Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » afaceri » comert
Analiza pietei laptopurilor

Analiza pietei laptopurilorAcademia de Studii Economice

Facultatea de Comert

Analiza pietei laptopurilor

Cuprins

         I.     Parte teoretica


      II.     Parte practica

1.   Caracteristici generale ale pietei

1.1. Scurt istoric

1.2. Prezentare generala a laptopurilor si utilizarile lor

2.   Analiza ofertei

2.1. Prezentarea principalilor producatori, importatori

2.2. Clasificarea concurentilor

3.   Analiza cererii

3.1. Identificarea unitatilor de consum

3.2. Identificarea variabilelor de segmentare a pietei

4.   Analiza preturilor

5.   Analiza promovarii

6.   Concluzii

7.   Bibliografie

I.              Parte teoretica

Procesul complex de adaptare a ofertei intreprinderii la necesitatile pietei presupune un efort de identificare, analizare si cuantificare a pietei. In urma acestui proces de analiza, in functie de caracteristicile pietei careia i se adreseaza, intreprinderea va decide pentru ce alternativa strategica de abordare a pietei va opta.

Aceste caracteristici determina urmatoarele tipuri de piata:

1.     piata omogena: este acea piata unde nu exista diferente semnificative intre nevoile consumatorilor si ca urmare toti potentialii consumatori pot fi abordati folosind aceleasi optiuni in privinta mix-ului de marketing (ex.: piata otelului)

2.     piata 'grupata': este acea piata , pe care exista in mod natural, grupuri distincte de consumatori ale caror nevoi sunt diferite (ex.: locuitorii unei zone maritime sau montane)

3.     piata complet eterogena: este acea piata in fiecare consumator potential este considerat ca fiind o entitate cu nevoi semnificativ diferite de ale celorlalti ceea ce impune o abordare de marketing distincta, din acest motiv fiind considerata este cea mai dificila situatie pentru o intreprindere (ex.: pacientii unui cabinet stomatologic)

4.     piata eterogena: este acea piata pe care exista diferente intre consumatori, insa este posibila o grupare a consumatorilor, in functie de anumite caracteristici, in grupuri relativ omogene, ce pot fi abordate in mod distinct. Este tipul cel mai des intalnit de piata (ex.: piata produselor lactate)

'Pozitionarea nu e ceea ce faci cu un produs; pozitionarea e ceea ce faci cu mintea consumatorului' (Ries & Trout).

Pozitionarea incepe cu un produs sau cu un serviciu. Dar ea nu este ceea ce faci produsului. Pozitionarea este ceea ce faci cu mintea consumatorului, este batalia pe care o duci pentru ca brandul tau sa cucereasca acel unic loc pe harta mintii consumatorului.

Mintea consumatorului clasifica marcile si le aseaza ierarhic, de cele mai multe ori amintindu-si doar de cele care se afla in varf (adica doua sau trei), acestea fiind cele care au o pozitionare puternica; pentru clienti pozitionarea reprezinta o misiune indeplinita, un motiv pentru care aleg marca respectiva, un atuu pentru compania creatoare.

Aflata in stransa legatura cu cei patru 4P - Produs, Pret, Plasament si Promovare - si influentandu-i pe rand, pozitionarea este 'un puternic instrument care creeaza si mentine diferente reale la nivelul pietei de desfacere'. (Philip Kotler).

Mix-ul de marketing reprezinta setul de instrumente de marketing pe care le utilizeaza intreprinderea pentru a-si atinge obiectivele de marketing pe piata tinta. (Kotler, Ph., p.143).

Asemanator unei retete culinare, cei 4P reprezinta mixajul ingredientelor constitutive ale „prajiturii” marketingului, ce urmeaza a fi prezentata cumparatorilor potentiali.(Leader, W.G., Kyritsis., N., 1995).

La nivelul fiecarei dintre cele patru componente ale mix-ului de marketing se regasesc adevarate constelatii de instrumente, din selectionarea carora rezulta asa zisele submix-uri de produs, de pret, de distributie si de promovare.

Strategia de piata reprezinta o componenta (adesea poate fi cea mai importanta) a strategiei generale de dezvoltare a intreprinderii. Prin aceasta se strabileste in mod sintetic raportul dintre intreprindere si mediul ambiant, pozitaia pe care intreprinderea trebuie sa si-o asigure in intreriorul mediului pentru a-si realiza finalitatea in conditiile unei eficiente corespunzatoare. O strategie de piata adecvata este aceea conform careia intreprinderea face o selectie corecta a segementelor spre care isi concentreaza eforturile de marketing, carora li se adreseaza cu produsul potrivit, pe care il ofera in cel mai potrivit loc, la pretul potrivit si insotit de o promovare corespunzatoare, urmarind sa-si realizeze astfel obiectivele stabilite pentru o anumita perioada.

Formularea strategiei de piata reprezinta punctul central al programarii de marketing.

Strategia de marketing, desemneaza liniile definitori ale atitudinii si conduitei intreprinderii in vederea atingerii anumitor obiective  (C. Florescu (coord.), p.275). Ea este reprezentata de ansamblul obiectivelor concrete care trebuie infaptuite intr o perioada de timp, a mijloacelor si metodelor prin care acestea se transpun in practica, exprimand tendintele si exigentele ce se impun pentru atingerea performantelor stabilite, a caror nivel se masoara cu ajutorul unor indicatori economici, cum ar fi: volumul activitatii, cota de piata, profit etc.

II. Parte practica

1. Caracteristici generale ale pietei

1.1.Scurt istoric

Primul concept care s-a apropiat de ceea ce avea sa devina laptopul pe care il cunoastem azi a fost Dynabook. Conceput de Alan Kay si dezvoltat de Xerox PARC la inceputul anilor '70, Dynabook a constituit baza de plecare a laptopurilor.

Un deceniu mai tarziu si-a facut aparitia primul model comercial. Lansat in 1981, Osborne 1 avea la baza sistemul de operare CP/M si era mult mai mare si mai greu decat laptopurile moderne. Ecranul CRT de care beneficia era minuscul. In ciuda dimensiunilor si a greutatii mari, Osborne 1 a avut un impact major asupra industriei, fiind primul computer pe care oamenii il puteau lua cu ei. Insa Osborne 1 nu functiona pe baterii, trebuia alimentat la priza.

Un alt model notabil a fost Compaq Portable, lansat in 1983. La vremea aceea, IBM Personal Comper devenea platforma standard pe piata PC-urilor. Compaq Portable care avea la baza MS-DOS era intr-adevar mai usor de transportat decat Osborne 1, insa nici acesta nu functiona pe baterii.

1982 este anul in care Bill Moggridge, un designer industrial britanic, a lansat GRiD Compass 1101. Acesta este primul model care a beneficiat de designul de tip clamshell, in care laptopul se inchide prin suprapunerea ecranului cu tastatura. GRiD Compass 1101 costa la acea vreme intre 8.000$ si 10.000$.

Vremea laptopurilor cu baterii avea sa vina in 1983, cand Epson a inceput sa comercializeze pe scara larga modelul HX-20 (anuntat initial in 1981). Acesta se alimenta cu baterii reincarcabile nickel-cadmium si dispunea de o tastatura cu numai 84 de taste. HX-20 avea un LCD mic, cu rezolutie de numai 120 X 32 pixeli, 4 linii de text si maxim 20 de caractere pe o linie.

1.2. Prezentare generala a laptopurilor si utilizarile lor

Cand spui portabilitate, in domeniul IT, te gandesti imediat la laptopuri sau notebookuri, depinde cum iti place sa le spui. Unii si le cumpara pentru ca au cu adevarat nevoie de ele. Altii doar pentru ca asa e trend-ul . Acum la moda e ca in orice emisiune TV, talkshow, stiri sau de sport, prezentatorul sau realizatorul sa aiba cu el si un notebook. Nu stim cat il foloseste, dar da bine ca element decorativ.

Insa laptopul nu a fost intotdeauna asa portabil si performant cum este acum. Ba chiar primele versiuni erau atat de grele si de mari, incat puteau fi transportate cu mare dificultate. Aceasta este ironia tehnologiei: ne aduce avantaje la care nici nu ne-am fi gandit, pentru ca noi sa radem cand privim in urma la primele prototipuri.

2. Analiza ofertei

2.1. Prezentarea principalilor producatori, importatori

Acer - Producatorul al carui succes depaseste granitele Taiwan-ului.

Calitate de la specialistul de traditie al imprimantelor. Oferta cu care vine pe piata Hewlett si Packard este foarte mare. La notebook-urile Pavilion destinate end userilor se disting patru serii: in tipul 'zv' sunt inglobate procesoare AMD desktop (Athlon si Sempron), in 'ze' procesoare AMD pentru notebook-uri (Mobile Sempron si Turion). Procesoarele Intel 4 Desktop se gasesc in aparatele inscriptionate 'zd'. Mobilitatea cu procesoarele Pentium M este asigurata de seria 'dv'.La modelele business se disting notebook-urile Essential si Enterprise. Trei serii din clasa Essential (se recunosc dupa literele 'nx') sunt destinate in special cumparatorilor pentru care raportul pret-performante e criteriul esential. La seriile Enterprise se pune accentul pe domeniul de utilizare si pe administrarea cat mai simpla in retele mari. In aceasta categorie vom gasi cinci notebook-uri ('nc' si 'nw') si doua Tablet-PC-uri ('tc').

Avantajul invizibil. Divizia de notebook-uri de la IBM s-a transformat in Lenovo, insa toate avantajele Thinkpad-urilor raman in continuare aceleasi. Am enumera aici ramele de magneziu integrate in carcasa, care stabilizeaza incheieturile display-ului, sau antena integrata, pentru o receptie optima in capacul display-ului. Seriile de la Lenovo sunt caracterizate de initialele X, T, R sau Z. X inseamna subnotebook-uri si Tablet PC-uri, in timp ce sub denumirile T si R se ascund adevarate calculatoare mobile -seria T este mai usoara si mai performanta, in timp ce seria R este mai ieftina. Seria Z este un tribut adus de Lenovo trendului ecranelor widescreen.Noua traditie: IBM Thinkpad T43 s-a transformat in Lenovo Thinkpad T43.

Calculatoare mobile de la specialistul multimedia. Sony pune la dispozitia cumparatorului interesat cinci serii de notebook-uri, dintre care trei sunt special destinate lucratorilor mobili. La capatul inferior al scalei greutatii se afla seria T, cu modelul VGN-T2XP - un subnotebook de 1,4 kg, cu DVD writer si ecran de 10,6'. Tot sub doua kilograme are si modelul performant din seria S, S4, cu un ecran de 13,4'. La cealalta extrema se afla seria A, cu display-uri widescreen de 17' si tastaturi mari, care ofera un confort aproape la fel de mare ca al desktop PC-urilor. Toate modelele administreaza excelent energia, multumita procesoarelor Pentium M, fara a dauna deloc performantei. Intre seriile T si S, pe de o parte, si seria A, pe de alta parte, se situeaza clasa B, cu ecrane de 14,1' si seria FS, cu monitor de 15,4', fiecare cu nenumarate modele.Sub doua kilograme: Sony Vaio VGN-S4, cu ecran de 13,3'.                                               

Clasificarea concurentilor in functie de cotele de piata detinute (la nivel mondial)Trimestrul I2008 respectiv 2009

Producator

Vanzari 2009

Cota de piata  2009

Vanzari 2008 

Cota de piata 2008 

Evolutia T109/T108

1. HP

13,001

20.5%

12,634

18.5%

2.9%

2. Dell

8,651

13.6%

10,383

15.2%

-16.7%

3. Acer

7,333

11.6%

6,863

10.1%

6.8%

4. Lenovo

4,427

7.0%

4,811

7.0%

-8.0%

5. Toshiba

3,447

5.4%

3,0904.5%

11.6%

Others

26,601

41.9%

30,494

44.7%

-12.8%

Total

63,460

100.0%

68,274

100.0%

-7.1%

3. Analiza cererii

3.1. Identificarea unitatilor de consum

Din cercetarile efectuate asupra nevoilor si a asteptarilor pietei, a rezultat ca exista deocamdata doua mari segmente de consumatori considerati clienti potentiali : cei care cumpara un laptop pentru ca le este absolut necesar si cei care il cumpara ca pe un produs de imagine. Foarte important este faptul ca marca nu este unul dintre criteriile prioritare atunci cand este cumparat un laptop, existand astfel posibilitatea mai mare de a face fata concurentilor cu traditie. Consumatorii din segmentul celor care cumpara pentru necesitate (utilizare la serviciu, scoala, etc) considera drept atribute prioritare configuratia si pretul, in timp ce consumatorii care cumpara pentru imagine au drept criterii principale in alegerea lui designul si dimensiunile. Un alt element important care a reesit din studiu, arata faptul ca garantia si service-ul asigurat sunt importante pentru comparator.

General vorbind, laptop-ul este un produs care aduce consumatorului atat beneficii concretizate in mobilitate - posibilitatea de a utiliza calculatorul oriunde, oricand, fara a fi necesare resurse energetice (autonomie energetica), cat si un plus de imagine, scotand in evidenta posesorul unui asemenea sistem. Clientii cauta si evalueaza cat mai multe oferte, ale cat mai multor ofertanti si de multe ori cere sfatul unui specialist.

Ca unitate de consum, familia are un rol important fiind variabila care exercita cea mai puternica influenta asupra comportamentului consumatorului , deoarece ea influenteaza deciziile fiecarui membru al ei, iar influentele ei se resimt pe o lunga perioada de timp, in genere pe intregul ciclul de viata al individului.

Deciziile de cumparare se pot lua de o singura persoana in mod automat, prin participarea mai multor membri sau a tuturor, unele fiind dominate de unul din soti, altele fiind de natura sincreatica (contributia sotilor fiind cam aceeasi).

3.2. Identificarea variabilelor de segmentare a pietei

Din punct de vedere geografic, repartitia unitatilor de consum este preponderenta in tarile dezvoltate ( SUA, Japonia, Franta, Germania etc), iar ca mediu de provenienta domina cel urban.

Bunul ales poate fi achizitionat din magazinele specializate (depozite de calculatoare), hipermarket-uri sau magazine online.

4. Analiza preturilor

In urma cercetarii realizate de membrii echipei in magazinele virtuale specializate am identificat urmatoarele preturi :

Nr. crt.

Producator

Pret minim (RON)

Pret maxim (RON)

1.

Acer

799

11542.22

2.

Asus

638.8

12579.85

3.

Dell

1499

19035.46

4.

Apple

3604.65

10068.47

5.

Fujitsu

1152.36

9740.076.

HP

1373.6

10962.22

7.

Lenovo

1562.92

15377.68

8.

Sony

2099.69

11542.22

9.

Toshiba

1248.73

13025.15

3657.78 RON fata de al doilea clasat (Lenovo). Pe plan mondial, producatorul Dell ocupa a doua pozitie in ceea ce priveste cota de piata ( 13.6 %), spre deosebire de Lenovo care are o cota de piata de 7%. Pe ultimul loc in ierarhie se regaseste marca Fujitsu, avand un pret maxim de 9740.07 RON si cu o cota de piata ce nu depaseste 5%.

din cele analizate. Pretul scazut, din punctul nostru de vedere reprezinta o strategie de piata a producatorului pentru a-si mari cota de piata, ce nu depaseste in prezent 5% din piata mondiala. Pretul cel mai ridicat din aceasta categorie (3604.65 RON) ii corespunde producatorului Apple.

In urma cercetarii in magazine, am constatat ca exista diferente semnificative intre preturile aceluiasi produs (APPLE MACBOOK PRO):

Nr crt.

Magazin

Pret( RON)

1.

Altex ( Unirea)

11799.90

2.

Domo ( Lujerului)

10592.01

3.

Flamingo ( Iuliu Maniu)

10699.00

5.     Analiza promovarii

Mesajul transmis de producator variaza in functie de specificul laptopului :

Acer – „Light as your time can be” (Usor ca si timpul dumneavoastra)

Apple – „The world’s thinnest and lightest”

Fujitsu – „Inovatie justificata”

Sony – „Notebooks that get noticed- just one look”

HP – „More memory less weight”


Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Analiza pietei laptopurilor
IDENTIFICARE UNUI AGENT ECONOMIC CARE PRESTEAZA SERVICII DE TRAINING SI EVALUAREA ACESTUIA IN BAZA UNEI METODOLOGII PROPRII
Nomenclator clienti
RELATIILE COMERTULUI CU CONSUMATORII
FORMELE SOCIETATILOR COMERCIALE
Productivitatea muncii in comert
COMERCIANTII
SERVICIILE COMERCIALE


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu