Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Continutul pietei monetare

Continutul pietei monetare


Continutul pietei monetare

Masa monetara cunoaste o evolutie continua de la o perioada la alta, fiind influentata de o multitudine de factori si anume:

a) modificarea volumului valoric al bunurilor economice si serviciilor supuse vanzarii. Astfel cresterea acestui volum necesita si cresterea volumului masei monetare, in timp ce micsorarea acesteia impune diminuarea masei monetare.

b) existenta excedentului sau deficitului bugetar. Excedentul bugetar conduce la micsorarea masei monetare, in timp ce deficitul bugetar conduce la cresterea volumului masei monetare.

c) viteza de rotatie a banilor. Scaderea vitezei de rotatie a banilor atrage dupa sine cresterea volumului masei monetare, in timp ce accelerarea vitezei de rotatie conduce la restrangerea masei monetare.

d) relatiile tarii cu exteriorul reflectate in balanta de plati. Excedentul balantei de plati antreneaza o crestere a devizelor straine si implicit a masei monetare, in timp ce iesirea devizelor din tara conduce la micsorarea masei monetare.

Piata monetara este constituita din relatiile, instrumentele si parghiile prin intermediul carora se mobilizeaza resursele banesti din sectoarele in care ele depasesc necesitatile perioadei respective, fiind transferate spre alte sectoare care au nevoie de moneda. Mai precis, piata monetara este locul unde se intalnesc agentii economici, unii care solicita imprumuturi de bani, iar altii care ofera bani cu imprumut pe termen scurt.

Operatiile pe piata monetara

1. Dupa modul de implicare a patrimoniului firmei care solicita imprumutul se disting operatii cu garantie si operatii fara garantie.a) Operatii cu garantie: se utilizeaza in situatiile in care banca nu are certitudinea ca i se va restitui la scadenta imprumutul, motiv pentru care solicita o garantie obiectiva (bunuri mobiliare sau imobiliare, hartii de valoare etc.);

b) Operatii fara garantie, utilizate in situatiile in care banca are incredere in bonitatea debitorului.

2. Dupa complexitatea relatiilor dintre agentii economici se disting:

a) Operatiile de finantare: constau in acordarea de catre banci a imprumutului solicitat de diferite firme pentru a-si putea desfasura activitatea;

b) Operatiile de refinantare: intervin in situatia in care banca ce acorda credite a utilizat disponibilitatile sale banesti si se adreseaza bancii centrale (banca de emisiune) pentru a obtine credite in vederea acordarii de bani cu imprumut diferitilor agenti economici.

3. Din punct de vedere al duratei pentru care se acorda creditul pe termen scurt, distingem:

a) Operatii pentru credite de o zi;

b) Operatii pentru credite pe perioada de 2-90 zile;

c) Operatii de credite de peste 90 zile, pana la 12 luni.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.