Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura » viticultura
Podgoria Cotnari

Podgoria Cotnari


Podgoria Cotnari


Regiunea Dealurile Moldovei

Istoric

In aceasta podgorie exista o straveche preocupare pentru andeletniciri viti-vinicole, datand anterior epocii geto-dacice. Primul document scris, unde se pomeneste despre viile de la Harlau si din amprejmuirile sale a fost emis de domnitorul Petru Musat, an anul 1384. Numele podgoriei Cotnari este strans legat de cel al domnitorului Stefan cel Mare, care si-a creat an aceste locuri un fel de resedinta preferata. De numele acestuia sunt legate cateva toponime, cum sunt de exemplu Dealu lui Voda, Via Domneasca, precum si denumirile unor constructii din piatra ca podul, biserica si beciul lui Stefan. Pentru ridicarea viticulturii la rangul de stiinta, sub domnia lui Despot Voda (1561-1563) s-a anfiintat ?Schola latina? de la Cotnari. In secolul al XVII-lea, podgoria Cotnari cunoaste o dezvoltare anfloritoare, devenind cunoscuta si peste hotare prin calitatea vinurilor albe produse pe aceste meleaguri Din izvoarele vremii, reiese ca an secolele XVIII si XIX podgoria Cotnari a continuat sa-si pastreze celebritatea castigata an decursul istoriei. La expozitiile si concursurile internationale de la Viena (1873), Budapesta (1884), Paris (1889), vinurile de Cotnari au dobandit numeroase diplome, medalii si alte distinctii. Dupa invazia filoxerei, an anul 1884, cand podgoria a trecut prin momente, tipicitatea de Cotnari nu a fost zdruncinata, gratie faptului ca podgoria a fost refacuta, an principal, numai cu soiurile autohtone din vechiul sortiment. In prezent, merita subliniat faptul ca la Cotnari se continua modernizarea si perfectionarea tehnologiilor de cultura a vitei de vie, precum si a tehnologiilor de vinificare a strugurilor, de pastrare, maturare, anvechire si stabilizare a vinurilor.



Localizare geografica

Podgoria Cotnari este situata pe Coasta Cotnari-Harlau, un important segment din marea 'Coasta Moldava' care face tranzatia antre Podisul Sucevei de la vest si Campia Moldovei de la est. Prin pozitia sa geografica, antre 47?17? si 47?35? latitudine nordica, podgoria Cotnari se plaseaza spre limita nordica a podgoriilor de calitate din tara si chiar din Europa. Administrativ, podgoria se gaseste localizata an judetul Iasi si Botosani.

Cadrul natural

  • Soluri
    Tipurile de sol, caracteristice acestei podgorii sunt urmatoarele : cernoziomurile cambice, cernoziomurile, solurile cenusii, regosolurile si solurile antropice.
  • Relief
    Principalul amplasament al plantatiilor viticole din aceasta podgorie al constituie relieful de coasta, respectiv versantul estic al Dealului Mare Harlau. El se caracterizeaza prin predominarea platourilor structurale analte (350-500 m). Coasta se desfasoara la altitudini pe un ecart de aproape 300 m, antre fundul depresiunilor de contact (100-200 m) si muchia platourilor structurale (an jur de 400m), cu o anclinare medie de 7?.
  • Hidrografie
    Hidrografia este reprezentata de o retea deasa, cu scurgere permanenta, semipermanenta sau intermitenta, debite modeste si foarte variabile an timp, mineralizare si duritate medie pana la ridicata. Apele subterane sunt intercalate la diferite niveluri ale sarmatianului si cuaternarului si sunt frecvent descarcate sub forma izvoarelor cu caracter temporar.
  • Climat
    Climatul prezinta caractere de tranzitie antre cel pronuntat continental est-european si cel moderat continental central-european.

Centre viticole

  • Cotnari
  • Harlau
  • Cucuteni
  • Targu Frumos
  • Frumusica

  Particularitati ale vinurilor

  • Grasa de Cotnari (soi recomandat) este un vin alb, an mod natural dulce. Gradul alcoolic, an majoritatea anilor, depaseste 12% vol., fara ca zaharurile sa scada sub 50 g/l. Aciditatea totala este suficient de ridicata pentru a imprima vinului armonie si echilibru. Extractul sec nereducator are valori medii cuprinse antre 20 si 30 g/l, asa ancat caracterele de corpolenta si plinatate sunt bine exprimate. Continutul mediu an cenusa este destul de ridicat, dovedind o buna ancarcatura a vinului an substante minerale. Glicerolul, an concentratii de 15 g/l, ai imprima vinului o suplete caracteristica si o nuanta de catifelare si onctuozitate.Cand vinul este tanar are o culoare galbena cu reflexe verzui. Odata cu trecerea timpului, culoarea Grasei de Cotnari poate ajunge la culoarea aurului patinat sau chiar a chihlimbarului. Aroma, datorata an mare parte unor precursori produsi de putregaiul nobil, aminteste de caise uscate sau de ceara de albine. Gustul pare a fi o combinatie de miez de nuca, stafide si migdale dulci. Vinul de Grasa de Cotnari este ??un lucru scump care nu se potriveste destrabalarii, dramul lui trebuie sa amplineasca puterile mintii si virtutea trupului??.
  • Feteasca Alba (soi recomandat) este un vin de culoare galben cu reflexe verzui, care, pe masura ce se maturizeaza, trece treptat antr-o culoare galben-aurie intensa. Parfumul sugereaza mirosul viei anflorite. Aroma, caracteristica strugurelui bine copt, este imprimata cu finete, fiind asemanatoare cu cea a mierii de albine. Gustul elegant si de mare rafinament este rezultatul ambinarii antre zaharuri, aciditate si alcool. Vinul de Feteasca alba obtinut la Cotnari, pastreaza din specificitatea soiului dar prezinta si o tipicitate cu totul aparte, datorate conditiilor naturale particulare ale podgoriei. Tipicitatea de areal se manifesta mai ales atunci cand strugurii se recolteaza toamna tarziu.
  • Francusa (soi autorizat) are o culoare galbena cu nuante verzui. Se impune prin parfum si aroma de strugure bine copt si mai ales printr-o inconfundabila nota de prospetime si fructuozitate.
  • Feteasca Regala (soi autorizat) este un vin de culoare galbena cu reflexe verzui. Are un parfum discret si o aroma ce aminteste pe cea a strugurelui din care provine. Gustul este placut, atragator, fructuos si cu un final persistent.
  • Aligota (soi recomandat si autorizat) are o culoare galben-pai cu reflexe verzui. Mirosul si aroma lasa o impresie placuta. Vinul este fructuos, destul de amplu si suficient de armonic. Datorita notei sale de prospetime, este mult mai cautat si apreciat ca vin tanar.
  • Tamaioasa Romaneasca (soi recomandat) se impune printr-o fructuozitate cu totul deosebita, mai rar antalnita la vinurile aromate. Vinul atrage prin constitutia sa robusta. Prin maturare si anvechire vinul asi amplifica parfumul de flori de busuioc care-i antregeste atractia si valoarea.
  • Muscat Ottonel (soi autorizat) este un vin cu o roba aurie, cu reflexe verzui cand este tanar si chihlimbarii dupa cativa ani de pastrare. Are un miros expresiv si o aroma specifica, mai ales atunci cand are rest de zahar. Muscat Ottonel-ul este elegant, onctuos si distinct an gama vinurilor aromate.




Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.