Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Diuretice

Diuretice


Diuretice

Farmacologie

Managementul sodiului si al apei la nivel renal

Pentru a intelege actiunea diureticelor este necesara intelegerea functiei de filtrare a fluidelor renale si modul de formare a urinei. La trecerea sangelui prin rinichi el trece prin capilarele glomerulare localixate la nivelul cortexului (zona externa a rinichiului). Aceste capilare glomerulare sunt foarte permeabile pentru apa si electroliti. Presiunea hidrostatica din acete capilare glomerulare face ca apa si electrolitii sa treaca in spatiul Bawman si in tubul contort proximal [proximal convoluting tubule (PCT)]. Circa 20% din plasma care intra in capilariile glomerulare este filtrata. Tubul convultiv este sediul transportului sodiului, apei si a ionului bicarbonate din filtrate (urina), prin peretele tubului si la nivelul insertiei la cortex. Circa 65-70% din sodiul filtrate este extgras din urina care se afla in PTC, definit si drept reabsorbtia sodiului. Acest sodiul este reasorbit izoosmotic, adica fiecare atom de sodium reasorbit este insotit de o molecula de apa Pe masura ce tubul trece prin medula (zona de misloc a rinichiului) aceasta se ingusteaza determinand aparitia ansei lui Henle care reintra in cortex formand un tub ascendant [thick ascending limb (TAL)]. Datorita faptului ca interstitiu medular este foarte hiperosmotic si ca ansa Henle este permisiva pentru apa, apa este resorbita din ansa Henle si in interstusiu medular. Pierderea de apa concentreaza urina in ansa Henle. TAL este impermeabil apei si are un sitem de contratransport care resoarbe sodiul, potasiul si clorul intr-un raport de 1:1:2. Aproximativ 25% din sodiul din filtratul initial este reasorbit in TAL. De aici urina se duce spre tubul contort distal [distal convoluting tubule (DCT)], care constitue o alta parte a trasportului sodiului ( 5% via cotrasporter al clorurii de sodiu) la interstitiul cortical, TDC fiind de asemenea impermeabil pentru apa.



In final tubul coboara inapoi in medula ca si duct colector apoi in pelvisul renal unde se uneste cu alte ducturi colectoare pentru a parasi rinichiul ca si uretra. Segmentul distal a tubului contort distal si partea superioara a du8ctului colector au un transportor care reabsoarbe sodiul (cca. 1-2% din filtrat) in schimbul potasiului si ionului de hidrogen, care sunt excretati in urina.

Asupra acestui transportor trebuie facute doua mentiuni importante. Prima priveste activitatea acestuia, dependenta de concentratia tubulara a sodiului, astfel incat atunci cand concentratia de sodiu este mare se reabsoarbe mai mult sodiu respectiv potasiul si ionul de hidrogen sunt excretati in cantitati mai mari. A doua se refera la controlul acestui transportator de catre aldosterona, hormon mineralocorticoticoid secretat de cortexul adrenal. Cresterea aldosteronului stimuleaza reabsorptia sodiului, cu cresterea corespunzatoare a eliminarii ionului de potasiu si de hidrogen. In fine, apa este reabsorbita in ductul colector prin intermediul porilor speciali controlati de hormonul antidiuretic, eliberat de glanda pituara..

Aproape tot sodiul filtrat initial este reabsorbit de rinichi astfel incat bilantul final al sodiului in urina este de sub 1% 

ADH increases the permeability of the collecting duct to water, which leads to increased water reabsorption, a more concentrated urine and reduced urine outflow (antidiuresis).

Mecanismele implicate de drogurile diuretice

Drogurile diuretice cresc eliminarea urinei prin rinichi (adica provoaca diureza). Aceasta implica si modul in care rinichiul controleaza sodiul. Daca rinichiul elimina mai mult sodium, atunci si cantitatea de apa eliminata este mai mare. Majoritatea diureticilor produc diureza prin inhibarea reabsorptiei sodiului la diferite segmente ale sistemului tubular renal. Uneori este administrata o combinatie a doua diuretice dxeoarece sunt mult mai eficiente astfel prin efect synergic. Aceasta datorita faptului ca un segment nefrotic poate compensa alterarea reabsorbtiei la nivelul altui segment nefrotic, blocarea concomitenta a mai multor segmente nefrotice fiind mult mai eficienta.

Diuretice de ansa (Loop Diuretics)

Inhibitorii mecanismului simport Na+-K+-2Cl- (intensitate mare de actiune): furosemid, bumetanid, azosemid, piretamid, tripamid (au la baza un nucleu sulfonamidic), acidul etacrinic (derivat al acidului fenoxiacetic). Aceste medicamente blocheaza mecanismul simport Na+-K+-2Cl- la nivelul segmentului ascendent al ansei Henle (AH), ele fiind denumite si diuretice de ansa. Eficacitatea lor s-ar explica prin faptul ca aproximativ 25% din Na+ filtrat este reabsorbit la nivelul AH ascendente, dar si prin faptul ca tubul contort distal (TCD), care urmeaza aceastei portiuni a AH, nu poseda aceeasi capacitate de reabsorbtie. O parte din aceste medicamente pot avea si efecte aditionale la nivelul tubului contort proximal (TCP).

Diureticile tiazide

Inhibitorii mecanismului simport Na+-Cl-: hidroclorotiazida, clorotiazida, bendroflumetiazida, hidroflumetiazida, meticlotiazida, politiazida, triclormetiazida, clortalidona, indapamida, metolazona, quinetazona. Aceste diuretice actioneaza, in principal, la nivelul TCD, in timp ce TCP si AH ar reprezenta doar un loc secundar de actiune. Tinand cont de structura lor chimica, se mai numesc si tiazide.

Droguri specifice

Comments

clorotiazide

clortalidona

thiazide-like in action, not structure

hidroclorotiazida

prototypical drug;

hidroflumetiazida

indapamide

thiazide-like in action, not structure

methyclothiazide

metolazone

thiazide-like in action, not structure

polythiazide

Clorotiazida

Descriere drog

Un diuretic tiazinic cuutilizari si actiuni asemanatoare hidroclorotiazidei.

Sinonime

  1. Chlorothiazid
  2. Chlorthiazide
  3. Chlortiazid

Denumiri comerciale

Mixturi comerciale

  1. Supres 150 Tab (Chlorothiazide + Methyldopa)
  2. Supres 250 Tab (Chlorothiazide + Methyldopa)

Denumire chimica IUPAC

6-cloro-1,1-dioxo-4H-benzo[e][1,2,4]tiadiazine-7-sulfonamida

Formula chimica C7H6ClN3O4S2

Structura chimica

Numar Registru CAS 58-94-6

Referinte privind sinteza nu exista informatii

Masa moleculara medie 295.7230

Stare de agregare Solid

Punct de topire350 oC

Solubilitate experimentala in apa 266 mg/L

Sinteza

1,1-dioxide 6-cloro-2H-1,2,4-benzothiadiazin-7-sulfonamida este sintetizata prin reactiile specifice de obtinere a compusilor tiazinici cu efect diuretic. 3-Cloroanilina (sau 3-trifluorometilanilina) este sulfoclorurata prin reactie cu acidul clorosulfonic, rezultant 4,6-sulfoanilclorura-3-nitroanilina (21.3.1). Reactia acesteia cu amoniacul ducand la formarea 4,6-sulfonilamido-3-cloroanilina (21.3.2). La incalzirea acesteia cu formamida duce la formarea clortiazidei (21.3.3).

Clortalidona

Descriere drog

O benzenesulfonamida-ftalimidina care tautomerizeaza la forma benzofenonica, fiind considerata drept diuretic de tip tiazionic.

Sinonime

  1. Chlorothalidone
  2. Chlorphthalidolone
  3. Chlorphthalidone
  4. Chlortalidone
  5. Chlorthalidon
  6. Clodronic Acid

Denumiri comerciale

Mixturi comerciale

  1. Tenoretic (chlorthalidone + atenolol)

Denumire chimica IUPAC

2-chloro-5-(1-hydroxy-3-oxo-2H-isoindol-1-yl)benzenesulfonamide

Formula chimica C14H11ClN2O4S

Structura chimica

Numar Registru CAS 77-36-1

Referinte privind sinteza: Graf et al.; Helv. Chem.; Acta 42; 1085 (1959); U.S.Pat.3,055,904 (1962)

Masa moleculara medie 338.7660

Stare de agregare Solid

Punct de topire 218-264oC

Solubilitate experimentala in apa 120 mg/L

Clortalidona (49) se obtine prin transformarea gruparii aminice din benzofenona 47 intr-o grupare sulfonamidica, rezultand intermediarul . Acesta este ciclizat la pseudoacidul 1-cetoizoindolic dorit prin tratare succesiva cu clorura de tionil apoi amoniac soluție etanol-apa.

Hidroclorotiazida

Descriere drog

Un diuretic tiazinic adesea considerat de membru cel mai reprezentativ al clasei. El reduce reabsorția electroliților din tuburile renale. Reyulta o creștere a eliminarii apei și a unor electroliți precum sodiul, potasiul, clorului și magneziului. Este utliyat in perturbari severe precum edem, hipertensiune, diabet insipid și hipoparatiroidism.

Sinonime

  1. Dihydrochlorothiazid
  2. Dihydrochlorothiazide
  3. Dihydrochlorothiazidum
  4. Dihydrochlorurit
  5. Dihydrochlorurite
  6. Dihydroxychlorothiazidum
  7. HCTZ
  8. HCZ
  9. Hydrochlorothiazid
  10. Hydrochlorthiazide

Denumiri comerciale

Mixturi comerciale nu exista informatii

Denumire chimica IUPAC

6-cloro-1,1-dioxo-3,4-dihidro-2H-benzo[e][1,2,4]tiadiazin-7-sulfonamida

Formula chimica C7H8ClN3O4S2

Structura chimica

Numar Registru CAS 58-93-5

Referinte privind sinteza Werner et al., J. Am. Chem. Soc. 82, 1161 (1960)

Masa moleculara medie 297.7390

Stare de agregare Solid

Punct de topire 274 0C

Solubilitate experimentala in apa 0.7 mg/mL

Sinteza

Hidroclorotiazida (21.3.4), se sintetizeaza prin ciclizarea 4,6-sulfonamido-3-cloroanilinei (21.3.2) utilizand paraformaldehida, cu reducerea simultana a dublei legaturi dintre atomii C3-C4. O alternativa o constituie reducerea aceleașpi duble legaturi din clorotiazida (21.3.3) cu formaldehida. Aceasta mica modificare a structurii determina a creștere a activitații comparativ cu clorotiazida dar și o creștere a absorbtivitații la administrare orala

Hidroflumetiazida


Descriere drog

Un diuretic tiazidic cu acțiune și utilizari similar hidroclorotiazidei.

Sinonime

  1. Dihydroflumethazide
  2. Hidroflumetiazid
  3. Hydroflumethazide
  4. Hydroflumethizide
  5. Trifluoromethylhydrazide
  6. Trifluoromethylhydrothiazide

Denumiri comerciale

  1. Diuredemina

Mixturi comerciale nu exista informatii

Denumire chimica IUPAC

-dioxo-6-(trifluorometil)-3,4-dihidro-2H-benzo[e][1,2,4]tiadiazine-7-sulfonamida

Formula chimica C8H8F3N3O4S2

Structura chimica

Numar Registru CAS 135-09-1

Referinte privind sinteza.....

Masa moleculara medie 331.2920

Stare de agregare Solid

Punct de topire 272 - 273 oC

Solubilitate experimentala in apa 0.3 mg/mL la 25 oC [MERCK INDEX (1996)]

Sinteza

Hidroflumetiazida (21.3.6) se sintetizeaza dupa aceiasi metoda mentionata anterior folosind drept component aldehidica fenilacetaldehida sau acetatul acesteia iar ca si componenta o-aminosulfonica 2,4-disulfoamido-5-trifluorometilanilina.

Indapamida

Descriere drog

Un benzamid-sulfoamid-indol care este cuprins in categoria diureticelor cu structura tiayidica dar a carei structura difera prin lipsa inelului tiazidic, determinand dubii in privința mecanismului ca diuretic.

Sinonime

  1. Indapamida [INN-Spanish]
  2. Indapamidum [INN-Latin]

Denumiri comerciale

  1. Apo-Indapamide

Mixturi comerciale nu exista informatii

Denumire chimica IUPAC

4-cloro-N-(2-metil-2,3-dihidroindol-1-il)-3-sulfamoilbenzamida

Formula chimica C16H16ClN3O3S

Structura chimica

Numar Registru CAS 26807-65-8

Referinte privind sinteza nu exista informatii

Masa moleculara medie 365.8350

Stare de agregare Solid

Punct de topire 161 oC

Solubilitate experimentala in apa 75 mg/L

Sinteza

Indapamida (21.3.33) se sintetizeaza pornind de la 2-metilendolina care prin nitrozare duce la formarea 2-metil-1-nitrozoindolina (21.3.31). Urmeaza o reducere cu hidrura de litiu-aluminiu in urma careia se formeaza 1-amino-2-metilendiolina (21.3.32). Acilarea acesteia cu clorua acidului 3-sulfonilamino-4-clorbenzoic conduce la produsul dorit (21.3.33).

Meticlotiazida

Descriere drog

Un diuretic tiazidic cu proprietați similar cu hidroclorotiazidei.

Sinonime

  1. Methychlothiazide
  2. Methyclothiazid
  3. Methycyclothiazide
  4. Methylchlorothiazide
  5. Methylclothiazide
  6. Methylcyclothiazide

Denumiri comerciale

  1. Aquaresen
  2. Aquatensen
  3. Duretic
  4. Enduron
  5. Enduronum

Mixturi comerciale nu exista informatii

Denumire chimica IUPAC

6-cloro-3-(clorometyl)-2-metil-1,1-dioxo-3,4-dihidrobenzo[e][1,2,4]tiadiazin-7-sulfonamida

Formula chimica C9H11Cl2N3O4S2

Structura chimica

Numar Registru CAS 135-07-9

Referinte privind sinteza nu exista informatii

Masa moleculara medie 360.2370

Stare de agregare Solid

Punct de topire 225 oC

Solubilitate experimentala in apa 11.2 mg/L

Sinteza

Condensare compusului 160 cu urea duce la formarea heterociclului, 193. Tratarea acestui compus cu iodura de metal si o baza duce la alchilarea la azotul din ciclu cel mai acid formeaza

compusul (194). Hidroliza bazica conduce la aminosulfonamida N-metilata(195).Condensarea acesteia cu cloracetaldehida formaza meticlotiazida (196)46,

Metolazone

Descriere drog

O quinazolin-sulfonamida care este considerata drept diuretic asemanator clasei tiazidei cu actiune lunga fiind recomandat in insuficienta renala cronica. Scade presiunea sanguina si creste pierderea potasiului.

Metolazone acționeaya asupra tuburilor distal, crescand astfel secreția apei și sodiului dar și a potasiului și protonului. Utiliyat in tratarea edemei determinata de insuficiența cardiac și iregularitațile adrenale, inclusive sindromul nefrotic.

Sinonime

  1. Metolazona [INN-Spanish]
  2. Metolazonum [INN-Latin]

Denumiri comerciale

  1. Diulo

Mixturi comerciale nu exista informatii

Denumire chimica IUPAC

7-cloro-2-metil-3-(2-metilfenil)-4-oxo-1,2-dihidroquinazolin-6-sulfonamida

Formula chimica C16H16ClN3O3S

Structura chimica

Numar Registru CAS 17560-51-9

Referinte privind sinteza nu exista informatii

Masa moleculara medie 365.8350

Stare de agregare Solid

Punct de topire 256 oC

Solubilitate experimentala in apa 60.3 mg/L

Sinteza

7-cloro-1,2,3,4-tetrahidro-2-metil-4-oxo-3-o-tolil-6-quinazolinsulfonamida (21.3.20), se sintetizeaza pornind de la 5-cloro-2-metilanilina. Acilarea la nivelul gruparii aminice cu cloroformiat de etil duce la formarea 5-cloro-N-etoxicarbonil-2-metilanilina (21.3.15). Dupa reactia acestui intermediar cu acidul clorosulfonic ti ammoniac acesta se transform conform schemei cunoscute in 4-sulfonamido-5-cloro-N-etoxicarbonil-2-metilanilina (21.3.16). Oxidarea gruparii metilen a acesteia cu permanganate de potasiu duce la formarea acidului 5-sulfonamido-4-cloro-N-etoxicarbonil antranilic (21.3.17). Tratarea cu clorura de tionil a acestui acid duce la ciclizareaa la anhidrida respectiva (21.3.18). Reacția acesteia cu o-toluidina, duce la obținerea 2-amino-5-aminosulfonil-4-cloro-o-toluolbenzamidei (21.3.19).

In final, prin reacția cu dimetilacetalui acidului acetic duce la formarea metolazonei (21.3.20).

Politiazida

Descriere drog

Un diuretic tiazidic care actioneaza similar cu hidroclorotiazida

Sinonime  nu exista informatii

Denumiri comerciale nu exista informatii

Mixturi comerciale nu exista informatii

Denumire chimica IUPAC

6-cloro-2-metil-1,1-dioxo-3-(2,2,2-trifluoroetilsulfanilmethil)-3,4-dihidrobenzo[e][1,2,4]tiadiazin-7-sulfonamida

Formula chimica C11H13ClF3N3O4S3

Structura chimica

Numar Registru CAS 346-18-9

Referinte privind sinteza nu exista informatii

Masa moleculara medie 439.8820

Stare de agregare Solid

Punct de topire 214 oC

Solubilitate experimentala in apa date neaccesibile

Vezi mai sus date privind sinteza (compusul 196)

Diuretice de ansa

Droguri specifice

Comentarii

Bumetanida

Acid etacrinic

Doar i.v.

Furosemida

oral si i.v.

Torsemida

Bumetanide

Descriere drog

Un diuretic sulfamidic

Sinonime

  1. Bumetanida [INN-Spanish]
  2. Bumetanidum [INN-Latin]

Denumiri comerciale

  1. Bumex
  2. Burine
  3. Burinex
  4. Fontego
  5. Fordiuran
  6. Lixil
  7. Lunetoron
  8. Segurex

Mixturii comerciale Date neaccesibile

Denumire chimica IUPAC

acid 3-butilamino-4-(fenoxi)-5-sulfamoilbenzoic

Formula chimica C17H20N2O5S

Formula chimica

Numar Registru CAS 28395-03-1

Referinte privind sinteza J. Med. Chem. 14, 432 (1971)

Masa moleculara medie 364.4160

Stare de agregare Solid

Punct de topire 230-231 oC

Solubilitate experimentala in apa >20 mg/mL (in base)

Sinteza

Asa dupa cum se cunoaste, benzensulfonamidele care au in special gruparile situate in pozitiile repreciproce meta prezinta propietati diuretice foarte bune. In anumite situatii, gruparile carboxil pot lua locul gruparii sulfonaminice, un astfel de exemplu fiind bumetanida Pentru obtinerea acesteia se porneste de acidul p-clorbenzenic care prin clorsulfonare conduce la formarea produsului 5, acesta fiind supus in continuare nitrarii, cu formarea compusului 6, in urma reactiei cu amoniacul. Prezenta gruparilor in pozitii relative meta determina activarea puternica a atomului de clor fata de substitutie nucleofila aromatica, astfel incat reactia cu fenoxidul devine una permisiva. Reducerea catalitica in prezenta LiOH a gruparii nitro duce la subtitutia ei cu grupare amino, si formarea aminoacidului 7. Alchilarea la azot duce la obtinerea produsului dorit, bumetanide (8), un agent diuretic de 40 de ori mai efectiv decat furosemida.

Acid etacrinic

Descriere drog

Un compus care inhiba permeabilitatea sodiului, potasiulkui si a clorului, sub forma de ioni, in primul rand la nivelul ansei ascendente a lui Henle, dar si in tuburile proximal si distal. Ca rezultat al actiunii farmacologice este excretia acestor ioni, determinand cresterea eliminarii de urina si reducerea fluidelor extracelulare.

Sinonime

  1. Etacrinic acid
  2. Etacrynic acid
  3. Etakrinic acid
  4. Ethacrynate
  5. Methylenebutyrylphenoxyacetic acid

Denumiri comerciale

  1. Crinuryl

Mixturii comerciale Date neaccesibile

Chemical IUPAC Name

acid 2-[2,3-dicloro-4-(2-metilidenebutanoil)fenoxi]acetic

Formula chimica C13H12Cl2O4

Formula chimica

Numar Registru CAS 58-54-8

Masa moleculara medie 303.1380

Stare de agregare Solid

Punct de topire 122.5 oC

Solubilitate experimentala in apa Date neaccesibile

Sinteza

Sinteza

Sinteza porneste prin alchilarea 2,3-diclorfenolului cu bromacetat de etil, reactie urmata de cea de saponificare rezultand acidul 78. Acilaarea acestuia cu clorura de butiril conduce la formarea cetonei corespunzatoare 79. Aceasta cetona este supusa unei reactii Mannich la nivelul gruparii carbonilice cu formaldehida si dimetilforamida rezultand amina 80. Eliminarea gruparii protective dimetilamina conduce la formarea acidului etacrinic(81)

Furosemid

Descriere drog

Ca și structura este un benzoic-sulfonamida-furan. Diuretic rapid dar cu durata scurta de acțiune utiliyat in edem dar și insuficiența renala cronica.

Sinonime

  1. Dihydroflumethiazide
  2. Frusemid
  3. Frusemide
  4. Furosemid
  5. Furosemida [INN-Spanish]
  6. Furosemidu [Polish]
  7. Furosemidum [INN-Latin]
  8. Fursemid
  9. Fursemida
  10. Fursemide
  11. Metflorylthiazidine
  12. Methforylthiazidine

Denumiri comerciale

Mixturii comerciale Date neaccesibile

Denumire chimica IUPAC

acid 4-cloro-2-(furan-2-ilmeilamino)-5-sulfamoilbenzoic

Formula chimica C12H11ClN2O5S

Formula chimica

Numar Registru CAS 54-31-9

Referinte privind sinteza K. Sturm et al., U.S. Pat.

Masa moleculara medie 330.7440

Stare de agregare Solid

Punct de topire 206 oC

Solubilitate experimentala in apa 0.006 mg/mL

Sinteza

Furosemidul, (21.4.11), se prepara printro metodologie relative simpla pornind de la acidul 2,4-diclorobenzoic,care este transformat la acidul 5-aminosulfonil-4,6-diclorobenzoic (21.4.10) prin reactie cu acid clorosulfonic si ammoniac. Intermediarul form in reacție cu furfurilamina duce la formarea furosemidei (21.4.11)

Torasemide

Descriere drog

Torasemide (rINN) or torsemide (USAN) is a pyridine-sulfonylurea type loop diuretic mainly used in the management of edema associated with congestive heart failure. It is also used at low doses for the management of hypertension. It is marketed under the brand name Demadex.

Sinonime

  1. Torasemida [INN-Spanish]
  2. Torasemidum [INN-Latin]
  3. Torsemide

Denumiri comerciale

  1. Demadex
  2. Luprac

Mixturii comerciale Date neaccesibile

Denumire chimica IUPAC

3-[4-[(3-metilfenil)amino]piridin-3-il]sulfonil-1-propan-2-ilurea

Formula chimica C16H20N4O3S

Formula chimica

Numar Registru CAS 56211-40-6

Referinte privind sinteza Date neaccesibile

Masa moleculara medie 348.4200

Stare de agregare Solid

Punct de topire 164-164 oC

Solubilitate experimentala in apa solubila in apa

Sinteza

Diureticele economisitoare de potasiu (antialdosteronice)

Droguri specifice

Comments

Amiolorid

Inhibitor al canalului tubului distal al Na+

Eplerenona

Antagonist al receptorilor aldosteronici;mult mai puține efecte secundare decat spironolactona

Spironolactona

Antagonist al receptorilor aldosteronici; effect secundar: ginecomastia

Triamterena

Inhibitor al canalului tubului distal al Na+

Amilorida

Descriere drog

Un compus pirazinic care inhiba rearsorbția sodiului prin canalel sodiuliu in celulele epitaliale renale. Aceasta inhibiție a resorpției sodiului in membranele luminale a celuleleor principale, localizate la tubul distal convultiv și a ductulului collector. Potențialele negative determina reducerea secreției de potasiu și a ionilor de hydrogen. Este utilizat alaturi de alte diuretice pentru economisirea pierderii de potasiu.

Sinonime

  1. AMR
  2. Amilorida [INN-Spanish]
  3. Amiloride HCL
  4. Amiloride hydrochloride
  5. Amiloride hydrochloride hydrate
  6. Amiloridum [INN-Latin]
  7. Amyloride

Denumiri comerciale

  1. Amipramidin
  2. Amipramizid
  3. Amipramizide
  4. Amiprazidine
  5. Guanamprazin
  6. Guanamprazine
  7. Midamor

Mixturii comerciale

  1. Alti-Amiloride HCTZ (Amiloride Hcl + Hydrochlorothiazide)
  2. Ami-Hydro Tab (Amiloride Hcl + Hydrochlorothiazide)
  3. Apo-Amilzide Tab (Amiloride Hcl + Hydrochlorothiazide)
  4. Gen-Amilazide (Amiloride Hcl + Hydrochlorothiazide)
  5. Moduret (Amiloride Hcl + Hydrochlorothiazide)
  6. Novamilor Tab USP (Amiloride Hcl + Hydrochlorothiazide)
  7. Nu-Amilzide 5/50 mg Tab (Amiloride Hcl + Hydrochlorothiazide)
  8. Riva-Amilzide 5/50 mg (Amiloride Hcl + Hydrochlorothiazide)

Denumire chimica IUPAC

-diamino-6-cloro-N-(diaminometiliden)pIrazin-2-carboxamida

Formula chimica C6H8ClN7O

Formula chimica

Numar Registru CAS 2016-88-8

Referinte privind sinteza Cragoe, Belg, pat. 639,386 (1964 to Merck & Co.), C.A. 62, 14698f (1965)

Masa moleculara medie 229.6270

Stare de agregare Solid

Punct de topire 240 oC

Solubilitate experimentala in apa puțin solubila

Sinteza

Amilorida, N-amidino-3,5-diamino-6-cloropirazincarboxamida (21.5.18), este sintetiyata pornind de la 5,6-diaminouracil, care in urma reacției cu glioxalul se transforma intgr/un derivate pirazineopirimidinic (21.5.14), care ulterior se descompune in condiții bazice puternice in acidul 3-aminopirazin-2-carboxilic(21.5.15). Acesta este esterificat la esterul metilic corespunzator (21.5.16), tratat ulterior cu clorura de sulfonil si ammoniac, reactii care conduc la esterul metilic al acidului 3 -diamino-6-cloropirazin-2-carboxilic (21.5.17). Reactia cu guanidina duce la formarea amyloride (21.5.18)

Eplerenona

Descriere drog

Eplerenone, an aldosterone receptor antagonist similar to spironolactone, has been shown to produce sustained increases in plasma renin and serum aldosterone, consistent with inhibition of the negative regulatory feedback of aldosterone on renin secretion. The resulting increased plasma renin activity and aldosterone circulating levels do not overcome the effects of eplerenone. Eplerenone selectively binds to recombinant human mineralocorticoid receptors relative to its binding to recombinant human glucocorticoid, progesterone and androgen receptors.

Sinonime

  1. Epoxymexrenone

Denumiri comerciale

  1. INSPRA

Mixturii comerciale Date neaccesibile

Denumire chimica IUPAC

Pregn-4-ene-7,21-dicarboxylic acid, 9,11-epoxy-17-hydroxy-3-oxo-,γ -lactone, methyl ester, (7α,11α,17α)­

Date neaccesibile

Formula chimica C24H30O6

Formula chimica

Numar Registru CAS 107724-20-9

Referinte privind sinteza Date neaccesibile

Masa moleculara medie 414.4914

Stare de agregare Solid

Punct de topire Date neaccesibile

Solubilitate experimentala in apa Slightly soluble

Spironolactone

Descriere drog A potassium sparing diuretic that acts by antagonism of aldosterone in the distal renal tubules. It is used mainly in the treatment of refractory edema in patients with congestive heart failure, nephrotic syndrome, or hepatic cirrhosis. Its effects on the endocrine system are utilized in the treatments of hirsutism and acne but they can lead to adverse effects. (From Martindale, The Extra Pharmacopoeia, 30th ed, p827) Sinonime Date neaccesibile Denumiri comerciale

Mixturii comerciale

  1. Aldactazide 25 (Hydrochlorothiazide + Spironolactone)
  2. Aldactazide 50 (Hydrochlorothiazide + Spironolactone)
  3. Apo-Spirozide Tab (Hydrochlorothiazide + Spironolactone)
  4. Novo-Spirozine Tab 25mg (Hydrochlorothiazide + Spironolactone)
  5. Novo-Spirozine-50 Tab (Hydrochlorothiazide + Spironolactone)

Denumire chimica IUPAC

S-[(7R,8R,9S,10R,13S,14S,17R)-10,13-dimetil-3,5'-dioxospiro[2,6,7,8,9,11,12,14,15,16-decahidro-1H-cyclopenta[a]fenantrene-17,2'-oxolane]-7-il] etanetioat

Formula chimica C24H32O4S

Formula chimica

Numar Registru CAS 52-01-7

Referinte privind sinteza Date neaccesibile

Masa moleculara medie 416.5730

Stare de agregare Solid

Punct de topire 134.5 oC

Solubilitate experimentala in apa Practic insoluble (22 mg/L)

Sinteza

Triamterene

Descriere drog

O pteridina utilizata drept diuretic cu activitate medie

Sinonime

  1. Triamteren

Denumiri comerciale

Mixturii comerciale

  1. Apo Triazide Tab (Hydrochlorothiazide + Triamterene)
  2. Dyazide Tab (Hydrochlorothiazide + Triamterene)
  3. Novo-Triamzide (Hydrochlorothiazide + Triamterene)
  4. Nu-Triazide Tab 50 Mg/25 Mg (Hydrochlorothiazide + Triamterene)
  5. Penta-Triamterene HCTZ Tablets (Hydrochlorothiazide + Triamterene)
  6. Pro-Triazide (Hydrochlorothiazide + Triamterene)
  7. Riva-Zide 50/25mg Tablets (Hydrochlorothiazide + Triamterene)

Denumire chimica IUPAC

6-fenilpteridine-2,4,7-triamina

Formula chimica C12H11N7

Formula chimica

Numar Registru CAS 396-01-0

Referinte privind sinteza Spickett, Timmis, J. Chem.. Soc. 1954, 2887 (1958)

Masa moleculara medie 253.2626

Stare de agregare Solid

Punct de topire 316 oC

Solubilitate experimentala in apa 48.2 mg/L

Sinteza

Triamterena, 2,4,7-triamino-6-fenilpteridina (21.5.13), se sintetizeaza dupa schema de mai jos. Reacția guanidinei cu malonodinitrilul duce la formarea 2 -triaminopirimidinei (21.5.11). Aceasta in uema reacției cu acisul azotic duce la formarea 5-nitroso-2,4,6-triaminopirimidinei (21.5.12), care supusa condensarii cu cianura de benzil in prezența metoxidului de sodium conduce la ciclizare la triamterena (21.5.13)





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.