Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » referate » informatica
CALCULUL CLIENT/SERVER

CALCULUL CLIENT/SERVERCALCULUL  CLIENT/SERVER

 

  Introducere

Cercetarile recente din  teoria si tehnologia  BD  au aratat ca dimensiunea si varietatea BD  au crescut semnificativ si in prezent trec  de zeci de gigabytes.Gestiunea BD pe un singur calculator  are ca rezultat o utilizare slaba a resurselor calculatorului in raport cu diverse cerinte.  De exemplu un SGBD poate sa gestioneze memoria principala  si procesorul central cand se selecteaza anumite date. Aceasta situatie previne centralizarea excesiva a datelor si a functiilor de gestiune pe acelasi calculator.  in anul 1974 Canaday  / /   a avut ideeea de a elibera procesorul central  prin separarea functiilor de gestiune  ale BD dintr-un calculator principal si gruparea lor pentru executie pe alte calculatoare dedicate pentru executie. Calculatorul principal pe care se executa programele de aplicatii este numit calculator gazda (host computer). Calculatoarele dedicate sunt numite masini  BD, calculatoare BD sau calculatoare backend. Acum se utilizeaza termenii de server de aplicatii pentru calculatorul gazda si server de date pentru calculatorul dedicat.  Cresterea considerabila a puterii de prelucrare a  statiilor PC  si dotarea lor cu retele de comunicatii rapide a facut posibila  inlocuirea terminalelor cu statii de lucru  conectate, ce ruleaza  ca servere de aplicatii (clienti). Nevoia de a integra diverse  statii de lucru conectate prin intermediul unei retele la un server de date a dus la o noua  organizare  a resurselor de calcul, numita server centralizat.  Aceasta organizare a facut o separare a operatiilor  ceea ce a dus  la minimizarea comunicarii  dintre statia de lucru  si severul de date. Calculul client/server  este o notiune des folosita.  Vanzatorii  din industria tehnologiei informatiei au folosit-o sa descrie aproape toate formele  de prelucrari.  In acest capitol, consideram  calculul  client/server ca o paradigma de procesare in care procesoarele centralizate din trecut sunt inlocuite cu retele de calculatoare  mai mici si mai ieftine.  Cu calculul  client/server puterea de prelucrare a unor sisteme  de calculatoare devine o problema de afaceri.  Toate tehnologiile celor mai populare SGBD-uri se bazeaza pe o forma de calcul client/server.  Totusi  utilizarea unui software de baze date client/server nu reprezinta numai o forma de calcul client/server.


In acest capitol sunt examinate un numar de arhitecturi  generale  de aplicatii care se  bazeaza pe paradigma client/server.   In capitolul urmator vom privi modul cum o aplicatie client/server  poate fi configurata.  In  capitolul urmator ne vom ocupa de un numar de arhitecturi cand insasi BD este distribuita  pe un numar de sisteme.

                                      

 Componentele aplicatiilor de calcul

            Calculul client/server in   forma   sa cea mai simpla se compune dintr -o  componenta de prelucrare ( proces) a aplicatiei numita  client, executata intr-un sistem de calcul, care cere un  serviciu de la o alta componenta, numit server ce se executa pe un alt sistem de calcul.  (figura  1).  Aceste componente (prelucrari, procese) ale  aplicatiei si calculatoarele pe care ruleaza se numesc clienti si servere.  Structurile hardware  ale aplicatiilor client/server se compun din  :

     -   Calculatorul client care este   sistemul de calcul pe care executa componenta client a aplicatiei     care face una sau mai multe cereri de servicii;

      -  Calculatorul server care este un sistem de calcul pe care ruleaza componenta server a aplicatiei, care satisface cererea clientului pentru un serviciu si returneaza rezultatele componentei client ;

     -   Reteaua de comunicatii ce  permite ca un mesaj  sau mai multe   ce  compun   cererea, sa fie transmise   de la client la server si invers  mesaje ce contin rezultate sa fie transmise  de la server la client.

PROCES CLIENT

 

PROCES SERVER

 

CERERI

 


RETEA DE COMUNICATII

 

REZULTATE

 
                                                                                           

              

Figura  3.1.  Arhitectura client/server

            Paradigma prelucrarii client/server permite ca mai multe componente client sa acceseze un serviciu comun care e pus la dispozitie de o componenta server partajata.  Sau poate  permite de asemenea ca o componenta client sa acceseze mai multe servere diferite.  Cum vom vedea in acest capitol, exista o mare flexibilitate in configurarea  celor trei componnte majore aratate in figura 1.  In cazul cel  mai simplu, componentele client si server, ruleaza ambele pe acelasi calculator si nu e nevoie de comunicarea  prin retea.  Intr-un caz  complex  pot exista mai  multe componente client diferite, fiecare ruland pe calculatorul propriu, si mai multe componente server care ruleaza pe calculatoare diferite. Calculatoare diferite  poate fi legate  intr-o  retea ce este  raspandita  pe unul sau mai multe continente.  Componenta client  e considerata in general ca fiind componenta activa, pentru ca este componenta care cere sa  i se faca un serviciu.  Serverul e in general componenta pasiva  care asteapta sa vina o cerere de la un client.  Masina server executa un software BD pe care sunt  implementate   proceduri  stocate si declansatoare BD  pe care   clientul le cere  sa le execute si  sa furnizeze rezultatele  necesare.  Calculatoarele isi pot schimba rolurile in functie de prelucrarile ce sunt facute.  De exemplu: 

Calculatorul A poate trimite o cerere  pentru un serviciu catre serverul  B.  Pentru a satisface cererea clientului A, serverul B ar putea juca rolul clientului si sa rezolve o cerere de serviciu a serverului C, si asa mai departe.

 

     Modelul  de calcul client/sever pe trei nivele

      

        Arhitecturile client/server  pot fi   clasificate tinand cont  de faptul ca aplicatiile de calcul  sunt compuse  dintr-o colectie de componente individuale,  fiecare dintre ele facand parte  din urmatoarele trei categorii:

     Interfata   utilizator . Aceasta este o componenta software responsabila pentru acceptarea de  intrari de la utilizator, pentru  afisarea si tiparirea de rezultate.

    Functii de prelucrare. Componente software ce  realizeaza procesarile  necesare rezolvarii unei probleme   particulare.

   Procese de  acces la date. Componente  software responsabile pentru accesarea   datelor stocate pe dispozitive de stocare externe ( hardiscuri).

             Cele trei componente pot fi combinate in diverse moduri pentru a creea diferite configuratii de calcul client/server.   Sunt posibile patru configuratii fundamentale prin folosirea  modelului  pe  trei nivele :

·       Modelul  in care   tot  calculul se realizeaza   pe un sistem unic;

·       model  cu  interfete   utilizator  distribuite;

·       model    cu acces distribuit  la date;

·       model    pentru  functii  distribuite.   

 

Configuratiile de mai sus pot fi folosite in combinatie pentru a produce  configuratii de orice complexitate   dorita.  Sectiunile urmatoare descriu fiecare din aceste modele  de calcul client /server de distribuite.

 

   Modelul  in care tot calculul se realizeaza pe  un  unic sistem             O mare parte a prelucrarilor din ziua de azi au loc intr-un singur sistem de calcul, in care prelucrarea ce formeaza interfata utilizator,  functii de prelucrare   si procesele de  acces la date  sunt executate  toate pe acelasi calculator  (figura 2).   In configuratia din figura, PC-ul din stanga e folosit ca terminal si prelucrarea ce foloseste interfata e facuta de calculatorul din dreapta.

     In transformarea unei aplicatii  facuta pe un singur calculator intr-o configuratie client/server, trebuie luate  decizii cu privire la modul in care componentele software vor fi distribuite in doua sau mai multe sisteme diferite dintr -o retea.  Intr-o aplicatie obisnuita ce e executata pe un singur sistem, componentele din toate cele trei  categorii sunt adesea intercalate  intr-un astfel de mod care face dificila distinctia dintr e cele trei componente.  

                                                                                       

              


Figura 3.2. Modelul  in care   tot  calculul se realizeaza   pe un sistem unic

Model  cu    interfete utilizator distribuite

 

             Modelul cu interfate utilizator distribuite reprezinta o forma des folosita de calcul client/server.  In acest model, componenta aplicatiei ce implementeaza  interfata utilizator a prelucrarii, se face intr-un sistem de calcul si componentele de prelucrare a datelor si de  acces  la date, ruleaza pe alt sistem de calcul (fig.3).  In  folosirea obisnuita a acestei configuratii, un sistem client PC e folosit sa manevreze cerintele interfetei utilizator, si un sistem server mai puternic e folosit  sa manevreze toate celelalte prelucrari ale aplicatiilor.

                                                                                                   

 

Figura 3. 3. Model  cu   interfete utilizator distribuite

  IBM a utilizat  o anumita forma de model cu interfata utilizator  distribuita   in care calculatorul client e un PC  iar serverul e “mainframe” ca: ”processor    de cooperare”. Oricum nu exista nici o conventie in industrie cu privire la definitiile pentru termenii ca “proc-coop” sau “procesare distribuita asa ca vom evita sa le folosim.      

 Model cu acces  distribuit  la date

  

            Modelul cu acces distribuit la date este o alta forma mult folosita a calculului  client/server.  In acest model, componenta aplicatie care realizeaza accesul la date  ruleaza pe un sistem de calcul diferit de componenta  aplicatiei, data de  functiile de prelucrare si   interfata cu utilizator.  Aceasta este aratata in fig. 3. 4.

 SERVER

 

 CLIENT 
         Aplicatiile distribuite ce folosesc software-ul BD client/server se conformeaza modelului  cu acces distribuit la date. Softwareul bazei de date poate rula pe un sistem de calcul ce joaca rolul  unui server BD. Componentele aplicatiei ce fac cererea pentru acces la o BD pot rula pe un alt sistem de calcul.

                                                                                           

                                    Fig.  3. 4 Model cu acces  distribuit  la date

 

 

Model    cu  functii  distribuite

 

In modelul cu functiei distribuite, functiile actuale ale aplicatiilor sunt distribuite  intr-un numar  de procesoare diferite. Componentele  functiei de prelucrare   ale  aplicatiilor pot fi distribuite pe una sau mai multe componente client  si pe una sau mai multe componente server, fiecare din ele putand  rula intr-un sistem diferit. Fig 3.5 arata o configuratie care combina distributia functiei si distributia accesului la date, folosind trei sisteme  de calcul diferite.   Prin  distributia functiei, o componenta client initiaza o activitate distribuita. Tinta unei asemenea activitati este un server. Un serviciu particular facut de un server, consta  dintr-un set de functii pe care serverul le indeplineste pentru client.  Distributia functiei poate fi folosita in  corelare cu distributia interfetei utilizatorului si cu prelucrarea accesului la  date   pentru a crea aplicatii puternice cu orice numar de componente.   

 CLIENT

 

 SERVER

 


Functii

 

Retea de Comunicatie

 
                                                                                           

 SERVER

 


Acces  la date

 
                                                                                                                             

Flowchart: Magnetic Disk:  BD


                                                                              

                                        Fig. 3. 5 Model  cu  functii  distribuite

 

                                                                                                                                                              

Intr-un mediu client server reteaua de comunicatie poate fi foarte simpla (sau sa nu existe in cazul cand clientul si serverul sunt pe acelasi calculator). Intr-un exemplu simplu care utilizeaza  doua calculatoare reteaua consta dintr-un cablu ce este utilizat la conectarea calculatorului server cu calculatorul client. Calculatorul  client trimite cereri   calculatorului server prin cablu  si calculatorul  server trimite inapoi la calculatorul client rezultatele prin acelasi cablu.

 Intr-un caz mai complex  exista mai multe calculatoare clienti si calculatoare server localizate in mai multe locuri pe glob si conectate prin intermediul unei retele WAN.

 

 

 

 

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
CONCEPTUL DE DATA SI INFORMATIE
Evolutia calculatoarelor
Sumatoare paralele pe principiul conditionarii prin transport a sumei
Accelerarea procesului de adunare/scadere in virgula flotanta
VARIABILE
SISTEM INFORMATIONAL SI SISTEM INFORMATIC
Sinteza unui dispozitiv secvential de inmultire a numerelor binare reprezentate in complement de doi prin procedura James Robertson
Sinteza unui dispozitiv secvential de inmultire a numerelor binare reprezentate in semn-marime


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu