Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice » resurse umane

Stadiile carierei


STADIILE CARIEREI

Stadiile carierei sunt patru etape care marcheaza puncte de rascruce in cariera cuiva, schimbari in ansamblul profesional. Aceste etape sunt: explorarea (intre 16 si 28 de ani); fixarea (22-42); avansarea si mentinerea (32-55) si cariera tarzie (peste 55) (DeCenzo, D.A. and Robbins, S.P., p.238). Succesiunea loc nu este una abrupta, exista perioade de tranzitie, iar perioada pe care se intinde fiecare depinde de fiecare persoana in parte, de resursele pe care le investeste in propria cariera, de precocitatea fiecaruia, de persoanele implicate, de proactivitatea de care da dovada fiecare. Astfel, pentru unele persoana etapa de explorare poate sa se incheie la 22 de ani, iar pentru altii abia la 28. Realitatea este ca exista situatii in care explorarea (sau oricare etapa) poate sa continue pana la o varsta mult mai inaintate (35 sau 40 de ani) - stadiile carierei prezentate avand coordonatele stabilite statistic, fara a ridica pretentii de "lege".






Figura n. Stadiile carierei


Explorarea

In aceasta etapa persoana exploreaza diferite roluri, isi testeaza o identitate ocupationala initiala, isi dezvolta abilitati, stabileste o retea sociala, identifica un mentor si da piept solicitarilor emotionale de la inceputul carierei. Are loc trecerea de la adolescenta spre lumea profesionala. Viziunile nerealiste sunt abandonate, fiecare isi stabileste o configuratie de roluri (student, salariat, sot sau sotie, parinte etc.) si dezvolta un stil de viata care sa se potriveasca identitatii construite. In prima faza sunt explorate cateva roluri profesionale care fac trecerea de la scoala la munca. Pentru a face fata tranzitiei sunt esentiale cateva elemente: obtinerea unei slujbe incitate, construirea unei retele sociale, identificarea unui mentor si adaptarea la aspectele emotionale ale locului de munca. Reteaua sociala consta in colegii, subordonatii, superiorii care ofera informatii despre organizatie, despre indeplinirea sarcinilor si feed-back despre consecintele strategiilor adoptate in cariera. Mentorul este o persoana mai in varsta, cu o pozitie mai inalta in organizatie care acorda unui nou venit o atentie speciala, dandu-i sfaturi si creandu-i oportunitati. Adaptarea emotionala la locul de munca implica trecerea peste "socul realitatii". Acest soc este dat de disparitatea dintre asteptarile nerealiste si situatiile cu care se confrunta la noul loc de munca o persoana.

Fixarea

In aceasta faza secunda, persoana devine un contribuitor individual in organizatie, cu o arie specifica de expertiza. Trece prin conflicte dintre rolul profesional si cel non-profesional si pregateste un plan pentru atingerea obiectivelor profesionale. In aceasta etapa are loc desprinderea de mentor, "parintele profesional". Daca nu s-au dezvoltat pana acum abilitati solide, contactul cu independenta, lipsa unei verificari atente din partea unei persoane poate duce la un sentiment de nesiguranta. Are loc un conflict intre rolurile personale (sot, sotie, tata, prieten etc.) si cele profesionale. Acestea sunt reevaluate. Incepe declinul biologic si in foarte multe cazuri poate sa apara criza de la mijlocul vietii.

Avansarea si mentinerea

In a treia faza, persoana se concentreaza pe mentinerea obiectivelor profesionale si mentinerea procesului in organizatie. Reanalizeaza planurile de cariera in lumina progreselor facute - are loc o retrospectiva; si recalculeaza importanta rolurilor profesionale si neprofesionale. Pentru multi devine clar ca pozitia prezenta este cea mai inalta in cariera si putine promovari mai sunt posibile. Apare sentimentul urgentei in ceea ce priveste realizarea obiectivelor profesionale si perpetuarea experientei proprii. Devine mentor si devine constient ca noua generatie il vede "de moda veche".



Cariera tarzie

A patra faza este cea in care de obicei a fost atinsa cea mai inalta pozitie si oamenii incep sa aloce mai mult timp activitatilor extraprofesionale. Principalele resurse de care dispun sunt cunostintele si experienta profesionala acumulate. Ca urmare, unele persoane continua sa fie mentori.



Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.