Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » referate » marketing
ELEMENTE FUNDAMENTALE ALE PLANIFICARII CALITATII PRODUSULUI

ELEMENTE FUNDAMENTALE ALE PLANIFICARII CALITATII PRODUSULUIELEMENTE FUNDAMENTALE ALE PLANIFICARII CALITATII PRODUSULUI

Planificarea Calitatii Produsului este o metoda structurata de definire si stabilire a pasilor necesari, pentru obtinerea unui produs care sa satisfaca clientul. Scopul planificarii calitatii produsului este de a facilita comunicarea intre toti cei implicati in asigurarea efectuarii tuturor pasilor in timp util. Planificarea efectiva a calitatii produsului depinde de implicarea conducerii superioare a companiei, in depunerea efortului de a satisface clientul. Cateva beneficii ale Planificarii Calitatii Produsului sunt:

·       Directionarea resurselor pentru obtinerea satisfactiei clientului

·       Promovarea unei identificari rapide a modificarilor necesare


·       Posibilitatea unor modificari ulterioare

·       Asigurarea unui produs de calitate in timp util si la cel mai scazut pret

Practicile de lucru, uneltele si tehnicile analitice descrise in acest manual sunt listate intr-o secventa logica pentru a fi mai usor de urmarit. Fiecare Plan de Calitate al unui Produs este unic. Coordonarea in timp si secventele de executie sunt dependente de nevoile si asteptarile clientului si/sau de alte probleme practice. Cu cat practicile de lucru, uneltele si/sau tehnica analitica vor fi implementate mai repede in Ciclul de Planificare a Calitatii Produsului, cu atat mai bine.

ORGANIZAREA ECHIPEI

Primul pas care trebuie facut de catre furnizor in Planificarea Calitatii Produsului este sa atribuie responsabilitatea unei echipe multi-functionale. Planificarea efectiva a Calitatii Produsului necesita implicarea mai multor departamente, nu numai a celui de calitate. Echipa initiala ar trebui sa includa reprezentanti din compartimentele de tehnologi, fabricatie, control al materialului, aprovizionare, calitate, vanzari, servicii, precum si reprezentanti ai subcontractantilor si clientilor.

DEFINIREA SCOPULUI

Este important ca, in stadiul initial al programului, Echipa de Planificare a Calitatii Produsului sa identifice nevoile, asteptarile si cerintele clientului. Cerintele minime ale activitatii echipei sunt:

·       Selectarea unui coordonator al echipei, responsabil cu supravegherea procesului de planificare. (In unele cazuri poate fi avantajoasa rotirea coordonatorului in timpul ciclului de planificare)

·       Definirea rolurilor si responsabilitatilor pentru fiecare zona reprezentata.

·       Identificarea clientilor – interni si externi.


·       Definirea cerintelor clientului. (Folositi DFC daca este cazul, asa cum este descris in Anexa B.)

·       Selectarea disciplinelor, indivizilor, si/sau subcontractantilor care trebuie sa se alature echipei.

·       Intelegerea asteptarilor clientului, de exemplu, proiectare, numar de teste.

·       Stabilirea fezabilitatii proiectului oferit, a cerintelor de performanta si a procesului de fabricatie.

·       Identificarea costurilor, timpului si a restrictiilor care trebuie luate in considerare.

·       Stabilirea asistentei solicitata de la client.

·       Identificarea documentatiei de proces sau a metodei.

ECHIPA-CU-ECHIPA

Echipa de Planificare a Calitatii Produsului trebuie sa stabileasca modalitatea de comunicare cu celelalte echipe: a clientilor si a furnizorului. Aceasta poate include intalniri regulate intre echipele implicate. Frecventa contactului echipa-cu-echipa depinde de numarul situatiilor care necesita clarificari.

SCOLARIZARE

Succesul unui Plan de Control al Produsului depinde de un program efectiv de scolarizare, prin care se comunica toate cunostintele privind cerintele si practicile care trebuie executate, astfel incat sa fie indeplinite nevoile si asteptarile clientului.

IMPLICAREA CLIENTULUI SI FURNIZORULUI

Clientul principal poate initia procesul de planificare a calitatii pentru un furnizor. Totusi, furnizorul are obligatia de a stabili o echipa multi-functionala care sa conduca procesul de Planificare a Calitatii Produsului. Furnizorii trebuie sa pretinda aceleasi performante de la subcontractantii lor.

TEHNOLOGIE SIMULTANA

Tehnologia Simultana este un proces in care echipele multi-functionale se unesc pentru un program comun. Aceasta inlocuieste seriile secventiale ale fazelor din care rezultatele se transmit urmatoarei zone de executie. Scopul este de a urgenta introducerea calitatii produselor. Echipa de Planificare a Calitatii Produsului trebuie sa garanteze faptul ca alte zone/echipe planifica si executa activitati care au un scop sau scopuri comune.

PLANURI DE CONTROLPlanurile de Control sunt descriptii scrise ale sistemului pentru controlul pieselor si proceselor. Exista trei faze distincte care sunt descrise in Planuri de Control separate:

·       Prototip – O descriere a masuratorilor dimensionale, a materialului si testelor de performanta care apar in timpul construirii Prototipului.

·       Pre-lansare – O descriere a masuratorilor dimensionale, a materialului si testelor de performanta care apar dupa Prototip si inainte de Productie.

·       Productie – O documentatie completa a caracteristicilor produsului/procesului, controalelor de proces, testelor si sistemelor de masurare care apar in timpul productiei de masa.

REZOLVAREA PROBLEMELOR

In timpul planificarii procesului, echipa va intalni probleme legate de proiectul produsului si/sau de proces. Aceste probleme ar trebui inregistrate intr-o matrice careia i se va aloca responsabilitate si sincronizare. Se recomanda folosirea metodelor disciplinate pentru rezolvarea problemelor in situatii dificile. In acest caz, ar trebui folosite tehnicile analitice descrise in Anexa B.

PLANUL DE COORDONARE IN TIMP A CALITATII PRODUSULUI

Prima actiune a Echipei de Planificare a Calitatii Produsului, dupa ce au fost stabilite activitatile organizationale, ar trebui sa fie dezvoltarea unui Plan de Coordonare in Timp. Tipul produsului, complexitatea si asteptarile clientului ar trebui luate in considerare atunci cand sunt selectate elementele de timp, care trebuie planificate si reprezentate grafic. Toti membrii echipei trebuie sa fie de acord cu fiecare eveniment, actiune si coordonare in timp. O diagrama de timp, bine reprezentata, ar trebui sa cuprinda sarcini de lucru, repartizarea lor si/sau alte evenimente. (Metoda Traseului Critic poate fi adecvata; vezi Anexa B.) De asemenea, graficul ofera echipei de planificare un format consistent pentru urmarirea progresului si stabilirea agendei de intalniri. Pentru a facilita situatia de raportare, fiecare eveniment trebuie sa cuprinda datele de “start” si “completare” actualizate. Raportarea efectiva a situatiei suporta monitorizarea programului, cu o concentrare pe identificarea pozitiilor care necesita atentie speciala.

PLANURI COMPARATIVE CU DIAGRAMA DE PROGRAMARE IN TIMP

Succesul oricarui program depinde de indeplinirea nevoilor si asteptarilor clientului intr-un timp stabilit si la un cost care sa reprezinte valoarea acestuia. Diagrama de Programare in Timp a Planificarii Calitatii Produsului, prezentata mai jos si Ciclul de Planificare a Calitatii Produsului descris anterior, necesita alcatuirea unei echipe de planificare care sa-si concentreze eforturile catre prevenirea defectelor. Prevenirea defectelor este coordonata de Tehnologia Simultana, aplicata de catre departamentul tehnic de produs si fabricatie. Echipa de planificare trebuie sa fie pregatita pentru modificarea planurilor de calitate a produsului, astfel incat sa fie indeplinite asteptarile clientului. Echipa de Planificare a Calitatii Produsului este responsabila cu respectarea sau abaterea de la planul de coordonare in timp al clientului.


DIAGRAMA DE PROGRAMARE IN TIMP A PLANIFICARII CALITATII PRODUSULUI

PLANIFICARE SI DEFINIRE PROGRAM

VERIFICARE PROIECTARE SI DEZVOLTARE PRODUS

VERIFICARE PROIECTARE SI DEZVOLTARE PROCES

VALIDARE PRODUS SI PROCES

EVALUARE FEEDBACK SI ACTIUNI CORECTIVE

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
IDENTIFICAREA EXPUNERII LA RISC A UNEI SOCIETAȚI COMERCIALE
Strategii de selectare a pietelor externe
Cercetarea pietei inernatioale
Strategii de patrundere pe pietele externe
CRESTOMATIE
Conceptul de promovare
METODOLOGIA PLANULUI DE CONTROL
Noțiuni introductive in teoria riscurilor


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu