Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » referate » biologie
Sistemul respirator

Sistemul respirator

SISTEMUL RESPIRATOR

            Organismul are nevoie de energie pentru desfasurarea tuturor activitatilor fizice, intelectuale, fiziologice. Energia rezulta din oxidarea substantelor organice la nivelul celulelor. In urma proceselor de oxido-reducere rezulta CO2 care este eliminat.

Totalitatea organelor care contribuie la realizarea schimburilor de gaze dintre aerul atmosferic si organism formeaza sistemul respirator.

Plamanii sunt organe perechi in care au loc schimbul de gaze dintre aer si sange. Sunt situati in cavitatea toracica, deasupra diafragmei, de o parte si alta a diafragmei, de o parte si alta a mediastinului, fiecare plaman fiind invelit in cate o seroasa pleurala.

Cei doi plamani au forma unor saci conici asezati cu varful in jos si baza in sus.

Fig. 29. Pulmonul drept si stang

Culoarea plamanilor difera cu varsta. La copil este roz – pala, la adult alb – cenusie, iar la fumatori este cenusie cu pete negre.

Plamanul drept la adult are circa 700 g, iar cel stang are circa 600 g.

In alcatuirea plamanului intra parenchimul pulmonar, acoperit la suprafata de pleura viscerala. Parenchimul este format din tesut fibroelastic de cuprinde arborele bronsic. La nivelul lui au loc schimburile de gaze dintre aer si sange, iar arborele bronsic conduce aerul din mediul extern in parenchim si inapoi in mediul extern.

Parenchimul pulmonar este impartit prin santuri in lobi. Plamanul drept are trei lobi:superior, mijlociu si inferior, iar plamanul stang are doi lobi: superior si inferior.

Fiecare lob este impartit la randul sau in segmente. Plamanul drept are 10 segmente, iar cel stang 9 segmente. Fiecare segment este format din lobuli.  Acestia au forma de piramide asezate cu baza catre suprafata plamanilor, unde formeaza contururi poligonale. Intre lobuli si in interiorul lor se gaseste tesut conjunctiv elastic, care confera plamanilor o mare elasticitate necesara functionarii.

Lobulul pulmonar  incepe cu o bronhiola intralobulara  care se ramifica si formeaza in final bronhiole respiratorii; acestea se termina cu acinii pulmonari.

Fig. 30.  Lobul pulmonar

Un acin incepe cu mica dilatare a bronhiolelor respiratorii numita vestibul.  De la vestibul pornesc 3 – 5 canale alveolare  care se termina in cavitati spatioase inchise numite saci alveolari.


Fig. 31. Acin pulmonar

Peretii canalelor alveolare si ai sacilor alveolari sunt formati din alveole pulmonare. O alveola are forma de cupa si reprezinta unitatea anatomo – functionala a plamanului. Are peretele format dintr-un epiteliu alveolar unistratificat alcatuit din celule mari si mici inconjurat de o retea de fibre elastice si de reticulina in ochiurile careia se gasesc numeroase capilare. Suprafata alveolelor din cei doi plamani ajunge la 160 m2.

Pleura – inveleste la exterior plamanii. Aceasta are forma unui sac cu pereti dubli: un perete extern numit pleura parietala care adera la coaste, diafragma si mediastin si un perete intern numit pleura viscerala, care adera la parenchimul pulmonar, patrunzand si in fisuri. Intre cei doi pereti se gaseste o cavitate pleurala care contine o cantitate infima de lichid pleural. Acesta are rolul de a permite alunecarea plamanilor pe peretele cavitatii toracice in timpul miscarilor respiratorii.VASCULARIZATIA PLAMANILOR

Vascularizatia plamanilor este de doua feluri: o vascularizatie functionala care asigura schimburile de gaze si o vascularizatie nutritiva, care hraneste si oxigeneaza plamanii.

            Vascularizatia functionala este realizata de artera pulmonara si venele pulmonare ce se ramifica la fel ca si bronhiile, cu care merg paralel.

            Vascularizatia nutritiva  cuprinde arterele si venele bronsice care se ramifica ca si bronsiile de care se lipesc si pe care le iriga pana la nivelul bronhiolelor intralobulare.

INERVATIA PLAMANILOR

Este asigurata de fibre efectoare simpatice si parasimpatice, precum si de fibre senzitive; fibrele nervoase cu origine in plexurile pulmonare situate la nivelul hilului pulmonar, urmeaza traiectul sistemului vascular, in tot lungul arborelui traheo – bronhic. Ultimele ramuri nervoase ajung in septurile interalveolare si in peretele alveolar.

Fibrele efectoare simpatice isi au originea in segmentele T2 – T5 ale maduvei spinarii, iar inervatia parasimpatica este asigurata de ramuri ale nervului X. Stimularea simpaticului produce bronhodilatatie, iar a parasimpaticului bronhoconstrictie.

            Inervatia senzitiva porneste din zona reflexogena alveolara.

MECANICA RESPIRATIEI

Schimbul de gaze de la nivelul plamanilor se realizeaza prin succesiunea ritmica a doua procese: inspiratia si expiratia.

Inspiratia – este un  proces activ realizat cu ajutorul muschilor respiratori care se contracta. Plamanii se dilata pasiv si presiunea aerului pulmonar devine mai mica decat presiunea atmosferica, iar aerul patrunde in plamani.

Expiratia – este un proces pasiv, muschii respiratori se relaxeaza, toracele revine la dimensiunile sale de repaus, presiunea din interiorul plamanilor creste, iar aerul alveolar este expulzat in exterior.

Frecventa miscarilor respiratorii in stare de repaus este de 16 respiratii/minut la barbat si 18 respiratii /minut la femei.

Respiratia celulara – tisulara

La nivelul capilarelor O2 trece din sange in tesuturi si CO2 trece din tesuturi in sange prin intermediul lichidului interstitial.
loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
APARATUL DIGESTIV LA PASARI
Familia Atherinidae
MEMBRANA CELULARA
Increngatura Annelida
LUCRARE DE LICENTA BIOLOGIE - Date privind entomofauna nocturna din nord-estul Parcului National Muntii Macinului - Lepidoptera
DIMENSIUNEA CELULEI, CEA MAI MICA UNITATE A VIETII
Tesutul muscular
SISTEMUL NERVOS (SN)loading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu