Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » geografie
Lacul strachina

Lacul strachina


LACUL STRACHINA

Urmarirea evolutiei calitatii apei lacului din punct de vedere al gradului de troficitate s-a facut prin prelevari sezoniere de probe din 2 puncte de recotare.

In lacul Strachina, analizand structura fitoplanctonului s-a constatat ca in componenta acestuia au fost prezente specii din majoritatea grupelor de alge fitoplanctonice: Cyanophyta, Chlorophyta, Bacillariophyta si Euglenophyta.

Din analiza fitoplanctonului in anul 2003 s-au desprins cateva trasaturi generale cu privire la variatia cantitativa si calitativa a acestuia. Astfel s-a remarcat dominanta in perioada cu temperaturi ridicate iunie-august, cand s-au inregistrat densitati ridicate, media acestora fiind de ~90 mil.cel/l. Dintre cianofite speciile care au influentat obtinerea unor densitati ridicate amintim: Aphanizomenon flos-aquae, Merismopedia sp., Dactylococcopsis sp., Chroococus turgidus, Anabaenopsis arnoldii.

Densitatile ridicate dar si diversitatea specifica accentuata au determinat in aceasta perioada valori ridicate ale biomasei, valoarea medie a acesteia fiind de 24.622 mg/l.

In periadele mai reci, desi structura fitoplanctonului a fost aceeasi, cuprinzand specii din majoritatea grupelor fitoplactonice, totusi dezvoltarea fitoplanctonului a fost diferita, cianofitele au fost mai slab reprezentate, dominante fiind in aprilie euglenofitele, obtinandu-se densitati mai reduse de ~6 mil.cel/l si o biomasa de 15.717 mg/l, iar in toamna dominante au fost diatomeele obtinandu-se densitati de ~5 mil.cel/l si o biomasa de 16.011 mg/l.



In structura zooplanctonului au fost prezente rotifere, copepode si cladoceri. Comparativ cu anul precedent zooplanctonul a fost mai bine reprezentat atat sub aspect calitativ cat si cantitativ. Astfel s-au inregistrat densitati relativ mari pe tot parcursul anului ce se inscriu in limitele de 62 org/l (oct si 412 org/l (iun). Valorile biomasei au fost reduse deoarece rotiferele care au reprezentat grupa dominanta pe tot parcursul anului au in general dimensiuni reduse astfel incat valoarea medie anuala a fost de 0.915 mg/l.

Valoarea medie a biomasei fitoplanctonului de 20.243 mg/l precum si valorile nutrientilor  permite incadrarea lacului in categoria celor mezo-oligotrofe.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.