Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
OSPATAR (CHELNER, VANZATOR IN ALIMENTATIE) - ASIGURAREA CONFORTULUI IN SPATIILE DE SERVIRE

OSPATAR (CHELNER, VANZATOR IN ALIMENTATIE) - ASIGURAREA CONFORTULUI IN SPATIILE DE SERVIRE


MINISTERUL EDUCATIEI , CERCETARII SI INOVARII.

COLEGIUL ECONOMIC "VIILOR"

 CUPRINS

Argument

Cap. I. Importanta crearii ambiantei in unitatiile de  

restauratie

1.1.Rolul amenajarii estetice a salonului restaurant

1.2.Amenajarea interioara a salonului restaurant

1.3.Amenajarea exterioara a salonului restaurant

1.4.Asigurarea confortului in salonul de servire

Cap. II. Decorarea spatiilor de servire in functie de tipul si  

profilul restaurantului

2.1.Metode si forme de organizare ambientala a restaurantului

2.2.Ocazii si evenimente deosebite in ornare si decoratiunile de

prezentare

2.3. Modalitati de amenajare si decorare a restaurantelor clasice,

specializate si cu specific

Studiul de caz privind tipul de decoruri si ambianta in restaurantele hotelului "Athenee Palace Hilton"

Anexe

Bibliografie

ARGUMENT

Mi-am ales tema "Asigurarea confortului in spatiile de servire", deoarece consider ca confortul si ambianta unui restaurant evidentiaza calitatea serviciilor, a produselor si a bauturilor servite clientilor, ca prin intermediul elementelor si echipamentelor de decorare si amenajare a salonului, clientela este atrasa si fidelizata, crescand astfel prestigiul unitatii.

Continutul stiintific al lucrarii l-am structurat pe doua capitole:

In capitolul I am prezentat importanta crearii ambientului in salonul restaurantului, amenajarea spatiilor interioare cat si cele exterioare, particularitatile ambientale referitoare la: culori folosite, formele si calitatea mobilierului si modul de amplasare al acestora.

In capitolul II am prezentat diferite tipuri de decoruri ale saloanelor de servire , in functie de tipul si profilul restaurantului.

In finalul lucrarii am realizat un studiu de caz, privind modul in care sunt amenajate restaurantele din hotelul "Hilton", evidentiind elemente de ambianta si decor ale acestora asigurand confortul.

La sfarsitul lucrarii am anexat materiale privind modul in care sunt amenajate si decorate diferite categorii de unitati de restauratie.

CAPITOLUL I

IMPORTANTA CREARII AMBIANTEI IN UNITATIILE DE RESTAURATIE

Rolul amenajarii estetice a salonului restaurant

Amenajarea tehnologica a restaurantelor si a unitatilor similare nou

construite , cat si modernizarea celor existente, trebuie sa asigure conditiile desfasurarii unei activitati normale, eficiente si prin care sa se promoveze formele moderne, de mare productivitate, in pregatirea, prezentarea si servirea sortimentelor de preparate si bauturi.

In practica, amenajarea tehnologica a diferitelor tipuri de unitati, presupune abordarea simultana a numeroaselor cerinte cu implicatii directe si indirecte asupra servirii clientilor, constructia si instalatiile, prevederea si asigurarea spatiilor pentru servire si anexe, in functie de profilul unitatii, prevedea si organizarea muncii in bucatarii si in celelalte spatii de productie, asigurarea pastrarii si depozitarii social-administrative si gospodaresti, dotarea cu utilaje, mobilier si inventar pentru servire si de lucru.

Indiferent de tipul, profilul si categoria unitatilor, amenajarea/organizarea lor interioara trebuie altfel conceputa, insa sa asigure un flux tehnologic optim pentru circulatia clientilor, a personalului, precum si pentru desfasurarea in bune conditii a activitatilor de productie si servire.

Rolul crearii ambientului

Pentru ca un consumator sa se simta bine intr-o unitate de alimentatie publica,un rol important il are ambientul.Un ambient placut se poate obtine prin folosirea unui mobilier confortabil, prin aranjamente si decoratiuni.

De asemenea, o muzica de fond poate contribui la realizarea ambientului.

Se pot folosi decoratini florale asezate in vase speciale pentru mese, pentru salon, pentru hol. Crearea unui ambient placut depinde de experienta, dar este conditionata de existenta bunului gust.

1.2 Amenajarea interioara a salonului restaurantului

Spatiile pentru primire si servire

Spatii pt primirea si servirea clientilor au o importanta deosebita deoarece creaza prima impresie clientului asupra unitatii respective.

a) Intrarea in unitatea de cazare si alimentatie indeplineste in principal doua functii: asigura intrarea si iesirea din unitate si constitue loc de intalnire sau asteptare pentru clienti. Accesul intr-o unitate poate fi direct din strada sau din holul hotelului. La unitatile de categorie superioara, intrarea din strada se face prin holuri dotate cu spatii pentru asteptare ,garderoba si grupuri sanitare pentru clienti.

b)Grupuri sanitare separat pentru clienti si personal, mentinute intr-o stare de curatenia ireprosabila, asigura o buna impresie privind gospodarirea unitatii respective.Toaletele trebuie proiectate si realizate conform reglementarilor existente,indeplinind urmatoarele cerinte: compartimente cu cabine separate pentru barbate si femei echipament minim din dotare; scaune, wc, pisoare, chiuvete, suporturi pentru hartia igienica, uscatoare pentru maini.

c) Garderoba unitatilor,de categorie superioara trebuie sa aiba spatii amenajate corespunzator,pentru pastarea imbracamintei(paltoane,pardesie). In unitatile de categorie inferioara pot fi asigurate cuiere aplicate, sau mobile asezate direct in salile de consumatie. Garderoba se amenajeaza in imediata apropiere a intrarii, ea avand capacitate corespunzatoare numarului maxim de locuri. Aici trebuie sa existe numere de ordine (fise sau jetoane) inmanate clietilor la sosire, daca lasa ceva la garderoba, la plecare clientii le restitue si isi iau lucrurile. La garderoba se poate amenaja un stand de vanzare a produselor din tutun, a diverselor obiecte (amintiri,cadouri) a presei. De asemenea la garderoba trebuie sa existe perii pentru haine si incaltaminte.

d) Salonul restaurantului

Este locul in care clientilor li se servesc preparate culinare si bauturile solicitate. Acesta trebuie sa fie confortabil, intim si usor de exploatat. Distributia lui trebuie sa asigure intimitatea necesara, sa lase fiecarui client senzatia ca ocupa cea mai buna masa, ca serviciul din salon nu-l deranjeaza ci din contra il delecteaza. Este recomandabil ca saloanele sa fie amplasate sa evidentieze peisajul inconjurator sau cand nu exista o astfel de posibilitate sa se recurga la diverse solutii prin efecte de sunet, lumina si culoare pentru a crea o ambianta placuta in stransa concordanta cu tipul si profilul unitatii dand posibilitatea clientilor sa se simta bine, sa se relaxeze.

De aceea, mai ales in cazul saloanelor mari in care se asigura servicii concomitente pentru grupuri sau actiuni diferite este necesar compartimentarea acestora prin solutii decorative adecvate. Pozitia salonului in comparatie cu spatiile de productie si anexe va fi stabilita rational , saloanele sa fie pe cat posibil ferite de zgomote, dar situate cat mai aproape de sectii si la acelasi nivel cu acestea.

e) Sectia bar serviciu asigura executarea comenzilor facute de chelneri cu toate sortimentele inscrise in lista de bauturi a unitatii. Sunt necesare conditii pentru depozitarea in siguranta a marfurilor si ambalajelor , pentru racirea bauturilor. Dotarea dupa caz, cu camere sau dulapuri frigorifice, masina de fabricat cuburi de gheata, storcator de fructe si citrice, tejghea de bar, rafturi si dulapuri pentru prezentarea si depozitarea sticlelor cu bauturi, a tavilor cu diferite pahare, masina pentru scos dopuri si celelalte ustensile si utilaje necesre servirii corecte a tuturor sortimentelor oferite, inclusive afigurarea masurilor de capacitate, oficial marcate.In unele unitati mai mici, sectia bar serviciu poate fi comasata cu o alta sectie sau sortimentele oferite se preiau de la barul existent in spatiile de servire.

f) Oficiul este spatiul care face legatura intre saloanele restaurantului, sectiile de productie si anexe. De regula in oficiu se gasesc amplasate: bucataria, sectiile bar serviciu, cofetaria-patiseria, spalatoarele de vesela, pahare, tacamuri, patial sau camera pentru masa personalului, si unele dotari ca: rafturi-dulap pentru pastrarea inventarului curat, dulap pentru incalzit vesele, masini de prajit paine, masini pentru fabricat cuburi de gheata, mese de sprijin pentru pregatire dupa caz, a teancurilor de farfurii sau a platourilor (tavilor) cu preparate sau bauturi ce se duc in salon. La amenajarea / organizarea muncii in oficiu se va avea in vedere, obligatoriu, evitarea interferarii circuitului salubru al preparatelor si bauturilor servite cu cel insalubru al inventarului de servire utilizate

in saloane.

Subliniem, necesitatea asigurarii unei dotari specifice si stabilirii unui flux tehnologic optim in spalare, pentru a se putea asigura executarea corecte a lucrarilor de intretinere si curatare a inventarului utilizat.

1.3.Amenajarea exterioara a salonului restaurant

Constructia unei unitati de alimentatie, trebuie sa fie astfel proiectata si realizata, incat sa asigure conditii corespunzatoare atat pentru desfasurarea activitatii de servire, pregatirea produselor, pastrarea alimentelor si bauturilor, cat si pentru alte utilitati gospodaresti, sociale sau administrative, raspunzand tuturor imperativelor profesionale vizand functionalitatea si integrarea in ansamblul arhitectual al zone unde sunt amplasate. In mod concret, la construirea sau amenajarea unitatilor de alimentatie publica trebuie sa avem in vedere o serie de factori de o deosebita importanta, cum ar fi, intre altii, functionalitatea si caracteristicile fiecarui tip de unitate; asemenea factori determina solutiile pentru realizarea constructiei si a instalatiilor tehnice aferente.

Constructia,partea cea mai importanta a unei investitii suporta mai greu modificari sau trasformari ulterioare, fapt ce presupune stabilitatea unui plan general de constructie, care sa raspunda cerintelor momentului si in perspectiva din punct de vedere al arhitecturii,al confortului si al functionalitatii specifice pentru ca activitatea sa se desfasoare in conditii optime, normale. Se are in vedere asigurarea spatiilor pentru servire, pentru productie culinara si asigurarea stocurilor de marfuri: saloane, bucatarii, camere de pregatiri preliminare, laboratoare, depozite si magazii de mana, oficii, spalatoare, unitati social-administrative pentru personal. O atentie deosebita trebuie acordata dimensionarii suprafetelor comerciale totale ale unitatilor de alimentatie. Acestea, evident, difera in functie de tipul si profilul unitatii, categoria de pret practicata, numarul de locuri la mese (meniuri servite), amplasamentul si altele.

Pentru alegerea celei mai adecvate solutii constructive, se va tine cont de terenul disponibil, de posibilitatile de aprovizionare, de alimentatie cu apa si energie, de existenta conditiilor de evacuare a apei menajere si a deseurilor, de specificul arhitectual al zonei, de tipul si profilul unitatii, de hoteliere se realizeaza pe mai multe niveluri, in general cele superioare sunt destinate spatiilor de cazare, parterul unitatilor de alimentatie, bucatariilor, magaziilor de mana, oficiilor, iar subsolul, instalatiilor tehnice centrale spatiilor pentru depozitarea marfurilor si materialelor, atelierelor si unitatilor pentru personal.Daca sistemul constructiv adoptat nu ofera conditiile necesare respectarii cerintelor functionale ale unitatilor respective, in spatiile de la nivelurile inferioare ale cladirilor, constructia va putea fi extinsa, cu conditia ca aceasta sa nu constituie o zona de nocivitati pentru cei ce locuiesc la nivelurile superioare ale cladirilor. Pentru a avea conditii optime de functionare restaurantele trebuie sa dispuna de instalatiile tehnice necesare: electrica, incalzire, sanitara, ventilatie precum si o dotare corespunzatoare.

1.4.Asigurarea confortului in salonul de servire

Saloanele pentru servire indiferent de tipul si marimea lor trebuie astfel concepute si realizate incat sa asigure o buna primire a turistilor, efectuarea unor servicii in concordanta cu tehnologia de servire si punerea in valoare a preparatelor si bauturilor oferite.

Asigurarea confortului constituie o alta cerinta ce se are in vedere la organizarea interioara a saloanelor. Pentru aceasta, in saloane trebuie asigurate conditii igienice necesare, aranjarea corespunzatoare a meselor in asa fel in cat clientii sa aiba senzatia ca ocupa locul cel mai bun din cadrul unitatii.

De asemenea decorul floral are o deosebita importanta, el netrebuind sa lipseasca din nici un salon. Intimizarea saloanelor mari se poate face prin mai multe procedee dintre care amintim:

impartirea acestora in salonase mai mici

crearea de separeuri de-a lungul peretilor

creerea unor etaje partiale

realizarea unor suprafete denivelate.

Tot pentru intimizare se pot utiliza unele materiale decorative, cum ar fi:

materialele structurale (detalii din lemn, metal, beton,sticla si diferite elemente din sticla, materiale plastice, zidarie aparenta).

Finisari specifice realizate prin tencuieli, tapiserii, capitonari, lambriuri etc.

Intimizarea se mai poate realiza si cu ajutorul unui mobilier diversivicat ca forma si culoare, folosirea plantelor ornamentale, utilizarea unor carucioare sau miniexpozitii de prezentare, folosirea grinzilor, a draperiilor si a armoniei de culori.

Pe langa intimizarea saloanelor diversificarea acestora capata tot mai mare importanta mai ales in cadrul unitatii din cadrul aceluiasi hotel unde sunt necesare diferite tipuri de saloane.

In tarile cu traditii in arta culinara se constata o scadere a preferintelor pentru meniuri traditionale a la carte in favoarea unor meniuri rapide, mai simple si mai putin costisitoare. Din acest motiv, saloanele de capacit mare si meniuri sofisticate sunt din ce in ce mai putin apreciate de clienti.

In cadrul unui complex hotelier sau de alimentatie publica intalnim urmatoarele tipuri de saloane:


- saloanele de restaurant clasic, realizate printr-o diversitate de solutii constructive, arhitecturale si functionale si care ofera clientilor servirea principalelor mese din zi, precum si servicii a la carte sau servicii comandate

-saloane de mic dejun

-saloane pentru banchete cu utilizari multiple, seminare, reuniuni, congrese, cockteil-uri, receptii etc

-saloane cu specific sau specialzate in functie de profilul unitatii si structura sortimentala: crama, braseria, lacto-vegetarian, pescaresc, vanatoresc etc.

-saloane cu profil divers: berarie, rotiserie, bodega, ceainarie etc.

O alta importanta in creerea ambientului o constituie iluminarea care se face direct sau indirect (prin mascarea aparenta a sursei de lumina) sau chiar natural, in functie de ambianta care se vrea a fi creata. Pentru a se asigura o ambianta placuta necesitatile de ordin cantitativ, respectiv lumina sa fie suficienta, calitativ si sa nu deranjeze prin straluciri suparatoare sau nuante necorespunzatoare de culoare. Este preferabil pe cat posibil sa se utilizeze lumina naturala atat in spatiile de prodcuctie cat si in cele de servire a clientilor.

Lumina poate fi apreciata ca fiind calda- cu nuanta spre galben-rosu sau rece - lumina cu nuanta verde-albastru.

La alegerea tipului de iluminare artificiala intr-o unitate de alimentatie publica se va tine seama de culorile din interiorul incaperii respective. Stabilirea culorilor depinde de atmosfera pe care vrem sa o cream folosind culori calde sau reci.

Acustica trebuie astfel proiectata si realizata incat sa asigure in

spatiile de servire o sonoritate favorizand conversatiile si spectacolele de

amuzament (concerte). Aceasta presupune gasirea unor modalitati de

atenuare a zgomotelor prin solutii constructive, decoratiuni interioare,

"tratarea" tavanului, peretilor si pardoselii. Finisajele interioare trebuie sa

asigure intimitatea necesara si sa fie realizate din materiale rezistente la

uzura, usor de intretinut si cu cheltuieli minime de intretinere si exploatare.

AMENAJAREA SI DOTAREA CU MOBILIER

Saloanele (salile) in care se efectueaza operatiile pentru aducerea, prezentarea, servirea si consumarea preparatelor si bauturilor oferite de unitatile publice de alimentatie sunt astfel amenajate si dotate cu mobilier, utilaje, instalatii si obiecte de servire incat sa se asigure conditii cat mai optime pentru ca lucratorii sa-si desfasoare activitatea cat mai simplu, iar clientii sa simta ca sunt intr-un climat de destindere si recreere.

Pardoseala salonului poate fi executata din parchet, marmura, mozaic etc. sau acoperita cu mocheta, covoare sau linoleum. Peretii, stalpii de sustinere interiori si tavanul se vopsesc in culori deschise, pastelate, odihnitoare.

Protejarea peretilor si a stalpilor se asigura prin capitonarea acestora pana la inaltimea de 1.75-2 m, cu lambriuri din melacart, placaj melaminat etc., sau prin tapitarea cu matase , plus, material plastic (lavabil) etc. Pentru crearea unei ambiante intime se folosesc panouri decorative, jardiniere etc., cu ajutorul carora spatiul salii poate fi compartimentat.

Iluminatul se asigura prin diverse surse de lumina care sunt prinse in tavan (lustre, plafoniere sau candelabre), de stalpi sau pereti (aplice), asezate pe mese (veioze) sau pe suporturi speciale (reflectoare, lampadare). Incalzirea se poate face cu ajutorul caloriferelor mascate cu gratare din fier forjat sau lambriuri din lemn perforate, sobe de teracota sau semineuri.

Aerisirea se asigura prin ferestre, ventilatoare sau instalatii speciale de aer conditionat si exhaustoare. In saloanele in care se organizeaza auditii muzicale, dans sau program artistic, se rezerva spatiu atat pentru instalarea podiumului orchestrei, cat si pentru ringul de dans. Ferestrele sau peretii vitrati ai saloanelor vor fi orientate spre gradini sau, in functie de amplasament, spre mare, lac, munte, padure etc. Ferestrele vor fi prevazute cu perdele si draperii.

Decorarea salilor cu unele lucrari artistice (picturi, vitralii, basoreliefuri), folosirea jardinierelor, ghivecelor cu flori, aranjarea cat mai estetica a meselor, a scaunelor, a fotoliilor, a banchetelor, asigurarea in permanenta a aerului conditionat, a unei acustici perfecte si a unui iluminat odihnitor, vor crea o ambianta placuta de recreere, un climat de destindere si buna dispozitie.

Saloanele se doteaza cu mobilier cat mai variat si corespunzator naturii si complexitatii operatiunilor ce se efectueaza, fiind format din mese, scaune, fotolii, canapele. mese de serviciu (console), gheridon. cuiere etc. Acestea difera de la un salon la altul, de la o unitate la alta, atat ca forma, dimensiuni si numar cat si ca mod de aranjare, creand personalitatea fiecaruia. Mobilierul trebuie sa fie rezistent, usor de manuit si intretinut si aranjat cat mai atragator si cat mai estetic, permitand in acelasi timp conditii corespunzatoare pentru servirea clientilor.

Mesele se clasifica dupa numarul de locuri: pentru 2, 4, 6 si 8 persoane si dupa forma lor: patrate, dreptunghiulare, hexagonale, ovale si rotunde. Cele de forma patrata si dreptunghiulara sunt mai mult folosite, deoarece se pot aseza una langa alta, formandu-se mese comune pentru mai multe persoane.

Mesele rotunde si hexagonale, desi sunt mai aspectuoase si mai comode pentru clienti, prezinta dezavantajul ca ocupa mai mult spatiu si nu pot fi folosite la alcatuirea meselor mai mari.

Mesele dreptunghiulare si rotunde sunt intercalate cu cele patrate, dand un aspect placut saloanelor. Dimensiunile meselor se aleg dupa profilul unitatii. In restaurante se folosesc mese cu laturile de 80-100 cm, in timp ce in alte unitati (bodegi, bufete etc.) mesele au blaturi cu laturile de 60-75 cm. In unele unitati cu specific de berarie, cantine, bodegi, cofetarii, patiserii etc., unde nu se utilizeaza fete de masa, blaturile meselor pot fi acoperite cu melacart, sticla, cristal, marmura, diverse placaje din material lavabil, pentru a fi usor de intretinut fiind rezistente la caldura, umezeala si lovire.

Scaunele au, in general, urmatoarele dimensiuni: inaltimea picioarelor 44-46 cm, iar inaltimea spatarului 86-92 cm. Spatarele trebuie sa aiba o inclinare spre spate, iar sezutul sa aiba o inclinare usoara din spate spre fata. Formele si dimensiunile scaunelor difera de la o unitate la alta sau in cadrul aceleiasi unitati, de la un salon la altul, in functie de profilul si destinatia fiecaruia. Astfel, in unitatile sau saloanele unde timpul de servire al clientilor este mai mare (restaurante, braserii, baruri de noapte etc.) se folosesc fotolii, scaune comode, tapitate cu materiale textile (plus). Pentru barurile de zi sau pentru tineret se confectioneaza scaune de dimensiuni mai mici, tapitate cu piele sau imitatie de piele (material sintetic).

La restaurantele-gradini sau terase se folosesc scaune de dimensiuni mai mici, usoare, eventual pliante, avand scheletul metalic, din lemn sau combinat. cu speteaza si sezutul executate din impletituri din fire de material sintetic, rachita sau chingi din fire textile, groase si rezistente. La scaunele confectionate din fier sau lemn se pot folosi perne din material textil sau sintetic.Taburetele au, in general, urmatoarele dimensiuni: inaltimea 42-46 cm, iar diametrul sezutului 34-40 cm. Scheletele taburetelor sunt executate din acelasi material ca mesele. Ele sunt folosite in unitati publice de alimentatie modeste (bodegi, patiserii) sau destinate tineretului (discoteca, baruri de zi).

In vederea asigurarii conditiilor necesare servirii clientilor, o mare parte din volumul de munca al personalului dintr-o unitate publica de alimentatie se realizeaza inainte de inceperea programului de functionare a acesteia. Astfel, in acest interval de timp, care este mai mare sau mai mic, in functie de tipul unitatii, structura personalului, volumul si natura operatiilor ce urmeaza sa se efectueze. amenajarea si dotarea unitatii etc., personalul de serviciu din salon executa operatiile privind: pregatirea obiectelor de servire necesare transportarii, prezentarii, servirii si consumarii preparatelor si bauturilor, aranjarea salonului pentru servirea clientilor precum si pregatirea sa pentru inceperea activitatii de primire si realizare a comenzilor date de clienti.

De felul in care sunt executate aceste operatii in cele mai mici amanunte depinde desfasurarea muncii zilei respective pentru servirea cu minim de efort, dar cu maximum de realizari cantitative (volumul incasarilor) si calitative (buna servire a clientilor). Pregatirea salonului inainte de sosirea clientilor se face in doua etape:

- dupa terminarea programului de functionare a unitatii de catre fiecare chelner impreuna cu ajutorul sau:

- inainte de inceperea programului de functionare a unitatii de catre echipa de serviciu prevazuta in graficul de lucru sau cea stabilita de patron, seful unitatii sau seful de sala.

1) Dupa terminarea activitatii de servire. Pregatirea se face numai dupa ce ultimul client a parasit salonul. Fiecare chelner, impreuna cu ajutorul sau debaraseaza mesele si masa de serviciu de toate obiectele de servire. folosite sau nefolosite, transportandu-le la oficiile de menaj. Aceste operatii se fac cu mare atentie, respectandu-se toate regulile privind manirea obiectelor de servire (farfurii, tacamuri, pahare). Apoi, ridica frapierele din suporturi si le transporta in oficiu, la locul dinainte fixat, in apropierea barului de serviciu. Se golesc de apa sau resturile de gheata si se aseaza in stive una peste alta cu gura in jos.

Fetele de masa se strang pe trei categorii, in functie de starea in care se gasesc dupa ce clientii au fost serviti:

- fetele de masa curate se strang cu grija si se impaturesc fara sa se sifoneze, respectandu-se cutele facute initial la calcat. In acest scop, chelnerul sau ajutorul sau apuca, cu trei degete (cel mare, aratator si mijlociu) de la mana dreapta, cutele ce se intretaie la mijlocul fetei de masa si o ridica circa 5-10 cm.Cu degetul aratator si cel mare de la mana stanga prinde marginea fetei de masa din partea stanga in dreptul cutei proeminente formate pe toata lungimea fetei de masa, ridicand-o pana la nivelul mainii drepte. Rasuceste cu 180° mana stanga spre cuta adancita, prinde si marginea fetei de masa opusa si apoi ridica si scutura usor intreaga fata de masa, dupa care se continua impaturirea pe blatul mesei, urmarindu-se respectarea cutelor facute initial la calcat. Fetele de masa se aseaza in seturi de cate 10, pentru a fi mai usor de numarat;

- fetele de masa murdare se ridica de pe masa, se strang cate 9 si se infasoara intr-o alta fata de masa pentru a fi duse la spalatorie:

- fetele de masa ude si murdare se ridica de pe masa, se numara si se duc la uscatorie. Nu este admis ca aceste fete de masa sa se stranga, deoarece tinute prea mult timp impachetate mucegaiesc, iar in aceasta stare ele devin nefolosibile, petele de mucegai nemaiputind fi scoase de pe tesaturi.

Scaunele -cu ajutorul unei perii sau carpe pentru praf se curata fiecare scaun in parte si se aseaza rasturnat (cu picioarele in sus) pe blatul mesei, iar peste ele se aseaza suportul frapierelor. Scaunele sau canapelele tapitate se scutura usor cu ajutorul unei maturi mici si apoi se sterg cu o carpa de praf. Fiind grele, nu se mai ridica pe blatul mesei, ci se aseaza pe partile laterale ale salii pentru a permite efectuarea curateniei.

Curatenia pardoselii se face de catre personalul de ingrijire, in mod diferit, in functie de materialul din care este confectionata aceasta si perioada in care se executa (zilnic sau periodic). Cand pardoseala este din mozaic, piatra sau marmura se matura, se freaca cu peria si cu apa sapunita si se sterge cu o carpa groasa din canepa (sac), care se clateste din timp in timp, pentru a fi mereu curata. Cand pardoseala este din parchet, se matura, iar resturile menajere si praful ce nu au putut fi luate cu matura se strang cu o carpa umeda sau cu aspiratorul. In cazul in care pardoseala este acoperita, partial sau integral cu covoare sau mocheta, resturile menajere si praful se strang cu ajutorul aspiratorului. Pentru evitarea ridicarii prafului, matura trebuie sa fie in permanenta umeda si curata, introducandu-se din cand in cand intr-o caldare cu apa. Concomitent cu efectuarea curateniei se asigura aerisirea salii prin deschiderea ferestrelor si usilor sau prin punerea in functiune a instalatiei de ventilatie.

Activitatea de curatenie se extinde si asupra celorlalte obiecte de servire si a mobilierului existent in salon, facandu-se sub indrumarea si supravegherea permanenta a sefului de unitate sau sefului de sala, care se ocupa de: instruirea personalului din subordine, asigurarea echipamentului de lucru necesar, aprovizionarea cu materiale si functionarea echipamentelor tehnice, intretinerea si depozitarea materialelor si a echipamentelor tehnice, programarea lucrarilor prin grafic, urmarirea si indrumarea realizarii acestora si controlul permanent asupra modului cum sunt realizate lucrarile respective. Pentru realizarea curateniei se folosesc detergenti, produse petroliere, sapunuri, dezinfectante pentru intretinerea pardoselilor, odorizante si dezodorizante, insecticide, maturi, perii, spalatoare, materiale textile si din hartie obiecte de colectare si depozitare, aspiratoare, masini pentru spalat vesela si paharele, masini pentru ceruit si lustruit pardoseli etc. Curatenia si intretinerea se realizeaza zilnic, de catre lucratorii prevazuti in grafic si se refera la salon, la bar, holuri, grupuri sanitare, oficii, spatii pentru depozitarea ghetii, camere pentru gunoi etc.

Stergerea prafului se face dupa o perioada de 20-30 minute de la terminarea curateniei, cu ajutorul unei carpe curate, care se scutura des. Se sterge praful de pe mobila existenta in salon (mese, scaune, canapele, console, gheridon, pian etc.), de pe tocurile ferestrelor si ale usilor, de pe oglinzi. geamuri, lambriuri etc. O data eu stergerea prafului, scaunele si suporturile frapierelor sunt coborate de pe blatul meselor si asezate la mesele respective. Periodic se efectueaza curatenia generala a salonului, cand in afara de operatiunile zilnice, se curata si se ceruieste parchetul. Covoarele, scaunele si canapelele tapisate sunt scoase afara pentru a fi scuturate si frecate cu o carpa inmuiata in otet, reimprospatandu-le culorile. Se spala geamurile ferestrele si usile. Se lustruieste mobila si lambriurile. Se spala si se curata corpurile de iluminat (lustre, aplice, globuri, becuri etc.). Se inlocuiesc perdelele si se scutura draperiile. Peretii se curata de praf si paianjeni, folosindu-se perii cu maner lung. In cazul cand servirea se face pe terase, in gradini sau la mese asezate pe trotuar, acestea se stropesc, se matura si se spala cu apa, cu ajutorul unui furtun. Florile si copacii se uda si se spala zilnic, grilajele, garduletele, stalpii pentru sustinerea corpurilor de iluminat se sterg de praf. Firmele si copertinele se scutura de praf.

2) inainte de sosirea clientilor. Pregatirea se realizeaza in urmatoarele directii: pregatirea personalului, aranjarea mesei (mise-en-place-ul), asteptarea clientilor.

Pregatirea personalului. Prin pregatirea personalului inainte de sosirea clientilor se intelege totalitatea operatiilor efectuate de catre intregul personal, privind tinuta corporala si vestimentara, verificarea locului de munca, cunoasterea sortimentelor de preparate si bauturi ce se gasesc in unitate pentru servire precum si a sarcinilor deosebite din perioada de lucru respectiva. Realizarea acestor operatiuni in cele mai mici amanunte usureaza desfasurarea in conditii optime a activitatii privind servirea, realizarea obiectivelor muncii zilei de lucru respective, cu minimum de efort si maximum de eficienta.

CAPITOLUL II

DECORAREA SPATIILOR DE SERVIRE IN FUNCTIE DE TIPUL SI PROFILUL RESTAURANTULUI

Restaurantele se impart in mai multe feluri fiecare avand un anumit tip de decor si fiind amenajate diferit.

Dotarea cu mobilier si utilaje constituie o problema destul de delicata

deoarece este particularizata pentru fiecare caz, in functie de profilul si tipul

restaurantului. Pe langa cerintele de ordin estetic, mobilierul va corespunde

unor exigente functionale, ergonomice si financiare. Asigurarea

personalitatii fiecarui restaurant este o chestiune de gust, de rafinament, de

creativitate a fiecarui investitor in acest domeniu.

2.1.Metode si forme de organizare ambientala a restaurantului

Rolul si importanta ambientarii in prezentarea unitatii.

Fiecare unitate de alimentatie si cazare, indiferent de profilul functionarii trebuie sa acorde o importanta deosebita a modului de prezentare a exteriorului unitatii, a holului de intrare si a saloanelor de servire, sub aspectul ambiantei decorative care se paote realize intr- un design de prezentare placut.

In acest sens, se asigura de la prima vedere, personalitatea si calitatea serviciilor aplicate de intregul personal al unitatii (complexului).

Aspectul exterior decoratiunile unitatii nu se limiteaza in general la rezolvarea cat mai judicioasa a functiilor respective, ci se cauta in special crearea unei ambiante deosebite de restul cladirilor si spatiilor comerciale.

Amenajarea exterioara a unitatii cu elemente care se regasesc si in directiunile interioare (de bun gust), ajuta la personalizarea unitara a restaurantului (complexului) asigurand profitul si rentabilitatea unitatii.

Preocuparea in mobilarea si decorarea interioara a unitatii (clasice sau cu specific), este cu atat mai pronuntata cu atat unitatea are un anumit specific in ceea ce priveste natura de functionare precum si sortimentele de preparate oferite in servire.

Florile si plantele ornamentale, constituie unul din factorii importanti in decorarea interioara a spatiilor de primire (holuri), a spatiilor de servire (saloane) si a spatiilor de cazare (holuri hotel, camere hotel etc.).

Realizarea unor mici casete florale, interioare, de fantani arteziene, in care vegetatia naturala este ingenios imbinata cu cea artificiala, de o calitate ce o face aproape imposibila de diferentiat, sunt apreciate si asigura de fapt atmosfera de care turistul (consumatorul) are nevoie la intrarea in unitate si solicitarea serviviilor de profil al acestor unitati.

Un efect important asupra consumatorilor (turistilor) il are ansamblul de mici obiecte care completeaza mobilierul specific al holului de intrare, al salii de servire, al hotelului, care pe langa aspectul lor placut denota grija deosebita a manageriatului si intregului personal al unitatii.

Tabelurile cu peisaje montate, maritime, delta, sau cu teme istorice locale, preocupari mestesugaresti (vinificatie, ceramica), pe langa aranjamentele florale. Plantele decorative, o tapiserie pretioasa, o oglinda cu o rama deosebita contribuie de cele mai multe ori la o intimitate, cautata de foarte multi consumatori (turisti) interni sau externi.

Tehnici de decorare si prezentare a unitatii si salii de servire

Decoratiunile florale exprima intodeauna sentimente deosebite pentru lucratorii care asigura serviciile in relatiile cu turistii (consumatorii), astfel incat trebuie sa gaseasca cele mai corespunzatoare solutii de selectare a variantelor de flori si plante ornamentale, asigurand prin acestea o ambianta,intimidate, destindere si reconfortare a consumatorilol din restaurant pe timpul mesei.

Aranjamentele si decoratiunile florale, implica o cunoastere a principalelor elemente de décor, precum si materialelor necesare de completare.

In tehnica de decorare, se folosesc in general aranjamente florale in care se introduce flori selectate, frunze de feriga, crengute de brad si alte plante care sa armonizeze aranjamentul (stuf, spice de grau, coaja de copac, muschi, scoici, melci, pietre de rau si pietricele, crengute uscate etc.).

In scopul realizarii unor aranjamente deosebite se vor folosi flori si plante cele mai selectate: de sera, de camp, de padure, de munte, astfel incat sa confere o armonie si un colorit placut. In acest sens, la realizarea aranjamentelor florale, sunt necesare obiecte si ustensile specifice de lucru cum sunt: foarfeci speciali pentru taiat crengute, muguri, frunze; sarma speciala, instalatie speciala de vaporizare pentru intretinerea prospetimii florilor, cutite speciale bine ascutite, clesti diferiti pentru prelucrat sarmulitele, bureti speciali in care se fixeaza florile si vasele speciale de aranjat si prezentat florile, confectionate din portelan, faianta, ceramica, cristal - vaze speciale de masa; vaze speciale de hol si saloane - casete speciale de portelan, faianta, ceramica de diferite forme mici, pentru mese, in saloane, pe birouri; casete speciale (jardinière) din portelan, ceramica plastic pentru moduli mobile de compartimentare a salonului pentru diferite ocazii. In functie de vasul in care se monteaza aranjamentul floral, trebuie sa se asigure in anumite cazuri si alte obiecte care trebuie sa se incadreze ca model, material, culoare cu vasul initial, situatie in care se pot folosi si alte obiecte cu specific fiecarei unitati (de lemn, impletituri in rachita, din fin, inox, sticla, bronz etc.), stergare, care reprezinta un element de décor classic, aranjat pe mese obisnuite sau aranjate special la mesele festive, stergare si alte obiecte cu specific local sau national etc.

Pentru aranjarea caselor (aranjamentelor florale), se folosesc suporturi naturale, din muschiul de padure, rocile calcaroase si pamantul argilos, precum si suporturi artificiale, din pasta sintetica (bureti) si pasta speciala pentru amestec cu apa, grilaje din metal sau plastic subtire, ce pot fi modelate mai usor in vase de prezentare; conuri (cornete) cu orificii de diferite marimi ce permit aranjarea decoratiunilor florale pe verticala.

Toate aceste suporturi se vor realize corespunzator vaselor alese pentru montarea decorului floral. In vederea realizarii aranjamenteleor florale in spatiile de asteptare (de primire - holuri) saloanele din restaurant, camerele de cazare, se recomanda in acest sens, sa intruneasca conditiile de igiena, aerisire, lumanare naturala,alimentate cu apa la temperature camerei, etajere si locuri speciale de amplasare, fara a incomoda trecerea consumatorilor si lucratorilor in procesul servirii si sa prezinte in special ambientul.

2.2.Ocazii si evenimente deosebite in ornare si decoratiunile de

prezentare.

In vederea unei bune reusite, pentru stabilirea aranjamentelor si decoratiunilor, in prima etapa se stabileste forma de imprimare si de prezentare a aranjamentului, imaginea propusa de realizat, ocazia si sezonul pentru realizarea acestora, cu caracter permanent, sezonier sau obisnuit in unitate etc.

In etapa urmatoare se acorda o atentie deosebia organizarii cu toate elementele prevazute in sortiment, calitatea si cantiatatea, urmand etapa de montare, in care se stabilesc vasele, suporturile, pregatirea florilor, plantelor, materialelor si in special spatial bine aerisit unde se realizeaza si se prezinta aranjamentele.

In aranjamentul floral se pot folosi flori dintr- un singur sortiment sau din doua precum si mai multe combinatii, ca sortiment si culoare care trebuie sa creeze ambientul intre aranjamentul floral, plantele decorative, culoarea peretilor, a fetelor de masa, covoarelor, mochetelor, draperiilor etc.

In vederea realizarii aranjamentelor si decoratiunilor florale, trebuiesc cunoscute armoniile culorilor si combinarea acestora.

Exemplu: monocromia, in care se incadreaza aceleasi flori (sortiment si culoare), degradeul de culori, in care se armonizeaza cu decoruri diferite de culori apropiate, policromia, fiind incluse in special culorile reci (verde - galben, bleu - verde, violet - rosu).

La stabilirea culorilor, se are in vedere si ocazia evenimentelor pentru care se prezinta ornamentele si simbolurile culorilor. Rosu reprezinta presiunea si dragostea de viata, galbenul, reprezinta fericire, optimism, este o culoare invioratoare, portocaliu, semnifica o caldura si intimidate de apropiere, albastru, semnifica seriozitate, este o culoare rece, creaza linistea interioara, calmanta,violetul, reprezinta sobritatea, prietenie, fiind folosit indeosebi la mesele festive, verdele, in special cel deschis, sugereaza calmul, speranta, siguranta, senzatia de odihna, iar frunzele verzi se armonizeaza cu toate culorile, albul, semnifica pasivitatea, florile albe se combina cu toate culorile si evidentieaza frumusetea acestora.

Tinand cont de armonia si culorile florilor, aranjamentele florale, se pot realize in functie de urmatoarele ocazii:

La mese festive (banchete, aniversari de diferite ocazii, receptii, dineuri e.t.c).

Banchetele fiind mese organizate la finalizarea cursurilor de scolarizare (profesionale, liceale, universitare, postuniversitare, precum si revederea colegiala peste 10, 20, 30, 40 ani), masa denumita agapa, situatie in care se aranjeaza in diferite forme comune (fileuri de 12-14 persoane), in prim-planul meselor de prezinta masa oficiala, cu decorul corespunzator (in special latura vizibila) décor ce se poate realize cu petale de flori pe tablia mesei si frunze, feriga, garoafe, fixate in diferite forme placute in fata mesei, florile montate pe suporturi (aranjamente florale), cosuri si vaze cu flori in fata meselor sau in diferite locuri in salonul de servire.

La mesele de receptii se realizeaza printr- un décor floral voluminos, de calitate, se aseaza la intrare in sala de receptii, folosindu- se multiple flori si frunze care permit prezentari variate, armonizate cu dimensiunile mobilierului si inaltimea salii. Masa de receptie fiind amplasata intr- o singura forma (fileu), si fara scaune, se va decora pe ambele parti cu frunze, garoafe, feriga, in forme placute, iar pe mijlocul tabliei de masa se poate decora in linie continua cu garoafele, feriga etc.

Mese de dineu, reprezinta mese oficiale si se are in vedere decorarea mai sobra, cu flori mai deosebite cum sunt: orhideele, trandafirii, lalelele, etc., care pot fi prezentate in vaze speciale de cristal sau in tuburi speciale din sticla de diferite forme inchise cu apa, precum si aranjamente speciale cu flori pe mese, insotite de sfesnice cu lumanari aprinse.

La mesele pentru ocazii diferite, ornamentele se realizeaza corespunzator evenimentului organizarii mesei.

La masa de aniversare a copiilor, decorul va fi realizat din flori albe sau culoare deschisa, cu panglici colorate si alte obiecte adecvate varstei(jucarii).

La masa de logodna, sau casatorie, se vor prezenta aranjamentele de culori vesele (alb, roz, galben pal) la intrare si pe mese, in special la masa oficiala (nasi, miri).

La masa de aniversare a nuntii de argint sau de aur, aranjamentele pot fi montate si prezentate cu flori diferite care pot contine spice de grau, de secara, cu o tenta argintie sau aurie.

La masa de anul nou, Revelionul, in prim-planul salii de servire se va monta si ornamenta bradul, combinat cu aranjamente florale, pe mese si in decorul salonului, cu vasc, ramuri de brad, completate de sfesnice cu lumanari, fructiere, etc.

In unitatile representative, complexe de alimentatie si hoteluri, activitatea de decoratiuni florale, se incredinteaza persoanelor care s-au specializat in aceste operatii, carora le plac florile si au simtul artistic in combinarea formelor si culorilor florare.

In acelasi timp, personalul se va preocupa de intretinerea permanenta a ornamentelor florale, prin mentinerea umiditatii stropire completarea nivelului de apa in vaze sau saturarea cu apa a buretilor, stergerea frunzelor cu un burete umed, a plantelor decorative, inlaturarea frunzelor si florilor ofilite, inlocuirea plantelor (florilor) depreciate.

Decoratiunile de ambianta, creaza un mediu placut in toate spatiile de intrare (holuri, culoare), saloane de servire, intrebuintandu- se in acest sens jardineriere cu flori, vase speciale de ceramica, plastic, in suporturi speciale cu plante verzi si inflorite, varietati de culori si degradeuri. Se pot folosi jardinière din fire forjate, de faianta, ceramica, impletituri diferite, totul in concordanta cu specificul architectonic al unitatii.

Decorul de ambianta, asigura intimitatea necesara in special in spatii mari.

Acesta poate alterna si cu o fantana arteziana, imprejmuita de flori si plante urcatoare in trepte, cu tasnituri de apa in diferite forme placute, care improspateaza atmosfera aerului, si cursul apei creaza o deconectare specifica ambientala.

2.3. Modalitati de amenajare si decorare a restaurantelor clasice,

specializate si cu specific.

Restaurantul clasic este o unitate gastronomica ce functioneaza independent sau in cadrul complexului de cazare, cu o frecventa a consumatorilor obisnuiti, localnici, cu servicii a la carte in toate etapele zilei si mese organizate, sau amplasate in trasee si statiuni turistice, cu asigurarea serviciilor de servire a consumatorilor.

Aceste unitati prin profilul de compartimentare, de dotare, prezentare, functionare, si aplicarea serviciilor la masa sunt asemanatoare pe plan national si international, din care mai fac parte: barul de zi, barul de noapte, braseria.

Iluminatul, decoratiuniile, ornamentele, tablourile cu teme diferite creaza o ambianta placuta a mediului interior din unitate, oferiind consumatorilor posibilitatea de a consuma preparatele din meniu in conditii de confort placut.

Constructia si instalatiile sunt realizate din materiale rezistente. Ele ofera acces pentru autoturisme, garaj/parking descoperit, emblema si firma luminoasa; de asemenea au hol cu garderoba si grup sanitar pentru clienti, intrare separata pentru marfuri si personal, circuit corespunzator intre spatiile de servire, productie si depozitare, bucatarie proprie si spatii de depozitare dimensionate corespunzator capacitatii unitatii, ventilatie, incalzire centrala, apa calda si rece si iluminat incandescent.

Prin ambianta mediului interior se ofera consumatorilor posibilitatea de a servi masa in conditii de confort si liniste, cu servicii care se asigura la masa de lucratori cu inalta pregatire profesionala.

Amenajarile interioare si dotarea se prezinta in felul urmator:

. Pardoseala este din marmura sau parchet.

. Peretii sunt fie tapisati cu materiale de calitate superioara,

lavabile sau semi-lavabile, fie varuiti.

. Perdelele sunt din tesaturi fine iar draperiile sunt din materiale in

concordanta cu ansamblul localului.

. Decoratia interioara este adaptata caracterului saloanelor;

mobilierul este unitar ca stil, din lemn/furnir de calitate buna, in numar,

forma si stil caracteristic fiecarui salon, lasand posibilitatea unei intimizari

(separeuri) si a unui cadru ambiant prin iluminat individual la mese,

decoratiuni florale etc.

. Gheridoanele, consolele, carucioarele de prezentare, loveratoarele, placile sofante sunt corespunzatoare numeric si calitativ;

vesela este din portelan cu decoratii deosebite sau emblema unitatii;

platourile sunt din alpaca argintata sau portelan, asortate cu restul veselei;

tacamurile sunt din inox argintat in functie de categoria unitatilor,

corespunzatoare ca tip si ca numar structurii preparatelor ce se servesc;

exista seturi complete de pahare din cristal sau sticla de calitate

superioara.

. Lenjeria (fetele de masa, naproanele, servetele) din materiale

textile de calitate superioara, avand imprimata emblema unitatii.

. Lista separata (carte du jour) pentru micul dejun, pranz si cina,

cuprinzand preparate si bauturi, imprimate in limba romana si intr-o limba

de circulatie internationala; pentru mese festive, banchete, manifestari

diverse; meniurile se tiparesc pe imprimate speciale cu grafica adecvata.

Barul este unitatea de alimentatie publica cu program de zi si de noapte in care se serveste o gama diversificata de bauturi alcoolice si nealcoolice si o gama restransa de preparate culinare. Cadrul ambient poate fi completat cu program artistic, auditii muzicale, video tv etc. Este o unitate importanta cu un grad de confort special, aplicand pretul cu cote speciale de adaus in functie de aplasare, constructie, dotare, programe artistice.

Barul de zi poate fi amplasat, fie in salonul de servire, fie pe marginile laterale ale salonului, astfel incat tejgheaua bar si forma de prezentare a acesteia, poate avea diferite forme cat mai estetice (patrat, rotunda, dreptunghiulara, semirotunda, linie dreapta sau zig-zag), cu bauturile expuse pe rafturi. Iar in fata barului se pot monta scauna inalte-calareti, servirea se realizeaza direct din bar sau prin ospatar.

Programul de functionare a barurilor de zi poate fi cuprins intre orele 10-22, pentru a asigura un confort placut consumatorilor, barul de zi dispune de posibilitati deconectare (muzica de diferite genuri , casete video, televiziune, jocuri mecanice si alte posibilitati deconectare).

Barul de noapte, este o unitate clasica, cu caracter distractiv , cu un program de noapte cuprins intre orele 22-04, prezentand programe de varietati si divertisment, music-hall, precum si programe de coregrafie, iluzionism, solisti vocali de diferite genuri de muzica.

Pozitia de amplasare a salonului pentru barul de noapte, se recomanda in forma de amfiteatru, asa incat din toate unghiurile sa se poata viziona programele artistice.Amenajarea interioara se impune cu lumini speciale de forma si culori schimbatoare in timpul programelor (oraga de lumini, instalatii de amplificarea sunetului cat mai performanta, protectie de filme, etc.).

Servirea se realizeaza la masa consumatorilor de catre ospatari, barmani, aplicand diferite forme si sisteme de servire.

Restaurantele cu specific local (romanesc), crama (mustarie de sezon), han, sura, coluba; aceste unitati gastronomice se deosebesc, prin constructia (arhitectura), interioara si exterioara, finisaje, elemente decorative din obiecte textile (stergare, imbracaminte traditional-locala), vesela din ceranima (cani, ulcioare, farfurii etc.).

Restaurantele cu specific cuprind unitati gastronomice ce pun la

dispozitia clientelei un sortiment specific de preparate si bauturi, in

conditiile unor amenajari si dotari adecvate fiecarui profil. In aceasta

categorie includem unitatile traditionale: han, crama, coliba, sura, si alaturi

de ele, pe cele cu specific regional: moldovenesc, dobrogean, banatean etc.

Acestea se individualizeaza bine deoarece la constructia lor se utilizeaza

materiale necesitand o prelucrare sumara, cum ar fi piatra, bolovanii de rau,

lemnul brut sau prelucrat, caramida, trestia, stuful etc. dotarea, firma,

amenajarile, iluminatul se incadreaza de asemenea in specificul unitatii: o

sura va avea scaunele din lemn cioplit, peretii ornamentati cu blanuri de

animale, stergare, vase de ceramica cu motive nationale, tacamuri cu maner

din os sau lemn, naproanele si servetele din panza de in cu decoratiuni

adecvate. Preparatele culinare oferite sunt caracteristice bucatariei romanesti

sau specific regionale. Sunt servite vinuri si alte bauturi din regiunea

respectiva, utilizandu-se ulcioare, carafe, cani, cesti etc.

Serviciul se asigura prin chelneri cu calificare superioara, uniformele

fiind confectionate in raport cu specificul fiecarei unitati: costum de daci, de

romani, ciobanesc etc. Se recomanda utilizarea unor formatii orchestrale

(taraf de lautari) si organizarea de programe artistice adaptate specificului,

pe diferite teme folclorice.

 

Restaurantul specializat, serveste un sortiment specific de preparate culinare si bauturi in conditiile unei amenajari si dotari clasice sau adecvate structurilor sortimentale care formeaza obiectul specializarii.

Restaurantul pescaresc, este o unitate gastronomica ce se caracterizeaza prin prezentarea si servirea in principal a sortimentelor de specialitati culinare din peste.Unitatea se prezinta in ornamentare cu obiecte sugestive din activitatea de pescuit si de prelucrarea pestelui (plase, navoade, undite, lansete etc.), iar unitatile de alimentatie, organizate pe malul apelor de pescuit, se pot amenaja cu specific de cherhana.

In interiorul unui restaurant cu specific pescaresc intalnim obiecte decorative din lemn care nu trebuie sa lipseasca de pe peretele oricarui restaurant cu specific pescaresc.Decoratiunile pot fi completate cu peisaje reprezentand barci si pescari precum si plase pescaresti.

Restaurantul vanatoresc , este organizat pe principiul restaurant clasic avand anumite particularitati prin amenajare, dotare si imbracamintea personalului care organizeaza serviile.Asigura un confor si o ambiata placuta consumatorilor prin diferite amenajari interioare specifice cu decoratiuni si indeletniciri vanatoresti (trofee, costume, arme de vanatoare, blanuri).

Studiul de caz privind tipul de decoruri si ambianta in restaurantele hotelului "Athenee Palace Hilton"

Hotelul este situat in inima centrului de afaceri si cumparaturi al Bucurestiului, la cateva sute de metri de Hotel Capsa si de Hotel Ramada Majestic in apropierea centrelor de interes istoric si cultural si la distanta mica de ambasade, banci si birouri guvernamentale.

Construit in 1914, hotelul Athenee Palace Hilton are o traditie indelungata in ceea ce priveste ospitalitatea. Multi ani numele a fost sinonim cu servicii de cel mai inalt nivel, confort si gastronomie. Recent renovat si redeschis, hotelul este primul din Bucuresti ce ofera o gama larga de servicii pentru oamenii ce calatoresc in interes de afaceri sau cei care se afla in cautare de relaxare.

Restaurantele hotelului Hilton ofera servicii de calitate, intr-o ambianta placuta oferind confortul necesar clientilor de a servii un mic-dejun sau o cina intr-un cadru intim si placut.

Restaurantele Hilton:

Restaurantul Roberto`s

Braseria

Terasa La Strada

The English Bar

Bistro

 

 

Restaurantul Roberto`s

Veti pasi intr-o alta lume cand luati masa la Roberto's, excelentul restaurant cu specific italian al Athenee Palace Hilton.

Lumina calda, frescele italiene pe pereti si vederea catre terasa fac acesta sa fie un loc romantic pentru a servi pranzul sau cina.

Brunch Hilton Sunday Brunch

Rasfatati-va gustul cu o selectie variata de mancare internationala, ce include: aperitive, feluri principale, dulciuri etc.

Brunch-ul de duminica din restaurantul Robertos' este servit de la 12.30 pana la 16.30, va delecteaza cu muzica live si un loc special dedicat copiilor, amenajat intr-o sala separata, situata la etajul 1.

Terasa "La Strada"

Terasa "La strada", din cadrul hotelului Athénée Palace Hilton. Situata pe Calea Victoriei, La Strada este o oaza de liniste care ne scapa de zgomotul si agitatia specifica Bucurestiului. Deschis pe timpul verii, acest minunat restaurant in aer liber este foarte popular datorita pozitiei excelente si a ambientului primitor.

Atmosfera este una placuta cu mese si scaune din lemn, aranjate cu gust in jurul barului, la randul lui dotat cu tot ce se cuvine, lumini discrete, risipite pe marginea aleilor sporesc placerea.

Plantele verzi, canapelele mari si pernele pufoase, muzica si specialitatile casei fac din aceasta terasa un loc potrivit atat pentru o intalnire de afaceri, cat si pentru o cina romantica sau o iesire cu prietenii. In fiecare marti, jazz-ul se regaseste in program si daca este combinat cu o narghilea in La Strada Lounge, toate grijile voastre vor disparea precum fumul. Meniul variat cu specialitati potrivite oricaror gusturi si o selectie atragatoare de bauturi va garanteaza o iesire deosebita si relaxanta.

 

The English Bar

Relaxati-va in lumina blanda si decorul traditional al primitorului English bar. Incercati ceva din lista de peste 40 de whiskey-uri sau unul din numeroasele cocktailuri.

Exista un meniu de gustari delicioase din bucataria internationala; de asemenea suntem convinsi ca excelentele trabucuri cubaneze va vor atrage atentia.

English Bar a devenit ce spune si numele, un bar plin, cu aspect de pub mai elegant este locul ideal unde va puteti destinde pana la ore tarzii din noapte!

Relaxati-va in decorul traditional englezesc al spectaculosului English Bar din cadrul Athenee Palace Hilton.
 

Bistro

Pe timpul zilei, restaurantul Bistrot este plin de clienti care isi savureaza cafeaua cu lapte si cornurile frantuzesti si citesc ziarul. Seara, acest local are o ambianta unica, la lumina lumanarilor si serveste bucatarie cu specific frantuzesc, totul completat de privelistea fostului Palat Regal.

Decorul realizat in stilul anilor '20 creaza o atmosfera unica, ce reprezinta o iesire din lumea cotidiana, monotona.

Bistro Atheneu este un local cu o atmosfera calda ,cu mobilierul vechi, piesele de decor cateodata inedite, cu perdelute in dungi, lumina naturala de la ferestrele spre Piata Revolutiei , cu scaune inalte de lemn, clasice si cu oglinzile mari care iti fura privirea.

Anexe

Bibliografie

Radu Nicolescu - Tehnologia Restaurantelor,

Editura Inter-Rebs, Bucuresti , 1999,

Stere Stavrositu - Arta servirii in

restaurant,baruri

gastronomie

hoteluri

pensiuni turistice

editura ARTA SERVICIILOR IN TURISM

Ioan Pravat - Organizarea si tehnica muncii ospatarului

ANUL I si II.

Radu Nicolescu - Telmologia activitatii in restaurant si bar

Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1981

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.