Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » constructii » instalatii
MICROCENTRALE TERMICE

MICROCENTRALE TERMICE


MICROCENTRALE TERMICE

A.1.1.Cum se alege si se instaleaza o centrala de apartament

Odata ce s-au parcurs etapele necesare debransarii de la sistemul centralizat de producere si distributie a energiei termice, urmatorul pas este alegerea microcentralei de apartament. Oferta de este extrem de variata. Lasand la o parte criteriul pretului, desigur si el foarte important, este bine de stiut ca randamentul si eficienta incalzirii depind de centrala termica folosita, cat si de proiectarea corecta, de dimensionarea instalatiei de incalzire, de tipul acesteia si de randamentul elementelor componente.

Centralele termice murale de 24kW, 28kW sau 31kW sunt dimensionate sa asigure incalzirea unor suprafete de 200-290 de metri patrati(cu o inaltime medie a locuintei de 2,40m). Pentru a putea face o comparatie, un apartament de bloc cu 4 camere are, de regula, o suprafata desfasurata intre 100 si 130 de metri patrati. O parte din puterea centralei e utilizata la producerea apei calde menajere. In functie de numarul de persoane, de regimul de viata, devine necesara asigurarea unui debit minim de 11 l/min (un robinet de 3 l/min si un dus de 8 l/min). O centrala de 31 kW poate sa deserveasca concomitent, fara probleme, 3 consumatori mari de apa calda menajera, unde pot aparea solicitari simultane de apa calda atat in bucatarie cat si in doua bai. Din acest motiv, aceste centrale sunt recomandate apartamentelor sau vilelor mari in care locuiesc 4-5 persoane. Un factor important este amplasarea centralei termice. Trebuie sa se tina cont de locatia racordului la reteaua de distributie a gazelor, de reteaua de apa rece, de reteaua de curent electric, si nu in ultimul rand, de alternativele in evacuarea gazelor arse si aspirarea aerului proaspat necesar arderii ("tiraj fortat"-singurul admis in cazul apartamentelor de bloc). In cazul caselor, unde exista sisteme de evacuare cu cos de fum, dar si prize de aer proaspat corect dimensionate, centralele termice pot fi alese in varianta "tiraj natural". Pentru ca la centrala se fac racordurile atat la sistemul de incalzire, cat si la reteaua de apa calda, in mod traditional, amplasarea centralelor murale se face in bucatarie, intr-o debara apropiata de bucatarie sau intr-un balcon inchis, spatii ce asigura acces la toate racordurile si facilitatile necesare functionarii corecte a centralei.



A.1.2.Centrala termica murala

Aceasta reprezinta un aparat consumator de combustibil gazos care are rolul de a transforma energia gazului metan prin ardere in energie termica.

Acest aparat este compus din urmatoarele parti componente si echipamente:

capacul frontal,

carcasa camerei presurizate,

camera de ardere,

vana de gaz,

arzatorul,

supapa de siguranta,

pompa de circulatie,

vasul de expansiune,

fluxostatul,

vana cu trei cai,

ventilatorul,

kit-ul de evacuare.

A 1.3. Traseele de distributie ale agentului termic

Pentru instalatiile noi, traseele de distribuire a agentului termic catre calorifere si cele ale apei calde menajere catre robinetii din bucatarie, baie si wc-ul de serviciu se executa in marea lor majoritate din tevi de cupru sau pexal. Din cauza vechimii instalatiilor si agentului termic folosit anterior, la instalarea unei centrale termice in apartament se recomanda inlocuirea vechilor calorifere cu unele noi. In acest fel, chiar daca investitia initiala creste, nu exista pericolul de a introduce in noua centrala depunerile din vechile calorifere. Se pot alege noile calorifere dintr-o gama variata, din otel, aluminiu sau fonta la dimensiuni (implicit puteri) care se potrivesc cel mai bine necesitatilor. Se recomanda echiparea fiecarui calorifer cu robineti termostatati si aerisitoare automate, acestea marind gradul de confort prin asigurarea temperaturii dorite s i reducerea costurilor de exploatare. La alegerea caloriferelor se tin cont de urmatoarele aspecte:

caloriferele de otel au cel mai bun raport putere tehnica/pret, au inertie termica scazuta si distributie de caldura in camere intr-un timp foarte scurt;

caloriferele din aluminiu au cel mai bun randament tehnic in instalatiile cu centrale termice murale si au o durata de functionare la aceiasi parametri, mult marita.

A.1.4.Sisteme de filtrare necesare in instalatie

Se recomanda sa se monteze sisteme de filtrare in instalatie, care sa protejeze de eventualele reziduuri si impuritati, atat in instalatie, cat si in centrala termica. E indicata montarea unui filtru decantor mecanic de tip "Y", pe circuitul de retur al instalatiei de incalzire, urmat de un filtru de dedurizare a apei pe baza de polifosfati. In acest fel se protejeaza centrala termica si implicit instalatiile sanitare (bateriile de robineti) de efectul depunerilor de calcar si se asigura calitatea apei potabile. Pentru a izola in caz de avarie anumite trasee si pentru a permite o interventie rapida asupra centralei termice in timpul reviziilor, montarea de robineti de siguranta pe toate circuitele. La prima punere in functiune sunt recomandate umplerea si golirea circuitului de incalzire de cateva ori, pentru evacuarea eventualelor impuritati, uleiuri sau depuneri datorate procesului de fabricatie a tevilor sau caloriferelor.

A.1.5. Functionarea centralei murale

Centrala murala functioneaza nesupravegheat datorita sistemelor de protectie si control cu care este dotata.

Centrala este compusa din mai multe parti componente a caror descriere functionala se va face in cele ce urmeaza.

Gazul patrunde in interiorul centralei prin circuitul de alimentare cu gaz alcatuit dintr-un racord si de un reductor de presiune care se va regla la 20 mbar pentru G20-subgrupele A(L) si A(H). Pentru GPL (subgrupele propan si amestecuri propan-butan) reductorul se va regla la 37mbar. Astfel ajunge in vana de gaz care are si rolul de a modula debitul de gaz la iesirea spre arzator.

Aprinderea se realizeaza prin initierea flacarii de catre un electrod de aprindere, cu ajutorul unui transformator de ignitie. In timpul arderii, sesizarea flacarii se realizeaza prin intermediul unui senzor de ionizare.

Varianta cu tiraj fortat este prevazuta cu un ventilator, care are rolul de a evacua gazele arse. In faza de initiere, acesta are rolul de a evacua un volum de aer pentru a asigura o aprindere neexploziva.

Aprinderea exploziva poate aparea datorita unei acumulari de gaz din perioada de nefunctionare.

Camera de ardere, sub forma de paralelipiped din tabla, captusit la interior cu fibra ceramica, este astfel proiectata incat sa permita transferul spre schimbator cu pierderi cat mai mici de caldura. In cazul circuitului de termoficare de la varianta cu schimbator de caldura bitermic, caldura rezultata din arderea combustibilului gazos este preluata de schimbatorul de caldura bitermic si transferata agentului termic (apa) care este transportat prin instalatia de incalzire de catre pompa de circulatie.

In cazul circuitului de apa calda menajera, pompa de circulatie nu functioneaza si transferul caldurii se face prin schimbatorul bitermic la acest circuit.

In cazul circuitului de termoficare de la varianta cu doua schimbatoare de caldura, caldura rezultata din arderea combustibilului gazos este preluata de schimbatorul de caldura monotermic si transferata agentului termic (apa) care este transportat prin instalatia de incalzire de catre pompa de circulatie.

In cazul in care pe circuitul de apa menajera se sesizeaza un debit de apa de catre fluxostat, este actionata vana cu trei cai care face trecerea de pe circuitul de termoficare pe circuitul scurt prin schimbatorul de caldura in placi (primarul schimbatorului de caldura in placi) iar transferul caldurii se face prin intermediul acestuia spre circuitul de apa menajera (secundarul circuitului de caldura in placi).

Gazele arse sunt evacuate cu ajutorul ventilatorului, in cazul centralei cu tiraj fortat si prin depresiune la cos, in cazul centralei cu tiraj natural.

Schimbatorul bitermic

Figura A.1. Sectiune prin schimbatorul bitermic

Acest tip de schimbator este relativ de conceptie noua. In acelasi schimbator de caldura situat deasupra arzatorului se prepara agent termic pentru incalzire precum si apa calda menajera. El are circuite separate pentru apa calda menajera si agentul termic de incalzire. Este numit si schimbator rapid, deoarece prepararea apei calde menajere se face preluand caldura direct de la gazele de ardere.

In imaginea din figura A.1. se pot observa canalele pentru apa calda menajera (4 la exterior) si canalul pentru agent termic de incalzire pe centru.

Figura A.2. Schema constructiva a unei centrale murale





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.