Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » afaceri » economie
Tipuri de riscuri financiare

Tipuri de riscuri financiareTipuri de riscuri financiare

*     Riscul   determinat  de structura   costurilor.   Riscul    de explotare are in vedere structura costurilor intreprinderii.De   fapt repartitia intre costurile  fixe   si costurile variabile face rezultatele intreprinderii  mai mult    sau   mai putin   sensibile   la variatia   nivelului   productiei   si vanzarilor.O intreprindere care are cheltueli


fixe sau de structura foarte ridicate va avea rezultatele mai instabile si deci este mai riscanta .In cazul cand productia e scazuta, intreprinderea nu va putea sa repartizeze cheltuelile sale fixe asupra unui   numar suficient de produse    si    va  obtine   astfel pierderi.

      Invers, daca piata si activitatea permit o productie ridicata, cheltuelile fixe   sunt repartizate asupra unei productii suficiente, putandu-se obtine beneficii. La   modul general, cresterea partii cheltuelilor fixe in  cheltueli   le   intreprinderii se  exprima prin cresterea diferentei intre rezultatele obtinute in ipotezele cele mai favorabile si cele obtinute in    ipotezele cele mai pesimiste .   Aceasta   relatie  intre    dispersia rezultatelor      (care da marimea riscului) si structura costurilor   pune in    discutie activitatea curenta a intreprinderii, adica activitatea de productie, de   aprovizionare si de vanzare care constitue exploatarea curenta.Structura costurilor exercita astfel, un risc specific care poate fi caracterizat ca risc de exploatare

*     Riscul indatorarii ca efect al structurii financiare.Riscul indatorarii e     legat de   structura    finantarii    intreprinderii  cand   intreprindere caracterizeaza noi datorii, ea se obliga sa obtina beneficii suplimentare pentru a      asigura remunerarea si    rambursarea    imprumuturilor contractate.   In consecinta  daca activitatea sa are ca rezultat venituri din exploatare mediocre, intreprinderea va fi afectata de remuneraea datoriilor si va obtine un rezultat global defavorabil.

 Din contra daca veniturile din exploatare sunt abundente, cheltuelile   pentru datorii vor fi acoperite    fara dificultate    si   indatorarea va permite     ameliorarea rentabilitatii intreprinderii. Dar cresterea indatorarii amplifica dispersia rezultatelor si determina un risc financiar    propriu. Se   maresc    sperantele  de    rentabilitatea asteptata  daca evolutia     viitoare  confirma   ipotezele favorabile, dar    rezultatele asteptate se reduc in cazul cand ipotezele defavorabile se confirma.

[1]

*   Riscul de faliment. Situatia    de criza  sau    falimentul   constitue   sanctiunea      posibila    pentru     insolvabilitatea     intreprinderii.      Insolvabilitatea    determina mai intai, pur si simplu, amenintarea cu disparitia intreprinderii.Riscul de faliment constitue astfel un risc vital, care pune in pericol  insasi  supravetuirea   intreprinderii. El    justifica atentia ce se    acorda   controlarii   acestui  risc  si  explica  pentru  ce mentinerea   solvabilitatii    sau a echilibrului financiar   constitue    un imperativ   major al     gestiunii    financire.     Bineinteles     crizele de solvabilitate nu conduc todeauna la   faliment  si cand   criza poate   fi   in final depasita, intreprinderea va scapa de amenintarea disparitiei si isi asigura supravetuirea.Dar chiar si in acest caz, criza antreneaza costuri specifice  care trebue sa fie luate in calcul cand se urmareste a se aprecia riscul de faliment.

*     Riscul cursului de schimb valutar  si riscul ratei dobanzii. Intreprinderea suporta riscuri financiare specifice legate de evolutia cursului de schimb al monedei nationale in raport cu monedele straine si legate de evolutia posibila a ratei dobanzii.

          Pe de o parte, fiecare   data    cand  intreprinderea    efectueaza    operatiuni exprimate in devize sau moneda straina ea se expune riscului de pierdere legat de evolutia defavorabila a ratelor de schimb.Astfel o intreprindere exportatoare, care  realizeaza o vanzare in strainatate si factureaza in devize  risca o pierdere de schimb daca moneda straina utilizata se depreciaza in raport cu moneda nationala. Invers, un imprumutator care sa angajat sa-si plateasca furnizori straini in devize se expune unei pierderi daca rata de schimb a acestor devize in raport cu moneda nationala  creste inainte ca plata sa fie efectuata. Instabilitatea ratelor de schimb constitue deci o cauza a variabilitatii rezultatelor de schimb valutar, pe care gestiunea financiara trebue sa-l controleze si sa-l stapineasca.

    Pe de alta parte multe intreprinderi sunt expuse efectelor defavorabile date de variatia ratelor dobanzii pe pitele de capital. O intreprindere care face apel la imprumuturi bancare pe termen scurt va fi de exemplu, obligata sa suporte cheltueli financiare majore in cazul cresterii dobanzii. Dimpotriva un imprumutator care a acordat un credit cu dobanda fixa care obtine deci un randament  plafonat, sufera o “pierdere de castig” daca dobanzile cresc pe piata, in timp ce remunerarea pe care el o primeste  nu este insotita de aceeas crestere. Evolutia  ratelor dobanzii constitue deci si ea o sursa de instabilitate a rezultatelor. In acest sens se poate vorbi de un risc al ratei dobanzilor, a carui urmarire si stapanire creaza o responsabilitate deosebita pentru gestiunea financiara.            [1] Negrea Emil “Finantele generale si de intreprindere  “ – Bucuresti 2003

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
ANALIZA PRODUCTIEI FIZICE
REDRESARE ECONOMICA SI CRIZA FINANCIARA
Dimensiunile pietelor externe (DPE)
REGIMUL JURIDIC AL SOCIETATII CU RASPUNDERE LIMITATA
CAIET DE PRACTICA ECONOMIE - SC.COMPLEX ALL SRL.
Organizatiile intensiv-cognitive
ANALIZA SOLUTIEI MODELULUI GENERAL AL CONSUMATORULUI
Riscul unui titlu mobiliar


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu