Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Caracteristicile generatoarelor de curent continuu

Caracteristicile generatoarelor de curent continuu


CARACTERISTICILE GENERATOARELOR DE CURENT CONTINUU

Marimile ce caracterizeaza functionarea unui generator de curent continuu sunt curentul de excitatie, Ie, turatia n, tensiunea electromotoare Ue , tensiunea la borne Ub si curentul in indus IA. Dependenta dintre doua din marimile de mai sus , in conditiile de invarianta a celorlalte reprezinta caracteristici ale masinii.

Pentru functionarea unui generator de curent continuu sunt importante urmatoarele caracteristici:

Caracteristica de mers in gol, Ue = f(Ie) pentru IA = 0 si n = constant;

Caracteristica de mers in sarcina, Ub = f(Ie) pentru IA = constant;



Caracteristica externa, Ub = f(IA) pentru Ie = constant (sau Re = ct ) si n = constant;

Caracteristica de reglaj, Ie = f(IA) penttru Ub = constant si n = constant.

Toate aceste caracteristici sunt specifice generatorului cu excitatie independenta; celelalte tipuri, cu excitatie derivatie, serie sau compund sunt caracterizate de forme particulare.

1. Generatorul cu excitatie independenta

Schema de montaj pentru determinarea caracteristicilor generatorului cu excitatie independenta este prezentata in figura 2.42.

Fig. 2.42 Fig. 2.43

a) Caracteristica de mers in gol, Ue (Ie), reprezinta dependenta dintre tensiunea la bornele indusului, egala cu tensiunea electromotoare indusa atunci cand curentul IA = 0, generatorul fiind antrenat cu turatia n constanta. Cum,

si

unde qe este solenatia si we numarul de spire ale infasurarii de excitatie, dependenta Ue(Ie) este la o alta scara caracteristica magnetica in gol F qe), sau F (Ie). Datorita nelinearitatii miezului magnetic si histerezisului materialelor corespondente caracteristica Ue(Ie) are pentru o masina ce a mai functionat alura din figura 2.43. Dependenta Ue(Ie) este neunivoca in sensul dependentei de sensul de variatie a curentului e; se considera drept caracteristica de mers in gol curba medie pe ordonata ibtre cele doua ramuri ale dependentei Ue(Ie). Valoarea in origine (pentru Ie = 0) reprezinta tensiunea electromotoare remanenta, Ue rem.

b) Caracteristica in sarcina, Ub(Ie), pentru IA = constant si n = constant arata cum variaza tensiunea la borne in functie de curentul de excitatie. Tensiunea la borne fiind Ub= Ue - RIA unde R este rezistenta circuitului parcurs de curentul indus IA, iar tensiunea electromotoare fiind dependenta de fluxul in sarcina F, rezulta ca aceasta caracteristica poate fi dedusa pornind de la caracteristica magnetica in sarcina F(Ie, IA).

Prin intermediul influentei curentului indus asupra fluxului rezultant F ca urmare a reactiei indusului, rezulta ca dependenta Ub(Ie) este diferita la o masina cu infasurare de compensare in raport cu alta fara o astfel de infasurare si de asemenea depinde de pozitia periilor in raport cu axa neutra a polilor inductori. Calitativ caracteristica in sarcina are alura din figura 2.44.

Fig. 2.44 Fig. 2.45

c) Caracteristica externa, Ub(IA), pentru n = constant si Ie = constant evidentiaza scaderea tensiunii la borne odata cu cresterea sarcinii datorita caderilor de tensiune in circuitul indusului si datorita scaderii fluxului rezultant ca urmare a efectului demagnetizant al reactiei indusului; ea are forma din figura 2.45. Caderea de tensiune la sarcina nominala:

unde U0 este tensiunea la funcsionarea in gol (IA = 0) are valori in gama (5.15)%, valori mici corespunzand masinilor de putere mare.

d) Caracteristica de reglaj, Ie(IA) , pentru Ub = constant si n = constant evidentiaza gradul de sporire a excitatiei odata cu cresterea sarcinii astfel ca tensiunea la borne sa ramana constanta, fig. 2.46. Aceasta conditie impune compensarea caderii de tensiune in circuitul indusului si a reducerii fluxului total datorata reactiei indusului, prin cresterea fluxului magnetic inductor respectiv a curentului de excitatie.

Fig. 2.46

e) Predeterminarea caracteristicilor de functionare in sarcina pe baza a doua incercari particulare, de mers in gol - unde se determina caracteristica de mers in gol Ue = (Ie) IA = 0, n = ct si a unei incercari in scurtcircuit . Este de mare importanta in cazul masinilor mari, care din multiple motive nu pot fi incercate in sarcina.

Incercarea in scurtcircuit (Ub = 0, n = ct) determina dependenta IA(Ie), care pentru o masina nesaturata si cu flux remanent nul este o dreapta. Corespunzator unui curent de sarcina oarecare IA aceasta caracteristica ofera curentul de excitatie Iek. Deoarece Ub = 0 tensiunea electromotoare corespunzatoare are valoarea Uek = RA IA, valoare care portata in caracteristica de mers in gol, fig. 2.47 b, determina curentul de excitatie Ie0. Diferenta Iea = Iek - Ie0 este valoarea curentului de excitatie suplimentar necesar acoperirii reactiei demagnetizante a indusului (care se manifesta la incercarea in scurtcircuit) Triunghiul ABC denumit triunghi de scurtcircuit are cateta AB egala cu caderea de tensiune in circuitul indusului corespunzatoare curentului de sarcina IA, iar cateta BC arata cu cat trebuie marit curentul de excitatie pentru a compensa caderea de tensiune datorata reactiei transversale a indusului. Este evident ca la o reactie transversala complet compensata Iek s Ie0, C s B, iar in cazul unei reactii longitudinale magnetizante Iek < Ie0, punctul C situandu-se la stanga punctului B.


a) b)

Fig. 2.47

Pentru predeterminarea caracteristicilor in sarcina se procedeaza astfel:


e1) caracteristica in sarcina, Ub (Ie), la un curent IA dat rezulta prin translatarea caracteristicii Ue(Ie) cu triunghiul de scurtcircuit corespunzator curentului IA, varful A descriind caracteristica Ue(Ie) , iar C descrie Ub (Ie), fig. 2.48.

Fig. 2.48 Fig. 2.49

e2) pentru caracteristica externa, Ub (IA), se construiesc triunghiuri de scurtcircuit pentru un numar dat de valori ale curentului de sarcina IA, A1B1C1, A2B2C2, A3B3C3. (curentii IA1,IA2,IA3), fig. 2.49, care se plaseaza cu varful C la valoarea Ie = const si cu varful A pe caracteristica de mers in gol, rezultand prin pozitia punctelor B valorile corespunzatoare ale tensiunii la borne.

e3) pentru caracteristica de reglaj, Ie(IA), triunghiurile corespunzatoare valorilor succesive IA1, IA2. se plaseaza vu varfurile B la ceeasi valoare Ub = constant a tensiunii la borne; pozitia varfurilor C determina valorile corespondente ale curentului de excitatie, fig.2.50.

Fig. 2.50

2. Generatorul cu excitatie derivatie

a) Autoexcitarea generatorului derivatie, respectiv obtinerea unei tensiuni la borne Ub 0 atunci cand rotorul este antrenat de o masina motoare, fig. 2.51, presupune existenta unei tensiuni electromotoare in circuitul inchis format de rotor si infasurarea de excitatie. Atunci cand circuitul magnetic al masinii nu prezinta un magnetism remanent, care prin antrenarea

Fig. 2.51 Fig. 2.52

motorului se traduce intr-o tensiune electromotoare remanenta este necesara o sursa auxiliara pentru demararea autoexcitarii.

Daca magnetismul remanent determina prin antrenarea rotorului o tensiune remanenta, atunci este foarte important ca infasurarea de excitatie sa fie astfel conectata in raport cu bornele indusului incat curentul ce o parcurge sa determine un flux magnetic de acelasi sens cu fluxul magnetic remanent.

In caz ca aceasta prima conditie este asigurata, punctul de functionare exprimat prin cuplul de valori (Ue, Ie) atunci cand masina este in gol se afla la intersectia caracteristicii de mers in gol, fig. 2.52, cu dreapta definita de ecuatia de tensiuni a circuitului:

unde RA este rezistenta indusului, Re rezistenta infasurarii de excitatie si Rc rezistenta reostatului de cmp reglabil, fig. 2.51. Se observa ca masina se autoexcita in sensul obtinerii unei tensiuni la borne mult mai mare decat tensiunea remanenta, daca rezistenta  Rt = RA + Re + Rc are o valoare mai mica decat o valoare critica Rcr, definita de panta portiunii liniare a caracteristicii de mers in gol.

Prin urmare, cele trei conditii pentru autoexcitarea generatorului derivatie sunt rezumativ: magnetism remanent - conectare potrivita a excitatiei la bornele indusului - rezistenta a circuitului de excitatie inferioara unei valori critice.

Cum fluxul magnetic inductor este dependent de curentul de excitatie F(ie), determinarea variatiei in timp a curentului de excitatie, in procesul autoexcitarii in gol presupune integrarea ecuatiei:

unde Re si Le sunt parametrii electrici ai infasurarii de excitatie.

b) Caracteristica externa a generatorului derivatie, Ub(I), fig. 2.53, este dependenta tensiunii la borne in functie de curentul debitat de generator (I, fig. 2.51) in conditiile antrenarii cu turatie constanta si a mentinerii constante a rezistentei circuitului de excitatie , Re = ct.

In cazul a doua masini identice, masina cu excitatie derivatie are o caracteristica externa mai cazatoare, deoarece pe masura ce tensiunea la borne scade, scade si curentul de excitatie.

Daca in cazul generatorului cu excitatie independenta, curentul de scurtcircuit (pentru Ub = 0, fig. 2.45) are valori mult mai mari decat curentul nominal, in cazul generatorului derivatie, curentul de scurtcircuit

Fig. 2.53 are o valoare mica, ceea ce face ca in acest caz

scurtcircuitul la borne sa nu fie un regim de

avarie.

c) Caracteristica de reglaj, Ie (I), pentru Ub = constant si n = constant nu se deosebeste calitativ de aceea a generatorului cu excitatie independenta numai ca sporul de excitatie pentru a mentine tensiunea la borne constanta pentru un curent de sarcina dat este mai mare.

3. Generatorul cu excitatie serie

Generatorul cu excitatie serie, fig. 2.54, se autoexcita daca sunt indeplinite conditiile:

Fig. 2.54 Fig. 2.55

existenta unui magnetism remanent;

conectarea infasurarii de excitatie astfel incat curentul prin aceasta sa produca un flux magnetic de acelasi sens cu fluxul remanent;

o valoare a rezistentei de sarcina Rs mai mica decat o valoare critica dependenta de caracteristica magnetica a masinii.

Generatorul serie are o singura caracteristica proprie, caracterisica externa, Ub(I) , pentru n = constant dar Ie = I variabil , fig. 2.55. Aceasta caracteristica are o forma specifica fiind crescatoare de la I = 0 la In. Incepand insa dela o anumita valoare a curentului tensiunea la borne incepe sa scada datorita saturarii circuitului magnetic si efectului pronuntat al reactiei indusului.

4. Generatorul cu excitatie compund


Generatorul cu excitatie compund, fig. 2.56, are doua infasurari de excitatie, una derivatie, E1-E2 si alta serie, D1-D2. In mod uzual, solenatiile ambelor infasurari magnetizeaza masina in acelasi sens; rolul infasurarii serie este in principal acela de a contribui la cresterea fluxului inductor odata cu incarcarea masinii in sarcina, respectiv de a compensa caderea de tensiune de la gol la functionarea in sarcina.


In

 
Fig. 2.56 Fig. 2.57

In figura 2.57 sunt reprezentate caracteristici externe in cazul in care solenatia de excitatie serie este nula, qs = 0, in cazul in care solenatia de excitatie serie este aditionala solenatiei de excitatie derivatie, qs qd , si in cazul in care solenatia de excitatie serie este diferentiala solenatiei de excitatie derivatie, qs qd . Generatorul este echicompundat, daca tensiunea la borne pentru sarcina nominala, I = In , este egala cu tensiunea la sarcina nula, ca este supracompundat in cazul ca tensiunea coreespunzatoare sarcinii nominale este mai mare decat tensiunea in gol si ca este subcompundat in caz contrar.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.