a avut ca scop imbunatatirea competentelor autoritatilor de mediu in implementarea legislatiei privind gestionarea deseurilor, prin implicarea publicului si a factorilor interesati, precum si implementarea unor campanii de educare si informare pe teme legate de managementul deseurilor.

In vederea amenajarii unui depozit ecologic zonal la nivelul judetului Bistrita Nasaud, care urmeaza ca in cursul trimestrului I 2008 sa se obtina Acordul de mediu pentru proiectul "Sistem integrat de management al deseurilor in judetul Bistrita Nasaud" , in cadrul masurii ISPA 2003/RO/16/P/PA013-06 "Asistenta tehnica pentru pregatirea proiectelor in sectorul de deseuri in Romania" din partea ARPM Cluj Napoca in competenta caruia se afla, APM BN s-a implicat prin participarea la dezbaterile publice care au avut loc si la vizite in teren alaturi de echipa de consultanta si de Consiliul Judetean Bistrita Nasaud.

Alaturi de reprezentanti ai administratiei publice locale au fost realizate de campanii de informare a publicului cu ajutorul media (radio, televiziune, presa scrisa locala) privind colectarea fluxurilor speciale de deseuri: deseuri electrice si electronice.

TENDINTE PRIVIND GENERAREA DESEURILOR

PROGNOZA PRIVIND GENERAREA DESEURILOR MUNICIPALE

Prognoza privind generarea deseurilor municipale ia in calcul o serie de factori dintre care cei mai importanti sunt dupa cum urmeaza:

-dezvoltarea demografica - evolutia populatiei

-dezvoltarea economica -dezvoltarea industriei si a sectorului economic legata de evolutia venitului populatiei

-aria de acoperire cu servicii de salubritate

-cantitatea de deseuri colectate de la populatie si de la agenti economici, cantitatea de deseuri din gradini, piete, cantitatea de deseuri stradale, cantitatea de namol de la statiile de epurare, cantitatea de deseuri din constructii si demolari.

In continutul Planului Regional de Gestiune a Deseurilor este facuta prognoza privind generarea deseurilor municipale in judetul Bistrita Nasaud avand ca an de referinta anul 2003. Pentru calculul efectiv al prognozei s-a stabilit cresterea ariei de acoperire cu servicii de salubritate cu 5% pe an, o crestere economica de 2% pe an concretizata in cresterea cantitatii de deseuri asimilabile provenind din comert si cresterea cu 2% pe an a venitului populatiei reprezentata prin cresterea cantitatii de deseuri menajere generate. In tabelul ALNESCU11.1.1 se prezinta prognoza cantitatilor de deseuri pana in anul 2013.

Tabel ALNESCU11.1.1

Prognoza cantitatilor de deseuri menajere

Factori relevanti

An

Arie de acoperire

Indice generare

(functie de evolutia venitului)

(kg/loc.an)

Cantitate deseuri menajere colectate

(tone)

PROGNOZA GENETARII DESEURILOR DE PRODUCTIE

Analiza comparativa a cantitatilor de deseuri de productie generate in ultimii ani arata o scadere a acestora, in cea mai mare parte datorita lipsei cantitatilor de deseu de steril rezultat la Sucursala Miniera Rodna care si-a incheiat activitatea integral in 2006, incetarii sau reducerii activitatii unor agenti economici sau modificarilor survenite in activitatile unor sectoare industriale

Se poate considera ca cantitatile de deseuri periculoase generate vor fi mai mici, pe masura ce vor fi implementate tehnologii curate si se vor aplica principiile prevenirii, reducerii si controlului integrat al poluarii.

O parte din deseurile periculoase generate vor fi supuse unor operatii de tratare/ denocivizare, in unele cazuri rezultand deseuri cu caracter nepericulos.

IMBUNATATIREA CALITATII MANAGEMENTULUI DESEURILOR

Implementarea legislatiei in domeniul deseurilor a condus la schimbarea mentalitatilor si a modului de abordare in domeniul gestiunii deseurilor. In ultima perioada tot mai multi agenti economici au implementat sistemele de management de mediu, ceea ce a dus la cresterea calitatii managementului deseurilor.

In cursul anului 2007 s-a urmarit in mod constant managementul deseurilor pentru o serie de categorii de deseuri : acumulatori uzati, anvelope uzate, deseuri menajere, plastice, PET-uri, uleiuri uzate. Pentru imbunatatirea monitorizarii acestor deseuri s-a impus agentilor economici care colecteaza si valorifica aceste deseuri prezentarea cu ritmicitate lunara/trimestriala a cantitatilor de deseuri colectate si valorificate. S-au efectuat o serie de controale la agentii economici din judet, in vederea colectarii si centralizarii de date referitoare la gestiunea deseurilor pe tipuri si cantitati, rezultate din procese tehnologice, modul de valorificare si de eliminare.

De asemenea s-a monitorizat in mod constant producerea, depozitarea si valorificarea deseurilor de cartoane si hartie, a rumegusului si a altor deseuri lemnoase. Aceste situatii sunt utilizate pentru stabilirea la nivel judetean a eficientei colectarii si valorificarii acestor categorii de deseuri.

Avand in vedere ca in perioada urmatoare se va implementa la nivelul judetului sistemul de management integrat, problemele din domeniul deseurilor municipale se vor rezolva.

CONCLUZII

Referitor la managementul deseurilor in judetul Bistrita-Nasaud, se poate spune ca odata cu cresterea gradului de constientizare a populatiei cu privire la impactul negativ pe care deseurile le au asupra mediului si odata cu promovarea unui sistem de colectare selectiva a deseurilor generate viabil, atat in randurile cetatenilor din mediul urban si rural, cat si al societatilor industriale si comerciale, se pot face pasi importanti in crearea unei baze a ceea ce se va numi "Sistem integrat de management al deseurilor in judetul Bistrita-Nasaud".





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.