Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Economia naturala

Economia naturala


Economia naturala

Activitatea economica se desfasoara in forme si modalitati diferite de la o perioada istorica la alta, de la o tara la alta. Desi are scop unic- satisfacerea trebuintelor oamenilor, ea se caracterizeaza prin diversitate, prin forme variate de organizare si defasurare.

Bunurile produse sunt destinate consumului oamenilor, ele trebuie sa treaca inevitabil de la producator la consumator. Modul in care are lac aceasta trecere determina deosebiri fundamentale privind organizarea si desfasurarea activitatii economice, permitand distingerea in istoria omenirii a doua marl sisteme economice: sistemul economiei naturale si sistemul economiei de schimb (de piata).

Economia naturala reprezinta acel sistem economic in care bunurile produse au ca destinatie consumul propriu al producatorilor, iar nevoile oamenilor sunt satisfacute in mod direct prin autoconsum. Autoconsumul vizeaza utilizarea de catre producator a bunurilor produse pentru satisfacerea propriilor lui nevoi (sau ale familiei sale). El se diferentiaza ca autoconsum final (pentru nevoile de trai) si ca autoconsum intermediar (pentru nevoile producerii altor produse).



Economia naturala a fost prima forma de organizare a economiei cunoscuta de societatea omeneasca. Ea a fost atotcuprinzatoare in societatile primitive. Acest fapt s-a datorat nivelului scazut de dezvoltare a tehnicii si tehnologiei reflectat si in eficienta economica redusa. In aceste conditii, pentru satisfacerea trebuintelor, fiecare comunitate producea aproape tot ce-i facea trebuinta. Economia naturala, asadar, s-a bazat pe autoconsum, fapt ce a determinat sa fie denumita si economie inchisa.

Baza economiei naturale a fost proprietatea obsteasca si nivelul scazut de dezvoltare a tehnicii si tehnologiei. Aceste conditii au determinat, in special in societatile primitive, ca toti membrii societatli apti de munca sa participe la productie (intr-un fel sau altul), produsele intrand in consum in mod direct, printr-o repartizare echitabila intre acestia, fara a fi necesar schimbul de produse. Acesta din urma aparea in mod intamplator, fara o semnificatie economica si sociala deosebita. Existenta si supravietuirea individului si a colectivitatii, in aceste conditii, a determinat in mod obiectiv o asemenea organizare a economiei.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.