Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Melanomul, melanosarcomul

Melanomul, melanosarcomul


Melanomul, melanosarcomul

La ciine si pisica

Reprezinta o tumora rar intalnita la caine si foarte rar la pisica. Unele rase de caini, cum ar fi Airedales, Boston Terrier, Boxer, Chow Chow, Cocker Spaniel, Doberman, Golden Retriever, Chihuahua, Setter Irlandez, Schnauzer pitic, Scottish Terrier, Springer Spaniel sunt mai predispuse la imbolnavire.

Neoformatiunile au forma rotunda, aspect uscat si poate sa fie localizata oriunde pe suprafata corporala, dar mai frecvent pe cap, degete si regiunea dorsala. Au fost descrise si localizari oculare (conjunctiva bulbara). Cele situate la membre si la jonctiunea muco-cutanata au un comportament mai agresiv si un potential de metastazare ridicat. Fomele maligne prezinta potential de metastazare.

Diagnosticul de certitudine se stabileste pe baza examenului histopatologic.

Tratamentul operator este eficient in formele  benigne. În formele maligne, chimioterapia asociata ablatiei nu asigura remisia in totalitate a metastazelor.

La cal

Melanoamele reprezinta apoximativ 3,8% din totalul tumorilor diagnosticate la cal. Apare la cai indiferent de culoare, dar ii afecteaza mai frecvent pe cei suri si albi cu varsta mai mare de 6 ani. Circa 80% din caii suri in varsta de peste 15 ani sunt afectati de melanoame sau melanosarcoame. Poate sa apara oriunde pe suprafata corporala, prezinta insa predispozitie pentru regiunea perineala si perianala, furou marginea conchiei auriculare si regiunea parotidiana.

Se pot prezenta sub forma de formatiuni solitare sau multiple, de consistenta moale sau ferma. Uneori pot fi localizate subcutanat, fiind acoperite de tegument sanatos, care in timp se poate ulcera si infecta. Prezinta culoare brun inchisa sau neagra; pot fi intalnite si forme nepigmentate.

Dupa modul de dezvoltare se pot distinge trei forme evolutive. Prima, cea mai frecventa se caracterizeaza prin crestere lenta, fara metestaze (poate eveolua benign pentru o perioada de 10-20 de ani). A doua evolueaza ca forma benigna, apoi brusc inbraca caracter malign si metastazeaza. A treia o reprezinta categoria melanoamelor maligne inca din stadiul initial.



Metastazarea se poate produce in orice parte a organismului dar mai ales pe suprafata splinei, ficat si plamani.

Diagnosticul se stabileste clinic si histopatologic.

Prognosticul este rezervat.

Tratamentul

Nu exista o formula terapeutica eficienta.

Excizia este aplicabila in cazul localizarilor accesibile chirurgical, cu tumori ce nu depasesc 3 cm in diametru si nu sunt prea numeroase (nu mai mult de 15). Frecvent excizia este urmata de recidive sub forma de noi focare tumorale paracicatriceale cu punct de plecare melanoblastele anormale din regiune.

Criochirurgia (crionecroza  la -20 0C) este indicata la cazurile la care excizia nu este posibila sau afrontarea plagilor operatorii este dificil de realizat.

Cimetidina s-a dovedit benefica la unele cazuri cu melanomatoza (localizari multiple in plin puseu evolutiv) prin imbunatatirea raspunsului imun celular si umoral prin blocarea activarii limfocitelor T supresoare, activare realizata de catre histamina prin intermediul receptorilor H2. Se vor administra 2,5 mg/kg/zi timp de trei luni. Daca dupa acest interval nu se contata ameliorari (reducerea cu pana la 50% in volum a nodulilor si a numarului acestora) terapia se intrerupe. La cazurile cu raspuns pozitiv efectul poate sa dureze timp de mai multi ani. Nu au fost constatate efecte adverse ale administrarii cimetidinei la cal.

Chemoterapia - cisplatina a fost utilizata topic pin injectare in masa tumorala in doza de1mg/cm2 la interval de doua saptamani, patru administrari.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.