Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » referate » management
NOTIUNI GENERALE DESPRE CALITATE

NOTIUNI GENERALE DESPRE CALITATENOTIUNI GENERALE DESPRE CALITATE

1.1. Dimensiuni ale conceptului de calitate

Calitatea reprezinta ansamblul de caracteristici ale unei entitati care confera acesteia aptitudinea de a satisface necesitati explicite si implicite. Entitatea reprezinta ceea ce poate fi descris si luat in considerare in mod individual, spre exemplu o activitate sau un proces, un produs, o organizatie, un sistem sau o persoana, sau orice combinatie a acestora.

Una din cele mai detaliate definitii a calitatii este data de Garvin care abordeaza problema din cinci unghiuri diferite. Una dintre acestea ar fi definirea transcendenta, drept calitate relativa, “Calitatea este absoluta si universal recunoscuta. Adevarata calitate nu poate fi definita precis, insa poate fi recunoscuta doar prin experienta.”

Cea de-a doua definitie este bazata pe produs: “O variabila precisa si masurabila, pentru care diferentele in calitate reflecta diferente in cantitate pentru anumite atribute ale produsului”. Cea de-a treia definitie porneste de la utilizator si se bazeaza pe satisfactia clientului: “Potrivit a fi utilizat in scopul propus>>, sau cat de bune sunt performantele produsului in cadrul functionarii preconizate”. Cea de-a patra definitie pleaca de la fabricant: “Conformitate cu specificatiile tehnice stabilite”. Ultima abordare este din punct de vedere al valorii, al costului si pretului: “<<un produs de calitate este acela care ofera performanta la un pret acceptabil sau in conformitate cu specificatiile tehnice la un pret acceptabil>>”

Calitatea isi va afla concretizarea practica in momentul in care toti cei care isi dau aportul la realizarea ei se vor pune de-acord in timp si spatiu; in cadrul unui sistem persoanele chemate la realizarea calitatii pot fi:

􀀹Inspectorul, care va defini calitatea functie de caracteristicile masurabile si care este chemat sa sorteze practic produsele in clase diferite.

􀀹Utilizatorul care va defini calitatea in functie de masura in care aceasta vine sa raspunda necesitatilor sale.

􀀹Cumparatorul care in multe cazuri poate fi diferit de utilizator, apreciaza calitatea din punct de vedere pret sau utilitate.

􀀹Distribuitorul care va defini calitatea functie de aceleasi caracteristici masurabile ale produsului cu accent deosebit pe timpul de livrare, corespondenta exacta intre numarul de bucati comandat, cantitatea livrata si cea finalizata, conditiile de stocare si manipulare.

􀀹Producatorul va privi calitatea cu o perceptie mai ampla pornind de la costuri minime de productie, stocare si ambalare, si finalizand cu procesele mai greu de cuantificat, dar care isi vor pune amprenta pe calitatea finala: mediul organizitional, comunicarea la nivelul organizatiei, usurinta ambalarii.

1.2. De la calitate la managementul calitatii

Orice problema de management al calitatii totale se pune in momentul in care se doreste schimbarea in bine la nivel organizational cu efecte directe in ceea ce priveste imaginea de firma pe piata si pozitionarea acesteia la nivelul ramurei din care face parte. Cu aceasta ocazie, se cauta analizarea  realitatii in care se desfasoara activitatea economica actuala cu descoperirea factorilor pozitivi si negativi ce influenteaza procesele economice interne.

In timp,mari economisti, precum Crosby, Bounds, Dale si altii au creat concepte care au pus in valoare principii precum: “zero defecte” – Crosby, sinonim cu a face bine de prima data, de fiecare data, si cel al prevenirii aparitiei defectelor si imbunatatirea continua a proceselor prin care se manifesta adaptarea firmei la conditiile externe al mediului, propusa de Bounds.  El  isi concentreaza atentia asupra a trei lucruri:

·        Strategia pentru imbunatatirea valorilor oferite clientului, prin care organizatia va imbunatati valoarea oferita clientilor prin caracteristicile produsului, modul de livrare si serviciile aferente.

·        Sistemele organizatiei reprezinta toate mecanismele care contribuie la ridicarea valorii oferite clientului: procesele tehnologice, aspectele umane, practicile de munca, circulatia informatiei si modul de luare al deciziilor

·        Imbunatatirea continua reprezinta o schimbare necesara pentru a face fata de modificarile factorilor din mediul extern. Organizatia trebuie sa depuna un efort sustinut pentru imbunatatirea activitatii in toate domeniile. Descrierea principalelor elemente ale imbunatatirii continue este in tabelul urmator.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Organizarea structurala a activitatilor de aprovizionare si de desfacere
Tehnologia informatiei in procesul decizional modern
APLICAREA UNOR METODE SI TEHNICIDE MANAGEMENT
Strategia in proiectare
Principii si metode in optimizarea calitatii
Indicatori de cuantificare a calitatii
Aspecte privind conceptia pentru un cost obiectiv
Particularitati in prognoza, organizarea, decizia si controlul asigurarii calitatii produselor si productiei


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu