Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » legislatie » administratie » ecologie mediu
Studiul de evaluare a impactului asupra mediului pentru Parcul Eolian – Cogealac

Studiul de evaluare a impactului asupra mediului pentru Parcul Eolian – CogealacStudiul de evaluare a impactului asupra mediului pentru Parcul Eolian – Cogealac

Impactul zgomotului

Intensitatea zgomotului emis de generatoarele eoliene se diminueaza pe masura cresterii distantei.

La alegerea amplasamentelor turbinelor eoliene, se vor asigura distante suficiente pana la locuinte pentru ca zgomotul sa fie in limitele admisibile.

Conform Ordinului MS nr. 536/1997, se cere ca in zonele de locuit, parcuri, rezervatii naturale, zone de interes balneoclimateric, de odihna si recreere, nivelul acustic echivalent continuu sa nu depaseasca 50 dB(A), iar in timpul noptii (intervalul dintre orele 22.00 – 6.00) sa fie redus cu 10 dB(A) fata de valorile din timpul zilei.

Zgomotul de la un generator eolian este rezultatul emisiilor acustice de la palele rotorului aflate in miscare si de la unele dispozitive si echipamente. Aceste emisii de la surse aflate in diferite puncte se combina.

Zgomotul produs de la functionarea mai multor generatoare eoliene rezulta in diverse puncte receptoare prin interferenta.In anumite intervale, este posibila reducerea nivelului zgomotului prin ajustarea unghiului fiecarei pale, dar cu o pierdere de productie de energie electrica.

In cazuri de necesitate absoluta de reducere a zgomotului (in conditii de vant puternic, noaptea), se poate recurge la oprirea temporara a generatorului eolian.

4.7.1. Populatia in zona

Localitatea Cogealac, formata din cinci sate (Cogealac, Gura Dobrogei, Ramnicu de Jos, Ramnicu de Sus, Tariverde), avea in anul 2006 o populatie de 5501 de locuitori.

Dintre alte sate cele mai apropiate de zona studiata sunt:

Fantanele situat la est de amplasament;

Nuntasi situat la est de amplasament;

Gura Dobrogei situat la sud de amplasament;

Casian situat la sud-vest de amplasament;

Gradina situat la vest de amplasament;

Pantelimon de Jos situat la vest de amplasament;

Movila Colelia situat in partea de vest a amplasamentului;

Nistoresti situat la vest de amplasament.

4.6. ELEMENTE PRINCIPALE ALE PEISAJULUI SI IMPACTUL PROIECTULUI ASUPRA PEISAJULUI

4.6.1. Peisajul in zona

Amplasamentul este intr-o zona cu relief de podis (Podisul Istriei, la est de Podisul Casimcei).

Peisajul este format din dealuri, iar mai departe spre est se afla o zona mai joasa a lacurilor Istria si Nuntasi.

Terenurile, cu altitudine variabila, sunt acoperite in mare parte cu vegetatie mica.

4.6.2. Impactul asupra peisajului

In perioada de constructie, in peisaj vor aparea drumuri interioare, platforme, precum si santuri si pamant de la lucrarile de excavatii, utilajele necesare, componente aduse pentru a fi montate, diverse materiale.

Pe masura avansarii lucrarilor, vor fi montate echipamentele, santurile vor fi umplute cu pamant si vor fi indepartate deseurile. La finalizarea lucrarilor de constructie, vor fi retrase utilajele, iar terenurile ocupate temporar vor fi readuse la starea anterioara.

Generatoarele eoliene vor schimba aspectul vizual al peisajului spre orizont. In timp, este de asteptat acomodarea oamenilor cu noul peisaj.

Generatoarele eoliene vor fi plasate in zone interioare, astfel ca nu vor afecta peisajul din vecinatatea lacului Sinoie.

Datorita configuratiei terenului, este de asteptat ca generatoarele sa fie vizibile de la distante relativ mari.

Generatoarele eoliene sunt structuri adaugate peisajului natural si elementelor antropice din zona de amplasare. Pentru a face modificarea peisajului mai acceptabila, se pot lua unele masuri, prezentate in paragraful urmator

4.6.3. Masuri de diminuare a impactului asupra peisajului

Pamantul de la excavatii va fi asezat astfel incat sa nu afecteze peisajul. Nu va fi asezat pamant pe liniile cele mai inalte ale terenului si nici in arii protejate.

Se va urmari pastrarea, atunci cand este posibil, a nivelarii naturale a terenului in lungul tuturor drumurilor noi interioare, precum si utilizarea de materiale cu culori in acord cu peisajul.

Constructiile auxiliare necesare in faza de realizare vor fi albe sau se vor folosi culori care nu sunt in contrast cu peisajul inconjurator.

Se va evita reflectarea luminii la distanta (stralucirea unor suprafete).

Forma rotunda a turnurilor de sustinere ale generatoarelor eoliene, realizata cu elemente de tip tubular, va produce impact vizual mai redus decat daca s-ar fi realizat constructii cu fete plane.

Se va urmari limitarea efectului generatoarelor eoliene asupra peisajului, prin adoptarea culorii gri deschis, mata.

4.5.6.3. Impactul datorat zgomotului emis de generatoarele eoliene

Specificatiile tehnice ale producatorului generatoarelor eoliene de tipul care urmeaza a fi instalat cuprind urmatoarele date si informatii referitoare la zgomot:

104 dB(A)

Zgomotul se va propaga atat de la rotor in jos spre terenurile din vecinatatea fiecarui generator eolian, cat si spre zonele invecinate.

Nivelul zgomotului va fi variabil, in functie de viteza de rotatie, care depinde de viteza vantului in diverse intervale de timp. Corespunzator, nivelul zgomotului la sol si spre zonele invecinate va fi variabil, cu valori mai mici decat la sursa. Atenuarea naturala a zgomotului depinde de distantele dintre sursa si receptori si de factori locali.

Impactul zgomotului va depinde de tonalitatile inalte sau joase emise si de combinatia lor, care sunt rezultatul caracteristicilor constructive ale tipului de generator eolian prevazut a fi instalat.

4.5.6.4. Impactul datorat emisiilor de poluantiEmisiile de poluanti in aer din perioada de constructie, provenite de la vehicule si utilaje, vor fi temporare. Pentru ca numarul de utilaje si autovehicule rutiere folosite este mic impactul este nesemnificativ si nu este de asteptat ca ele sa determine efecte asupra ecosistemelor terestre din vecinatate.

In perioada de functionare, emisii de poluanti vor aparea rar, de la vehiculele si utilaje utilizate pentru operatii de intretinere si reparatii. Impactul va fi nesemnificativ.

4.5.6.5. Impactul asupra speciilor protejate si ariilor protejate

Platformele generatoarelor eoliene nu se vor amplasa in interiorul zonelor protejate.

Impactul direct al generatoarelor eoliene asupra ariilor protejate va fi prevenit prin evitarea amplasarii lor in asemenea arii.

Traseul autovehiculelor care transporta materialele de constructii, necesarul de materiale si componentele generatoarelor eoliene nu va fi pe teritoriul zonelor protejate. Acest traseu va fi foarte bine stabilit, semnalizat si respectat de conducatorii auto.

Impactul asupra ariilor protejate din vecinatate va fi urmarit in cadrul activitatilor de monitorizare.

4.5.7. Masuri de diminuare a impactului asupra vegetatiei si faunei terestre

In perioada de constructie, se va urmari ca animalele intalnite in portiunile unde se fac lucrari de excavare si de amenajare a drumurilor, platformelor, canalelor pentru cabluri, sa nu fie deranjate mai mult decat este strict necesar si sa fie lasate sa isi gaseasca habitate pe suprafetele invecinate.

Dupa perioada de constructie, prin revenirea la conditiile de teren initiale pe toate suprafetele neocupate cu constructii si drumuri, flora si fauna se vor dezvolta in continuare.

4.5.8. Masuri de diminuare a impactului asupra pasarilor

Dupa intrarea in functiune a generatoarelor eoliene, se va urmari impactul asupra pasarilor pentru a obtine evaluari specifice pentru amplasament si in vecinatate si pentru a stabili masuri suplimentare de diminuare a impactului daca se va dovedi necesar.

Riscurile de impact prin lovire pot fi reduse prin indepartarea pasarilor din apropierea generatoarelor eoliene.

4.3.2. Impactul asupra solului

Impactul asupra solului prin lucrarile de realizare a fundatiilor si drumurilor interne are loc doar pe suprafete restranse in raport cu terenurile unde se amplaseaza parcul eolian.

Poluarea solului s-ar putea produce doar in caz de scurgeri accidentale de uleiuri sau lubrifianti.

4.3. SOLURI SI IMPACTUL PROIECTULUI ASUPRA SOLULUI

4.3.1. Tipuri de sol

Pe o mare parte a terenurilor de la sud si vest de comuna Cogealac, se afla cernoziomuri carbonatice.

In partea de nord si nord-vest a comunei, sunt cernoziomuri castanii si ciocolatii.

Mai departe spre vest de Cogealac, se afla soluri balane.

4.3.3. Masuri de prevenire a impactului asupra solului

Pentru prevenirea poluarii solului din cauza unor scurgeri accidentale, in proiect sunt prevazute masuri pentru prevenirea scurgerilor si evitarea ajungerii acestor poluanti pe sol.

Scurgerile de uleiuri si lubrifianti de la diverse echipamente sunt prevenite prin sistemele de etansare sau chiar dubla etansare. Daca totusi ar aparea scurgeri accidentale, ele sunt retinute in unele echipamente sau in vase colectoare.

Cantitatile de lubrifianti si uleiuri scurse si colectate sunt evacuate in timpul operatiilor de intretinere.In cazul unei scurgeri accidentale, uleiul de transformator utilizat la statia de transformare este retinut pe platforma de beton, care este impermeabila la acest produs.

La schimbarea uleiurilor, sunt luate masurile necesare pentru a preveni scurgerea pe sol.


. DESEURI

3.1. Deseuri in perioada de constructie

La construirea unui generator eolian, deseurile sunt cele obisnuite de la un santier.

Cantitatile maxime de deseuri tipice care pot rezulta sunt indicate mai jos in tabelul 3.1.

La fiecare punct de lucru se amplaseaza o toaleta de catre o firma specializata.

Deseurile vor fi colectate si vor fi eliminate din amplasament prin transfer catre o firma specializata.

Tabelul 3.1. Cantitati de deseuri de la constructia unui generator eolian

Denumirea deseului

Cantitatea prevazuta a fi generata

Folie PE

160 m2

 

Carton

50 m2

 

Resturi de hartie de la curatat

50 m2

 

Lemn

15 kg

 

Styropor

2 m3

 

Covor de protectie

5 kg

 

Resturi de cablu

10 kg

 

Resturi de la legaturile cablurilor

1 kg

 

Ambalaje

10 kg

 

Deseuri menajere

10 kg

 

2.3. Activitati de dezafectare

La sfarsitul duratei tehnice de utilizare a unui generator eolian, acesta poate fi demontat si demolat.

Se indeparteaza urmatoarele componente:

rotorul

nacela cu echipamentele sale;

turnul de sustinere;

dispozitivele electrice;

fundatia, pana la 1 m sub nivelul terenului;

cablurile de transport al energiei electrice din turnul de sustinere si cele spre statia de transformare;

statia de transformare si dispozitivele ei electrice;

pietrisul de pe platforma si drumuri interioare.Materialele care rezulta si cantitatile care se indeparteaza de la un generator eolian sunt precizate in tabelul 2.3.1.

Pentru lucrarile mentionate, sunt necesare o macara si o macara auxiliara, cu puteri corespunzatoare, precum si dispozitive si utilaje folosite in mod obisnuit pentru asemenea operatii.

Materialele se valorifica, se recicleaza sau se transporta la depozite de deseuri conform reglementarilor.

Activitatile de dezafectare se vor realiza in asa fel incat sa se asigure protectia factorilor de mediu.

Prin inlaturarea componentelor si materialelor mentionate, terenul aferent unui generator eolian poate fi readus, practic, la folosinta initiala.

Oportunitatea dezafectarii si succesiunea operatiilor mentionate urmeaza a fi analizate la incheierea duratei de exploatare a generatoarelor eoliene.

Tabelul 2.3.1. Componente si materiale care rezulta la demontarea si demolarea unui generator eolian de tipul prevazut a fi utilizat

Componente

Materiale care rezulta

Cantitati

Rotor

Material plastic armat cu fibra de sticla

30,6 tone (fara cabluri paratrasnet)

Nacela

Otel

Cupru

Material plastic armat cu fibra de sticla

circa 100 tone

8 tone

1,7 tone

Turn de sustinere

Otel

Aluminiu

330 tone

4 – 8 tone

Dispozitive electrice

Deseuri electrice

2,7 tone

Fundatie

Beton armat

220 – 250 m3

Cabluri electrice

Cupru

5,5 – 8 tone

Statia de transformare

Beton

Deseuri electrice

10 tone

5 tone

Straturi de material de pe platforma si drumuri interioare

Pietris

750 m3

concluzii

Impactul asupra solului prin lucrarile de realizare a fundatiilor si drumurilor interne are loc doar pe suprafete restranse in raport cu terenurile unde se amplaseaza parcul eolian.

In raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului al parcului eolian, sunt analizate: impactul asupra apelor, aerului, solului, subsolului, ecosistemelor, peisajului, mediului economic si social etc. Aspectele semnificative specifice proiectului sunt:

impactul asupra terenului

impactul acustic;

impactul asupra pasarilor;

impactul vizual.

La alegerea amplasamentelor turbinelor eoliene, se vor asigura distante suficiente pana la locuinte pentru ca zgomotul sa fie in limitele admisibile.

Dupa intrarea in functiune a generatoarelor eoliene, se va urmari impactul asupra pasarilor pentru a obtine evaluari specifice pentru amplasament si in vecinatate si pentru a stabili masuri suplimentare de diminuare a impactului daca se va dovedi necesar.

Nu se vor amplasa generatoare eoliene in zonele protejate.

De asemenea, vor fi efectuate activitati de monitorizare a zgomotului.

Contractele incheiate cu proprietarii terenurilor vor contribui la veniturile acestora.

Realizarea unei activitati economice profitabile pe teritoriul localitatii va contribui la cresterea veniturilor la bugetul local, precum si la bugetul national.

In acest mod, proiectul va contribui la dezvoltarea economica si sociala in zona.

Productia de energie electrica va contribui la acoperirea cerintelor consumatorilor, prin intermediul operatorului regional al retelei de distributie a energiei electrice.

Utilizarea energiei eoliene va sprijini eforturile la nivel global de evitare a cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera si de diminuare a acestora intr-o perspectiva mai lunga.

Realizarea proiectului va contribui la cunoasterea particularitatilor de functionare, a avantajelor parcului eolian si a masurilor de protectie a mediului in acest caz.

In acest mod, va rezulta o contributie la acceptarea acestui tip de proiecte si la promovarea utilizarii energiei eoliene pe scara mai larga, in zonele unde poate fi valorificata.

loading...

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia


loading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu