Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Introducere in istoria gandirii economice

Introducere in istoria gandirii economice
Introducere in istoria gandirii economice

Datorita cresterii importantei practice a gandirii economice mai ales in epoca moderna (incepand cu secolele XVI-XVII) si contemporana (secolul XX) se impune necesitatea explicarii originii si naturii acesteia in stransa legatura cu alte domenii ale gandirii sociale tinand seama de interdependentele dintre acestea. Cursul de fata isi propune sa explice notiunile de baza care ajuta la intelegerea unor probleme economice, definirea gandirii economice, precum si obiectul si paradigma doctrinelor economice. Pentru a intelege si aprofunda gandirea economica trebuie sa tinem seama de izvorul acesteia si anume viata si activitatea economica, adica economia.

Gandirea economica reprezinta ansamblul reflectiilor referitoare la viata economica a societatii (idei, opinii, teorii, doctrine economice, etc.) rezultat superior al unei complicate interactiuni dintre caracteristicile obiective ale mediului social si implicit ale mediului natural in cadrul caruia se fac aceste reflectii si calitatile subiective ale celor care fac respectivele reflectii (in principal interesele lor).Calitatea acestor reflectii economice depinde de mai multi factori:

sfere de cuprindere a cestor reflectii (intreprindere, economie nationala, economie mondiala) ;

interesele pe care le exprima si le apara gandirea economica;

eruditia ganditorului, respectiv gradul lui de inzestrare cu cunostinte de specialitate si priceperea cu care sunt folosite aceste cunostinte.

Dupa gradul de patrundere in natura fenomenelor si proceselor economice comentate sau nivelul teoretic al reflectiilor economice, acestea pot sa faca parte: fie din cunoasterea comuna la care participa toti oamenii, fie din cunoasterea specializata (economistii) ale caror reflectii pot avea caracter empiric-se bazeaza numai pe datele experientei, sau caracter teoretic-se bazeaza pe un instrumentar analitic mai mult sau mai putin sofisticat.

Crearea economiei politice ca stiinta autonoma, in epoca moderna (sec. XVII-lea - sec. al XIX-lea) a reprezentat evenimentul major al indelungatei istorii a gandirii economice.

Limbajul folosit pentru a exprima reflectiile referitoare la activitatea economica este foarte bogat si divers. Astfel pentru a exprima aceste reflectii economice ale specialistilor se folosesc notiuni ca: idee, opinie, teorie, doctrina, ideologie, gandire economica.

Gandirea economica reprezinta cel mai cuprinzator termen dintre cei enumerati. Termenii de "idee", "teorie" si "doctrina" economica ne dau informatii suplimentare in legatura cu gradul de complexitate al reflectiilor referitoare la viata economica.

Ideea economica este o reflectie razleata, izolata, simpla. Teoria sau doctrina  economica reprezinta ansamblul coerent de reflectii economice sau un sistem de idei. Teoria economica exprima anumite realitati si are un rol pozitiv . Ansamblul teoriilor economice constituie stiinta economica. Doctrina economica reprezinta optiunea practica in domeniul economic, avand un rol normativ, o incarcatura ideologica, fiind legata de interesele social-politice pe care le apara ganditorul respectiv.

Calitatea reflectiilor economice este data de termenii "ideologie economica" si "stiinta economica".

Ideologia economica reprezinta totalitatea ideilor economice (teorii si doctrine) ale unei grupari socio-politice (clasa, partid) determinate calitativ de interesele specifice a acelui grup, eventual raportate la o anumita epoca sau la un anumit eveniment sau proces economic (ex: ideologiile din timpul revolutiei franceze ).

C 
Spre deosebire de ideologia economica, stiinta economica cuprinde doar partea valabila si durabila prin care diferite ideologii au contribuit la programul cunoasterii autentice a economiei societatii, acea parte care a devenit credibila pentru toti sau majoritatea economistilor. Intre stiinta si ideologie economica pot exista puncte comune, dar ele nu coincid in totalitate.

Termenul de ideologie economica poate fi folosit in sens general, larg (totalitatea ideilor economice, sustinute in interesul unui grup social, fara precizarea valorii cognitive si practice a ideilor respective) sau in sens restrans (acele idei false, iluzii care deformeaza realitatea sau impiedica procesul de cunoastere reala a ei).

In concluzie, se observa ca limbajul folosit pentru a exprima si consemna reflectiile referitoare la activitatea economica este extrem de bogat si divers.

 
TEST DE AUTOEVALUARE

  1. Delimitati termenii: idee economica, teorie economica, doctrina economica, ideologie economica, stiinta economica! (4 puncte)

2. Din ce cauza exista o multitudine de pareri despre acelasi fenomen economic?  (3 puncte)

Ce legatura exista intre ideologiile economice si stiinta economica? (3 puncte)

Total puncte posibile 10/ realizate.

Timp de lucru: 10 min.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Determinarea indicilor Micuum (rezistentei), a reactivitatii, umiditatii, si analizei granulometrice a cocsului
Principii de calcul al instalatiei de ungere
Rectificarea - Pietrele abrazive - Masini de rectificat

Economie

Studiul comportamentului de cumparare de apa minerala in randul populatiei din bucuresti
Piata si politica financiara - Definirea si continutul pietei financiare
Bursele de valori

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiClasificarea burselor
Decizia si procesul decizional
Analiza activitatii societatii TECH
Dilema inflatie-somaj. Curba Philips
ACTIVITATEA DE PERSONAL
Indicatori agregati in sistemul contabilitatii nationale
PRINCIPALELE PROBLEME SOCIO-ECONOMICE SI TEHNICE ALE COMPANIILOR CU UN GRAD RIDICAT DE POLUARE SI CONSUM INTENSIV DE ENERGIE; SOLUTII PENTRU REZOLVARE
Influente de natura endogena asupra comportamentului consumatorului.Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu