Creeaza.com - informatii profesionale despre
Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » didactica » didactica pedagogie
Educatia prin teatru si pentru teatru

Educatia prin teatru si pentru teatruEducatia prin teatru si pentru teatru

           

In ansamblul formelor moderne de intructie si educatie, cercurile

literar-artistice reprezinta activitati complementare ale procesului de predare-invatare a limbii si literaturii romane.

Respectand cerintele de curriculum scolar si particularitatile de varsta ale elevilor, ele favorizeaza manifestarea preferintelor, preocuparilor si spiritului de initiativa ale elevilor.

Am ales cercul literar „Prietenii teatrului” ca forma de activitate extracurriculara, luand ca argumente scopul si obiectivele care se realizeaza printr-o astfel de activitate:

·       dezvoltarea orizontului de cultura generala;

·       stimularea interesului pentru cultura si arta;

·       descoperirea si stimularea talentelor si aptitudinilor elevilor;

·       orientarea pentru pregatirea carierei;

·       cultivarea pasiunii pentru literatura, pentru teatru;

·       dezvoltarea imaginatiei si a sensibilitatii artistice;

·       organizarea si folosirea rationala, utila si placuta, a timpului liber;

·       stimularea initiativei si a independentei in actiune;

·       optimizarea comunicarii profesor-elev si elev-elev;

·       formarea capacitatilor individuale si a disponibilitatilor afective prin asimilarea de cunostinte umaniste si estetice;

Avantajele educatiei prin teatru vizeaza trei aspecte ale personalitatii elevilor: social, individual si lingvistic. Ea urmareste a transforma elevul nu neaparat intr-un mic actor, ci intr-un bun spectator, insuflandu-i dragoste pentru scena, pentru ceea ce se intampla in spatele scenei, respectul pentru actor, dragostea pentru teatru.

In lucrarea „Teatrul, izvor de fantezie creatoare”, autoarea Ruth Byers afirma: „Dramaturgia creatoare contribuie in nenumarate feluri la dezvoltarea si imbogatirea cunostintelor elevului. Incepe prin a-i descatusa imaginatia, a-i largi orizontul si a-i stimula simtul de observatie. Il invata sa fructifice in mod practic cunostintele teoretice si intamplarile prin care a trecut. Vazandu-se capabil sa dea idei care sunt si pline de fantezie si folositoare, copilul capata incredere in el insusi. In felul acesta devine constient de forta lui creatoare.”

Cercul literar „Prietenii teatrului” cuprinde 30 de elevi cu aptitudini pentru literatura si interpretative, selectati din clasele V-VIII.

Modalitatile si formele de activitate pe care le-am abordat au fost diverse si s-au desfasurat atat in scoala, cat si in afara scolii, in colaborare cu institutii de cultura si educatie, Biblioteca Judeteana Tulcea si Teatrul „Jean Bart” Tulcea, Muzeul de Etnografie și Folclor, Tulcea.

Activitatea cercului in scoala are ca forma de baza sedinta de lucru, desfasurata lunar, pe baza unei tematici stabilite la inceputul anului scolar. In cadrul acestor sedinte activitatile concrete realizate sunt:

- prezentarea vietii si activitatii unor dramaturgi romani                         (ex: V. Alecsandri, I. L. Caragiale, Tudor Musatescu, Marin Sorescu etc.);

- vizionarea unor filme scurte  (DVD sau prezentate in sistemul AEL);

- lecturi si interpretari din opera autorului ales;

- comentarii pe text pentru a evidentia succesiunea replicilor si indicatiilor de regie etc.

O forma importanta a activitatii cercului este realizarea si interpretarea unor piese de teatru originale sau dramatizate dupa opere literare studiate.

Prin astfel de activitati se dezvolta creativitatea si tot ce presupune ea: gandire, imaginatie, aptitudini, talent. Elevii se familiarizeaza cu problemele specifice ale artei spectacolului teatral: regie, joc actoricesc, scenografie, lumina, sonorizare.

Exemple de dramatizari realizate:

  1. Secventa din „Povestea lui Harap-Alb” de Ion Creanga – intalnirea lui Harap-Alb cu personajele Setila, Flamanzila, Ochila, Pasarila;

          Pentru pregatirea acestei secvente am stabilit pentru cativa elevi „rolurile”:

-        un elev a dramatizat textul, eliminand interventia autorului si realizand succesiunea replicilor precedate de numele personajelor si insotite de precizari referitoare la gesturi, ton.

-        un alt elev a amenajat scena in mod adecvat si a creat costumele personajelor.

-        alti elevi au interpretat personajele, la alegere.

  1. Dramatizarea schitelor „D-l Goe” si „Vizita” de I. L. Caragiale;
  2. Dramatizarea secventei care prezinta intalnirea dintre Mircea si Baiazid din „Scrisoarea III” de Mihai Eminescu.
  3. Dramatizarea piesei”Noua soacra cu trei nurori”.
  4. Dramatizarea piesei „L-am visat pe nenea Iancu”, cu ultimele doua obținand rezultate deosebite la concursul județean de teatru “CARAGIALE- contemporanul nostru”.

  Alte secvente dramatice au fost inspirate de preocuparile copiilor de azi – acasa, la scoala, la aniversarea unui coleg etc. Textele acestora au fost create de elevi.

Scopul urmarit a fost dezvoltarea complexa a aptitudinilor creatoare si de interpretare ale elevilor. Acestia au fost pusi in situatia de a participa la elaborarea piesei si la elaborarea ei scenica, deci este in acelasi timp autor si interpret.

In afara scolii, activitatea cercului „Prietenii teatrului” se inscrie in Programul de Parteneriat Educational cu Biblioteca Județeana Tulcea si cu Teatrul  „Jean Bart” Tulcea.

La biblioteca, elevii au vizionat in sala de audiovizual piese de teatru din repertoriul national (ex: „Apus de soare” de B.St. Delavrancea”) si au interpretat secvente dramatizate dupa romanul „Ciresarii” de Constantin Chirita.

La teatru, elevii au vizionat piesele de teatru „O noapte furtunoasa”, „D-ale carnavalului” de I. L. Caragiale si au participat la intalnirea cu actori, regizori, scenografi.

Piesele de teatru create sau interpretate de elevii cercului literar au fost incluse in serbarile scolii sau in programul prezentat la Festivalul teatrului scolar.

In concluzie, acest cerc literar este o forma de activitate prin care elevii isi dezvolta cultura generala si interesul pentru cultura si arta, isi manifesta creativitatea, isi desavarsesc educatia si isi ocupa timpul liber.

Bibliografie:

Ruth, Byers, „Teatrul, izvor de fantezie creatoare”, Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 1970, p. 131

Parfene, Constantin, „Litearatura in scoala”, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1977, p.133-155

Educatia prin teatru si pentru teatru

-rezumat-                            

                               

In ansamblul formelor moderne de intructie si educatie, cercurile literar-artistice reprezinta activitati complementare ale procesului de predare-invatare a limbii si literaturii romane. Respectand cerintele de curriculum scolar si particularitatile de varsta ale elevilor, ele favorizeaza manifestarea preferintelor, preocuparilor si spiritului de initiativa ale elevilor.

Am ales cercul literar „Prietenii teatrului” ca forma de activitate extracurriculara, luand ca argumente scopul si obiectivele care se realizeaza printr-o astefel de activitate: dezvolatarea orizontului de cultura generala, stimularea interesului pentru cultura si arta, descoperirea si stimularea talentelor si aptitudinilor elevilor, dezvoltarea imaginatiei si sensibilitatii artistice, optimizarea comunicarii profesor-elev si elev-elev, organizarea si folosirea rationala, utila si placuta, a timpului liber.

Avantajele educatiei prin teatru vizeaza trei aspecte ale personalitatii elevilor: social, individual si lingvistic. Ea urmareste a transforma elevul nu neaparat intr-un mic actor, ci intr-un bun spectator, insuflandu-i dragoste pentru scena, pentru ceea ce se intampla in spatele scenei, respectul pentru actor, dragostea pentru teatru.

Cercul literar „Prietenii teatrului” cuprinde 30 de elevi cu aptitudini pentru literatura si interpretare, selectati din clasele V- VIII.

Modalitatile si formele de activitate pe care le-am abordat au fost diverse si s-au desfasurat atat in scoala, cat si in afara scolii, in colaborare cu institutii de cultura si educatie, Biblioteca Judeteana Tulcea si Teatrul „Jean Bart”.

Activitatea cercului in scoala are ca forma de baza sedinta de lucru, desfasurata lunar, pe baza unei tematici stabilite la inceputul anului scolar. In cadrul acestor sedinte activitatile concrete realizate sunt: prezentarea vietii si activitatii unor dramaturgi romani (ex: V. Alecsandri, I. L. Caragiale, Tudor Musatescu, Marin Sorescu etc.); vizionarea unor filme scurte  (DVD sau prezentate in sistemul AEL); lecturi si interpretari din opera autorului ales; comentarii pe text pentru a evidentia succesiunea replicilor si indicatiilor de regie etc.

O forma importanta a activitatii cercului este realizarea si interpretarea unor piese de teatru originale sau dramatizate dupa opere literare studiate(ex: secventa din „Povestea lui Harap-Alb” de Ion Creanga - intalnirea lui Harap-Alb cu personajele Setila, Flamanzila, Ochila, Pasarila; dramatizarea schitelor „D-l Goe” si „Vizita” de I. L. Caragiale; dramatizarea secventei care prezinta intalnirea dintre Mircea si Baiazid din „Scrisoarea III” de Mihai Eminescu.

Prin astfel de activitati se dezvolta creativitatea si tot ce presupune ea: gandire, imaginatie, aptitudini, talent. Elevii se familiarizeaza cu problemele specifice ale artei spectacolului teatral: regie, joc actoricesc, scenografie, lumina, sonorizare. Alte secvente dramatice au fost inspirate de preocuparile copiilor de azi – acasa, la scoala, la aniversarea unui coleg etc. Textele acestora au fost create de elevi.

In concluzie, acest cerc literar este o forma de activitate prin care elevii isi dezvolta cultura generala si interesul pentru cultura si arta, isi manifesta creativitatea, isi desavarsesc educatia si isi ocupa timpul liber.

Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: Pregatitoare Cand/ cum și de ce se intampla? Roata anotimpurilor
 Brose - proiect
 Managementul Proiectelor - Controlul proiectelor, mega si micro proiecte

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Diplomatie si conflict: relatiile internationale in timpul Primului Razboi Mondial
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 PROIECT DE DIPLOMA CHIMIE INDUSTRIALA SI INGINERIA MEDIULUI - TEHNOLOGIA ACIDULUI GLUTAMIC

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA management - Impactul implementarii unui sistem de management al relatiilor cu clientii in cadrul unei societati comerciale
 LUCRARE DE LICENTA Ingineria si Protectia Mediului in Industrie - Proiectarea unui depozit de deseuri urbane pentru un oras cu 200.000 de locuitori

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat profesional informatica - evidenta spital
 ATESTAT LA INFORMATICA - Gestionarea unui magazine de confectii
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
Definitia evaluarii
MODELE DE INSTRUIRE LOGOCENTRIC VS. EMPIRIOCENTRIC
Educarea si sensibilizarea copiilor de varsta scolara mica prin lectiile de muzica
PROIECT DE ACTIVITATE CLASA:a-IV-a Prietenii naturii
Rezolvarea problemelor
CONCEPTIA EDUCATIEI LINGVISTICE SI LITERARE
Influenta sociala si mizele ei in mediul scolar
Educatia noua


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu

 


.com Copyright © 2015 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.