Creeaza.com - informatii profesionale despre
Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » economie
Introducere in istoria gandirii economice

Introducere in istoria gandirii economice
Introducere in istoria gandirii economice

Datorita cresterii importantei practice a gandirii economice mai ales in epoca moderna (incepand cu secolele XVI-XVII) si contemporana (secolul XX) se impune necesitatea explicarii originii si naturii acesteia in stransa legatura cu alte domenii ale gandirii sociale tinand seama de interdependentele dintre acestea. Cursul de fata isi propune sa explice notiunile de baza care ajuta la intelegerea unor probleme economice, definirea gandirii economice, precum si obiectul si paradigma doctrinelor economice. Pentru a intelege si aprofunda gandirea economica trebuie sa tinem seama de izvorul acesteia si anume viata si activitatea economica, adica economia.

Gandirea economica reprezinta ansamblul reflectiilor referitoare la viata economica a societatii (idei, opinii, teorii, doctrine economice, etc.) rezultat superior al unei complicate interactiuni dintre caracteristicile obiective ale mediului social si implicit ale mediului natural in cadrul caruia se fac aceste reflectii si calitatile subiective ale celor care fac respectivele reflectii (in principal interesele lor).
Calitatea acestor reflectii economice depinde de mai multi factori:

sfere de cuprindere a cestor reflectii (intreprindere, economie nationala, economie mondiala) ;

interesele pe care le exprima si le apara gandirea economica;

eruditia ganditorului, respectiv gradul lui de inzestrare cu cunostinte de specialitate si priceperea cu care sunt folosite aceste cunostinte.

Dupa gradul de patrundere in natura fenomenelor si proceselor economice comentate sau nivelul teoretic al reflectiilor economice, acestea pot sa faca parte: fie din cunoasterea comuna la care participa toti oamenii, fie din cunoasterea specializata (economistii) ale caror reflectii pot avea caracter empiric-se bazeaza numai pe datele experientei, sau caracter teoretic-se bazeaza pe un instrumentar analitic mai mult sau mai putin sofisticat.

Crearea economiei politice ca stiinta autonoma, in epoca moderna (sec. XVII-lea – sec. al XIX-lea) a reprezentat evenimentul major al indelungatei istorii a gandirii economice.

Limbajul folosit pentru a exprima reflectiile referitoare la activitatea economica este foarte bogat si divers. Astfel pentru a exprima aceste reflectii economice ale specialistilor se folosesc notiuni ca: idee, opinie, teorie, doctrina, ideologie, gandire economica.

Gandirea economica reprezinta cel mai cuprinzator termen dintre cei enumerati. Termenii de „idee”, „teorie” si „doctrina” economica ne dau informatii suplimentare in legatura cu gradul de complexitate al reflectiilor referitoare la viata economica.

Ideea economica este o reflectie razleata, izolata, simpla. Teoria sau doctrina  economica reprezinta ansamblul coerent de reflectii economice sau un sistem de idei. Teoria economica exprima anumite realitati si are un rol pozitiv . Ansamblul teoriilor economice constituie stiinta economica. Doctrina economica reprezinta optiunea practica in domeniul economic, avand un rol normativ, o incarcatura ideologica, fiind legata de interesele social-politice pe care le apara ganditorul respectiv.

Calitatea reflectiilor economice este data de termenii „ideologie economica” si „stiinta economica”.

Ideologia economica reprezinta totalitatea ideilor economice (teorii si doctrine) ale unei grupari socio-politice (clasa, partid) determinate calitativ de interesele specifice a acelui grup, eventual raportate la o anumita epoca sau la un anumit eveniment sau proces economic (ex: ideologiile din timpul revolutiei franceze ).

C 
Spre deosebire de ideologia economica, stiinta economica cuprinde doar partea valabila si durabila prin care diferite ideologii au contribuit la programul cunoasterii autentice a economiei societatii, acea parte care a devenit credibila pentru toti sau majoritatea economistilor. Intre stiinta si ideologie economica pot exista puncte comune, dar ele nu coincid in totalitate.

Termenul de ideologie economica poate fi folosit in sens general, larg (totalitatea ideilor economice, sustinute in interesul unui grup social, fara precizarea valorii cognitive si practice a ideilor respective) sau in sens restrans (acele idei false, iluzii care deformeaza realitatea sau impiedica procesul de cunoastere reala a ei).

In concluzie, se observa ca limbajul folosit pentru a exprima si consemna reflectiile referitoare la activitatea economica este extrem de bogat si divers.

 
TEST DE AUTOEVALUARE

  1. Delimitati termenii: idee economica, teorie economica, doctrina economica, ideologie economica, stiinta economica! (4 puncte)

2. Din ce cauza exista o multitudine de pareri despre acelasi fenomen economic?  (3 puncte)

Ce legatura exista intre ideologiile economice si stiinta economica? (3 puncte)

Total puncte posibile 10/ realizate…

Timp de lucru: 10 min.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Clasificarea burselor
Decizia si procesul decizional
Analiza activitatii societatii TECH
Dilema inflatie-somaj. Curba Philips
ACTIVITATEA DE PERSONAL
Indicatori agregati in sistemul contabilitatii nationale
PRINCIPALELE PROBLEME SOCIO-ECONOMICE SI TEHNICE ALE COMPANIILOR CU UN GRAD RIDICAT DE POLUARE SI CONSUM INTENSIV DE ENERGIE; SOLUTII PENTRU REZOLVARE
Influente de natura endogena asupra comportamentului consumatorului.

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu