Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
Exceptiile procesuale

Exceptiile procesuale


EXCEPTIILE PROCESUALE

1. Notiuni introductive

Printre mijloacele procesuale care insotesc actiunea civila se afla si exceptiile procesuale, care sunt in general mijloace de aparare.

Exceptiile procesuale pot fi subdivizate in exceptii de procedura si exceptii de fond.

Exceptia este mijload procedural prin care, in conditiile legii, partea interesatd, procurorul sau instanta din ojlciu, invocd in cadrul procesului civil §1 fdrd a pune in discutie fondul dreptului neregularitdti procedurale.

2. Clasificarea exceptiilor procesuale

Exceptiile procesuale se clasifica in functie de mai rnulte criterii:

a) dupa obiectul asupra cdruia poartd avem

- exceptii de procedura

- exceptii de fond

Ex : incompatibilitatea, recuzarea, necompetenta, conexitatea, litispendenta. lipsa dovezii calitatii de reprezentant, lipsa citarii, perimarea, etc.

Exceptiile de fond privesc lipsuri referitoare la exercitiul dreptului la actiune. adica cele legate de drept, interes, capacitate si calitate.

b) dupa efectulpe care tindsd-l realizeze avem

- exceptii dilatorii

- exceptii peremptorii sau dirimante

Exceptiile dilatorii tind la amanarea judecatii, declinarea competentei sau refacerea unor acte.

Ex : incompatibilitatea, recuzarea, conexitatea, litispendenta, citarea. etc.

Exceptiile peremptorii tind la respingerea sau anularea cererii ori la stingerea procesului.

Ex : puterea lucrului judecat, lipsa calitatii procesuale, lipsa capacitatii procesuale, lipsa dovezii de reprezentant, perimarea, etc.

c) dupa caracterul imperativ sau dispozitiv al normei incalcate avem :

- exceptii absolute

- exceptii relative . ,

Exceptiile absolute privesc incalcarea unor norme imperative si pot fi invocate de oricare dintre parti, de procurer sau de instanta din oficiu. in orice faza a procesului, chiar si direct in apel sau in recurs.



Ex : incompatibilitatea, necompetenta generala. materials sau teritoriala exclusiva, prescriptia, etc.

Exceptiile relative privesc incalcarea unor norme dispozitive §i pot fi invocate numai de partea interesata §i numai intr-un anumit termen ( de regula prima zi de infati§are sau termenul urmator celui in care s-a savarsit neregularitatea)

Ex : recuzarea, necompetenta teritoriala cand nu este exclusiva, etc.

3. Procedura de solutionare a exceptiilor

Potrivit art. 137 C.proc.civ. instanta este obligata sa se pronunte inainte de a intra in fondul dezbaterilor asupra exceptiilor de procedura si de fond care fac de prisos, in tot sau in parte, cercetarea in fond a cauzei.

Numai in mod exceptional exceptia poate fi unita cu fondul, respectiv numai atunci cand pentru solutionarea ei este necesara administrarea unui probatoriu comun cu eel al fondului cauzei.

In legatura cu rezolvarea exceptiilor trebuie sa avem in vedere apartenenta exceptiei invocate la categoria exceptiilor absolute sau relative.

In cazul respingerii exceptiei instanta va pronunta o incheiere interlocutorie si va continua judecata.

Incheierea de admitere sau de respingere a exceptiei va putea fi atacata numai odata cu fondul cauzei, daca legea nu prevede altfel.

4. Caracteristicile exceptiilor procesuale

a) exceptia procesuala presupune existenta unui proces in curs,

b) exceptia procesuala este un mijloc de aparare, fund de regula folosita de parat. Exceptiile absolute pot fi invocate insa de oricine.

c) exceptia procesuala este un mijloc tehnic prin care se invoca incalcari ale normelor de drept material sau procesual.

d)  admiterea exceptiei procesuale constituie, in cazul exceptiilor dilatorii, un obstacol temporar in solutionarea cererii principale. iar in cazul exceptiilor peremptorii un obstacol dirimant, determinand stingerea procesului.

e)  admiterea exceptiei procesuale nu afecteaza, in principiu, dreptul reclamantului, iar hotararea pronuntata ca urmare a admiterii unei exceptii nu are putere de lucru judecat in ceea ce priveste fondul dreptului.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.