Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » referate » management
Tipuri de structuri organizatorice

Tipuri de structuri organizatorice

Tipuri de structuri organizatorice

Structura ierarhica a fost utilizata prima data in domeniul militar, constituind forma de organizare a legiunilor romane. in domeniul industrial, structura ierarhica a fost propusa, experimentata si folosita de catre F. Taylor. Este o structura simpla, clara, directa cu un numar redus de compartimente, predominante fiind cele cu caracter operational. Esential pentru acest tip de structura este faptul ca la orice nivel ierarhic un subordonat primeste dispozitii de la un singur sef in fata caruia raspunde pentru intreaga sa activitate. Experienta acestui mod de subordonare determina comunicatii exclusiv verticale, de-a lungul liniilor ierarhice; comunicatiile se realizeaza prin contacte directe intre conducatori si executanti.

Structura ierarhica prezinta aplicabilitate in conditiile intreprin­derilor mici, cu nivel scazut de complexitate al activitatii. Cea mai simpla structura organizatorica de tip ierarhic

Fig. 2.9

Pe masura ce intreprinderea se dezvolta, intre patron si executanti (subordonati) se interpun mai multe persoane cu o anumita delegare de autoritate (sef de echipa, de personal etc). in aceasta situatie structura organizatorica de tip ierarhic poate contine, alaturi de compartimentele de munca operationale, unul sau cateva compartimente de munca functionale (in Fig.2.10, seful contabil conduce un compartiment de munca functional).

In tara noastra, in conditiile tranzitiei la economia de piata, structura   ierarhica   devine   de   mare   actualitate.   Avantajele dezavantajele sunt prezentate in Tabelul 2.2.

Tabelul 2.2.

Avantaje

Dezavantaje

·       Responsabilitatile  fiecarui  an­gajat sunt precizate cu claritate.

·       Permite comunicatii rapide atat in    sens ascendent cat si des­cendent.

·       Asigura deplina unitate de con­ducere.

·       Confera coerenta intreprinderii in toate activitatile desfasurate.

·       Necesita         cheltuieli         de conducere reduse.

·       Necesita   conducatori   polivalenti,   cu   o pregatire profesionala diversa.

·       Compartimentele    de    munca    integreaza activitati eterogene.

·       Comunicatiile   intre   compartimentele   de munca situate pe acelasi nivel ierarhic se realizeaza cu dificultate.

·       Se     poate     aplica     numai     in     cazul intreprinderilor de dimensiune mica, cu un grad redus de dotare tehnica si un nivel scazut de complexitate.

Structura functionala a fost conceputa de H.Fayol pentru a elimina dezavantajele structurii ierarhice, in contextul in care intreprinderile devin tot mai mari si cu un grad ridicat de complexitate. Este un tip de structura relativ complicata si confuza, alcatuita din compartimente operationale si functionale. Esential pentru acest tip de structura este ca la fiecare nivel ierarhic sarcinile sunt divizate intre compartimente specializate, acestea avand in domeniul lor autoritate deplina asupra nivelurilor ierarhice inferioare. Executantii primesc dispozitii atat de la sefii ierarhici, cat si de la sefii compartimentelor functionale, in fata carora raspund deopotriva, in aceste conditii se dilueaza considerabil responsabilitatile si apar frecvent conflicte de competenta intre conducatorii specializati. Un asemenea tip de structura organizatorica este redata in Fig.2.11, iar avantajele si dezavantajele sale sunt prezentate in Tabelul 2.3.

Structura functionala constituie un tip istoric si prezinta interes exclusiv teoretic, neavand demonstratii convingatoare in practica.

 

Tabelul 2.3.

Avantaje

Dezavantaje

   Asigura  o  conducere  mult  mai calificata   prin   existenta   comparti­mentelor specializate functional care acorda   consultanta   de   specialitate managerilor. • Simplifica procesul de recrutare a personalului cu functii de conducere, acesta necesitand o pregatire de mai stricta specialitate.

• Deciziile adoptate se fundamenteaza pe elemente stiintifice.

• Executantii si sefii lor nemijlociti sunt       degrevati       de       sarcinile administrative, putandu-se ocupa, in exclusivitate, de sarcinile posturilor respective.

• Permite dezvoltarea functionala pe competente distincte.

   Asigura  centralizarea  controlului strategic al rezultatelor.

• Determina o dubla sau chiar multipla subordonare,  atat a compartimentelor cat si a personalului.

    Pune    probleme    de    coordonare functionala   si   creeaza   conflicte   si rivalitati intre functii.

• Poate provoca superspecializarea si managementul limitat, ingust.

• Contribuie la slabirea unitatii  de conducere     prin     existenta     multor compartimente specializate functional.

    Determina    o    retea    densa    de comunicatii oblice. • Nu se poate aplica cu bune rezultate decat   in   cazul   intreprinderilor   care realizeaza   o   singura   afacere   (strict specializate).

• Necesita cheltuieli de conducere mari

Structura ierarhic-functionala (mixta) a aparut dupa anul 1920 pentru a face fata nevoilor marii intreprinderi si reprezinta o simbioza a structurilor ierarhica si functionala, continand corective destinate sa asigure cresterea functionalitatii cadrului organizatoric rezultat. Este o structura specifica majoritatii covarsitoare a intreprinderilor existente astazi in lume.

Structura ierarhic-functionala prezinta un continut complex, ceea ce o recomanda pentru intreprinderile care desfasoara activitati numeroase si strans corelate.

Esential pentru acest tip de structura este faptul ca prevede existenta atat a unor compartimente ierarhice, caracterizate prin posibilitatea de a da ordine si dispozitii denumite line, cat si compartimente functionale, denumite state majore sau staff, care ajuta liniile ierarhice sub diferite forme, neavand autoritatea de a emite ordine si dispozitii.

Un exemplu de structura organizatorica ierarhic-functionala poate fi pus in evidenta in Fig.2.12.


Impartirea compartimentelor intreprinderii in ierarhice si functionale se face in raport cu natura activitatilor continute. Astfel, pentru realizarea activitatilor de baza ale intreprinderii, determinate de profilul acesteia, se constituie compartimente ierarhice, in timp ce pentru efectuarea activitatilor auxiliare sunt create compartimente functionale. Aceste compartimente au in cadrul lor, o organizare ierarhica, iar rolul lor functional se manifesta in relatiile cu celelalte compartimente si, in primul rand, cu cele ierarhice.  Existenta compartimentelor functionale genereaza aparitia unor relatii speciale ca forma particulara a relatiilor functionale. in cadrul structurii organizatorice se creeaza o linie de consultanta sau de staff care face propuneri, sugestii, fara a decide. Acest rol poate fi indeplinit de o persoana (consilier/asistent) sau de un compartiment functional care pregateste deciziile unui conducator ierarhic furnizandu-i, la cerere sau din proprie initiativa, toate informatiile necesare fundamentarii deciziilor. De regula, statul se ataseaza nivelurilor ierarhice superioare din intreprindere.

Compartimentele ierarhice, depozitare de autoritati si cu putere de decizie, formeaza in cadrul structurii organizatorice o linie de decizie, respectiv line. Cu toate avantajele pe care le detine, structura organizatorica de tip ierarhic-functional este criticata, cele mai evidente critici referindu-se la numeroasele rivalitati dintre 'functionarii de birou' si 'operationalii de teren', respectiv, intre staff si line.
loading...

.com Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
PROPUNEREA UNUI SISTEM DE ASIGURARE A CALITATII
Probleme generale ale dezvoltarii sistemelor de productie
MANAGEMENT
Studiu de caz: implementarea mentenantei total productive in cadrul unei societati comerciale
Comportamentul consumatorilor colectivi
Leadership-ul in echipa
ORGANIZATIA IN TEORIA SI PRACTICA MANAGERIALA
SISTEMUL CALITATIIloading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu