Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » familie » sport
Scurta istorie a canotajului romanesc

Scurta istorie a canotajului romanescScurta istorie a canotajului romanesc

                                                                                         

                                                                             MOTTO:

                                “…ne arata ce am fost ,de unde am venit si,ca regula de trei simpla,trebuie sa ne descopere si numarul necunoscut ,ce vrem sa fim.”

                                                                 Mihail Kogalniceanu

                    “L’histoire!Rien sans elle n’est comprehensible ni  explicable”


                                                                  Pierre de Fredy ,baron de Coubertin                                                 

               Diferite surse istorice sustin faptul ca practicarea intrecerilor in sporturile nautice in Romania a debutat in secolul trecut, cand  anual ,la inceputul toamnei,se organizau la initiativa viceconsulului englez,  Regatele de la Sulina ,aflate sub patronajul Comisiei Europene a Dunarii (1856 ).

               Regatele se desfasurau intre barci si baleniere cu 2,4 sau 6 rame pe distante de 1000m si 2500m.

            In cronica acelor vremuri gasim stirea ca in anul 1864, tineri studenti din Timisoara, intorsi de la studii din strainatate, au infiintat,prima asociatie de canotaj ,numind-o metaforic “Societatea de luntrisoare “careia i se va adauga  AS Regata,ambele impulsionand practicarea canotajului pe canalul Bega ( “Enciclopedia educatiei fizice si sportului din Romania “ ).         

            In anul 1879 ia fiinta Societatea de Gimnastica din Arad, care in 1880 isi extinde activitatea prin infiintarea sectiei de canotaj. Tot la Arad, in acelasi an ia fiinta Clubul Muresul iar in anul 1909 se infiinteaza clubul Regata Arad .In 1894,reprezentantii AS Muresul se vor situa pe locul al doilea la regata internationala de la Szeged.

           Ca la orice inceput, greutatile au fost mari. Ambarcatiunile rudimentare pe care le aveau in dotare erau adapostite intr-un sopron de lemn pe malul canalului Bega. Mai tarziu, in anii 1910 -  1912, se va construi un pavilion.

          Evident,inceputurile canotajului in Romania se afla in Banat.Cealalta cale prin care canotajul patrunde in spatiul sportiv al Romaniei este cea urmata de militarii garnizoanelor de la Sulina si Constanta .Anual la inceputul toamnei se vor organiza “Regatele de la Sulina”.

           La infiintarea FSSR in 1912,se constata ca in componenta acestui for sportiv exista si o comisie de canotaj,care din lipsa de activitate se va desfiinta in 1914.

          “Enciclopedia educatiei fizice si sportului din Romania “ consemneaza faptul ca actul de nastere al canotajului academic (denumire impusa ,probabil ,pentru ca il practicau cu fervoare universitatile occidentale ,indeosebi cele englezesti ) il  putem situa ,oficial ,dupa primul razboi mondial.

            Primul razboi mondial intrerupe pentru mai multi ani activitatea de canotaj dar  dupa anul 1918, activitatea de se reia cu mai mare vitalitate.

          In anul 1921 asociatiile Muresul Arad si Regata Timisoara reincep activitatea. Tot atunci la Timisoara se infiinteaza noi sectii: Asociatia sportiva Inainte si Stiinta

          Primul Campionat National de canotaj in organizarea Asociatiei sportive Muresul s-a tinut la Arad in anul 1923. In acelasi an, tot acolo se naste Clubul Sportiv Hellas care, in 1926, isi dezvolta activitatea prin infiintarea sectiei de canotaj feminin.

         In anul 1925 se infiinteaza la Arad, Comisia de Sporturi Nautice ca membra a Societatilor Sportive din Romania. Aceasta depune in anul 1927, cererea de afiliere la Federatia Internationala de Canotaj. Congresul din 19 august 1927 aproba afilierea Federatiei Societatilor Sportive din Romania ca membru extraordinar al F.I.S.A.

           Ca o dovada in plus ca Aradul reprezenta centrul activitatilor nautice din tara ,aici se va infiinta Federatia Romana de Canotaj (1931 ),care se va muta ,ca persoana juridica ,de la 1 octombrie 1937 la Bucuresti,reorganizata:Federatia Romana de Sporturi Nautice.

             Revista  “Sporturi nautice”a carei aparitie in anul 1939 sub egida Federatiei Romane de Sporturi Nautice ( revista aflata la Biblioteca Academiei Romane )  a coincis cu desfasurarea Campionatelor nationale de sporturi nautice la data de 05 iunie 1938 pe lacul Floreasca ,subliniaza faptul ca “ intaiul Presedinte al acestei Federatii a fost domnul comandor adjutant Fundateanu Preda ,om de inalta conceptie, idealist ,entuziast ,care a pus in slujba nouei organizatiuni toate resursele sufletului sau distins si o neobosita activitate.Luptand cu toate piedicile ,invingand toate adversitatile ,facand cunoscute tuturor autoritatilor binefacerile sportului nautic ,in special pentru tineret ,d-sa a reusit in decurs de 2 ani sa puna baze solide tinerei organizari a sportului   nautic “ .

            Din aceasta sursa aflam ca : “inca din 1912,cu ocazia discutiunei pentru creiarea parcului de la Baneasa ,Secretarul General al Asociatiilor sportive din Romania din acea vreme A.S.R.Principele Carol,ceruse primariei Bucuresti sa tina seama in lucrarile sale si de zona libera necesara amenajarii terenurilor de pe malul lacurilor bucurestene ,pentru desvoltarea si practicarea sporturilor nautice “; in 1935 se organizeaza cu ajutorul municipiului Bucuresti primul campionat national de canotaj pe lacul Snagov la care au luat parte toate cluburile din Ardeal , unde proba de “skiff de 1 seniori “a fost castigata de sportivul Francisc Cerhati ( primul campion ,la prima editie a campionatului national de la Arad,din 1923 ), cu timpul de  “7m 41 sec “,iar in proba de  “skiff de 4+1 doamne  “a ocupat locul I clubul Regata cu timpul “4m 07 sec “.

            In cativa ani, pana la declansarea celui de al doilea razboi mondial in Bucuresti iau fiinta cluburile: Dor de duca, Nautica, Astra Romaniei, BNR, Yacht, Club Bucuresti, Aviatia de Marina, Distributia, CFR, Ford - Romana, AMA, Academia Comerciala s.a. Activitati nautice apar si la Satu Mare, Turnu Severin, Lugoj, Braila.

             In timpul celui de al doilea razboi mondial, activitatea de canotaj se intrerupe. Dupa razboi in anul 1945 activitatea se reia prin organizarea anuala a Campionatului National, Arad - 1945, Galati - 1946,  Orsova - 1947, Constanta - 1948 iar din anul 1949 se stabilizeaza la Snagov.Iau fiinta cluburile si sectiile de canotaj: CS Universitatea Bucuresti si Timisoara – 1948 Dinamo Bucuresti, Progresul Timisoara - 1949, CCA Bucuresti, Stiinta Timisoara - 1950. Tot din anul 1950 incep sa apara scolile sportive de elevi si noi sectii de canotaj la Bucuresti, Constanta, Targu Mures, Bacau, Piatra Neamt, Onesti, Orsova, Deva, Mangalia. Se infiinteaza sectiile de canotaj SSE Timisoara - 1951, AS Vointa Timisoara - 1952, CSS Banatul Timisoara - 1956, CSS Bucuresti-1957, s.a.

            Multe din cluburile si sectiile de canotaj care s-au creat de-a lungul timpului, datorita conditiilor financiare ori materiale precare, au intrerupt activitatea ori s-au desfiintat. Activitatea de canotaj a continuat in 8 sectii la Bucuresti, 4 la Timisoara , Piatra Neamt si Constanta,  2 la Calarasi si cate una la Botosani,Buftea, Deva, Falticeni, Iasi, Orsova, Suceava si Tg. Mures .

              Prima participare romaneasca la o competitie oficiala internationala este semnalata in anul 1932 la Campionatul European de la Belgrad cu schiful de 4+1 al Clubului Regata Timisoara . Apoi in 1933 Campionatul European de la Budapesta, Romania este reprezentata in doua probe masculine 4 + si doua vasle ( loc 7 ). Romania a fost prezenta pentru prima data la Jocurile Olimpice cu o proba de canotaj la editia Helsinki - 1952 ( 8 +1 baieti ).

             Prima medalie de aur a fost cucerita la Campionatul European de la Gand in anul 1955 de canotorii romani  Stefan Pongracz, Anton Senceac, Stefan Somogyi, Radu Nicolae in proba masculina de 4 rame ( antrenor Francisc Cserhati ), iar in anul 1962 la Campionatul European de la Grunau, sportivele Ana Tamas, Emilia Rigard, Florica Ghiuzelea, Lia Bulugioiu, + Borisov Stefania in proba de 4+ ( antrenor Bulugioiu Ioan ), obtin prima medalie de aur.

              La Campionatele Mondiale, prima medalie de aur este realizata in 1970 la St. Chatharines - Canada de echipajul masculin de 2+ Stefan Tudor, Petre Ceapura + Ladislau Lowrensky,( antrenor Dumitru Popa ), iar fetele obtin prima medalie de aur in proba de 2 - la editia din anul 1974 de la Lucerna, Cornelia Neacsuu, Marilena Ghita, ( antrenor Stelian Petrov ).

              Prima medalie de aur la Jocurile Olimpice este cucerita la editia Moscova - 1980 in proba de simplu fete de Sanda Toma, ( antrenor principal Victor Moceani ), iar la editia Los Angeles - 1984 echipajul de 2- Petru Iosub, Valer Toma, ( antrenor Dan Toma ) obtine prima medalie de aur la masculin.

              Un remarcabil succes s-a realizat la CM din 1985 de la Hazewinkel (Belgia ),unde sportivele noastre au urcat pe podiumul de premiere la toate cele 7 probe.

              Jocurile Olimpice de la Los Angeles (1984 ),Seul (1988 ),Barcelona (1992 ),Atlanta (1996 ),vor intregi salba de medalii olimpice a canotajului romanesc.

              La editia  Jocurilor Olimpice de la Sydney - 2000, echipajele feminine de 2x c.u., 2- si 8 +, au devenit campioane olimpice. Prin cele trei medalii de aur cucerite, ele au situat Romania pe locul intai in fruntea clasamentului natiunilor participante, echipa de canotaj a Romaniei fiind singura din toate tarile participante care a realizat trei medalii de aur. 

               Jocurile Olimpice ,desfasurate in 2004 la Atena au intrat in istorie,  - o istorie cu pagini aurite pentru canotajul romanesc.      Elisabeta Lipa ,pentru a 6-a oara participanta la J.O.,debutul fiind consemnat la editia din 1984,de la Los Angeles,a fost desemnata pentru a doua oara consecutiv ,purtator de drapel.                                         “Regina'canotajului este ,indiscutabil,proba de 8+1.La startul cursei feminine ,echipaje unul si unul ,cu valori autentice ,intre care cel al Romaniei,venea aureolat cu victoriile de la Atlanta-1996 si Sydney-2000,o barca cu canotoare una si una:Rodica Florea,Viorica Susanu,Aurica Barascu,Ioana Papuc,Liliana Gafencu,Elisabeta Lipa,Georgeta Damian,Doina Ignat si Elena Georgescu.Ele au urcat pe un piedestal de aur,primind medaliile de la dl. Juan Antonio Samaranch,care,la finalul festivitatii,le-a spus:'Va felicit pentru succesele obtinute ,participarea aici ,la Atena ,a fost extraordinara'.      
   
             Echipajul de 2-(Andrunache Georgeta-Susanu Viorica),a fost impresionant in evolutia lui pe apele lacului Schinias unde nu au lasat nici o speranta adversarelor.Viorica Susanu,si-a ales model,curajul lui Neil Armstrong, iar Georgeta Andrunache,calauzita de personalitatea Nadiei Comanici ,au fost medaliate cu aur atat in proba de 8+1 cat si  in 2+.Optimismul si forta lor au insufletit echipa opt-ului si l-a condus la victorie.Schiful 'usor'de 2+ al sportivelor Constanta Burcica-Angela Alupei,au cucerit a treia medalie de aur a probei dupa cele din 1996 si 2000.          
             Performanta canotajului romanesc la J.O.de la Atena-2004,a fost :trei medalii de aur si un loc 5(2x format din Camelia Mihalcea si Simona Strimbeschi),fantastica performanta ce a clasat Romania pentru a 2-a oara pe locul 1 in canotajul mondial.

Canotajul romanesc a aniversat in anul 2005,80 de ani de la infiintarea Federatiei Romane. Un drum care, iata, a fost presarat pana acum cu numeroase succese, victorii care au facut faima sportului romanesc, un drum de ape care dispune de toate premisele sa fie traversat si pe mai departe de barcile noastre de aur. Ca sa amintim cativa dintre sportivii care au  adus aur canotajului romanesc ,mentionam la fete campioanele mondiale si olimpice :Sanda Toma,Valeria Racila si Elisabeta Lipa in proba de 1x,Rodica Arba-Elena Horvat si Doina Ignat-Georgeta Andrunache la 2-,Viorica Susanu-Ioana Olteanu-Veronica Cochela-Magdalena Dumitrache-Liliana Gafencu-Georgeta Andrunache-Elisabeta Lipa-Doina Ignat+Elena Georgescu in 8+1  ;la baieti: Stefan Tudor-Petre Ceapura+Ladislau Lovrenshi in 2+,Petre Iosub-Valer Toma in 2-,Viorel Talapan-Iulica Ruican-Dimitrie Popescu-Neculai Taga+Dumitru Raducanu la 4+.  

                  Evident,meritul esential revine antrenorilor si specialistilor ,care au facut selectia si au conceput pregatirea acestor ilustri sportivi: Fr.Cserhati, Paul Barcani,  Sergiu Zelinschi,  Victor Mociani,  Ion Boicu,  Horia Constantinescu, Ioan Dospinescu,  D.Toma,  A.David, N.Gioga, M.Roman  si multi alti antrenori de lot sau  cluburi care au slefuit generatii la rand.

                Aceste rezultate remarcabile exprima valoarea scolii romanesti de canotaj de la Snagov si de la cluburile Dinamo,,Steaua,Olimpia Bucuresti,Clubul Nautic Universitar Bucuresti,Vointa Bucuresti si Timisoara,UT Arad etc.

                Suita de mari performante s-a datorat si actului de organizare ,conducere si decizie al federatiei de resort.Secretarii generali de federatie dupa 1950 au fost: N.Grigore, A.Balan,Gh.Giurcaneanu,D.Popper , D.Lancranjan,M.Ispas ,M.Boia .

                Federatia s-a reorganizat in conformitate cu prevederile Legii educatiei fizice si sportului nr 69din 28 aprilie 2000.Adunarea generala din 16 noiembrie 2001 a adoptat noul Statut si a ales Consiliul federal,ca organ de conducere al federatiei,compus din :Dan Popper-Presedinte,Ioan Dospinescu _vicepresedinte si 12 membri.

                In anul 2006 gasim urmatoarea  conducerea in Federatia Romana de Canotaj : dr.Ioan Dospinescu-presedinte,Sandu Pop-secretar general,George Boroi-vicepresedinte,Elisabeta Lipa-vicepresedinte.

               Sinteza palmaresului canotajului nostru in marile competitii pentru seniori, tineret, juniori, masculin si feminin, insumeaza un buchet de medalii pe care l-ar dori  multe federatii sau natiuni participante la marile intreceri internationale sau mondiale.

           PALMARESUL CANOTAJULUI ROMANESC DE LA PRIMA

PARTICIPARE OLIMPICA

ANUL

LOCALITATEA

M/F

EUROPENE

MONDIALE

OLIMPICE

  E M O

Au

Ag

Br

Au

Ag

Br

Au

Ag

Br

Pe ciclu Olimpic

1952

Helsinki

M

0

0

0

0

0

0

1953

Copenhaga

M+F

0

0

0

1954

Amsterdam

M+F

0

1

0

1955

Gand

M

1

0

0

1955

Snagov

F

0

4

0

1956

Bled

M+F

0

1

2

1956

Melbourne

M

0

0

0

9

0

0

1957

Duisburg

M+F

0

2

3

1958

Posnan

M+F

4

2

1959

Macon

M+F

0

2

2

1960

Londra

F

0

2

2

1960

Roma

M

0

0

0

19

0

0

1961

Praga

M+F

0

3

2

1962

Grunau

F

1

0

11962

Lucerna

M

0

1

0

1963

Copenhaga

M

0

0

1

1963

Moscova

F

0

0

1

1964

Amsterdam

M+F

0

0

2

1964

Tokyo

M

0

0

0

11

1

0

1965

Duisburg

M+F

0

1

1

1966

Bled

M

0

0

0

1966

Amsterdam

F

0

1

1

1967

Vichy

M+F

0

0

3

1968

Grunau

F

1

2

0

1968

Mexic

M

0

0

0

10

0

0

1969

Klagefurt

M+F

0

1

2

1970

St.Catdarines

M

1

0

0

1970

Tata

F

1

1

0

1971

Copenhaga

M+F

1

1

1

1972

Brandergburg

F

1

0

1

1972

Munchen

M

0

0

1

10

1

1

1973

Moscova

M+F

1

1

2

1974Lucerna

M+F

1

2

2

1975

Nottingham

M+F

0

0

3

1976

Montreal

M+F

0

0

1

4

8

1

1977

Amsterdam

M+F

0

1

1

1978

Karapiro

M+F

0

0

1

1979

Bled

M+F

1

1

3

1980

Moscova

M+F

1

0

2

8

3

1981

Munchen

M+F

1

0

2

1982

Lucerna

M+F

0

1

4

1983

Duisburg

M+F

0

2

1

1984

Los Angeles

M+F

6

2

0

11

8

1985

Hatzevinkl

M+F

1

5

2

1986

Nottingham

M+F

3

2

1

1987

Copenhaga

M+F

4

2

2

1988

Milano

M+F

0

0

1

1988

Seul

M+F

1

4

2

23

7

1989

Bled

M+F

3

0

1

1990

Tasmania

M+F

2

0

0

1991

Viena

M+F

0

3

21992

Barcelona

M+F

2

4

1

14

7

1993

Racice

M+F

2

1

0

1994

Indianapolis

M+F

2

1

3

1995

Tampere

M+F

0

1

0

1996

Stratdclyd

M+F

2

2

1

1996

Atlanta

M+F

2

0

0

15

2

1997

Aiguebelett

M+F

1

3

3

1998

Koln

M+F

1

0

3

1999

St.Catdarines

M+F

2

0

1

2000

Zagreb

M+F

0

1

1

2000

Sydney

M+F

3

0

0

16

3

2001

Lucerna

M+F

2

1

1

2002

Sevilla

M+F

1

0

0

2003

Milano

M+F

1

1

2

2004

Atena

M+F

3

0

0

9

3

2005

Gifu

F

0

1

0

2006

Eton

F

0

0

0

2007

Munchen

F

1

1

2008

Beijing

F

     1

     1

    

     3

     2

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Scurta istorie a canotajului romanesc
Structurile clubului in domeniul amatorilor si profesionistilor - fotbal
LUCRARE DE LICENTA EDUCATIE FIZICA SI SPORT - Studiu statistic privind eficacitatea procedeelor de aruncare la poarta la nivelul jucatorilor specializ
Personalitatea instructorului - fotbal


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu