Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Introducere in istoria gandirii economice

Introducere in istoria gandirii economice
Introducere in istoria gandirii economice

Datorita cresterii importantei practice a gandirii economice mai ales in epoca moderna (incepand cu secolele XVI-XVII) si contemporana (secolul XX) se impune necesitatea explicarii originii si naturii acesteia in stransa legatura cu alte domenii ale gandirii sociale tinand seama de interdependentele dintre acestea. Cursul de fata isi propune sa explice notiunile de baza care ajuta la intelegerea unor probleme economice, definirea gandirii economice, precum si obiectul si paradigma doctrinelor economice. Pentru a intelege si aprofunda gandirea economica trebuie sa tinem seama de izvorul acesteia si anume viata si activitatea economica, adica economia.

Gandirea economica reprezinta ansamblul reflectiilor referitoare la viata economica a societatii (idei, opinii, teorii, doctrine economice, etc.) rezultat superior al unei complicate interactiuni dintre caracteristicile obiective ale mediului social si implicit ale mediului natural in cadrul caruia se fac aceste reflectii si calitatile subiective ale celor care fac respectivele reflectii (in principal interesele lor).Calitatea acestor reflectii economice depinde de mai multi factori:

sfere de cuprindere a cestor reflectii (intreprindere, economie nationala, economie mondiala) ;

interesele pe care le exprima si le apara gandirea economica;

eruditia ganditorului, respectiv gradul lui de inzestrare cu cunostinte de specialitate si priceperea cu care sunt folosite aceste cunostinte.

Dupa gradul de patrundere in natura fenomenelor si proceselor economice comentate sau nivelul teoretic al reflectiilor economice, acestea pot sa faca parte: fie din cunoasterea comuna la care participa toti oamenii, fie din cunoasterea specializata (economistii) ale caror reflectii pot avea caracter empiric-se bazeaza numai pe datele experientei, sau caracter teoretic-se bazeaza pe un instrumentar analitic mai mult sau mai putin sofisticat.

Crearea economiei politice ca stiinta autonoma, in epoca moderna (sec. XVII-lea - sec. al XIX-lea) a reprezentat evenimentul major al indelungatei istorii a gandirii economice.

Limbajul folosit pentru a exprima reflectiile referitoare la activitatea economica este foarte bogat si divers. Astfel pentru a exprima aceste reflectii economice ale specialistilor se folosesc notiuni ca: idee, opinie, teorie, doctrina, ideologie, gandire economica.

Gandirea economica reprezinta cel mai cuprinzator termen dintre cei enumerati. Termenii de "idee", "teorie" si "doctrina" economica ne dau informatii suplimentare in legatura cu gradul de complexitate al reflectiilor referitoare la viata economica.

Ideea economica este o reflectie razleata, izolata, simpla. Teoria sau doctrina  economica reprezinta ansamblul coerent de reflectii economice sau un sistem de idei. Teoria economica exprima anumite realitati si are un rol pozitiv . Ansamblul teoriilor economice constituie stiinta economica. Doctrina economica reprezinta optiunea practica in domeniul economic, avand un rol normativ, o incarcatura ideologica, fiind legata de interesele social-politice pe care le apara ganditorul respectiv.

Calitatea reflectiilor economice este data de termenii "ideologie economica" si "stiinta economica".

Ideologia economica reprezinta totalitatea ideilor economice (teorii si doctrine) ale unei grupari socio-politice (clasa, partid) determinate calitativ de interesele specifice a acelui grup, eventual raportate la o anumita epoca sau la un anumit eveniment sau proces economic (ex: ideologiile din timpul revolutiei franceze ).

C 
Spre deosebire de ideologia economica, stiinta economica cuprinde doar partea valabila si durabila prin care diferite ideologii au contribuit la programul cunoasterii autentice a economiei societatii, acea parte care a devenit credibila pentru toti sau majoritatea economistilor. Intre stiinta si ideologie economica pot exista puncte comune, dar ele nu coincid in totalitate.

Termenul de ideologie economica poate fi folosit in sens general, larg (totalitatea ideilor economice, sustinute in interesul unui grup social, fara precizarea valorii cognitive si practice a ideilor respective) sau in sens restrans (acele idei false, iluzii care deformeaza realitatea sau impiedica procesul de cunoastere reala a ei).

In concluzie, se observa ca limbajul folosit pentru a exprima si consemna reflectiile referitoare la activitatea economica este extrem de bogat si divers.

 
TEST DE AUTOEVALUARE

  1. Delimitati termenii: idee economica, teorie economica, doctrina economica, ideologie economica, stiinta economica! (4 puncte)

2. Din ce cauza exista o multitudine de pareri despre acelasi fenomen economic?  (3 puncte)

Ce legatura exista intre ideologiile economice si stiinta economica? (3 puncte)

Total puncte posibile 10/ realizate.

Timp de lucru: 10 min.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Clasificarea burselor
Decizia si procesul decizional
Analiza activitatii societatii TECH
Dilema inflatie-somaj. Curba Philips
ACTIVITATEA DE PERSONAL
Indicatori agregati in sistemul contabilitatii nationale
PRINCIPALELE PROBLEME SOCIO-ECONOMICE SI TEHNICE ALE COMPANIILOR CU UN GRAD RIDICAT DE POLUARE SI CONSUM INTENSIV DE ENERGIE; SOLUTII PENTRU REZOLVARE
Influente de natura endogena asupra comportamentului consumatorului.Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu