Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » referate » marketing
Studiu de caz privind piata bucuresteana de produse cosmetice

Studiu de caz privind piata bucuresteana de produse cosmetice

Studiu de caz privind piata bucuresteana de produse cosmetice

Firma EUROBILLA reprezentata in Romania de lantul de supermagazine BILLA si-a propus sa faca un studiu in randul clientilor pe baza unui sondaj statistic. In urma monitorizarii vanzarilor pe anul 2005 in curs, s-a observat o scadere usoara a vanzarilor de produse pentru ingrijirea parului (sampon) si produse pentru igiena corporala (deodorant) din incinta supermagazinelor BILLA. 

Prin acest sondaj, beneficiarul urmareste sa determine tipul de vizitatori ai supermagazinului, tipul de produse cumparate din supermagazinul BILLA, motivele pentru care clientii au ales supermagazinul BILLA, criteriile de selectie a produselor de igiena corporala, criteriile de selectie a produselor pentru ingrijirea parului, frecventa cu care  cumpara un produs cosmetic, pozitia pe piata a firmelor producatoare de sampon si deodorant in opinia populatiei din Bucuresti, marcile de sampon sau deodorant preferate de clienti.

1 Etapele de planificare si executie a sondajului

Sondajul statistic se bazeaza pe concepte, metode si procedee clar definite si se aplica unei fractiuni mai mari sau mai mici din populatie.

Calitatea rezultatelor depinde de formularea corecta a problemei, de selectarea unitatilor din esantion, de precizia estimarii parametrilor de interes.

Etapele elaborarii sondajului sunt :

1.     Stabilirea obiectivelor sondajului ;

2.     Definirea populatiei ;

3.     Stabilirea metodei de colectare a informatiei ;

4.     Elaborarea chestionarului ;

5.     Ancheta pilot ;

6.     Extragerea esantionului ;

7.     Culegerea si verificarea datelor ;

8.     Prelucrarea si analiza statistica a datelor ;

9.     Redactarea raportului final.

1.1 Stabilirea obiectivelor sondajului

Prin acest sondaj, beneficiarul urmareste sa determine tipul de vizitatori ai supermagazinului, tipul de produse cumparate, motivele pentru care clientii au ales supermagazinul BILLA, criteriile de selectie a produselor de igiena corporala, criteriile de selectie a produselor pentru ingrijirea parului, frecventa cu care  cumpara un produs cosmetic, pozitia pe piata a firmelor producatoare de sampon si deodorant in opinia populatiei din Bucuresti, marcile de sampon sau deodorant preferate de clienti.

Obiectivele urmarite sunt:

1)     Identificarea grupurilor de persoane in functie de felul cumparaturii efectuate (alimentare si/sau nealimentare) si de varsta;

2)     Obtinerea informatiilor despre ritmul si locul preferat de persoanele intervievate pentru a cumpara un produs pentru igiena corporala si/sau un produs pentru  ingrijirea parului.

3)     Stabilirea marcilor de sampon si deodorant preferate de consumatori;

4)     Descrierea consumatorului tipic si caracterizarea comportamentului de consum.

1.2 Definirea populatiei 

Populatia supusa studiului este formata din totalitatea persoanelor aflate la cumparaturi in supermagazinele Billa din Bucuresti – nefiind inclusi angajatii firmei EUROBILLA. Unitatea de observare este persoana.

S-a optat  pentru un sondaj stratificat proportional. Acest tip de sondaj asigura un grad mai ridicat al preciziei selectiei, si o mai mare  reprezentativitate a esantionului.  Straturile constituite dupa o caracteristica oarecare vor prezenta un mai mare  grad de omogenitate decat cea a populatiei, fiind caracterizate prin indicatori ai variatiei cu valori mai mici si deci erori medii de reprezentativitate mai reduse.  Straturile in care se desparte populatia trebuie sa fie cat mai omogene astfel incat mediile de sondaj din stratul respectiv sa prezinte abateri mai mici fata de media reala a stratului.

Criteriul de delimitare a straturilor a fost numarul de supermagazine Billa din Bucuresti – Billa 1 (Str.B.Vacarescu 154-158, Sector 1), Billa 2 (Str.Postavarul 24-52, Sector 3) si Billa 3 (Str.Brasov 23A, Sector 6).

Baza de sondaj a constituit-o numarul de clienti in saptamana 7-13 noembrie 2005. S-a estimat ca in aceasta saptamana in Billa 1 au facut cumparaturi 26619 persoane, in Billa 2 - 28463 persoane si in Billa 3 - 21436 persoane.

1.3 Stabilirea metodei de colectare a informatiei 

Drept metoda de culegere a datelor a fost aleasa metoda directa, adica interviul fata in fata operator-intervievat. Dupa ce au fost stabilite cele trei straturi, au fost completate chestionarele la intrarea in supermagazinele Billa din Bucuresti.

Culegerea datelor s-a realizat prin interviuri directe, cu raspunsuri inregistrate de operatorul de interviu, pe baza unui chestionar cu 20 de intrebari (vezi Anexa 1).

A fost aleasa aceasta metoda de observare datorita avantajelor care le ofera si anume: cost redus, asigura anonimatul celui ce completeza chestionarul si este cel mai putin afectata de fenomenul de nonraspunsuri. In urma culegerii datelor s-au obtinut rezultate de o calitate superioara.

1.4 Elaborarea chestionarului

Chestionarul este unul dintre cele mai importante elemente al unui sondaj bine organizat si exact. Dupa ce au fost stabilite caracteristicile studiate din punct de vedere cantitativ si calitativ, in concordanta cu obiectivele sondajului, s-a trecut la intocmirea chestionarului.

Chestionarul cuprinde 20 de intrebari considerate ca acoperitoare pentru problema studiata iar timpul necesar completarii acestuia este de aproximativ 4 minute.

Intrebarile cuprinse in chestionar au fost astfel concepute sa fie la obiect, clare si sa asigure obtinerea unor informatii relevante si in concordanta cu obiectivele stabilite.

Limbajul ales in formularea intrebarii este fara ambiguitati si nu contine termeni tehnici ce nu ar putea fi intelesi de cei intervievati.

In elaborarea chestionarul s-a tinut cont de etapele teoretice ale elaborarii unui chestionar.

Astfel, intr-o prima faza s-au definit clar informatiile ce se doreau a fi obtinute. Apoi au fost formulate intrebarile care sa conduca la obtinerea informatiilor necesare studiului si stabilirea succesiunii acestora. In cele din urma, s-a stabilit forma de prezentare a acestuia.

In stabilirea formei finale a chestionarului s-a tinut cont ca acesta sa fie aspectuos, ordonat si sa fie suficient spatiu pe pagina. Fontul ales a fost Times New Roman, de 12, considerat suficient de mare si clar. Nu s-au folosit prescurtari si nici nu au fost plasate pe acelasi rand mai multe intrebari. Acolo unde a fost cazul, intrebarile au fost insotite de instructiuni de ghidare si completare pentru a se evita neintelegerea intrebarii sau aparitia fenomenului de nonraspuns. Ordinea etapelor de raspuns cognitiv, afectiv si comportamental in procesul de cumparare, caracteristic categoriei de produse2, au jucat un rol important in ordonarea si continutul informatiilor solicitate._______________

2 Ordinea naturala “cognitiv, afectiv” este schimbata in cazul unor produse de slaba implicare cum sunt detergentii.

Pentru captarea treptata a atentiei am inceput chestionarul cu intrebari simple si interesante.

In chestionar au fost folosite mai multe tipuri de intrebari in functie de caracterul informatiilor ce s-au dorit a fi culese. Astfe, avem intrebari :

   - inchise cum sunt 2, 4, 5;

   - patial deschisa cum este intrebarea 6;

   - factuale cum sunt intrebarile 3, 8, 11, 12 si 13, acestea se refera la frecventa cu care cumpara clientii produse cosmetice din supermagazin, marca de deodorant si sampon preferata de consumator, tipul de deodorant sau sampon preferat;

   - de control cum sunt intrebarile 14 si 15;

   - filtru cum este intrebarea 1, pentru a evita ca un respondent sa raspunda de mai multe ori la acest interviu ;

   - de identificare cum sunt intrebarile 17, 18, 19 si 20.

Sondajul s-a desfasurat in perioada 7-13 noembrie 2005.

Obiectivul 4:  Descrierea consumatorului tipic si caracterizarea comportamentului de consum.

                        Intrebarile ce tin de al  patrulea obiectiv sunt: 10, 14, 15, 18 si 19 din chestionar.

  • Analiza raspunsurilor la intrebarea 10

Intrebarea 10 este o intrebare inchisa care foloseste o scala de notare ordonata. Prin aceasta intrebare se solicita subiectilor sa ordoneze un grup de caracteristici in ordinea importantei. Subiectii au evaluat cele 4 caracteristici pe o scala de la 1 – foarte important la 4 – neimportant.

Conform graficului din figura 12. calitatea in viziunea consumatorilor de sampon este vazuta in felul urmator: in Billa 1 - 34,6% din respondenti considera calitatea foarte importanta in alegerea unui produs pentru ingrijirea parului, 33,6% considera aceasta caracteristica importanta, 12,2% o considera mai putin importanta si 19,6% o considera neimportanta; in Billa 2 – 38,6% respondentii o considera foarte importanta, 30,7% o considera importanta, 9,7% o considera mai putin importanta si 21.1% o considera neimportanta; in Billa 3 – 40,7% respondentii o considera foarte importanta, 29,1% o considera importanta, 10,5% o considera mai putin importanta si 19,8% o considera neimportanta.

                                                                                                                    

Concluzii si propuzise

  Aceasta lucrare are la baza carti, teze de doctorat si articole din reviste recunoscute din   domeniul statistic. Lucrarea debuteaza cu argumentarea importantei utilizarii metodelor moderne de cercetare a pietei respectiv, sondajul. Deasemenea, lucrarea clarifica aspecte importante referitoare la ce reprezinta sondajul statistic si de ce este important, cum se implementeaza sondajul in studii de piata. In capitolul 2 este evidentiata componenta pietei de retail din Bucuresti. Sunt formulate si analizate in capitolul 3 etapele elaborarii sondajului statistic. O contributie personala in a treia parte a lucrarii este reprezentata de un studiu de caz pe piata bucuresteana de produse cosmetice.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 307 subiecti si este reprezentativ pentru mediul urban. Informatiile obtinute vis-a-vis de tipul de sampon si deodorant folosit de consumatori si frecventa de cumparare  va stabili pe viitor politica de produs. Esantionul cuprinde reprezentanti din toate categoriile socio – profesionale. Persoanele chestionate au o tendinta de indiferenta asupra reclamei, fiind interesati totodata de calitate, marca si pretul produsului. De asemenea, s-a putut observa ca multi dintre cei care au declarat ca folosesc o singura marca au o perceptie favorabila cu privire la caracteristicile produsului, cum ar fi reclama, calitatea si pretul.

Din rezultatele anchetei reiese ca partea feminina detine o proportie mai mare in consumul de deodorant roll-on si antiprespirant.

Avand in vedere informatiile obtinute in urma sondajului statistic a-si propune Departamentului de Marketing urmatoarele:

  • initierea unei campanii publicitare cu accent pe produsele cosmetice;
  • includerea produselor cosmetice in catalogul lunar de promotii;
  • adoptarea unei strategii de pret;  
  • studierea modului in care isi repartizeaza oamenii de pe piata – tinta timpul dedicat atentiei;
  • cunoasterea metodelor optime prin care sa obtina o cota mai mare din atentia consumatorului pentru produsele cosmetice.

Pozitionarea si strategia de comunicare sunt vitale pentru o marca de succes, pentru ca dau sens si directie dezvoltarii sale. Bine facute, ele dau un fel de ”harta” care ajuta enorm la orientarea pe piata, oricat de aglomerata, dura si competitiva ar fi ea.

BIBLIOGRAFIE

1.     Allport, Floyd                         Chestionarul si investigatia sociologica, Editura

                                                             Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti 1975.

       2.   Bogdan, Vasile                        Proiectarea unui sistem de esantionaj cu utilizari multiple,

                                                              Teza de doctorat – Facultatea CSIE, Bucuresti 1977.

3.     Colibaba, Dana                        Metode statistice avansate de cercetare a pietei,

                                                        Editura ASE, Bucuresti 2000.

4.     Colibaba, Dana                        Modelarea deciziei manageriale, Editura Economica,       Onete, Bogdan                         Bucuresti 1997.

 5.   Ewart P.,                                  Applied Managerial Statistics, Editura Prentince-Hall,

       Ford J.,                                     New Jersey 1982.

       Chi-Zuan Lin

6.    Grammont L.,                          Cours de statistiques inferentielles 2003,

                                                        pagina Web:http//:www.univ-st-etienne.fr/math.

7.     Juganaru, Mariana                   Teorie si practica in cerecetarea de marketing,

                                                       Editura Expert, Bucuresti 1998.

 8.  Levy P.S.,                                  Sampling of Populations, Third Edition, Editura 

      Lemeshow S.,                            John Wiley&Sons, New York 2000.

9.     Kotler, Philip                           Marketing de la A la Z: 80 de concepte pe care

                                                        trebuie sa le cunoasca orice manager, Editura

                                                        Codex, Bucuresti 2004.

10.  Mihaita, Niculae V.                 Metode cantitative in studiul pietei, Volum I:

                                                        Identificarea problemelor si analiza posibilitatilor

                                                        de exploatare cantitativa a informatiilor de piata.

                                                              Editura Economica, Bucuresti 1996.

11.  Niculescu-Aron,                      Tehnica sondajelor – Aplicatii si teste de verificare,

             Ileana Gabriela                        Editura ASE, Bucuresti 2005.

12.  Novak, Andrei                         Sondajul de opinie, Editura Oscar Print, Bucuresti

                                                       2000.     

                

13.  Rotariu, Traian                        Ancheta sociologica si sondajul de opinie: teorie si

 Ilut, Petru                                             practica, Editura Polirom, Iasi 1997.

14.  Singly, François de                  Ancheta si metodele ei: Chestionarul, interviul de          

 Blanchet, Alain                        producere a datelor, interviul comprehensiv, Editura

 Gotman, Anne                          Polirom, Iasi1998.

 Kaufmann, Jean – Claude

 Stanciulescu, Elisabeta (trad.)

15.  Somnea, Dan                            Cercetarea de marketing asistata de calculator,

       Cacliu, Mihai                           Editura Tehnica, Bucuresti 1998.

16.  Titan, Emilia                            Statistica. Teorie si practica in sectorul tertiar,

                                                        Editura Meteor Press, Bucuresti 200
loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Industria de tutun din Romania o industrie globala
Strategiile de intrarea pe piata romaneasca a marilor giganti mondiali din Industria Tutunului
Aplicatiile telematice
ORIENTAREA DE MARKETING A FIRMEI “DANONE”
Strategii de selectare a pietelor externe
Trasaturile globalizarii economice
Conceptul de comunicare directa
Locul brandingului de angajator in strategiile concurentialeloading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu