Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Preocupari de dinamizare a macroanalizei keynesiste (neokeynesismul) si de perfectionare a politicii economice dirijiste (new-economics)

Preocupari de dinamizare a macroanalizei keynesiste (neokeynesismul) si de perfectionare a politicii economice dirijiste (new-economics)
Preocupari de dinamizare a macroanalizei keynesiste (neokeynesismul) si de perfectionare a politicii economice dirijiste (new-economics)

Adeptii si admiratorii keynesismului l-au considerat, ca de altfel si creatorul lui, o revolutie in gandirea economica, atat prin contributia lui la analiza macroeconomica (mecanisme economice, disfunctionalitati si remedii ale acestora), cat si prin masurile de politica economica propuse (dirijismul).

CC 
In consecinta, majoritatea economistilor si a factorilor de decizie din tarile occidentale dezvoltate au considerat ca doctrina economica keynesista ofera cel mai potrivit punct de plecare in explicatia si infaptuirea proceselor legate de reconstructia si relansarea economica din perioada postbelica. In acest spirit au gandit si scris autorii britanici R.F.Harrod, Joan Robinson, P.Sraffa, N. Kaldor, nordamericanii A.A. Hanses, E.Domer, L.Klein, S.Harris, francezul A.Barrere etc.

Tinand seama de contextul istoric nou din perioada postbelica in care urma sa fie aplicat si dezvoltat keynesismul, promotorii lui au facut si unele remarci critice la adresa acestuia, ca si unele propuneri de imbunatatire a lui. Semnaland unele inconsecvente ale lui J.M.Keynes fata de liberalismul neoclasic (de exemplu, faptul ca nu se poate oferi nimic in locul teoriei subiective a preturilor, respectiv al teoriei utilitatii finale sau marginale), adeptii lui au remarcat caracterul static al analizei economice keynesiste, accentul deosebit pus pe cererea efectiva de marfuri si pe consum, precum si subaprecierea rolului ofertei de marfuri si servicii in mecanismul de functionare a economiei contemporane de piata etc.

In consecinta, adeptii lui Keynes din perioada postbelica fac numeroase propuneri de perfectionare si dezvoltare atat al teoriei, cat si ale politicii economice keynesiste. Din aceasta cauza, ei sunt cunoscuti sub denumirea de neokeynesisti sau adepti ai noii stiinte economice (new-economics, in expresie nordamericana).Principalele imbunatatiri aduse de neokeynesisti teoriei economice a lui Keynes se refera la abordarea dinamica a proceselor economice (pe termen lung) si la analiza mai profunda a productiei, pornind de la relatia dintre venit, consum si economii, respectiv de la rolul investitiilor de capital suplimentar in sporirea cheltuielilor si cresterea ocuparii mainii de lucru. Principalul rezultat al acestui demers teoretic al neokeynesistilor l-au constituit teoriile si modelele de crestere economica, instrumente moderne pentru studierea conditiilor in care pot fi sporite produsul intern brut, venitul national si veniturile diferitelor grupuri sociale, cu ajutorul folosirii cat mai rationale a fondurilor disponibile, in conditiile oferite de revolutia stiintifica si tehnica din zilele noastre.

CC

 
In timp ce neokeynesistii britanici au pus accentul pe analiza dinamicii macroeconomice, neokeynesistii nord americani au pus accentul pe concretizarea si nuantarea politicii economice de interventie a statului in economie in vederea stimularii si accelerarii cresterii economice, obtinand rezultate remarcabile indeosebi in timpul administratiei lui J.F.Kennedy. Ansamblul doctrinar care a motivat aceasta politica economica dirijista a fost denumit de G. Heller, J.Tobin si S.Harris cu termenul de "new economics" (noua stiinta economica). O componenta importanta a acestei "noi stiinte economice" au constituit-o si modelele econometrice pentru cresterea economiei SUA elaborate de L.Klein, F.Modigliani si G.Fromm cu speranta ca ele vor ajuta la inlaturarea crizei economice, a somajului si inflatiei din economia americana.
TEST DE AUTOEVALUARE

  1. Sub ce denumire sunt cunoscuti economistii care fac propuneri de perfectionare si dezvoltare atat al teoriei, cat si ale politicii economice keynesiste? ( 2 puncte)
  1. Care sunt principalele imbunatatiri aduse de neokeynesisti teoriei economice? ( 6 puncte)
  1. Diferente de opinii intre neokeynesistii britanici si neokeynesistii nord americani ( 2 puncte)

Total puncte posibile 10/ realizate.

Timp de lucru: 10 min.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Influente direct observabile asupra comportamentului consumatorului
STABILIREA PRETULUI IN INTREPRINDERE
Organizatiile intensiv-cognitive
Metalurgia feroaselor (siderurgia)
PROIECT ABSOLVIRE ATESTAT ECONOMIE - STUDIUL ACTIVITATII ECONOMICE LA FIRMA S.C.SPORTVIC.S.R.L.
PROIECT DE COMPETENTA PROFESIONALA Tehnician in activitati economice - MODELE DE PIETE ELECTRONICE
Dilema inflatie-somaj. Curba Philips
ABORDAREA PE BAZA DE ACTIVETermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu