Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Cicatrici corneene

Cicatrici corneene


Cicatrici corneene

Sunt modificari definitive ale transparentei corneene survenite in urma unor procese distructive ce au interesat mai mult decat epiteliul corneean. In functie de localizarea, intinderea si densitatea lor, cicatricile corneene permit si un eventual diagnostic retrospectiv al afectiunii cauzatoare.

Forme clinice

Cicatricile corneene cuprind nubecula, macula si leucomul.

Nubecula. Numita si nefeliom, nubecula este o cicatrice foarte fina, invizibila cu ochiul liber, interesand numai membrana Bowmann, evidentiabila prin iluminatul focal sau examenul biomicroscopic. Daca este localizata exact in centrul corneei poate determina usoara scadere a acuitatii vizuale.

Macula. Reprezinta o opacitate mai accentuata, vizibila cu ochiul liber, de culoare cenusie sau albicioasa. Intereseaza pe langa membrana Bowmann si straturile superficiale ale parenchimului corneean. Daca este localizata central produce reducerea acuitatii vizuale.

Leucom corneean. Este o cicatrice groasa, de culoare cenusie sau alba-sidefie, ce intereseaza toate sau aproape toate straturile corneene. In functie de intinderea lor, leucoamele pot fi totale sau partiale. Adeseori in grosimea sau la suprafata lui, leucomul corneean este invadat de vase de neoformatie si in acest caz poarta denumirea de leucom vascularizat. Daca leucomul corneean s-a produs dupa un ulcer corneean perforat, in grosimea sa se constata irisul inclavat sub forma unei zone mai negricioase; este asa numitul leucom corneean aderent. Dezvoltarea glaucomului secundar pe un ochi cu leucom corneean aderent care blocheaza unghiul de filtratie poate conduce, din cauza cicatricii mai subtiri decat corneea normala, la aparitia unei ectazii a leucomului numita stafilom corneean.



Diagnostic pozitiv

Se pune pe baza faptului ca cicatricile corneene (1) nu sunt insotite de nici un fel de fenomene iritative, (2) la suprafata lor epiteliul corneean este intact si lucios si (3) sunt stationare si definitive. Fenomene iritative oculare apar de obicei doar in leucoamele corneene exulcerate.

Tratament

Singurul eficace este tratamentul chirurgical. Pentru obtinerea ameliorarii acuitatii vizuale se fac cheratoplastii. Acestea pot fi totale sau partiale in functie de intinderea zonei corneene inlocuite si perforante sau lamelare in functie de grosimea corneei substituite prin grefon. Cand cicatricea ocupa zone centrale ale corneei si mascheaza pupila, se poate crea printr-o iridectomie o pupila artificiala, corespunzatoare unei zone corneene transparente.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.