Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii


Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii


Reprezentantii celor mai mari producatori de otel din Europa si din lume, care au capacitati de productie si in Romania, admit ca cererea de otel si profiluri din otel a fost afectata puternic de criza financiara internationala si trebuie sa ia masuri de reducere a productiei, estimand o piata in scadere si pentru anul viitor. Scaderea cererii de otel si mai ales a preturilor de vanzare i-a determinat pe cei mai mari producatori locali, ArcelorMittal, Mechel si TMK sa ia in calcul sau chiar sa opereze reduceri de productie.

Declinul cererii de pe piata internationala este cel mai bine redat de rapiditatea cu care pretul otelului a coborat in ultimele luni. Astfel, un contract pe otel cu scadenta la trei luni se tranzactiona marti la Bursa de Marfuri din Londra la pretul de circa 260 de dolari pe tona, fata de peste 1200 de dolari pe tona, nivelul maxim atins la finele lunii iunie.Practic, marii producatori au trecut in doar trei luni de la o extrema la alta, dupa ce la jumatatea acestui an se bucurau de preturile record la materii prime, fapt ce le-a adus profituri insemnate in perioada anterioara. Scaderi ample de pret pe bursele internationale au mai inregistrat si celelalte metale, precum aluminiul, cuprul, nichelul sau zincul, insa pretul la otel a avut cel mai accentuat declin dintre acestea. 'Pretul otelului este un rezultat firesc al scaderii capacitatii de plata a consumatorilor pe piata internationala. Este evident si nu este un secret pentru nimeni', spun reprezentantii Mechel, care detin trei combinate in Romania, la Targoviste, Campia Turzii si recent la Buzau, dupa ce au achizitionat producatorul de semifabricate din otel Ductil Steel.

Ei mai spun ca nici Mechel nu a fost ocolit de efectele crizei, care s-a manifestat in toate domeniile de activitate, nu numai in industrie.

'O situatie complexa s-a creat pe piata mondiala. Scaderea cererii solvente isi lasa amprente in toate domeniile de activitate. Nici intreprinderile Mechel din Romania nu au reusit sa evite unele greutati legate de scaderea volumului de comenzi pentru produse metalurgice si ca urmare reducerea volumului de productie. Cu toate acestea, intreprinderile au posibilitati de a continua realizarea proiectelor propuse si intotdeauna raman subiectul afacerilor socio-responsabile', a declarat conducerea Mechel.

ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din Romania, este nevoit sa-si inchida unele capacitati locale, tot pe seama lipsei de comenzi.

'Suntem martorii unei scaderi a cererii pentru produsele din otel. In aceste momente trebuie sa reducem productia la anumite bunuri pentru a evita cresterea stocurilor', a precizat Dorian Dumitrescu, purtatorul de cuvant al ArcelorMittal Romania.

ArcelorMittal Galati, cel mai mare producator de otel din tara, urmeaza sa-si inchida pe perioada nedeterminata un furnal din cele trei care functionau pana in prezent si capacitatile de productie aferente acestuia, din cauza cererii in scadere de pe plan mondial, potrivit reprezentantilor sindicatelor Metarom Galati.

Acestia mai spun ca salariatii vor fi distribuiti catre alte sectoare din cadrul combinatului si se va lucra in schimburi cu program redus.


'Peste tot in metalurgia romaneasca se inchid capacitati de productie si sunt oameni trimisi in concediu cu 75% din salariu', spun reprezentanti ai Metarom Galati. Reprezentantii ArcelorMittal Galati spun ca producatorul vroia oricum sa realizeze in aceasta perioada lucrari de modernizare la furnalul 5 care se va inchide. Potrivit informatiilor din piata, furnalul va fi repus in functiune in momentul in care compania va avea din nou comenzi pentru a sustine productia.

Producatorul austriac de otel Voestalpine, care viza o investitie de 5 miliarde de euro intr-un combinat metalurgic in Romania, a fost nevoit sa amane decizia cu privire la constructia acestuia din cauza incertitudinii de pe piata. 'Am decis sa amanam decizia privind investitia in fabrica de otel pentru ca exista o mare incertitudine pe piata in momentul de fata din cauza ca au loc schimbari fundamentale la nivelul sectorului financiar si nu stim daca acest lucru va conduce la o schimbare fundamentala in industrie', spune Peter Schiefer, purtatorul de cuvant al Voestalpine.

Reprezentantii companiei admit ca in prezent au dificultati in obtinerea imprumutului necesar investitiei de 5 miliarde de euro pentru constructia fabricii de otel.

'Pentru moment, din cauza crizei financiare ne este greu sa obtinem sume mari de bani de la banci pentru realizarea de investitii, dar credem ca situatia se va schimba', a explicat Peter Schiefer.

El mai spune ca unul dintre motivele pentru care preturile la otel au coborat atat de mult este ca producatorii si-au asigurat stocuri mari in perioada anterioara pentru ca toate fabricile din Europa au functionat la capacitate maxima.

'Pana acum am reusit sa inlocuim clientii care si-au redus comenzile, astfel ca am lucrat tot la capacitate maxima, dar ramane de vazut ce se va intampla in continuare. Cred ca anul viitor va continua sa scada cererea de otel. Imaginea este destul de mixta. Pe de o parte cererea a scazut pe segmentul constructiilor si cel auto, in timp ce alte sectoare carora ne adresam, precum cel energetic sau producatorii de electrocasnice, au rezistat destul de bine', spune Schiefer.

El mai spune ca ceea ce i-a uimit a fost rapiditatea cu care s-a deteriorat piata, dupa ce in vara anului trecut lucrurile mergeau foarte bine si spune ca din aceasta cauza nu se pot face prognoze pe mai mult de un trimestru mergand pana la cel mult un an.

'Pe termen lung credem ca regiunea de est a Europei are perspective bune de crestere. Credem ca Rusia va avea in scurt timp o piata auto mai mare decat cea a Germaniei. Turcia este o alta piata care creste rapid. Ford este unul din clientii nostri importanti in Germania si dorim sa pastram aceeasi legatura si in Romania odata ce vor incepe productia', spune Peter Schiefer.

Reprezentantii grupului rus TMK, care detine in Romania doua combinate, la Slatina si Resita, spun ca au fost de asemenea afectati de reducerea cererii de profiluri din otel.

'In ultimele doua luni este evident trendul de scadere a consumului mondial aparent de otel, in special in ceea ce priveste otelul pentru constructii, sectorul de prelucrari mecanice inclusiv auto si in ultima perioada si cel petrolier', spune Adrian Popescu, directorul general al TMK Artrom Slatina (ART).

El a precizat ca motivul care a generat aceasta scadere este dat de incercarea consumatorilor de a-si reduce cheltuielile si a reduce finantarile pe credite pentru investitii si chiar pentru consum curent.

'Pe fondul lipsei mondiale de lichiditati, marii stock-isti de produse metalurgice au redus puternic stocurile furnizand consumatorilor de otel materialul necesar din stocuri dar fara a inlocui aceste stocuri la nivelele anterioare crizei. TMK Artrom si TMK Resita nu puteau ramane neafectate de aceasta scadere a consumului aparent si ca mai toate companiile ne confruntam cu greutati in incarcarea capacitatilor de productie de otel si de teava. In principiu noi ne mentinem la limita piata specializata, ceea ce inseamna undeva la 80% din capacitatile de productie. Din pacate, asteptarile nu sunt foarte optimiste si noi credem ca diminuarile de consum nu au cunoscut inca punctul cel mai de jos', .

El este de parere ca scaderea pretului la otel nu este in sine 'o tragedie', deoarece scade si pretul la principalele materii prime, precum fierul vechi, iar ceea ce creeaza totusi mari probleme sunt costurile energetice si cele legate de personal.

'Daca pentru personal avem inca rezerve in a ne redimensiona numeric forta de munca fara a afecta ireversibil capacitatile, la resurse energetic lucrurile sunt mai complicate, pretul acestor resurse nedand semne de scadere. Cu foarte mici exceptii, ambele uzine ale noastre au terminat principalele proiecte de modernizare. Desigur ca orice proiect care vizeaza astazi cresteri viitoare de capacitate sunt private cu oarecare conservatorism si probabil vor astepta vremuri mai bune', explica Popescu.

El spune ca imprumutul incepe sa devina un mod scump de a te finanta si destul de riscant din cauza incertitudinii din prezent.

Compania a decis recent sa-si acopere creditele contractate de la banci prin surse atrase de la actionarii companiei prin intermediul unei majorari de capital in valoare de 81 milioane de euro, din care grupul TMK va contribui cu 50 milioane de euro, bani care vor fi folositi intergral la rambursarea datoriilor.

'Este greu de spus, dar nu cred ca in 2009 vom avea o piata a otelului in crestere. Poate conjunctural, pe anumite piete si pe anumite produse vor aparea cresteri, dar pe ansamblul ei piata va scadea. Poate nu atat de brutal cum s-a intamplat in ultimele 2-3 luni, dar eu as da o nota stabil spre pesimist acestei piete. In aceste conditii eu cred ca producatorii de otel si produse din otel isi vor redimensiona rapid capacitatile facand ajustari de costuri, program de lucru si mai ales de personal pentru a se aseza pe baze mult mai realiste fata de consumul aparent mondial', a conchis Adrian Popescu.

Vimetco, proprietarul celui mai mare producator de aluminiu din Romania, Alro Slatina (ALR), a anuntat recent ca urmeaza sa inchida capacitati de productie in China, din cauza reducerii comenzilor, insa s-au abtinut sa faca comentarii pe seama activitatii din Romania.

Cert este ca pretul aluminiului s-a redus cu circa 40% in ultimele doua-trei luni, contractele cu scadenta la trei luni pe acest metal fiind tranzactionate in prezent pe Bursa de Marfuri din Londra la un minim de trei ani, in jurul nivelului de 1.900 de dolari pe tona, fata de maximul din vara, de circa 3.350 dolari pe tona.

Specialistii din piata spun ca cei mai afectati vor fi producatorii care nu au avut incheiate contracte pe termen mai lung si care vor trebui sa vanda productia la preturile foarte coborate din prezent.Politica de confidentialitate


logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.