Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » afaceri » transporturi » navigatie
Noi principii de proiectare bazate pe modelarea tridimensionala a navei

Noi principii de proiectare bazate pe modelarea tridimensionala a naveiNoi principii de proiectare bazate pe modelarea tridimensionala a navei

Nava reprezinta un obiect tridimensional: are spatii, volume si structuri complexe.

Sistemele de proiectare tridimensionale sunt deja tipice pentru alte industrii. Datorita complexitatii proiectarii navelor si naturii conservative a constructiilor navale, sistemele tridimensionale de proiectare navala sunt abia la inceput de drum, fiind utilizate cu precadere in faza de proiect de executie. În cazuri mai rare, proiectantul extinde modelul tridimensional la fazele de proiectare initiale. Cel mai intalnit exemplu se refera la proiectarea formelor corpului si la calculele de arhitectura navala. Pentru navele comerciale obisnuite, cea mai mare parte a activitatilor de proiectare se realizeaza cu sisteme CAD bidimensionale.

Sistemele de proiectare tridimensionala ofera o serie de avantaje importante:

scurteaza semnificativ timpul total de proiectare;

automatizeaza procesul de proiectare;

realizeaza o legatura directa cu alte programe importante, cum ar fi:

cele de element finit utilizate in analiza structurala, sau cele specializate

in calculele de dinamica fluidelor (CFD).

În mod ideal, toate aceste programe de calcul separate trebuie sa fie integrate intr-un instrument unic de proiectare asistata de computer.

Procesul de proiectare este descris de spirala proiectarii. Chiar daca natura iterativa a procesului se pastreaza nealterata, totusi un instrument tridimensional puternic poate simplifica si, in acelasi timp, poate creste viteza de proiectare.

O idee importanta, care prinde un contur tot mai bine definit, este aceea a utilizarii modelarii tridimensionale in scopul obtinerii “modelului produs”. Functia de baza a acestui model este aceea de a stoca laolalta toate informatiile importante: amenajarea generala, detaliile, sistemele navei, specificatiile, planificarile, simularile, etc. De asemenea, modelul produs va trebuie sa acopere tot ciclul de viata al navei, incepand de la proiectare, continuand cu etapa de constructie si apoi cu aceea de exploatare, pana la disparitia navei prin taiere, dupa incheierea duratei de viata a acesteia. Modelul produs este un instrument important, nu numai pentru proiectantii si constructorii navali, dar si pentru armatori, care-l pot utiliza pentru planificarea intretinerii si controlului navei, pentru instruirea echipajului, etc.

Procesul complex de proiectare si constructie a navei este supavegheat de societati de clasificare si organisme internationale competente. Cele mai cunoscute societati de clasificare pe plan mondial sunt: Lloyd’s Register of Shipping, det Norske Veritas, the American Bureau of Shipping, Bureau Veritas, Registro Italiano, Germanische Lloyd si Nippon Kaiji Kyokai.

Activitatea acestor societati de clasificare este legata atat de realizarea si imbunatatirea unor standarde tehnice proprii in constructia de nave si clasificarea navelor, cat si de supravegherea respectarii regulilor si regulamentelor aflate in vigoare.

Chiar si societatile de clasificare pot beneficia de modelul produs: avariile, ariile de reparatii, notele speciale de constatare, etc., pot fi incluse in acelasi model, in zona destinata clasificarii navei.

Modelul produs aduce un alt avantaj important: trece cu usurinta peste granitele celor trei etape principale de proiectare (conceptuala, tehnica si de executie), iar nivelul de informatii se mareste pas cu pas, pana la atingerea obiectivelor proiectului (fig.nr.1.3.)


În proiectarea moderna se utilizeaza nu numar tot mai mare de subcontractanti. O coordonare slaba a activitatii acestora poate conduce la intarzierea predarii lucrarilor si la pierderi financiare. Atunci cand toate informatiile sunt inmagazinate intr-un model produs, subcontractantii pot avea acces la baza de date, cu consecinte directe asupra eficientei si productivitatii muncii. Un model produs este un instrument necesar pentru imbunatatirea coordonarii activitatilor subcontractantilor.

Constructia de nave este un exemplu concludent referitor la conceptul de inginerie concurenta. Sensul real al conceptului poate fi obtinut numai pe baza modelului produs si al internet-ului, care permite transferul si schimbul facil de informatii intre locatii aflate la mare distanta.

loading...

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia


loading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu