Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » literatura romana
Caracterizarea lui Gavilescu

Caracterizarea lui Gavilescu


Caracterizarea lui GavilescuCaracterizarea lui Gavrilescu.Numele personajului este sugestiv pentru existenta si caracteristicile acestuia. Numele provine de la Arhabghelul Gavril, sugerand aspiratia spre o existenta spirituala inalta. Personajul visa "arta pura", probabil sa atinga perfectiunea in muzica sau in arta interpretarii la pian. Nu a reusit acest lucru si a devenit un modest professor de pian si a ramas toata viata un om comun, un anonim, lucru reflectat de terminatia numelui sau "-escu".Caracterizarea lui Gavrilescu


Caracterizarea lui Gavrilescu.Gavrilescu este tipul omului ratat, in sensul de nerealizat in viata. Este genul anonimului dominat de teama si care nu s-a implinit nici profesional si nici existential.
Eroul a urmat studii universitare in Germania si si-a dorit sa ajunga in domeniul muzicii, fie un mare compozitor , fie un pianist celebru. Declara mereu ca a visat "arta pura" , insa s-a complacut in statutul de profesor de pian care pregatea in particular copii din familiile bogate.

Caracterizarea lui Gavrilescu.Daca personajul ar fi activate intr-o institutie ( scaoala, facultate) s-ar fi implinit professional pentru ca ar fi pregatit copii care puteau sa devina oameni celebri. Statutul sau este acela al omului comun care castiga modest de la oamenii bogati.
Gavrilescu nu s-a realizat nici material, el a trait aproape de saracie. Banii castigati din lectiile de pian nu i-au permis o existenta deosebita. A locuit toata viata intr-o casa extreme de modesta, nu si-a permis nici un excess au vreo palcere. Nu a frecventat nici cafenelele, nu a fost nici macar la carciuma. Sigurul lucru de pręt pe care l-a avut el si Elsa a fost un pian.

In plan afectiv, Gavrilescu a avut deceptii. Totul s-a datorat fricii sale si sentimentului de datorie gresit inteles. A iubit-o pe Hildegard, pe care a considerat-o "femeia vietii sale". In mod inexplicabil o paraseste pentru ca se simtea dator fata de Elsa care il hranise de cateva ori pentru ca era student sarac. Casnicia lui nu este fericita, are un aspect formal.

Cei doi soti nu au avut sentimente profunde unu fata de celalalt si s-au acceptat reciproc. Elsa e o femeie simpla, fara pretentii intelectuale. Atasamentul ei fata de Gavrilescu a fost de suprafata, dovada in acest sens este faptul ca ea pleaca rapid in Germania la rude, dup ace Gavrilescu dispare.

Personajul lui Mircea Eliade nu s-a realizat nici in plan social sau uman. El nu a avut urmasi si nici nu a reusit sa se integreze mult in societate. Nu a avut prieteni, iar relatiile de rudenie sunt aproape inexistente. Ne facand nicim deosebit, nu a intrat in memoria colectiva. Vecinii nu isi amintesc de el, iar ceilalti cu care a venit in contact l-au uitat foarte repede.

Personajul a fost dominat de teama, el nu a intreprins nici o actiune care sa-I puna in valoare calitatile de professor sau umane. Este genul de om timid, incapabil de gesture marete pentru sine sau pentru cei din jur. Se defineste ca un om cult, politicos si comunicativ, insa toate acestea sunt elemente de suprafata pentru ca lipsa curajului il dirijeaza spre masa de oameni insignifianti
Politica de confidentialitate


logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.