Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » legislatie » administratie » ecologie mediu
Referat: impactul deseurilor din plastic asupra mediului

Referat: impactul deseurilor din plastic asupra mediuluiREFERAT: IMPACTUL DESEURILOR DIN PLASTIC ASUPRA MEDIULUI

                                                                    

            Omul ca orice fiinta vie, nu se afla in afara legilor care guverneaza viata pe planeta noastra, ci s-a format si dezvoltat in interactiune cu mediul natural. Acesta a influentat dintotdeauna dezvoltarea societatii, dar gradul in care a exercitat aceasta influenta a fost diferit de la o epoca  istorica la alta.

            Relatia dintre om si mediu s-a alterat vizibil prin introducerea in mediu a reziduurilor industriale, prin scurgerile de petrol, prin depozitarile de deseuri radioactive, prin administrarea necorespunzatoare a ingrasamintelor chimice, a insecticidelor, a pesticidelor, prin risipa de resurse naturale, prin poluarea aerului, apei si solului.


Mediul a devenit impropriu pentru viata vegetala, animala, umana iar aceste procese au dus la schimbarea climei, cauzata de efectul de sera, subtierea stratului de ozon, iradierea provocata ca urmare a accidentelor de la reactoarele nucleare.

Cauza degradarii mediului rezida in ignorarea si modificarea nerationala a echilibrului biologic din natura, iar motivul determinat a fost si este dorinta unui trai mai bun, mai confortabil, mai distractiv in sensul unui progres al civilizatiei si al mentinerii unui standard de viata ridicat pentru o populatie care se inmulteste vertiginos.

O sursa importanta de poluare a mediului  inconjurator este evacuarea neglijenta a deseurilor industriale si menajere. Deseurile care se valorifica in cea mai mare masura sau integral sunt : metalele feroase, neferoase si pretioase, deseurile chimice (din cauciuc, deseurile din hartie, textile, sticla, plastic, etc).

Prin reintroducerea in procesul de fabricare a cioburilor de sticla se pot obtine 20% reduceri ale consumului de energie, 10% reduceri de combustibil, 50% reducere de costuri la materiile prime din care se fabrica sticla.

Deseul este o parte dintr-o materie sau material rezultat in urma unui proces tehnologic de realizare a unui produs si neutilizabil in cursul aceluiasi proces.

In contrast cu factorii poluanti din mediu  care merita o tratare speciala pentru a fi eliminati, exista insa si substante, numite biodegradabile, care nu polueaza natura. Un produs este numit biodegradabil atunci cand se transforma, se descompune si se elimina in mod natural. Resturile de hartie, mancare, materiale de lana, sunt biodegradabile. Materialele plastice nu sunt rezistente la uzura, la rupere si la actiuni chimice, ele formeaza depozite dupa utilizare. Pentru materialele plastice chimistii au inventat metode de reciclare. Unele materiale plastice sunt rupte in bucati si folosite apoi la fabricarea aglomeratelor, a materialelor de constructie sau pentru asfaltarea drumurilor.

Procesul reciclarii  industriale a materialelor refolosibile sau a deseurilor include anumite operatii tehnologice prin care materialele respective sunt transformate in produse ce pot fi reutilizate, reintrand in circuitul economic.

Orice produs care are pe el un semn de reciclare format din trei sageti in triunghi, poate fi refolosit.

Reciclarea inseamna colectarea separata a materialelor refolosibile, procesarea lor si cumpararea produselor reciclate.

Scopul reciclarii este economizarea resurselor naturale ale Terrei, rezolvarea acumularii gunoaielor in exces si economisirea de energie si bani.

Ca urmare a lipsei de amenajari si a exploatarii deficitare, depozitele de deseuri sunt recunoscute ca generatoare de impact si risc pentru mediu si sanatate publica.

Formele de impact si risc determinate de depozitele de deseuri sunt:

·            modificarea de peisaj si disconfort vizual;

·            poluarea aerului;

·            poluarea apelor de suprafata;

·            modificari ale fertilitatii solului si ale compozitiei biocenozelor pe terenurile invecinate.

Actualele practici de colectare, transport  si depozitare a deseurilor urbane faciliteaza inmultirea si disiminarea agentilor patogeni si a vectorilor acestora: insecte, sobolani, ciori, caini vagabonzi.

Deseurile in special cele industriale, constituie surse de risc pentru sanatate datorita continutului lor in substante toxice: metale grele, pesticide, solventi, uleiuri uzate.

Materialele periculoase (produsele petroliere, reziduri de la vopsitorii, zguri metalurgice) depozitate in comun cu deseurile degradabile pot genera aparitia unor amestecuri si combinatii inflamabile, explozive sau corozive pe de o parte, iar pe de alta parte prezenta reziduurilor menajere usor degradabile pot facilita descompunerea componentelor periculoase complexe si reduce poluarea mediului.

Multe materiale reciclabile si utile sunt depozitate impreuna cu cele nereciclabile fiind amestecate si contaminate din punct de vedere chimic si biologic, recuperarea lor fiind dificila.

Problemele cu care se confrunta gestionarea deseurilor in Romania sunt:

§            depozitarea pe teren descoperit;

§            depozitele existente sunt amplasate in locuri sensibile ca de exemplu in apropierea locuintelor, a apelor de suprafata sau subterane, a zonelor de agrement;§            depozitele de deseuri nu sunt amenajate corespunzator pentru protectia mediului, conducand la poluarea apelor si a solului din zonele respective;

§            depozitele actuale nu acopera periodic cu materiale inerte in vederea prevenirii incendiilor, a raspandirii mirosurilor neplacute, mijloacele de transport nu sunt spalate la iesirea de pe depozite, multe nu sunt prevazute cu imprejmuiri si cu panouri de avertizare;

§            terenurile ocupate de depozitele de deseuri sunt terenuri degradabile, care nu mai pot fi utilizabile in scopuri agricole, astfel ca in Romania peste 12.000 ha de terenuri sunt afectate de depozitarea deseurilor menajere sau industriale;

§            colectarea deseurilor menajere de la populatie se efectueaza  neselectiv, ele sunt amestecate pierzandu-si o mare parte a potentialului lor util (hartia, sticla, metale, materiale plastice);Reciclarea este un concept modern in gestionarea deseurilor si reprezinta reprocesarea materialelor in produse noi.

Materialele reciclabile provenite din gospodariile particulare si diferitele industrii sunt: sticla, hartia, aluminiul, asfaltul, fierul, textile, plasticul, etc.

Toate deseurile reciclabile trebuiesc sortate si separate pe tipuri de produse. Colectarea deseurilor se poate face in doua moduri si anume: firma care le proceseaza le ia direct de la producator care la sortat in pungi sau saci pe categorii, sau producatorul le duce prin mijloace proprii la centrul de colectare.

Un eveniment care a initiat eforturile de reciclare a avut loc in 1989, cand BERKELEY a interzis folosirea poliesterenului pentru impachetare ce se folosea in reteaua Mac Donalds pentru a pastra hamburgerii calzi. Un efect al acestei interdictii a fost efortul depus de marile companii producatoare de materiale plastice pentru a demonstra ca plasticul poate fi reciclat. Pana in 1999 au aparut 1677 companii doar in S.U.A implicate in industria reciclarii materialelor plastice.

Cine nu stie ca pungile de plastic aruncate in mediul inconjurator dispar in aproape 100 de ani, iar sticlele de plastic nu se biodegradeaza complet niciodata, se descompun in granule care sunt mancate de diverse vietati (pesti, pasari) si raman in stomacul lor pana mor.

O tona de plastic inseamna 20.000 de sticle de 2 litri sau 120.000 de pungi de plastic.

Ambalejele de plastic Pet-uri (sticle”din plastic) pungile de plastic, recipientele de detergenti se pot recicla  si colecta la centrele de colectare. Produsele realizate din plasticul reciclat au un cost de fabricatie mai ieftin fata de cele realizate din materii prime.

Plasticul a fost inventat in 1980 de Alexander Parkes din petrol, benzina si carbune. In prezent exista 40 de tipuri de plastic, fiecare avand o compozitie chimica si proprietati diferite .

Descompunerea lui poate dura sute si chiar mii de ani, aruncarea unei sticle de plastic la intamplare, pe care nimeni nu o ridica va fi gasita acolo de multe generatii dupa noi.

Recicland o sticla de plastic economisim energia suficienta pentru functionarea unui bec de 60W timp de 6 ore .

Etapele colectarii corecte ale sticlelor de plastic sunt:

·            spalarea obiectelor din plastic;

·            strivirea lor pentru a ocupa spatiu mai putin;

·            depozitarea in locuri special amenajate pentru colectarea plasticului.

Solutii pentru colectarea deseurilor menajere:·            inlocuirea conteinerelor de gunoi traditionale din jurul blocurilor;

·            dotarea cu pubele de plastic a fiecarei gospodarii individuale, a unitatilor de invatamant, unitatilor publice si economice;

·            colectare selectiva a deseurilor de hartie, sticla, plastic.

Colectarea selectiva a deseurilor presupune: valorificarea ca materii prime a unei importante cantitati de deseuri; diminuarea cantitatii de deseuri greu degradabile; scaderea cheltuielilor de procesare a deseurilor prin recuperarea lor prin vanzarea unor deseuri ca materii prime si in acest mod localitatile vor fi mai curate, iar mediul va avea mai putin de suferit. Suntem datori sa lasam generatiilor viitoare conditii de viata cel putin la fel de bune ca cele pe care le-am primit si suntem datori sa inlaturam efectele poluarii de care pana in prezent nimeni nu a tinut seama. Dreptul la un mediu ambiant curat implica si obligatia de a face totul pentru evitarea poluarii, iar resursele limitate ale planetei trebuie gestionate cu grija si responsabilitate. Persoanele fizice au dreptul sa depuna separat deseurile si ambalajele reciclabile, acolo unde exista recipiente  special destinate acestui scop.

Pana la sfarsitul acestui an va fi interzisa distribuirea pungilor din plastic pe care comerciantii le ofera gratuit consumatorilor si gasirea unor  alternative ecologice. Pungile din material plastic ar urma sa fie inlocuite cu cele biodegradabile care au o perioada de descompunere in mediu de cateva luni, fata de circa 100-400 de ani la pungile din plastic.

Formarea elevilor cu o constiinta si o conduita ecologica, reprezinta obiectiv de mare actualitate. Aducerea omului in situatia de a respecta valorile naturii si ale peisajului in care traieste, se face prin instruire si educatie.

Educatia ecologica trebuie sa fie un proces activ, continuu desfasurat in toate mediile, clasele si categoriile sociale. Este o educatie despre mediu, prin mediu si in mediu. Conduita ecologica, comportamentul ecologic, etica ecologica este felul cum constinta ecologica determina actiuni si atitudini etice fata  de viata inconjuratoare. Campaniile de distrugere sau exterminare de orice fel contravin eticii ecologice. Elevul trebuie ajutat: sa obtina cunostinte de baza necesare solutionarii problemelor mediului inconjurator; sa afirme dorinta de a ocroti, respecta si proteja natura prin implicarea copiilor in activitati de colectare a deseurilor; sa-si insuseasca norme de comportament  necesare pentru asigurarea echilibrului pentru sanatatea individului; sa cunoasca plantele si animalele ocrotite de lege; sa cerceteze modalitatile de reabilitare a starii mediului inconjurator prin antrenarea elevilor in activitati de ingrijire a spatiilor verzi, de reciclare a deseurilor, de salubrizare a localitatilor si sa afirme o atitudine de dezaprobare fata de cei care incalca normele si legile ecologice. Ocrotirea planetei este o problema mondiala, si, tocmai de aceea, fiecare om trebuie sa-si asume acesta responsabilitate.

BIBLIOGRAFIE

ü          Ungureanu Irina: „ Omul si natura in mediul III”, Edit. Instit. European, 2003

ü          Gheorghe Nicolaescu: „Educatie pentru mediu”, Edit. Cominis, 2000

ü          „Educatia Ecologica si Voluntariatul in protectia mediului” elaborat de catre „Fundatia Pentru Cultura si Educatie Ecologica ECOTOP si Centrul National de Voluntariat PRO-VOBIS”, iunie, 2005

 

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu